Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @ik260t: Köszi szépen! (2019.07.16. 22:28) Hétfő.
  • A Tengerész: @bajjerzsoci: A régi szép idők. (2019.07.15. 21:52) Vasárnap.
  • Paduc: Picurtól tanulhatna a poltikai ellenzék. Attól tartok, hogy az amúgy látszólag nagy pofájukat bet... (2019.07.12. 14:36) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Sün77: Tényleg... de rég volt! Elsőre nem ismertem rá mit is mutat a kép, mert az Emailedben nézt... (2019.07.11. 12:48) Kedd.
  • táncoslábú laces: Azt nem tudtam hogy vegetáriánus vagy :) :)meg virágot kapsz ebédre (2019.07.02. 10:47) Hétfő.

Linkblog

Szombat.

2019.06.15. 15:32 :: A Tengerész

Tart a meleg. De reggel korán elviselhető, SŐT ma reggel amikor a kertben matattam 6 órakor még borzongtam is a hűvöstől az árnyékban. Ehhez igazítva rendeztem a kerti földművelést, hétre mire végeztem vele és beindult a hévség, mi a kutyákkal már csak sétáltunk a parton. Minden palántát, dinnyét paradicsomot kiültettem a sebtében kialakított ideiglenes ágyásokba, a többi a természet dolga. Azért ideiglenes, mert ha működik idén a próbaüzem, jövőre hozatok 3 m3 kerti földet (hogy honnan azt még nem tudom biztosan) és véglegesítem a magaságyás szisztémát. 

Még akkor is elfogadható kellemes volt a levegő amikor 8 előtt csónakkal mentünk a piacra, déli szél volt ami ritkaság, de alighanem ez hozza Afrikából a hőséget, viszont visszafelé már izzadtunk, még jó hogy nem kell evezni... nem lehetett könnyű a gályaraboknak. "Nagy" piac volt, tömve emberekkel, nem is lődörögtünk ott sokáig, csak amíg muszáj volt, hús, zöldség, töpörtyű, kenyér aztán suhanás haza. Ja, én a szúnyogcsípéseimre komaasszonyomtól azt a tanácsot kaptam, hogy kenjem magam Antivakarinnal, mert az csodaszer. Felballagtam a patikába, de ANNYIAN voltak, hogy az ajtón se fértem be, én nem állok sorba semmiért ha csak nem az életem múlik rajta, visszafordultam és marad ami eddig egész életemben, a szúnyog csíp én meg vakaródzom. ANNYIRA nem érdekes, ha el vagyok foglalva valamivel, eszembe se jut.

Az imént megetettük a szomszédék állatait. Zeb a dolmányos varjú már nagyon éhes lehetett, mert már az utcáról hallottuk ahogy károg, rettenetes balhét tud csapni ha elmarad a kaja.

002_138.JPG

010_24.JPG

"Mi van, nincs több? Megeszem a szemüvegedet is!"

009_30.JPG

Fiatal állat, néhány hete pelyhesen került ide, kezdetben a röpdében lakott, de egyszer kiszökött és elmaradt egy napig, ettől annyira megijedt, hogy azóta 50 méternél messzebb nem repül el a háztól, bennünket a ház előtt menő villanyvezetéken ülve fogadott hangosan lelkesedve. Amikor mentem haza egy kis darabon még el is kísért.

Lajos a másik kosztos, kénytelen beérni pár szelet uborkával, mert mostanában fogyókúrán van, folyamatosan hullik a fáról a mézédes fehér eper, amit azonnal felzabál és hát... szóval dagadt mint a disznó.

013_19.JPG

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr4914895640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.