Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @ik260t: Köszi szépen! (2019.07.16. 22:28) Hétfő.
  • A Tengerész: @bajjerzsoci: A régi szép idők. (2019.07.15. 21:52) Vasárnap.
  • Paduc: Picurtól tanulhatna a poltikai ellenzék. Attól tartok, hogy az amúgy látszólag nagy pofájukat bet... (2019.07.12. 14:36) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Sün77: Tényleg... de rég volt! Elsőre nem ismertem rá mit is mutat a kép, mert az Emailedben nézt... (2019.07.11. 12:48) Kedd.
  • táncoslábú laces: Azt nem tudtam hogy vegetáriánus vagy :) :)meg virágot kapsz ebédre (2019.07.02. 10:47) Hétfő.

Linkblog

Szerda.

2019.06.12. 18:00 :: A Tengerész

Hát lassan már nekem is sok ez a meleg. Öregszem, vagy miafene, de semmi kedvem se volt napközben kimenni a jó hűvös házból. NAGYON meghozta az eredményét, hogy annyit dolgoztam a ház hőszigetelésével. Télen minimális fűtés kell, most meg 17:40 -kor is csak 27 ° van idebent. Kint a napon agybuggyantó hőség, a télikertben 43° nyitott ajtók mellett, még a szellős árnyékos tornácon is 33 °van. MUSZÁJ volt kertet művelnem, mert a dinnyepalánták kinőtték a tejfölös-poharakat. Ehhez ások egy 80 cm széles, 30 cm mély árkot, megtöltöm éretlen komposzttal (érett jobb lenne, de ez van csak) , aminek a tetejére visszatöltöm a kiásott földet. Elmondva egyszerű, de tele van a tavaly kiirtott kúszónövények gyökereivel, szóval csákány, balta kell hozzá és csak utána az ásó, lapát. Tegnap déltájban csináltam... úgy érzem eljutottam az erőm végéig. Két óra alatt kidőltem. Ma reggel hét előtt nekiálltam, sokkal kellemesebb a hőmérséklet még ilyenkor, viszont sok a szúnyog. Bár még mindig kevesebb mint este. Mert naplemente után nekiálltam a burjánzó paradicsomültetvényt kötözni....véresre martak. Azóta is vakaródzom. Tudom nem szabad, de tegye fel a kezét aki tartósan meg bírja állni. Ma kiültettem 12 tő sárgadinnyét. Olyat teszek amire mindenki azt mondja, hogy hülyeség de én kipróbálom. Miután nincs sok földem, a dinnyét is karóra futtatom. meglátom mi lesz belőle. A neten ezt találtam. https://balconygardenweb.com/growing-watermelon-in-containers-and-pots-vertically/  Ha neki működik, nekem mért ne? Ráadásul én sárgadinnyét ültettem, az könnyebb. Szóval meleg van. A hajón a napkollektor 60°-os vízzel töltötte tele az 50 literes tartályt. Jó lenne fürödni a Dunában, de koszos a víz. Tele van haldöggel, most még egy döglött kacsa is ideúszott és az se javított a vízen, hogy a délpesti szennyvíz tisztítóból záportározó híján heteken át ide folyt Budapest tisztítatlan szennyvize.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr1514891100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.