Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • Kis ember: @Rónarider: Az állatorvos megbetegszik és elmegy a rendelőbe. - Mi a panasza? - kérdi a háziorvo... (2019.06.20. 11:33) Hétfő.
  • A Tengerész: @Titi leather: Welcome aboard Titi! Kösz a tanácsot, de ez csak bemelegítés volt, nem akarok lerag... (2019.06.19. 11:18) Vasárnap.
  • A Tengerész: @Carrot2013: Én se hallgatom, kiköltöztem az adó körzetéből. A többire meg... ELKÉPESZTŐ. EGYÁLTAL... (2019.06.12. 22:45) Szombat.
  • Rónarider: @A Tengerész: Ha felülről fóliáztad, akkor ez még így is hatalmas mázli, de a későbbi bejegyzések ... (2019.06.12. 08:59) Vasárnap.
  • A Tengerész: @csaba03: Teljesen olyanok mint a harcias emberek a Fb-on. (2019.06.12. 07:59) Szombat.

Linkblog

Hétfő.

2019.05.20. 17:38 :: A Tengerész

Saját termésű fokhagyma fő a levesben.

003_108.JPG

A kenyér az nem saját sütés, J a boltban vette

001_164.JPG

kettévágva így néz ki

002_134.JPG

Nem tudom mit tesznek bele, hogy ilyen "anyaghiányos" legyen.

Szép napunk volt tegnap. Itt volt K a lányom Piszével a kutyájával. Kicsit aggódtunk, mert a Szmájlival jól kijönnek, de a Picur még nem lett bemutatva Piszének. ( bajban vagyok, mert nem tudom szokás szerint a személyneveket a kezdőbetűkkel rövidíteni, mindkettő P) Picur a kerítés védelmében rettenetesen harcias.

"Engedjetek ki! SZÉTTÉPEM!!!

picur_a_krites_mogott.jpg

De miután megszaglászták egymást, kezdeti tartózkodás után teljes barátság lett. Amíg az udvarban voltak hárman, Picur szokása szerint watchdog üzemmódban funkcionált a kerítés mellett és ha veszélyt észlelt, jelzett, mire előrohant a hátsó udvarból a nehéztüzérség.

kapuorseg.jpg

Séta a Dunaparton.

kutyak_a_parton_1.jpg

Pisze épp a vizet rázza magáról, "porzik" körötte a levegő, ilyenkor aki nem akar elázni, menekül.

kutyak_a_parton_2.jpg

A végére sajnos elromlott a hangulat Sz két idegen kutyával is "összeszólalkozott", a második különösen kellemetlen volt, mert egy kölyök spánielt, amivel eddig farokcsóváló, nyalakodó baráti viszonyban voltak, megpróbált széttépni. Bunyó ordibálás, hárman is a földre kerültünk, nekem eltört a jobb kezem kisujja, Sz rettenetes verést kapott tőlem, azóta én is ő is búskomorak vagyunk, innentől vége a szabad rohangászásnak, séta csakis pórázon. Szerencsére a kiskutya megúszta vérző seb nélkül.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr9114838866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paduc · http://fontosmondatok.blog.hu 2019.05.20. 23:17:05

Állatok.
A háttérben látható műfüves divatbemutatós kifutón a deszka kapu mi célt szolgál és milyen zár van rajta (csak hogy vigyek megfelelő szerszámokat, ha arra tévednék?!)

:(

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2019.05.20. 23:53:31

@Paduc: Az nem kapu. A stég part felőli oldalát határolja a horgász "kerevet" mögött.

teddybear01 2019.05.21. 18:46:53

Akkor szokott ilyen lenni a kelt tészta, ha nem dolgozzák rendesen el. A rendesen meggyúrt tészta, ha hagyják megkelni is, se nem lyukas, se nem szalonnás, hanem aprószemű, hólyagos.

Más. Mit gondolsz, a zsilipeket megnyitják mostanában a Soroksári- Duna-ágon? Elég sok eső esett mostanában.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2019.05.21. 20:13:35

@teddybear01: Fogalmam sincs. A vízállás nem lehet gond, mert 3 m a víz a budapesti mércén www.hydroinfo.hu/Html/hidelo/hidelo_graf_duna.html és 2 m felett szokott működni, de nem tudom végeztek e a javítással. Nem találom a telefonszámát a Kvassay zsilipnek ( amióta telefont cseréltem semmit se találok), próbáld kérdezni a Vízügyet.