Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • Kis ember: @Rónarider: Az állatorvos megbetegszik és elmegy a rendelőbe. - Mi a panasza? - kérdi a háziorvo... (2019.06.20. 11:33) Hétfő.
  • A Tengerész: @Titi leather: Welcome aboard Titi! Kösz a tanácsot, de ez csak bemelegítés volt, nem akarok lerag... (2019.06.19. 11:18) Vasárnap.
  • A Tengerész: @Carrot2013: Én se hallgatom, kiköltöztem az adó körzetéből. A többire meg... ELKÉPESZTŐ. EGYÁLTAL... (2019.06.12. 22:45) Szombat.
  • Rónarider: @A Tengerész: Ha felülről fóliáztad, akkor ez még így is hatalmas mázli, de a későbbi bejegyzések ... (2019.06.12. 08:59) Vasárnap.
  • A Tengerész: @csaba03: Teljesen olyanok mint a harcias emberek a Fb-on. (2019.06.12. 07:59) Szombat.

Linkblog

Szerda.

2019.05.08. 22:32 :: A Tengerész

Reggel +2° volt odakint. Szép...május 8-án. de hamar melegedett az idő, mert azért a napnak már ereje van, már persze ha kisüt, de az utóbbi napok állandó esőzése után ma is maradéktalanul napos volta az idő, szóval már kellemes volt a csónakázás a piacra. J szokás szerint virágokat vett, én libatöpörtyűre vadásztam, de nem volt.

Hazatérve nekiálltam a rolletta projektnek. Arról van szó, hogy nyáron erősen felmelegíti a keleti fekvésű két ablakunkon keresztül a konyhát és az étkezőt a nap. J mindenféle papundekliket szokott belülről az üveg elé rakni, de ez egyrészt nem túl elegáns, másrészt ha a sugárzó hő már bent van az ablakon belül akkor megette a fene. Kinyomoztam hol kapok olyan rolettát mint ami gyerekkoromban volt a gerébtokos ablakok külső és belső szárnya közt, az ember lehúzza ott marad, ha ránt egyet rajta felszalad. Nem volt könnyű, mert mindenféle másfajtát gyártanak leginkább, de megtaláltam, többek közt ezért voltam a múlt héten Budapesten. Miután itt másfajta ablakaink vannak, itt csak a külső oldalára tudom rakni a dupla üvegnek, a szúnyogháló mögé. ( a szúnyogháló külön projekt lesz, merthogy azt is meg kell újítsam ) A feladat ott kezdődött, hogy rendes hozzáférést kellett teremtsek az ablakokhoz kívülről, mert  úgy körebenőtte a gyöngyvirágszőnyeg a házat keletről, hogy nem lehetett odamenni a virágok letaposása nélkül. Most kiástam egy négyzetméternyit, valahová át fogjuk ültetni és helyette csináltam egy ösvényt a ház körül található himi-humikból a hozzáféréshez.

002_130.JPG

001_161.JPG

Ezt akartam holnap folytatni, de délelőtt "gangwayt" kell csináljak Lajosnak a szomszéd törpemalacnak, mert annyira nem törpe a bő 50 kilójával, hogy kézben könnyű legyen berakni az autó csomagtartójába amikor MR vizsgálatra viszik ( etológiai egyetemi vizsgálati alany ). Készséggel felsétál(na) az összecsukható műanyag rámpán amit vettek neki, de az kutyához való, a malac meg párosujjú patás és elcsúszik rajta, ezért gyorsan be kell borítsam csúszásgátló lábtörlő anyaggal, mert délre az egyetemen kell lennie.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr2814815598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.