Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • Kis ember: @Rónarider: Az állatorvos megbetegszik és elmegy a rendelőbe. - Mi a panasza? - kérdi a háziorvo... (2019.06.20. 11:33) Hétfő.
  • A Tengerész: @Titi leather: Welcome aboard Titi! Kösz a tanácsot, de ez csak bemelegítés volt, nem akarok lerag... (2019.06.19. 11:18) Vasárnap.
  • A Tengerész: @Carrot2013: Én se hallgatom, kiköltöztem az adó körzetéből. A többire meg... ELKÉPESZTŐ. EGYÁLTAL... (2019.06.12. 22:45) Szombat.
  • Rónarider: @A Tengerész: Ha felülről fóliáztad, akkor ez még így is hatalmas mázli, de a későbbi bejegyzések ... (2019.06.12. 08:59) Vasárnap.
  • A Tengerész: @csaba03: Teljesen olyanok mint a harcias emberek a Fb-on. (2019.06.12. 07:59) Szombat.

Linkblog

Csütörtök.

2019.04.11. 23:01 :: A Tengerész

Április 11, a költészet napja József Attila születésnapja. Én ezzel az egyik kedvenc versemmel ünneplek.

https://www.youtube.com/watch?v=8Btn0MAqfW0

Tavasz van. A hajón, a téli átlag 15-18 kWh napi fűtés lecsökkent 1 kWh körülire. Ez itt a meggyfa

004_84.JPG

ez meg az egyik almafa a kertben.

005_74.JPG

Nem terveztem még kiültetni a télikertből a paradicsom palántákat, de sajnos kinőtték már a magasított PET palackokat is,

001_156.JPG

némelyik már 70 centi magas, muszáj volt elkezdeni. 40 centi mélyre fúrom ez elsőt

002_127.JPG

Miután a luk elég mély kihúzom a fúrót

005_75.JPG

és a benne lévő földet vödörbe ürítem, még szükség lesz rá.

004_85.JPG

Az ültetés előtt azt az alsó két ágat letöröm, 

003_105.JPG

aztán a PET palackot belefektetem egy félbevágott KG cső egyik felébe. A PET palack felső felét levágom a földlabdáról, majd ráhelyezem a cső másik felét, átfordítom, hogy a maradék palackfél legyen felül, leemelem róla a csövet, majd a korábbi alsó felét is leveszem a földlabdáról a palacknak a fenekével együtt, visszazárom a KG cső másik felét és az így bezárt gyökérlabdás növényt függőlegesre állítom, miközben a fenekét befogom a tenyeremmel, hogy ki ne csússzon  a csőből és óvatosan belesuttyantom a lukba.

008_40.JPG

A csövet feltöltöm talajszintig földdel ( a két letört ág csonkja a föld alá kerül, onnan az elmélet szerint plusz gyökerek fognak kihajtani, ezzel növelve a termést), majd óvatosan egymás után  kihúzom a két félcsövet és kész. Ezzel az eljárással sikerült  a gyökereket a lehető legkíméletesebben áthelyezni.

Az első három kész, holnap folytatom. Nagyon remélem, hogy nem fog bennük kárt tenni egy esetleges kései fagy, elvileg a "fagyosszentek" májusban jönnek, de képtelenség lett volna addig várni a kiültetéssel, olyan rohamosan nőnek ezek a télikertben. Majd figyelem a meteorológiát és ha netán éjszakai fagy lenne alkalmazom a teljesen elfeledett módszert, a füstölést.

009_29.JPG

 4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr4914759213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hitvantanyitto.blog.hu 2019.04.12. 12:22:21

nagyon tetszik ez a fúró izé :) nem értek a kertészkedéshez, de kivancsi lennék egy kertész véleményére is. :)

nehéz forgatni azt a földben furaskor ?

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2019.04.12. 13:48:12

@hitvantanyitto.blog.hu: Nagyon jól működik. Ehhez hozzá tartozik, hogy megforgatott földben, tehát nem betonkemény őstalajban furkálok, hanem a "magaságyásban" ami felásott és komposzttal kevert talaj. Ha folyamatosan kellene használni, akkor persze érdemes lenne egyet csinálni acélból, de így, hogy évente egyszer fogom használni, tökéletesen megfelel.

ik260t 2019.04.13. 09:49:21

Az az izgalmas a kertészkedésben, amikor a műszaki és a kertész véna találkozik. Szerintem profi vagy. :)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2019.04.13. 10:01:33

@ik260t: :) Kertész "vénám" (még) nincs, ha valamiben nagyon nem vagyok jó az a "paraszt"-ság. De használom az Internetet ahol hálistennek minden tudás (és hülyeség) megtalálható. Az igazi tudomány, a sok információból kihámozni a nekem valót. Az már egy nagyon fontos "tudás" hogy az ember melyik tanácsra hallgasson. Mert mindenki összeirkál mindenfélét és túl azon az alapigazságon, hogy eleve az ami az egyiknek orvosság a másiknak akár méreg is lehet, sokan kifejezetten kártékony ötleteket terjesztenek, akár butaságból, akár szándékosan. De azt hiszem elég jól elboldogulok és most nem csak a kertészkedésre és nem csak a politikára gondolok. Bármibe fogok, mindig előbb keresek hozzá valami jó videót a youtubeon. Például ez a legjobb paradicsom, paprika oktatófilm. www.youtube.com/watch?v=Cg3Mu-hxodg Kicsit nehezen érthető az angolja, de igazából nincs is igazán szükség a szövegre.