Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • Kis ember: @Rónarider: Az állatorvos megbetegszik és elmegy a rendelőbe. - Mi a panasza? - kérdi a háziorvo... (2019.06.20. 11:33) Hétfő.
  • A Tengerész: @Titi leather: Welcome aboard Titi! Kösz a tanácsot, de ez csak bemelegítés volt, nem akarok lerag... (2019.06.19. 11:18) Vasárnap.
  • A Tengerész: @Carrot2013: Én se hallgatom, kiköltöztem az adó körzetéből. A többire meg... ELKÉPESZTŐ. EGYÁLTAL... (2019.06.12. 22:45) Szombat.
  • Rónarider: @A Tengerész: Ha felülről fóliáztad, akkor ez még így is hatalmas mázli, de a későbbi bejegyzések ... (2019.06.12. 08:59) Vasárnap.
  • A Tengerész: @csaba03: Teljesen olyanok mint a harcias emberek a Fb-on. (2019.06.12. 07:59) Szombat.

Linkblog

Kedd.

2019.04.09. 21:31 :: A Tengerész

Valamit mindig hoz a víz. Ez a hátránya annak, ha az ember az uralkodó szélirányhoz képest leeben lakik. A szomszédok ezt halászták ki. (akkor még megvolt feneke teteje, szóval úszott a vízen)

001_155.JPG

Tépelődtek, hogy mit csináljanak vele, végülis magamhoz vettem a rozsdás holmit, mert terveim vannak vele. Először is kinyitottam mint a konzervdobozt. Ez persze nem volt olyan egyszerű, mert bár jócskán rozsdás, de a lemez erős, pont ez a jó benne, mert engem kiszolgál amíg élek. Állandó probléma, hogy a zsákos virágföld (amit rendszeresen vásárlunk J virágaihoz, meg most az én paradicsompalántáimhoz) tárolása. Miután nincs soha azonnal felhasználva, ide-oda rakodáskor a zsákok kiszakadnak, a nap megeszi a fóliát és törékennyé válik, szóval a "drága jó anyaföld" szétszóródik, kárbavész. Na ebben fogom tárolni. A fedőlemez kivágást sikítóval kezdtem, de  egyrészt a peremtől nem lehetett jól hozzáférni, másrészt zabálja a vágókorongot, szóval drága megoldás, így hidegvágóval vágtam körül. Előtte a vésőre egy szárat hegesztettem, mert a 2 kilós kalapáccsal teljes erőből ütlegelve a bal kezemet nem éreztem igazán biztonságban.

003_104.JPG

A rozsdát elkezdtem pikettálni (tengerész műszó, a rozsda leverése a kalapács hegyével), meg raskétázni, túlzásba vinni nem fogom, csak annyira, hogy le lehessen festeni valahogy, mégse legyen ilyen ronda..

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr2214752111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[Moha] 2019.04.10. 10:53:40

Ez egy próbakomment, hogy válaszolhas működik-e? A számláló 66-ot mutat, szerintem az OK.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2019.04.10. 13:12:48

@[Moha]: Hehe, nem működik. Viszont ahogy átváltottam "inkognitoba" azonnal műxik minden. Csak kicsit bonyolult "a kardrántásnak ez a módja ütközet során"( ahogy a kapitány megjegyezte Potrien őrmesternek), mert mindig újra be kell jelentkeznem a blog.hu-ba Emaillel, jelszóval, mert nem hagyja elmenteni a jelszót és bejelentkezve maradni örökre mint a "neminkognitómódban". Szóval senki ne vegye zokon, ha nem reagálok az általános kommentárokra, csak akkor ha kifejezett kérdést tesz fel valaki! Mert olvasni amúgy mindent elolvasok.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2019.04.10. 13:14:19

@[Moha]: Most már 83 a számláló, szóval működik a rendszer, csak engem ignorál valami miatt.

ik260t 2019.04.10. 15:25:48

Ami valakinek szemét, az másnak kincs. Csak ne legyen "zsidós" a festés, mert a bócman nem fog örülni. :)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2019.04.10. 17:52:00

@ik260t: Én is csak ettől félek.