Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • Kis ember: @Rónarider: Az állatorvos megbetegszik és elmegy a rendelőbe. - Mi a panasza? - kérdi a háziorvo... (2019.06.20. 11:33) Hétfő.
  • A Tengerész: @Titi leather: Welcome aboard Titi! Kösz a tanácsot, de ez csak bemelegítés volt, nem akarok lerag... (2019.06.19. 11:18) Vasárnap.
  • A Tengerész: @Carrot2013: Én se hallgatom, kiköltöztem az adó körzetéből. A többire meg... ELKÉPESZTŐ. EGYÁLTAL... (2019.06.12. 22:45) Szombat.
  • Rónarider: @A Tengerész: Ha felülről fóliáztad, akkor ez még így is hatalmas mázli, de a későbbi bejegyzések ... (2019.06.12. 08:59) Vasárnap.
  • A Tengerész: @csaba03: Teljesen olyanok mint a harcias emberek a Fb-on. (2019.06.12. 07:59) Szombat.

Linkblog

Vasárnap.

2019.04.07. 23:16 :: A Tengerész

Informatikai zűrzavar van köröttem. Kezdődött azzal, hogy ezt a blogot nem tudom a Fb-on belinkelni, aztán kiderült hogy ennek a blognak a komment-kezelési jogosultságát is elvesztetem. (bár lehet, hogy ez volt előbb és a Fb meg utána) A SAJÁT blogomét! Szóval se a kommentárjaitokra válaszolni, se azokat moderálni (mondjuk  ezzel eddig se foglalkoztam), se saját kommentárt hozzáfőzni nem tudok. Továbbá nem működik az "olvasószámláló" se tehát halvány fogalmam sincs olvassa e valaki egyáltalán amit írok. A Fb-al nem tudok mit kezdeni, hiába reklamálok, nem történik semmi, a bloggal viszont az Inda ( a blog.hu üzemeltetője) csapata második hete foglalkozik, de egyelőre ők se tudták a problémát megoldani, csak remélem, hogy nem fog a helyzet tovább romlani és nem kell mondjuk az egész eddigi  tizenvalahány év anyagát törölni és újrakezdeni az egészet, mert akkor inkább abbahagyom.

Na ennyit a zsörtölődésről. Beindult a tavaszi zsongás.A paradicsom palánták az átültetés óta napi 2-3 cm-t nőnek, ami a keddi bejegyzés képén a mellé állított léptékvonalzó tanúsága szerint még csak 30 cm magas volt, mára már fél méter magas, J  az éles szemével már virágbimbókat fedezett fel rajtuk (én még ugyan nem látom, de elhiszem neki), a végén még elkezdenek nekem teremni itt a PET palackokban mielőtt kiültetném őket. Kint is nagy élet van, a madarak szorgosan gyűjtik a fészeknek valót, a stég körül meg ujjnyi halacskák seregével cikáznak.  A fák virágba borultak, a diófán is  kipattantak a levélrügyek, csak remélni tudom, hogy az idei éveben nem fog megismétlődni a tavalyi dióvész, ami miatt gyakorlatilag nem volt termés.

Reggel a nehezével kezdtem a napot. Pár napja begubancolt a szél és az áramlás egy jó nagy kidőlt fát a hajó, a stég, a munkacsónak és  a kikötött Tquila, szóval a kikötőkomplexumom területére, kihasználva a szélcsendet és a jó időt nekiálltam kihalászni. Nem volt egyszerű, miután jó régen lehet a vízben alaposan megszívta magát, de ami rosszabb a sekély részre vontatva az ágai leakadtak a fenékre, J-vel ketten nem tudtuk partra húzni, megkértem egy szomszédot, hogy segítsen, de ő is derékfájós és az se használt, hogy hármunk átlagéletkora is 70 felett volt. Mindazonáltal félig sikerült kihúzni, de nagyon kidöglöttem. Innen majd láncfűrésszel darabolom a parton lévő részt és ha az már elfogyott a vízben lévőt már könnyebb lesz kihúzni. Jövő télen már a cserépkályhában lesz.

001_154.JPG

Tegnap kitaláltam egy szerszámot amivel a paradicsompalántáknak fogom kifúrni a talajt a kiültetéskor.

002_126.JPG

003_103.JPG

Ma lemostam a télikert polikarbonát tejét, az ehhez készített, pénteken mutatott nyeles kefe remekül bevált, 1000 Luxszal világosabb van az üvegházban.

Gyönyörű volt a naplemente, de kevesebb mint egy perc alatt, amire kiszaladtam lefényképezni, a fele már tényleg "lement".

011_23.JPG

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr6014747711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rgranc 2019.04.08. 09:11:12

Olvasni még olvassuk (remélhetőleg megoldódnak a blog.hu problémák...)

ik260t 2019.04.08. 18:39:16

A technika mostanában nálam is sokszor makacskodik (pc, okostel.). Az időjárás is meglehetősen szeszélyes errefelé. Kíváncsi leszek én is az idei termésre.