Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Semmi gond, ide kétszer jött el, azért gondoltam. Mostanában mindenféle bolonds... (2019.05.23. 12:15) Szerda.
  • A Tengerész: @teddybear01: Fogalmam sincs. A vízállás nem lehet gond, mert 3 m a víz a budapesti mércén www.hyd... (2019.05.21. 20:13) Hétfő.
  • A Tengerész: @MaKata: Kösz Katóka! (2019.05.17. 23:57) Szerda.
  • ik260t: Boldog Húsvétot! (2019.04.22. 07:18) Csütörtök.
  • A Tengerész: @ik260t: :) Kertész "vénám" (még) nincs, ha valamiben nagyon nem vagyok jó az a "paraszt"-ság. De ... (2019.04.13. 10:01) Csütörtök.

Linkblog

Péntek.

2018.12.14. 10:38 :: A Tengerész

Soha nincs nyugalom. Tegnapelőtt felhív a lányom, hogy ráz a zuhanyvíz. Ehhez hozzá tartozik, hogy  nemrég teljes lakásfelújítást végzett. Azelőtt nem rázott. Nos a lakásfelújítással semmi baj ( azon kívül persze, hogy egy vagyonba kerül), csak az, hogy egy házban sok lakás van. Régen elintézték a védőföldelést azzal, hogy rákötötték a horganyzott vízvezeték csőre. Namármost az ember beköltözik egy régi lakásba és mivel szeretné hogy minden rendben legyen, ezért kicseréli a teljes lakáshálózatot. Villanyt vizet egyaránt. Az MSZ 1600 annakidején megengedte a melegpadlós helyiségekben a védőföldelés nélküli dugaszolóaljzatokat, a ház többi parkettás lakásában még mind ilyen, egyedül a konyhai ( esetleg a fürdőszobai) konnektorok földeltek a fentebb leírt módon. Namármost a vízcsőcsere ma már az "ötrétegű"-nek titulált műanyaggal történik, azaz a vízcső villamos vezetőképessége megszakad. Időközben az utcán is vízcsöveket cserélnek KPE-re azaz műanyagra, gyakorlatilag a régi lakások hatásos védőföldelés nélkül maradnak. "Természetesen" egy társasházi közgyűlés torkán a Jóságos Atyaúristen se tudja azt letolni, hogy mindenki fizessen egy rakás pénzt, hogy valamit felszereljenek, szétvéssék a lakását, amikor ő ott lakik 50 éve és NÁLA minden a legnagyobb rendben van. Nála nem ráz a csaptelep ( naná, egyrészt az ő kádja le sincs földelve, másrészt nála a gyengén testzárlatos 100 éves készülékének földelése valóban egyenpotenciálon van a fürdőkádja csapjával a vascsövön keresztül. Fí reléje meg pláne nincs, a régi (jól megpatkolt) Diazed olvadóbiztosítói meg nem olvadnak ki rövidzárlaton kívül semmire. Viszont a szomszéd becsületesen megszerelt földelt fürdőkádjában ülve meg ráz a zuhanyból kifolyó víz. Na erre hogy varrjak gombot? Megoldás lenne a fürdőkád és a csaptelep galvanikus összekötése, de a csaptelepen nincs földelőcsatlakozás, szóval csak valami gányolás jöhet szóba, ráadásul szét kell vésni a frissen burkolt fürdőszobát. Azt, hogy meggyőzzem a házat, hogy MINDEN lakásban ki kell építeni a földelést, plusz Fí relé mindenhova, reménytelennek vélem. Megint egy fogas ravasz probléma.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr7914482420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.12.14. 11:08:42

@ostvan2: Hogy jön ez ide? Ez az érintésvédelem rendszere. De ettől a jelenség amit leírtam még fennáll. Mert a MÁSIK lakás(ok)ban meg nincs. És nem is lesz. Ha még azt se sikerült annakidején átverni a közgyűlésen, hogy legyenek lecserélve a nem gáztömör kémények, pedig annak az életveszélyes voltát azért mindenki átérzi, mert voltak akik leszavazták, hogy nekik erre nincs pénzük.

ostvan2 2018.12.14. 11:34:22

@A Tengerész: Ismerem ezt a társasházi hozzáállást (20+ évig voltam ingatlanközvetítő), szóval egyénileg kell megoldani. Ha megméri valaki, hogy a nullavezető potenciálja a földhöz képest tényleg nullán van, akkor meg lehet tenni, hogy nem csak 10 mm2 vezetékkeresztmetszet fölött legyen összekötve a védőföld és a nulla. Azt hiszem, nem találsz jobbat.

KAMA3 2018.12.14. 17:31:51

Szia Tengerész!

A csaptelepek, főleg a mai keverős, egykaros mosdóra szerelhetőek egy viszonylag hosszú menetes szárral rögzíthetőek a mosdótálra, vagy a pozdorjába. Ezek vagy rozsdamentes acélból, vagy sárgarézből készültek. Erre lehet barkácsolni egy szemes kábelsarut. A frissen burkolt falakra lehet laminált kábelt ragasztani. Pl.: mint ez:www.hifidiprinzio.it/en/Hi_fi_complements/Speakers_cables/flatwire-ready-flat-wire-ready-dewire-fl14.html

Na most átolvastam még egyszer, és a káddal plusz a kádtöltő szeleppel kellene machinánli. Hát ez nehéz ügy. Manapság már a kádakat is műanyagból csinálják.

Szerintem vésés nélkül nem lehet jól megcsinálni. Vannak ugyan szuper vezetőképességű festékek, amikkel a csempe fugáit lefestve és a csaptelep dísz takarója mögött lehet valamilyen nem nulla ohm ellenállású kapcsolatot létesíteni, de ez csak ötlet. Nincs rá garancia.

Másik ötlet: nem tudom milyen stílusú a fürdőszoba, de egy törülköző akasztónak, kapaszkodónak, zuhanyfüggöny tartónak álcázott rézcső rendszerrel meg lehetne hekkelni a dolgot.
i.pinimg.com/originals/0d/a5/46/0da546e66002c5b22434a8452f37a14e.jpg

Egyik vége a fürdőkád sarkába csavarozva galvanikusan, másik vége meg földeléssel összekötve.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.12.14. 21:34:35

@KAMA3: "Egyik vége a fürdőkád sarkába csavarozva galvanikusan, másik vége meg földeléssel összekötve." Nem a kád földelése a gond, az megvan 6 kvadrátos rézzel, hanem a csaptelepé ( egészen pontosan a belőle folyó vízé). Vannak elképzeléseim. A csaptelep kiállása a konyha falon át megy a bútor mögött. Onnan megy az EPH vezeték is a kádhoz. Ha elhúzom a konyha pultot és ügyesen átfúrom a falat a vízcső mellett, úgy, hogy ne fúrjam meg az "ötrétegű" vízcsövet, de a túloldalon a csempe díszkorong alá érkezzek ami takarja a fali excentert, akkor ott tudok bilincselni az excenterre egy vezetéket, aminek a másik végét ráforrasztom a kádhoz menő EPH vezetékre a konyhai oldalon. Vasárnap lesz a manőver, estére okosabb leszek.

KAMA3 2018.12.14. 21:51:33

@A Tengerész: ahha! Ezesetben talán célszerűbb az excenter felől támadni, hogy ne essen le csempe. A falikorongokat szokták egy vaslemezre szerelni, úgy könnyebb a csaptelep csatlakozás távolságát, s egytengelyűségét megtartani. Az még bezavarhat. Vagy akár hasznodra is válhat, attól függően, hogy milyen vastag a fal.