Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • sevylor: hajozas.hu/magazin/vitorlazas/kopar-istvan-celba-ert-2019marcius21/ (2019.03.22. 09:56) Kedd.
  • Kis ember: A sakktábla kockái: éj és nap. Bábuk vagyunk a sors keze alatt, ő játszik velünk, tologat, kiüt és... (2019.03.15. 09:19) Csütörtök.
  • Kis ember: "Otthon nem szeretem a strandot, Abban semmi se szép, se jó. "Gyorsan mosdani!" - mást se hallok, ... (2019.03.13. 20:24) Szerda
  • A Tengerész: @ik260t: Tényleg, eszembe se jutott. Köszönöm. (2019.03.10. 08:44) Péntek.
  • A Tengerész: @Ha nem írok ne válaszolj!: Köszi. Ma túllendültem a dolgon, este, ha nem alszom bele megírom. (2019.03.08. 14:18) Kedd.

Linkblog

Szerda.

2018.11.28. 23:04 :: A Tengerész

Igyekszem a kerti munkákkal, mert jön az igazi tél. A ház háta mögött, ahol nemrég még dzsungel volt, mostanra ilyen a terep. Csak az idáig elnyomott tiszafácskák maradtak. Korábban nem is látszottak a borostyántól.

010_22.JPG

Amíg nem esik le a hó nyomulok ( a képen a kék-fehér vödörtől ). Többet reméltem a nyár végén amikor nekiálltam a gaztalanításnak, de ennyire futotta.  Mindegy. Az a lényeg, hogy gyorsabban irtsak mint ahogy az agresszív zöldek nőnek. Egyszer csak elfogynak. Olvastam, hogy a második világháború idején a brit admiralitás falán volt egy grafikon. Két görbe volt rajta, az egyik a német tengeralattjárók által elsüllyesztett bruttó regiszter tonna hajókapacitás, a másik meg az újonnan vízre bocsájtott hajóik BRT-ja. Amíg ez utolsó felette járt az előzőnek, addig volt remény a győzelemre. Hát most így vagyok én is a borostyánnal. A jó hír az, hogy most már csak ez az ellenség van, a vadkomlóval végeztem.

Néha beugrik más is.Tegnap reggel sétálunk Sz-el ( az új kutya nem jött velünk ) és benéztünk SP-hez mert kottákat nyomtatott ki nekem. ( elhatároztam, hogy szintet lépek a harmonikával, ezt akarom játszani és így https://www.youtube.com/watch?v=zcpHMniXXYk szóval nagy fába vágtam a fejszémet) Éppen indult a vízre, mert dolga volt a túlparton, kérdezte nem megyünk e vele. Mért ne? Sz is imád hajózni. 

pityuval.jpg

Épp arra való idő van, szemerkél az eső és hideg van, ilyenkor öröm a csónakázás. Na szóval SP 

sp.jpg

bevállalta, hogy valakinek az Angyali szigeten kiveszi a vízből a stég fürdőlétráját, hogy ne szakítsa le a jég, ha befagy és közben csökken a vízszint, mert két éve sokak jártak így. Csak éppen arra nem emlékezett pontosan, hogy melyik az a  stég  Többet is megvizsgáltunk, de mindnek oda volt hegesztve a létrája, vagy olyan berozsdált csavarokkal odacsavarozva, hogy látszott, hogy soha nem oldották ki őket. Na így jól kicsónakáztuk magunkat, mondtam az lesz a legjobb ha berakunk egy aggregátort és az összes környékbeli létrát levágjuk sikítóval, de aztán mégse tettük, csak bementünk az Angyali szigetre a Németh Sanyihoz, régi tengerészkollégámhoz megmelegedni, meg megnézni az új esztergapadját. Aztán végülis mégis megtaláltuk a stéget, de úgy tűnik rosszul emlékezett a gazdája, mert a létra már nem volt bent a vízben. De jót hajóztunk az esőben. Ma már sütött a nap, úgy hogy piacozás után neki is ugrottam a kertnek. Nulla dies sine linea.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr7714402490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bazsimoci 2018.11.29. 17:50:41

Az a mikádó az övvel, az nagyon kemény...

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.11.29. 18:03:03

@bazsimoci: Welcome aboard bazsimoci! Az nem igazi öv, hanem a kutya jutalomfalat tartó gurtnija. Az új "alkutya" nevelése folyik, de csónakázni őt még nem viszem.