Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • sevylor: hajozas.hu/magazin/vitorlazas/kopar-istvan-celba-ert-2019marcius21/ (2019.03.22. 09:56) Kedd.
  • Kis ember: A sakktábla kockái: éj és nap. Bábuk vagyunk a sors keze alatt, ő játszik velünk, tologat, kiüt és... (2019.03.15. 09:19) Csütörtök.
  • Kis ember: "Otthon nem szeretem a strandot, Abban semmi se szép, se jó. "Gyorsan mosdani!" - mást se hallok, ... (2019.03.13. 20:24) Szerda
  • A Tengerész: @ik260t: Tényleg, eszembe se jutott. Köszönöm. (2019.03.10. 08:44) Péntek.
  • A Tengerész: @Ha nem írok ne válaszolj!: Köszi. Ma túllendültem a dolgon, este, ha nem alszom bele megírom. (2019.03.08. 14:18) Kedd.

Linkblog

Vasárnap.

2018.11.25. 17:24 :: A Tengerész

Hát lett még egy kutyánk.

003_92.JPG

Flóra futni volt tegnap délután és a mezőn hozzászegődött egy kivert kutya. Kis szőrgombóc, nagy gazda utáni vággyal. Ott tépelődtek az utcán, hogy mit kezdjenek vele, amikor a Szmájli kutyával esti sétánkat tettük. Addig megvolt, hogy el kéne vinni valahova ahol chipet tudnak leolvasni, hátha van gazdája ( nem szokott lenni), aztán meg esetleg menhely, de hát a menhelyek tele vannak kutyákkal, amik kennelben tengődnek, ez meg olyan aranyos, egy ilyen kis vacaknak milyen sorsa lenne ott....?  Végülis M1 (Flóra mamája) meg F elautóztak vele a menhelyre, persze nem volt benne chip, az volt a döntés, hogy ha a Szmájli elfogadja, akkor marad nálunk. Beköltözött a kutyaházba, amit idáig úgy tűnt, hogy hiába alkottam meg nagy műgonddal, tudományosan hőszigetelve, mert Sz nem volt hajlandó benne aludni, de a kicsi aki mostantól Picur névre hallgat, megérezte, hogy ez lesz a lakása, azonnal beköltözött, sőt ha Sz be akart kukkantani hozzá, rámorgott. Ahogy evés közben sem ismer tréfát, ha Sz kíváncsiskodik akkor rávicsorog. Nem lehetett vidám előélete, a bal első agyara hiányzik, bánthatták, de ez amúgy nem látszik a viselkedésén, nem bátortalan egyáltalán és nagyon élénk, láthatóan vágyik a szeretetre. Elsőre nem tudta abbahagyni a zabálást, fene tudja mióta nem ehetett, de ma estére már hagyott a tányérjában. A kutyaházba raktam neki szalmát, a felét kitúrta, de úgy tűnik jól érzi magát benne. Éjszakára bevonult, de a napot jórészt kint tölti az "esernyő" alatt megtalált egy szivacspárnát amin heverészni szoktam amikor a Tequila fenekén a kormányt szereltem és azon ücsörög. Reggel már a két kutyával sétáltam és minden póráz nélkül szépen jött velünk, egyedül egyszer használta ki, hogy épp beszélgetek M 2-vel és nem figyelek rá, elnyargalt, de tudtam hol keressem, 100 m-el arrébb feltűnő érdeklődést mutatott a horgászok által otthagyott halmaradványok iránt, azt ment vissza csemegézni Szóval szemmel láthatóan megvan a magához való esze. Ha olyan megy el a ház előtt az utcán aki nem tetszik neki arra rávakkant, úgy tűnik teljesen itthon van már, kevesebb mint 24 óra után. Nem lehet már nagyon fiatal, mert Sz hiába csábítja játékra, mérgesen rávakkant, amitől a nála ötször akkora kutya ijedten elugrik.

005_64.JPG

008_34.JPG

Amíg az idő engedi nyomulok a kertben, így néz ki a magaságy, minden nap terítek rá egy újabb réteget, földet, avart, hamut a kerti tűzrakóból, megint földet, megint avart, lesz még jó pár réteg, tavaszra összeérik komposztnak és remélem a paradicsompalánták meghálálják a sok munkámat.

009_22.JPG

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr3914392388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

whale 2018.11.25. 17:41:24

Nem akarlak elkeseríteni, de utánaolvastál a fenyők hatásának a kultúrnövényekre? Szerintem gyilkolják maguk alatt/körül a növényzetet, a fűtől kezdve bármiig...

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.11.25. 17:55:54

@whale: Majd beszélek a fejével! Nálunk ember állat és remélem növény is békében él. Igazán hálás lehet a fenyő, hogy megszabadítottam a vadkomló fojtogatásából!

2018.11.26. 10:25:36

@A Tengerész: Szerintem sem jó ötlet a fenyő alá ültetni. Pedig szépen néz ki. :)

MaKata 2018.11.26. 12:13:19

Üdv az új családtagnak, igazán aranyos kis szőrmók !

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.11.26. 12:30:47

@carter66: De hát hogyan tud ártani a paradicsomnak? Most kicsit meggogleztam. Leszórja rá a tűit amik savanyítják a talajt. De nyáron nem nagyon hullatja, amikor meg leérett a paradicsom, ősszel, majd kisöpröm belőle, kevés meg nem sokat számíthat, miután a tüzeléskor keletkezett fahamut is belerakom az ágyásba az meg lúgosítja a talajt. A másik hogy árnyékot vet. Ez nem lehet zavaró, a fa nyurga és elég magasra felkopaszítottam, a nem véletlenül kelet-nyugati tájolású ágyás meg hosszú, nem fogja a déli oldalról sütő napot letakarni. Ha annyira harcos ez a fa, akkor hogy hagyta magát teljesen beborítani, szőlővel, vadkomlóval, borostyánnal? Tudom, azok agresszív futónövények, de a paradicsom is az, amit ültetek azt mind karózni kell majd. De majd kiderül a gyakorlatban, én optimista vagyok.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.11.26. 12:41:08

@MaKata: :) Még tanulnia kell a regulát. Ma reggel sétára indultunk hármasban, én meg a két kutya, Sz a "főkutya" már megszokta, hogy nem szabad beszaladgálni idegen telkekre, de P az "alkutya" a harmadik telekre már leborított, kihasználva, hogy ő átfér a kerítésrácsok közt. Hívtam, hogy azonnal jöjjön kim onnan, de nem törődött velem, úgy hogy Sz-el mentünk tovább a szokásos úton. Fél óra múlva visszafelé jövet már ott tipródott a kerítésnél, hívás nélkül csatlakozva hozzánk. Jól megszidtam és nem is kapott jutalomfalatot. Nem fogom egyik állattal se azt a hibát elkövetni mint Icuka szomszéd, akit a Fridó kutyája kedve szerint egzecíroztat.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.11.26. 16:38:15

@carter66: Köszönöm. Amúgy ez a kertészkedés sose volt a műfajom, nem érdekelt a kert. De láttam, hogy lassan az életünkre törnek a zöldek, mert már a házat fenyegették. Aztán úgy lettem vele mint mindennel az életemben, ha már csinálom, akkor tökéleteset alkarok. És nagyon szeretném, hogy csak úgy kimegyek a kertbe és ott kínálnák magukat a mézédes különféle paradicsomok. Most voltam a Lidlben 700 forint volt egy 30 dekás csomag koktélparadicsom, szóval azon túl, hogy más a saját termés amit mindig éretten szedsz le, még anyagilag is megéri bíbelődni vele.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.11.28. 14:15:54

@carter66: Hát nagyon kell majd igyekeznie a termésnek a kárpótlással, mert ma is alaposan kidöglöttem a délelőtti kertészkedésben.

Grigorij Sandorovics 2018.12.13. 21:56:57

Hat reg nem irtam, itt vagyok :)) Nekunk volt picur kutyank, egy csivava. 13 eves koraban, osszel sajnos meghalt :((

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.12.13. 22:33:46

@Grigorij Sandorovics: Ajha! Hány éve nem jelentkeztél? Pedig még írtam is neked valamikor tavaly amikor az orosz szöveggel küzdöttem kopar.blog.hu/, amikor csak oroszul találtam anyagot az Igor Zareckíjről a neten. Na mindegy, valahogy megbirkóztam vele a Google fordító segítségével. Hát isten hozott ismét errefelé!