Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @ik260t: Köszi szépen! (2019.07.16. 22:28) Hétfő.
  • A Tengerész: @bajjerzsoci: A régi szép idők. (2019.07.15. 21:52) Vasárnap.
  • Paduc: Picurtól tanulhatna a poltikai ellenzék. Attól tartok, hogy az amúgy látszólag nagy pofájukat bet... (2019.07.12. 14:36) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Sün77: Tényleg... de rég volt! Elsőre nem ismertem rá mit is mutat a kép, mert az Emailedben nézt... (2019.07.11. 12:48) Kedd.
  • táncoslábú laces: Azt nem tudtam hogy vegetáriánus vagy :) :)meg virágot kapsz ebédre (2019.07.02. 10:47) Hétfő.

Linkblog

Szombat.

2018.10.27. 20:58 :: A Tengerész

Maradt még pár üres aláíróívem, a töpörtyűm meg elfogyott, szóval piacra kellett menni úgyis, na mondom még egy utolsó ráadás aláírásgyűjtés ma,  hátha  elfogynak az űrlapok. 

27-i_piac-2-3.jpg

Nos elfogytak. A végeredmény  az  öt piacnapon összesen  330 aláírás . Azért is jó volt ez a ráadásnap, mert az elmúlt másfél hét alatt sokat gondolkodtam, nem vontam e le téves következtetéseket az első két hét után. Talán mégse olyan szomorú a helyzet mint korábban megállapítottam. De sajnos nem tévedtem, az. Az emberek elsöprő többsége közömbös. Elvan a dolgával, más nem érdekli. Ha felhívom a figyelmét a jelenlétemre, olvassa el legalább a táblámat, oda se néz, mereven bámul maga elé és inkább megszaporázza lépteit. Általános az a kétféle reakció, hogy  1. "MIND lopnak", 2. "Na és ki az aki lop?". Az elsőre azt szoktam válaszolni, hogy "valóban, de talán azért kellene ezen változtatni, hogy ez az ezer éves átok végre megszűnjön az országon". A másodikra meg azt, hogy "A pillanatnyilag regnáló kormány. És ha netán másik lesz egyszer, akkor is fontos hogy legyen mitől félnie, ne merjen lopni." Sajnos mindkét csoport megegyezik abban, hogy minden józan, értelmes érv ellenére nem írja alá. Szóval a kérdés csak kibúvó. Voltaképpen szereti, hogy a kedvenc kormánya tolvaj, de szégyelli a hitét, ezért talán magát is áltatja. Beletörődött, hogy ez a magyar világ rendje, és ha már ő beletörődött akkor maradjon is így, mert ha netán mégse, akkor mekkora szégyen lenne, hogy ő egy követ fújt a rendszerrel. Inkább bukjanak az örökösen jobbítani akarók, mert ezzel saját magát igazolja saját maga előtt. Nem új dolog ez, ez az aktívan passzív, az igát magától a nyakába vévő tömeg legalább 200 éve segíti az uralkodásra magukat felhatalmazva érző erőszakosoknak elűzni  a hazától azokat, akik alkalmasak lennének a haza sorsának jobbítására. 

Nos ma egyetlen kivétel azért akadt. Nagyon sokáig kerülgetett, elment, visszajött, méregetett közelről, távolabbról, aztán felbátorodott és feltette a szokásos 2-es számú kérdést, én meg mondtam a 2-es típusú választ. Mire kirukkolt, hogy " de hát az európai ügyészség ide akarja telepíteni a migránsokat". Akkorát ordítottam, hogy megállt a piac. "Ki mondta magának ezt a marhaságot? SENKI épeszű ember nem akarja a migránsokat, ez a legnagyobb hazugsága a kormánypropagandának amit magának bemeséltek. "  És egy mondatban elmondtam az 1-es típusú válaszomat. Megmondom őszintén nem számítottam kedvező eredményre, általában ilyenkor vagy elmegy a partner, vagy tovább kötözködik, ilyenkor én szoktam elhessegetni, mert parttalan hitvitákra már régóta nem vagyok vevő, de most meglepetés ért, mert az volt a válasz: "akkor aláírom". és megtette én meg megköszöntem.

Még egy, egészen pontosan két kellemes élményem volt, ez volt az ötödik aláírásgyűjtő napomon és végre volt egy, egyetlen egy kismama, pici gyerekkel, aki aláírta. Legalább százan siettek el előttem anélkül, hogy aláírták volna, pedig az ő figyelmüket külön felhívtam rá, hogy ha nem is a maguk, de a gyerekeik kedvéért tegyenek valamit, hogy tőlük már ne lopjanak. De öt nap alatt ez az egyetlen egy akadt aki odajött. Igaz a mamájával együtt, mert ő jött először oda aláírni, elsőre nem is néztem a kismamát nagykorúnak, de aztán mutatta, hogy neki már tipegő picinye van. Mondtam is mennyire meglepődtem rajta, hogy egyetlen kismamaként hajlandó aláírni, mire a mamája megjegyezte "nevelés kérdése". A másik egy fiatal lány volt, úgy 20 és 30 közt, aki odajött, mondtam ő az első ma ebből a korosztályból, de öt nap alatt se volt több ötnél, a barátnője egy kedves vizsladomináns keverék kutyával a póráza végén türelmesen várt amíg aláírja, gondoltam őt is megkínálom a golyóstollal, de a fejét rázta és megjegyezte, "kettőből egy legyen elég".

És hát ma is volt durvulás. Elsőre még nem is "éreztem a pengét", nem indítottam a kamerát, jött a szokásos 1-es vagy 2-es kérdés, már nem emlékszem, de valahogy beszédbe elegyedtünk, mire egyre erőszakosabb vitába kezdett ahol engem egyáltalán nem hagyott beszélni. Mondtam hagyjuk, menjen tovább. El is ment, de visszajött megleckéztetni kb ezekkel a szavakkal:

"Magának fogalma sincs miről beszél.  ( mondjuk sokat nem hagyott) Nekünk üzletünk volt, erre odajött a mocskos zsidó kurva elvette a kasszából a napi bevételt, aztán kizavart az üzletből minket úgy hogy vissza se mehettünk többé.Maga nem tud semmit!!"

 Nos ez az ember legalább egy tízessel fiatalabb volt nálam, tehát ez VELE eleve nem történhetett meg. Természetesen elhiszem, hogy a szüleivel megtörtént, mint ahogy sokezerrel megtörténtek, ennél még sokkal szörnyűbb dolgok is, az a korosztály vagyok  aki száz ilyen történetet hallott gyerekkorában, részben a családban történtek, részben a közvetlen szomszédság elbeszéléseiből ( a felnőttek azt hiszik, hogy a gyerek nem figyel, mert elmélyülten játszik, miközben a gyerekfülek MINDENT lekagylóznak és megértenek és elraktároznak és feldolgoznak), továbbá miután a legújabbkori történelem a vesszőparipám, elolvastam szinte mindent ami ezekről az időkről dokumentumregény formában megjelent. De HOGY A  ΠCSÁBA JÖN EZ IDE?!  Mi köze ennek ahhoz, hogy Magyarországra pénzeső zúdult az elmúlt évek során, amit ahelyett, hogy a haza javára használtak volna fel, egyszerűen maffiamódszerekkel, az állam kisajátításával, a törvények megváltoztatásával, a nyilvánosság szinte teljes bekebelezésével és a független hatalmi ágak, a fékek és ellensúlyok  kiiktatásával elloptak? De az ember csak folytatta tovább ebben a stílusban, beláttam értelme itt vitának nincs, mondtam haladjon tovább. Erre még jobban begorombult, mondta ha még egyszer meglát itt "bebasz a Dunába", de ezt már elrohantában mondta, miután hívtam vissza, hogy hajlandó e ezt lenyilatkozni kamerába is, mert most már szerettem volna valami poént is a végére. Igazából felvállaltam volna egy bunyót is, de nem fordult vissza. Az hogy van, hogy az összes agresszív szarházi összefossa magát ( Orbán Viktorral az élen) ha meglát egy "idegen" kamerát?

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr4814325085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virányi András (BANDITA) 2018.10.28. 13:08:40

Baromi jól írsz! Folytasd! BANDITA.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.10.28. 13:37:34

@Virányi András (BANDITA): Welcome aboard Bandita! Hát, köszönöm, nem szándékozom abbahagyni, írom már vagy 12 éve ezt a blogot.

keeper1 2018.10.28. 19:53:08

Gratulálok, Tengerész!!!

lajtos 2018.10.29. 09:16:28

Tisztelt Tengerész!
Minden elismerésem az öné,sajnos ugyanezzel a hozzáállással szembesülök nap mint nap,mint ön.Nekem csak hét aláírást sikerült gyűjtenem a legszűkebb munkatársi környezetemből,akikben a legjobban megbízom.Egy állami közmű cégnél dolgozom,tudom,hogy az emberek túlnyomó része egyet ért a csatlakozással,de a környezetemben csak hatan merték aláírni,természetesen titokban. Az a véleményünk,ha még ezt a minimális kis lépést sem tesszük meg,akkor megérdemeljük,hogy minden így maradjon.Kitartást és jó egészséget kívánok a munkájához!
Ui:Szoktam olvasgatni a kommenteket a 444-en,ott elfogadott tény,hogy az emberek jórésze közönyös,fásult,én ezt annyival árnyalnám,hogy nagyon sokan már félnek is.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.10.29. 20:36:41

@lajtos: Welcome aboard lajtos! Köszönöm. Sajnos a helyzeten nem tudok változtatni, de megvan az a jó érzésem, hogy ÉN megtettem ami tőlem telt. És sokat tapasztaltam az aláírásgyűjtés során.