Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @ik260t: Köszi szépen! (2019.07.16. 22:28) Hétfő.
  • A Tengerész: @bajjerzsoci: A régi szép idők. (2019.07.15. 21:52) Vasárnap.
  • Paduc: Picurtól tanulhatna a poltikai ellenzék. Attól tartok, hogy az amúgy látszólag nagy pofájukat bet... (2019.07.12. 14:36) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Sün77: Tényleg... de rég volt! Elsőre nem ismertem rá mit is mutat a kép, mert az Emailedben nézt... (2019.07.11. 12:48) Kedd.
  • táncoslábú laces: Azt nem tudtam hogy vegetáriánus vagy :) :)meg virágot kapsz ebédre (2019.07.02. 10:47) Hétfő.

Linkblog

Vasárnap.

2018.10.21. 13:39 :: A Tengerész

Tegnap kihasználtuk a vénasszonyok nyara utolsó napját és kicsónakáztunk a piacra. Nagyon lefogyott alattunk a Duna, az, hogy a főágban minden idők legalacsonyabb vízállása van, ide a zsilipekkel lezárt szakaszra is kihat, egyrészt gondolom a zsilipek nem zárnak hermetikusan, másrészt a víz ismeri a fizikát, nevezetesen a közlekedő edények törvényét, elszivárog a talajon keresztül is. Bár azért az nagyon furcsa, hogy a múlt héten egyetlen éjszaka alatt csökkent vagy  15 centit a vízszint, EZ biztos nem szivárgás. Amapola orra ül a fenéken, ami persze nem baj, minden télen ez van, bennünket csak annyiban zavar, hogy J-nek a kurta lábacskáival nehéz a csónakból kiszállni a piacon a stégre.

Szóval mára megjött a tél, vagy legalábbis az ősz a csúnya arcával, reggel szakadó esőben sétáltunk Sz-el, igazi ázott kutya lett belőle (belőlem meg ázott ember, mert hiába vittem az esernyőt, csak beverte a szél a vizet alá), most itt fekszik a szőnyegen a lábamnál és bűzölög. Nem volt szívem kizárni, mert amikor visszaértünk úgy szaladt befelé előttem a jó meleg, száraz házba amint ajtót nyitottam mint a villám. 

A hűvösödéssel megjöttek az egerek is. Nyáron elvannak odakint a természet lágy ölén, de télre mindig keresik a meleg védett helyet, akárcsak a legújabb idők kártevői ( kivételesen nem a Fidesz-KDMP-ről beszélek ) a mezei poloskák, tele velük a tornácon felrakásolt tüzelő. Ahogy az ott elhelyezett egérfogóval is naponta átlag 2 pirók egeret, cickányt fogok. A pirók egér nagyon csinos állat, ahogy a cickány is, kifejezetten sajnálom agyoncsapdázni őket, de hát vagy ők vagy én. A kertben felőlem élhetnek kedvükre, de a házba és a csatolt részekre, sufniba ne telepedjenek meg. Ebből a szempontból legveszélyesebb a padlás, ahova ritkán járunk, de ott a teljes ruhatárunk. Ez amúgy beépített, bútorozott  lakótér volt az előző tulajéknál, de nekünk elég laknia  földszint (meg persze a hajó). A padláson van négy csapda állandóan élesítve, nyáron sose fogtam velük semmit, de az utóbbi két hét alatt négy egér is akadt. Ezek viszont háziegerek, voltak, szóval úgy tűnik a rágcsálók felosztják a területet.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr7514313673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.10.25. 12:09:37

@carter66: Én csak széttaposom, ami kihullik a tüzelőből. Érdekes, hogy a papundekli lapok közt szeretnek lenni(a hajléktalanok is azon alszanak, szóval a hullámpapír az nagyon jó hőszigetelő), arról könnyű lerázni őket. Idén szerintem hideg lesz a tél( nagyon meleg volt a nyár, valamikor ki kell jönni az évi nagyjából állandó középhőmérsékletnek), remélem szétfagy a seggük.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.10.25. 13:27:45

@pojken: Hát ez bizony egy kazán eleje. A kis lyukak a vízcsövek, a nagy meg alighanem a füstgáz kilépő nyílás a rókatorok felé... vagy a tüzelőnyílás, ebből meg nem mondom. Hogy gőzhajóé, vagy mozdonyé, vagy lokomobil kazáné, azt ebből meg nem mondom, de hogy kazán az biztos. Nincs ugyan mihez viszonyítani, de hajónak azért elég kicsi, bár régen voltak kis gőzbárkák is, tehát azért az se kizárt.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.10.25. 16:45:50

@carter66: Fészket még nem találtam. Csak amikor leemeltem a lapokra vágott kartondoboz ( ez is megy a tűzbe) egy-egy darabját a farakás tetejéről, láttam, hogy mindegyiken van 4-5. Talán a cickányok hálából, hogy befejeztem az egércsapdázást (kétszer cickány ment bele) megzabálják őket.