Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • sevylor: hajozas.hu/magazin/vitorlazas/kopar-istvan-celba-ert-2019marcius21/ (2019.03.22. 09:56) Kedd.
  • Kis ember: A sakktábla kockái: éj és nap. Bábuk vagyunk a sors keze alatt, ő játszik velünk, tologat, kiüt és... (2019.03.15. 09:19) Csütörtök.
  • Kis ember: "Otthon nem szeretem a strandot, Abban semmi se szép, se jó. "Gyorsan mosdani!" - mást se hallok, ... (2019.03.13. 20:24) Szerda
  • A Tengerész: @ik260t: Tényleg, eszembe se jutott. Köszönöm. (2019.03.10. 08:44) Péntek.
  • A Tengerész: @Ha nem írok ne válaszolj!: Köszi. Ma túllendültem a dolgon, este, ha nem alszom bele megírom. (2019.03.08. 14:18) Kedd.

Linkblog

Kedd.

2018.09.25. 23:37 :: A Tengerész

Hidegre fordult az idő. Pénteken még 30 fokban egy szál gatyában irtottam a növényeket, ma reggel meg már csak 7 fok volt amikor felébredtem reggel és napközben is elkelt a hosszúnadrág, flanel ing. Pedig kemény volt a meló. Az a kötéllel bekerített kis sziget J-re vár, mert nem akarta hogy a ribizliket is kiszedjem, de nekem ahhoz nincs türelmem hogy szálanként kiválogassam melyik micsoda, középre még egy diófa is belenőtt a rezervátumba 

005_59.JPG

Elértem tegnapelőtt az almafák vonalát. A fák roskadoznak a termés alatt

004_67.JPG

007_35.JPG

ez a fa mint már említettem össze is dőlt, a termő ágak nagyrésze letört, alighanem menthetetlen, ki kell vágjam,

006_42.JPG

J nagyjából igyekszik összeszedni a termést, bár fogalmam sincs mit csinálunk vele, ennyit megenni nem lehet, eltenni nem tudjuk, mert mivel "bio", szinte valamennyiben van kukac, szóval megrohad télen, meg rakni sincs hova, de pincét már nem ások ebben az életemben az biztos. Néztem a neten a pálinkafőzést is, hát ekkora melóba nem vágok bele, különösen  azért, mert én egy év alatt nem iszok meg egy liter pálinkát.

003_84.JPG

Ma elértem a kert végén lévő villanypásztorig az irtással, olyan ez mint amikor az alagútépítők átérnek a hegy túloldalára

002_100.JPG

de ez persze még messze van a késztől, csákánnyal, kapával ki kell szedni a gyökereket, ahol meg csak egynyári gaz meg elburjánzott fű van, ott adni kell neki a motoros kaszával, majd a fűnyíróval. A dirib-darabra tört fakerítés is megszűnik, gondolom valaha ez lehetett A KERÍTÉS, aztán mögé húzott a szomszéd egy dróthálósat. Mindenesetre fel fog lélegezni a drót ha kivágom még a rajta lévő mázsás borostyánt, az a tő ami a kép közepén kinő a földből van kb 10-12 cm vastag. A szőlő nagyrészét már megszüntettem, mind a háttérben lévő fűzfára, mind az előtérben lévő égbeszökő mogyoróbokorra, mind az almafákra a tetejükig felmászott, plusz a fűben vagy 6-8 méternyire elbarangolt. Annak is voltak  5-7 cm vastag ágai. Hát ezeket alighanem hiába glifozátoztam volna.

001_120.JPG

Búcsúzóul egyik nagy  kedvencem a Susaphone. https://www.youtube.com/watch?v=EsLDe5fYDrs

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr8114263517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.09.27. 17:01:35

@carter66: Kösz. Az az érdekes, hogy van három tengerész fórum is a Fb-on, de egyikre se írt senki róla. Nem azért mintha csak ezért felmentem volna Pestre, de hátha. Így, hogy már vége is, biztos nem leszek ott. Persze ha eljárnék a Mate-ba... de nem járok. Nem szívelem a Horthy-kultuszt. Miközben esetleg ott ül az aki a párttitkár volt a hajón, meg aki III/III-as.