Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @carter66: Köszönjük. (2019.01.21. 12:33) Vasárnap.
  • carter66: @carter66: Ez ügyben írtam már Capt. Székely Istvánnak is, hogy a MATE karolja fel a témát, mert ... (2019.01.18. 11:29) Hétfő.
  • carter66: A hajóács Lendvai Misi (ő szinte semmit sem változott), Capt. Bauer Józsefet hirtelen fel sem isme... (2019.01.14. 15:40) Csütörtök.
  • A Tengerész: @emeritus: Köszönöm Dodókám! Hasonlókat neked is!ha olvasod a blogot, látod, hogy nem viszem túlzá... (2019.01.09. 16:27) Szombat.
  • A Tengerész: Néha az ember úgy lő tízest, hogy háttal áll a céltáblának. (Moldovától loptam) Nem gondoltam voln... (2019.01.08. 09:32) Hétfő.

Linkblog

Hétfő.

2018.06.11. 21:36 :: A Tengerész

Sok spekulálás után ez lett a felirat.

001_111.JPG

Ma Szigetszentmiklóson voltam kiváltani az európai egészségbiztosítási kártyát. A szokásos módon csónakkal, majd HÉV-vel utaztam, de az "okostelót" otthon felejtettem ( csak navigálásra használom, telefonálni a Caterpillar vízállót hordom magammal) így emlékezetből közelítettem a hivatal felé a HÉV-ről leszállva. Persze Szigetszentmiklós is Magyarország, jobbára nincsenek utcatáblák, keresem a Dr Lengyel Lajos utcát, a térképemlékeim szerint ahogy tegnap estéről emlékszem, egy utca gyanús, meg kéne kérdezni valakit, de ember nem jár reggel nyolckor az utcán, viszont ahogy ténfergek a kihalt vidéken sorra suhannak el az autók, úgy tűnik itt már mindenki autóval jár. Egy nő lassít, intek neki, hogy kérdeznék, rémülten szakítja meg a szemkontaktust és mered maga elé miközben gázt ad és görcsösen markolja a kormányt. Megbolondultak az emberek, vagy csak én? Budapesten mindenki vicsorog, itt meg úgy tűnik félnek tőlem. Amúgy azt már régóta megfigyeltem, hogy mindenkit csak sajt maga érdekel. A házakon elvétve van házszám, még valaki odatalál és akar valamit. Ugyanezen okból nincs senkinek csengője. Az, hogy  valakit nem talál meg a mentő és ott döglik meg a saját házában szemmel láthatóan nem izgatja az embereket. Egy nagy keverék kutya megugat, a kerítésre kapaszkodva kidugja felette a fejét az utcára, nem csapsz be, tudom csak unatkozol, megsimogatom előbb a mancsait majd a fejét, ettől elhallgat, úgy tűnik a kutyákkal jobban kijövök mint az emberekkel. De aztán minden jórafordul, egy lányt látok szemben a járdán, kérdezem merre van az én utcám, ő se tudja de megnézi a telefonján, a következő az, megköszönöm. De persze házszámok itt sincsenek, minek, aki itt lakik hazatalál, más meg dögöljön meg. Egy középületféle előtt megkérdezek egy embert merre van az 5-ös szám, mondja nem tudja és visszakérdez mért őt kérdezem (??), hát mondom, mert csak ő van itt, meg gondoltam ha itt lakik tán tudja. Sértődve mondja, hogy ez egy orvosi rendelő. Mondjuk ez sincs kiírva úgy hogy a túloldalról lássam, de akkor kijön egy barátságos ember az ezek szerint rendelőből és útbaigazít. Szóval azért van még remény. A többi megy mint a karikacsapás, percek alatt megvan az EU-s biztosítási kártyám, a viszaHÉVre is csak fél órát kell várjak, 10 után nemsokkal már otthon is vagyok és felragasztom a maradék betűket.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr8014041396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paduc · http://fontosmondatok.blog.hu 2018.06.11. 22:25:01

Betyáros a felirat. A pisztolygolyó erőset üt.

keeper1 2018.06.11. 23:28:02

Nagyon jó a név ( tipográfiája) !!!! No meg a leírásod is ....valóban oda jutottunk, ha köszön az ember itt-ott, köztéren, egy-két figura fogadja ...a vaste majority néz , mint a birka.... Ha jobb kedvem van, ritkán, provokative próbálkozom.

Műszaki 2018.06.11. 23:47:48

Gondolom az EU-s tb kártya a francia út miatt kell. Tapasztalatból beszélek, mindenképp köss egy jó utazási biztosítást is! Az EU-s TB kártya csak vészhelyzet esetén és csak a miniális ellátásra jogosít. Magyarul ha csontod törik, kapsz egy fájdalomcsillapítót, de a gipszet már pénzért teszik fel. Tavaly engem Belgiumban mentő vitt be a kórházba, mint utóbb kiderült csak a tüneteim voltak ijesztőek, a kór már egyáltalán nem volt az. Vizsgálgattak azért jobbról, balról. Amikor mutattam az EU-s TB kártyát, azt mondták tegyem el nyugodtan az csak vészhelyzet esetén ér valamit. Mondom, de hát az volt, mentő hozott be. Ja tényleg, akkor mégis jó lesz. Vagyis ha nem ijedünk meg annyira nem mentőt hívunk hanem a saját lábamon megyek be (mondjuk pont az nem sikerült volna), akkor fizethettem volna a CT, MRI, stb. díjakat saját zsebből.

MaKata 2018.06.13. 18:30:02

Hello Tengerész ! Hallottalak kedden délelőtt a kedvenc rádiómban. Gergő mintha kicsit beléd fojtotta volna a szót, elég hirtelen lekerekítette a beszélgetést. Így volt, vagy csak én éreztem ezt?

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.06.13. 21:22:01

@MaKata: Én elmondtam amit gondoltam, szóval engem nem zavart neki meg ez a dolga, mást is kell hagyni beszélni. Az mondjuk más kérdés, hogy aki meg utánam jött a monológjával.... olyan "drágabolgáruras" volt.