Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @whale: 1. Minden az Interneten fellelhető forrás ezt a fűtőértéket adja meg, illetve tól-igot, 18... (2018.07.20. 11:49) Szerda.
  • József Kázmér Cegléd: Kedves Kapitány! Tiplifaügyben már egyszer "összefutottunk". Amúgy mindenki számára Kázmér volnék.... (2018.07.16. 17:41) Vasárnap.
  • Sün77: Ezt a teljes vitorlázat még tudja fokozni (2018.07.13. 06:40) Csütörtök.
  • A Tengerész: @MaKata: Köszi Katóka! (2018.07.07. 20:53) Csütörtök.
  • A Tengerész: @MaKata: Én elmondtam amit gondoltam, szóval engem nem zavart neki meg ez a dolga, mást is kell ha... (2018.06.13. 21:22) Hétfő.

Linkblog

Szerda.

2018.03.07. 17:54 :: A Tengerész

Amikor jól mennek a dolgok, akkor jön a derült égből a gumibot ( ahogy Fülig Jimmy mondja). Reggel épp indulok a kutyával, amikor jön szembe a Jóska (az ács aki szembe lakik a Balabán csatorna túlpartján akivel a háztetőt csináltuk), mondja eltűntek a tyúkjai, gyanús a Szmájli kutya, merthogy a Balabán be van fagyva át tud menni a kert végéből. Szagolgatja a kutyát, de nincs se tyúkól szaga, se vérnyom rajta, mondja nem valószínű. Mondom azért nézzünk csak körül a kert aljában ( magamban meg voltam róla győződve, hogy csak róka lehetett mert az én kutyám nem "olyan").El se kellett menni odáig, három kivégzett tojótyúk a kertben, amikor később alaposabban körbenéztem, egyet találtam még a szomszédban, a többit nem tudom hova rakta. Szóval meggyilkolt 8 tyúkot és egy kakast. most túl az anyagi káron, amit természetesen vállalok, de hogyan tovább? Többen is tartanak szárnyasokat a környéken, olyan kerítésem nincs és nem is tudok csinálni ekkora terület bekerítésére ami alatt nem tud átmenni, kibújni aláásni, átmászni. Egyelőre sajnos lánc van éjszakára, ha kijavul az idő akkor nekiállok ketrecet csinálni. Fene egye meg! Még igazából haragudni se lehet rá, mert engedelmes jó kutya, csak hát kopó az istenadta, a vadász természet benne van. Persze  a dögökre való ráutaló magatartással keményen megvesszőztem, szóval pontosan tudja, hogy bűnös, de eddig is tudta, hogy nem szabad bántani őket, sokszor vittem oda a tyúkokhoz, nyulakhoz elmagyarázni neki, hogy nem szabad, mert rettenetesen akarta támadni őket. De hát nem bír az ösztöneivel, ismét egy lény ami úgy viselkedik mint az újságírók a sajtófogadáson. Még az a szerencse, hogy a Józsi annyira jó srác, hogy majdhogynem még ő kért elnézést, ne kössem láncra szegény kutyát, inkább nem tart többé tyúkokat.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr9613722844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

keeper1 2018.03.07. 20:48:10

Üdv, Tengerész,
Valamikor , igaz rövid ideig 12 kutyám volt, előtte-utána 4 sokáig...foxi korcs mind. Kisvárosi környezetben, 180-as téglakerítés, vaslemez kapu...mindhiába , mesteri módon megjárták a kerítést, és több sorral ritkították a baromfit úgy a 3.-4. utcáig...egy reggelre 8 hófehér tojójércét raktak szép sorba az ajtó elé.
Soha nem rágtak bele, nem éheztek. Büntettem őket , mindhiába. Azóta olvastam, hogy a kutyus emlékezete rövid, 20-30 sec. után nemigen köti össze a büntetést a kerülendő tettel...hosszú tanítással- de hogy milyen metódussal?- lehet talán levenni a gyilkolászásról.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.03.08. 11:26:19

@keeper1: Bizonyos értelemben megnyugtattál, állandó a vitám J-vel aki két dologról van meggyőződve 1. Nekem semmi lenne 150 m olyan kerítést építeni, amin sem átugrani, se alatta átásni nem tudna a kutya, 2. Ha ki lenne herélve akkor nem bántaná a tyúkokat. Főleg ebben a második dologban megátalkodott, én hosszú életem során ha valamit megtanultam az az, hogy nővel vitázni reménytelen, így annyiban maradtunk, hogy kerítést nem csinálok és a kutya csak akkor lesz ivartalanítva, ha elkezd szökdösni, de erre eddig egyetlen példa se volt. Ami a jó, hogy nehéz szívvel de láncra kötöttem éjszakára. Tele voltam aggodalommal és sajnálattal, mi fog történni, mindenféle rémségek jutottak eszembe, hogy reggelre megfojtja magát a lánccal, felakad valahova ahogy rángatja, de nem történt semmi. Ugye minden reggel a kapu rácsára ágaskodva várt, hogy jöjjek ki már a hajóról, ez persze most nem volt lehetséges, a háza a tornácon van, ott kötöttem meg. Amikor érezte, hogy jövök, búsan dugta ki a fejét a kutyaólból, kijönni nem mert, Istenemre mondom, lesírt az aggodalmas arcáról, hogy "hát akkor hogy is vagyunk most mi egymással?" Megnyugtattam, megsimogattam, mire egyszerre boldog lett, levettem a láncot és azonnal tudta, hogy minden rendben van, boldogan rohangászott a szokásos séta során. Szóval lánc lesz éjszaka és úgy tűnik semmi gond nincs ezzel a megoldással.
Viszont nem tudom ki írta a 20-30 másodperces memóriát, de csak abszolút értelemben igaz, tehát tényleg nem tudja összekötni a bűnt a büntetéssel, ha arról előtte nem volt tapasztalata. De ha egyszer meg lett vele jegyeztetve, mert azt, hogy "NEM". "nem szabad" pontosan megérti, akkor ha mégis elköveti a tilos dolgot, akkor elég rá utalni mit követett el korábban, tudja, hogy azért kapja a büntetést, szóval össze tudja kötni egymással. Az megint más dolog és egyáltalán nem vagyok vele tisztába valaha is sikerül e kideríteni, a "bűncselekmény "pillanatában tudomása van e arról, hogy ő most hibázik, én hajlok arrafelé, hogy akkor csak az ösztöneinek engedve gondolattalanul cselekszik. Ahogy agyerek se gondol arra amikor elcsavarog, amikor átmászik a kerítésen, amikor azzal játszik akitől eltiltották, hogy ő most vétkes. Csányi Vilmos etológus akinek a kutatásait kutya témában nagyon megalapozottnak tartom, azzal summázza a "kutyaságot", hogy a kutyák "szőrös gyerekek" egy kifejlődött kutya általános intelligenciája, tudása, viselkedése megegyezik egy 4 éves gyerekével. Szerintem lehet még okosabb is annál. Még nem volt a Sz 1 éves de már tudta, hogy nem szeretem, tiltom, amikor az utcán felszed bármit is és megeszi. de enek ellenére képtelen vagyok leszoktatni róla, tudja, hogy tiltom, büntetem, de megteszi, mert hiába engedelmes minden másban, vannak dolgok amikben nem hajlandó másképpen cselekedni csak az ösztöne diktált módon. Szóval talált egy nagy cupákot amit ugye neki kellett volna állni lehasalva a két "keze" közé fogva komótosan elrágcsálni, de erre séta közben ugye nincs mód. Felkapta előreszaladt vele, lerakta, rágta, közben fél szemmel leste mikor érek olyan közel hozzá, hogy elvegyem, akkor újra felkapta, megint előreszaladt stb. Na mondom magamban, "rá fogsz te baszni, mindjárt odaérünk a kapuhoz, azon nem tudsz bemenni, akkor meg kell várj és akkor elveszem tőled". ( az elképzelhetetlen, hogy elszaladjon és ne várjon a kapunál a séta végén)De meghallhatta mit gondolok, mert jól előreszaladt a szájában a bazi nagy csonttal, átbújt a szomszéd kerítése rácsai közt, elment hátra, a kertek alatt a Balabán partján hátulról bejött a telekre, eldugta valahol a csontot és mire a kapuhoz értem, ő már BELÜL a kapun várt farokcsóválva és vigyorgott, rá volt írva az arcára, hogy "nabazmeg most vedd el a csontomat ha tudod!" bevallom ilyen kognitív intelligenciát eddig nem tételeztem volna fel állatról.

whale 2018.03.09. 07:41:35

@A Tengerész: "bűncselekmény "pillanatában tudomása van e arról, hogy ő most hibázik,"

Az ő felfogása szerint ez a világ legtermészetesebb dolga. Ne feledjük, a kutya húsevő, ragadozó!