Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @whale: 1. Minden az Interneten fellelhető forrás ezt a fűtőértéket adja meg, illetve tól-igot, 18... (2018.07.20. 11:49) Szerda.
  • József Kázmér Cegléd: Kedves Kapitány! Tiplifaügyben már egyszer "összefutottunk". Amúgy mindenki számára Kázmér volnék.... (2018.07.16. 17:41) Vasárnap.
  • Sün77: Ezt a teljes vitorlázat még tudja fokozni (2018.07.13. 06:40) Csütörtök.
  • A Tengerész: @MaKata: Köszi Katóka! (2018.07.07. 20:53) Csütörtök.
  • A Tengerész: @MaKata: Én elmondtam amit gondoltam, szóval engem nem zavart neki meg ez a dolga, mást is kell ha... (2018.06.13. 21:22) Hétfő.

Linkblog

Vasárnap.

2018.03.04. 14:27 :: A Tengerész

Nehezen indul be a tavasz. Már csak -2,5°C volt reggel, szóval nem  -17 mint két napja, de ez is elég, hogy egy csepp olvadás se legyen. A madarak is érzik, mielőtt leesett volna ez az utolsó hó, csak úgy fumigálták az etetőt, most bezzeg ki be röpködnek egymást kilökdösve belőle, még lent a hóban is szorgalmasan csipegetik a napraforgót amit fentről az erőszakosak kitúrtak, még szerencse, hogy  a macska bent alszik Judit ágyában..Ki is megyek megnézni, nem kell e utána tölteni az etetőt.

Hát volt még benne, de nem sok, töltöttem bele egy bögrével. Úgy csináltam meg, hogy középen egy garatból jön lefelé a mag, amit alul két oldalt, keskeny nyílásokon szedegetnek ki a madarak az etetőtálcára. Ez egy jó elképzelés volt, de ők persze mohók és kaparják kifelé  amennyit csak elérnek. Szóval pont úgy viselkednek mint az újságírók egy sajtófogadáson.

Amúgy énnekem tetszik ez az idő, gyönyörű a havas természet, hálistennek a télt tűzifának, amit nyáron bespejzoltam a fele fogyott el legfeljebb, szóval vidáman élünk. Van elfoglaltságom is több mint amivel elbírok, most, hogy a http://kopar.blog.hu/  lapzárta még messze van pl folytatom a régi képek digitalizálását.Most épp a régi tengerész diák akadtak a kezembe.

Valahol malájföldön.20180304120112_01.jpg

Vagy éppen Indiában, ahol ilyen volt a "rendes" taxi

20180304120112_11.jpg

Ilyen meg a "tuktuk" ( az a rendkívül jóképű skinhead a sofőr mellett én vagyok)

20180304120112_08.jpg

Ahányszor megálltam valahol, a nők felkiáltottak "ubrájna".  Elképzelni nem tudtam mi ( vagy ki) a  vén bánat az az "ubrájna"), pedig kézzel lábbal sőt angolul is magyarázták, hogy ő  arrafelé az éppen rendkívül népszerű filmek szereplője. Évek múlva jöttem rá, hogy "Yul Brynner" westernek mehettek akkor éppen arrafelé, csak hát ők úgy ejtették ki a nevét ahogy az odavalósi írással kiírták a stáblistára.

A forgalmat sűrű sípszóval és lendületes karmozdulatokkal dirigálja a rendőr.20180304120112_09.jpg

Ő arrafelé nem minősül hajléktalannak, ez egy elfogadott életforma, az ágya a háza.20180304120112_05.jpg

Magyar tengerészek alkudoznak fűrészrája orrnyúlványára. Egy most is itt áll az íróasztalom mellett. Volt egy rakás ilyesféle kacatom amiket szorgosan hazacipeltem a világ túlfeléről, aztán az évek és költözködések, házasságok, válások során "elkoptak". A napokban amikor valamit kerestem a padláson, a fejemre esett egy óriásteknős páncélja. Ez volta  bosszúja, pedig nem is én fogtam ki a tengerből, Alexandriában vettem az "Indiántól" valahány piaszteréret.

20180304120112_06.jpg

Van egy rakás dia, meg negatív, kell valami normális albumot csinálnom amit akit érdekel nézegetheti a neten.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr713714338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

whale 2018.03.06. 12:04:02

Ezek nagyon jók, nekem kedvenceim ezek a bejegyzések! MÉg, még, még, ennyi nem elég!!! Jöhetnek történetek is!