Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Csütörtök.

2013.04.04. 22:32 :: A Tengerész

Na ennyit ér az influenza elleni védőoltás. Én ugye nem szólhatok egy szót se, nem oltattam be magam és meg is kaptam a kórt úgy két hónappal ezelőtt és vagy három hétig is eltartott amíg meggyógyultam. Viszont J  beoltatta magát és meg voltunk nyugodva, hogy ő megúszta, erre három napja köhög, fáj mindene, szóval énvelem kezdődött és vele végződik a járvány. Hajszálpontosan ugyanazok a tünetei mint nekem voltak.

Ma estére elfogytak a blokkok! Igaz az epoxi gyantám is, szóval az utolsó darabokat már nem tudtam összeragasztani, de az már nem nagy ügy, a jövő héten lesz elérhető az Alvinplast-nál az MJ, akitől az anyagokat be szoktam szerezni. Ha kész a ragasztás, a famunka, a formázás még egy nap, de az már bakfitty. Ma itt volt a Sün és elvitt Sopronba két próbadarabot az egyetemre fatelíteni vákuumkamrában, ha működik, megy utána majd a többi is. Két napot nem dolgoztam a projekten, mert mindenféle egyéb tennivaló volt, többek közt informatikai mizéria, egy fél napig úgy tűnt, hogy nem lesz NET, tehát se Email, se blog, de aztán valahogy sikerült úrrá lenni a technikán, méghozzá külső segítség nélkül, pedig már ott tartottam, kivágok minden kütyüt a Dunába. Az a helyzet, hogy bár létezni nem tudnék nélkülük, mégis a lelkem mélyén gyűlölöm ezt a PC világot. Olyan ez mint egy szerelem, amiben az ember örökké veszekszik a szerelmével, voltam már ilyen helyzetben.

A kiscicák dolgában válaszút elé állíttattam. Ugye az a helyzet, hogy ezek a macskák olyan "gyüttmentek", a négy műhelylakó közül kettő a Szutyok kölyke, kettő meg valahonnan idekerült. Ez utóbbiak egyike a Kormi, "aki" egyszerűen megszelidített engem. A leghatározottabban elleneztem mindenféle állatot a hajón, meg a tágabb környezetemben is, de ez valahogy levett a lábamról. Olyan pofátlanul és alattomosan szerettette meg magát velem, ami ellen nem tudtam védekezni. A kaját otthagyja, csak hogy simogassam, követ mint egy kutya, műhelyből a hajóra, majd vissza, egyszerűen kinézett magának, míg a végén odaszülte nekem a munkaasztalomra a három pocakos izgőmozgótekergő fiókáját. Namármost gyerekkoromból tudom, hogy a nemkivánt macskaszaporulatot a születés után azonnal vízbe szokták fojtani, abban az időben kandúroknál még csakcsak működött néha a miskárolás, de nőstényeknél az ivartalanítás ismeretlen fogalom volt. Mondtam is J-nek, hogy hát ha majd megellik a Kormi, akkor a kölyköket is "el kell majd intézni", lehetetlen falkányi macskát itt tűrni, de ő ezt ellenezte, én meg, lévén amúgyis lágyszívű ember, nem erőltettem. Aztán amikor megláttam a csöppségeket, már a kevés ingerenciám is elszállt. Viszont ultimátumot kaptam, jogosan, hogy ha én nem akkor más majd elteszi láb alól a kicsiket, mert nem lehet a telepet teljesen "elmacskásítani". Így ha nem találok gazdát a kicsiknek pár hét múlva amire elválaszthatók lesznek az anyjuktól,  akkor  nekem kell majd őket likvidálni,  amire gondolni se tudok. Fel is raktam őket ide http://kiscica.hu/elviheto/tigriscsikos-fenetudja-meg-mindig-budapest-11318 , ma hárman érdeklődtek, majd kiderül lesz e közte olyan aki komolyan is gondolja.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr965196206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egeresz 2013.04.04. 22:53:24

ezért (is) ragaszkodnak az állatvédők az ivartalantáshoz. Egy ivartalanított macska tovább él, kevesebb területtel beéri, és legfőképpen kevesebbet ellik.
Valami macskás-állatvédős dokinál esetleg 'nyersanyagárban' el lehetne intéztetni a macsek ivartalanítását.

Egy egészséges, jóltáplált nőstény cicának (élete során 8 ellést feltételezve, és ellésenként átlag 2 lánycicát számolva) összességében 6500 nőstény leszármazotta lehet 12 éven belül. Az exponenciális függvény kemény dolog, minden erőforrást felemészt.

Az ember nélküli (vad) populációban a lánykiscica mortalitása 70% feletti, az ivarérett kort megértek várható élettartama 4 év. A kandurka mortalitása extrém (a felnőtt kandúrok kifejezetten legyilkolják a kis kandurkákat) tekinthető úgy, hogy 300-500 nm területen egyetlen kandur van.

mellesleg öröm, hogy keszek a blokkok. Várom a telítési eljárásról a beszámolót :)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.04.05. 08:10:44

@egeresz: A területet biztos elírtad, itt közeltávol, szóval egy-két hektárnyi területen mindössze egy kandúr volt idáig és mégis időnként súlyos sebekkel tért haza a gumicsónakos Ferihez, szóval valahol van valami komoly konkurencia. A harc az tuti nagyon komoly, a Szutyok két megmaradt kölykeinek egyike kandur, most kezd "ivarérni" egyik nap rettentő csattanásra kapom fel a fejem, hát az összegubancolódva egymást tépő két macsek nekivágódott mellettem a bádogszekrénynek.

tömjénzsolti 2013.04.05. 12:22:23

Vili! A hirdetésedhez mellékelt térkép alapján az érdeklődők nem fognak könnyen hozzád találni:). (Az ugyanis a Kansas-Oklahoma határvidék egy részletét ábrázolja.)

spray 2013.04.05. 14:58:27

Szia Vilibá
Ezt ad meg igy jobb

www.futas.net/gps/gps-koordinatak-atvaltasa-konvertalasa.php

47° 27' 35.5998" 19° 4' 29.9712"
vagy 47.459889 19.074992

Üdv Pali

Jonathan 2013.04.05. 15:09:46

@tömjénzsolti: Zsolti! Tudhatod Te, hogy hol tartja Vili ba' azokat a macskakat? ;)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.04.05. 18:28:45

@tömjénzsolti: @spray: Hát a térképet nem én tettem mellé, az a macskások formátuma, imádom amikor a szoftver nem enged valamit ami nekem amúgy természetes. Pl egyszer regisztráltam, ráadásul valami fontos kormányoldalra, ami ugye szokás szerint ragaszkodott egy rettentő fontos adatomhoz ("A csillaggal jelölt adatok kitöltése kötelező" ), ami konkrétan a vezetékes telefonszámom volt. Nekem viszont nincs ilyenem. Hát az istennek se engedett tovább a szoftver... mindaddig amíg meg nem adtam, hogy 1000000, azt már szerette. Itt pl a macska(jancsi)szoftver felkínálta a megyére, hogy Budapest, de a települést nem hagyta, hogy kihagyjam, ezért írtam Csepelt, na erre berakta Kansast, szerinte ott van. Mindazonáltal hárman már itt is voltak macskáért, részletek a mai blogban.
süti beállítások módosítása