Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Kis ember: Szép hosszú előadás volt, itt a másik rész www.youtube.com/watch?v=ZGf6ImD37vc (2018.11.21. 00:33) Hétfő.
  • A Tengerész: @teddybear01: A tárolással semmi gond. A stég alatt van egy sátortető és az alá kiemelem hevederek... (2018.11.20. 11:51) Péntek.
  • carter66: Én csak körbeásom és a talajszint alatt pár centivel elvágom a törzset, aztán mehet rá vissza a fö... (2018.11.06. 09:59) Hétfő.
  • A Tengerész: @zsepizsik: Nem is 300 volt hanem 330 :) (2018.11.01. 10:37) Hétfő.
  • A Tengerész: @lajtos: Welcome aboard lajtos! Köszönöm. Sajnos a helyzeten nem tudok változtatni, de megvan az a... (2018.10.29. 20:36) Szombat.

Linkblog

Kedd.

2008.05.06. 19:23 :: A Tengerész

Szombaton nekiláttam a mosogatóhoz a  szivattyú nyomógombot megalkotni. Hát ráment a nap, sőt kész se lett teljesen.  Mondjuk be kellett mégis robogjak volt munkahelyemre ahol egy titkos ládában (mint az Igazi Trébics, a vagonok és titkos ládák tudója) halomban állnak a jobbnál jobb rugók, keresni megfelelőt. Amikor az ember valamit csinál, kétféle úton lehet elindulni. Kitalálok valamit és keresek hozzá megfelelő anyagot, vagy megnézem a kacatjaimat, plusz kutatok a koponyámban, hol mit láttam elérhetőt és ezekhez igazítom a konstrukciót. Általában a második variációt alkalmazom. Az érintkezőket a Szilágyi Andristól kaptam, ezek remek gyári cuccok, csak a működtetést kellett megoldanom üzembiztosan. Voltak dolgaim amik akár évtizedekig várták amíg belekerültek valami szerkezetembe, de a WC lepumpáló fogantyúja ami helyett a praktikus kengyelformájút alkottam, néhány napot pihent csak a műanyag turkálós lavórban, nem kellett hozzá különösebben élénk fantázia, hogy meglássam benne az eszményi térddel nyomogatható gombot.

Vasárnap kimentünk Erdőkertesre J. mamáját Anyák Napján megköszönteni. Papával ott múlatják az időt tavasztól őszig. Ebéd után mindíg jókat alszom a kerti hintaágyon (jelentős tereptárgy, tisztán kivehető a Google Earthön is) a rigófütty is segít álomba ringatni. Fontos a pihenés, mert amúgy rendkívül idegfeszítő a Papát követni. Ilyesfajta szövegeket kell értelmeznem:"  Amikor a kerítést csináltuk, persze az volt hogy... persze ... naná, ilyenkor derül ki a szomszéd hogy... DE! Azám! Na akkor persze még kicsi volt a gyerek, most meg két méter magas, na az aztán persze hogy a fenébe fér át alatta. Szóval mondom neki... Ne szólj közbe!!! Az nem akkor volt!!!(ez a Mamának szól, aki J.-al beszélget, de a Papa fél füllel kontrollálja) Hol is tartottam? Ja. Amikor aztán mindnyájan megjöttek, akkorra kész is volt minden." Megkérdezném persze, hogy még mindíg a kerítés, vagy már az emésztő, amiről korábban már volt szó, de nem teszem. Számára ez evidens, ha belekérdezek, kicsit úgy néz rám mint gyengeelméjűre, korábban már leszoktam róla, nem szeretek égni, így csak bólogatok, mint Galamb  a Troppauer Hümér verseit hallgatva.

Este aztán ahelyett, hogy haza mentünk volna kimentünk mindketten Amapolára élvezni a langymeleg estét. Kint is aludtunk. Hétfő reggel J. még aludt miközben befejeztem a nyomógombot, íme az eredmény.                                                                                                           

Az exWC gomb egy rozsdamentes-, a bútor keretén átmenő 8mm átmérőjű tengelyt mozgat egy-, az érintkezőkbe építettnél jóval erősebb- rugó ellenében. A tengely átmegy a barna érintkezőtömb mögött és a jobb oldali  végén szabaddá teszi a nyomásra bontó érintkezők ("kigomb") kis bütykét, így a két párhuzamosan kapcsolt érintkező zárja a szivattyúáramkört. Azért jó ez a megoldás, mert a nyomógombra gyakorolt erő nem jelenik meg az érintkezőkön, nem lehet túlerőltetni, vagy nem eléggé megnyomni. A kapcsolást a gyári szerkezet végzi. Mindíg bajom van hely szempontjából a mosdó, mosogató alatti szekrényekkel. Gyakorlatilag a szekrény nagy része használhatatlan a nagy marha szifon, meg az összevissza tekergő csövek miatt.  Hajón különösen értékes minden liternyi tárolóhely, ezért  egy mosógép lefolyó csatlakozóelem, meg egy azt alúlról lezáró rozsdamentes lemez, némi hegesztés, sikitózás segítségével kiküszöböltem a szifont.                                                                       

A mosógépcsatlakozó csonkja ugyebár oldalt áll ki és egy háromnegyedcollos csődarabbal egy réz könyökön keresztül csatlakozik a hűtőláda majd a WC mögött futó 38mm belső átmérőjű lefolyócsőhöz. Ha dugulás lenne a Rákóczy Pisti módszerével (gumicsónakpumpa) könnyedén elhárítható, de a 3/4 collos cső le is bontható egyszerűen. A vastag cső biztos nem fog eldugulni.  Hm. Legalábbis remélem. Továbbá helytakarékos a hideg és meleg vízcsövek hozzávezetése, melyeket a szekrény oldalfalára húztam el.

 

 

 

 

Jól látható jobb oldalt a cirkulációs vezeték bekötése a melegvízcsőbe. Balról  a  hidegvíz csöve kanyarodik melléjük. Kinyitva az ajtót ,látható, hogy  semmi se áll az útjába a telepakolásnak. Lesz benne egy polc keresztben.

Jobb oldalt a kék fogantyúval a cirkulációs remekmű csapja.

   

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

J.térddel nyomja a gombot.                                                      És az első mosogatás.

 

Idén is lesz paradicsomültetvény. Fellelkesülve a tavalyi sikeren, duplájára növeltem az ágyás méretét. Mondjuk nem nagyon kívánkoznék parasztnak, amire felcsákányoztam és ástam a mintegy 5-6m2-t beleizzadtam. Gyerekkorom diadalmas hiradórészletei jutottak eszembe a Szovjetúnióból, a szűzföldek feltöréséről. "Arcom veritékével" a paradicsom(ba)ért! Aztán annyira jó volt a hajón, hogy maradtunk még egy napot, csak ma este jöttünk haza. Amúgy is szakadt az eső délutántól. Kinek van kedve kibújni a zegernyébe a barátságos hajóból? Hétfő délután teljesen spontán (tehát segítségem nélkül) két  szép nagy csiga randevúzott a hajó mellett a manőverplaccon. Bár egész este és éjszaka zuhogott az eső, nem zavarta őket a nászban. Ma reggel már úgy tünik búcsúzkodtak.               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ma alámerültem a gépházba és a gumicsődzsungelt rendeztem. A motor hűtőrendszer, plusz használati melegvízelőállítás, plusz szalon fűtés összevissza tekergő  kígyói közt mint egyszemélyes Laokon csoport  kűzdöttem. Két csövet a mennyezetre függesztettem, másik kettőt a hátfalra paszíroztam fel, valamennyi vezetéket és kábelt is öszekötegeltem, ennél jobb megoldás  sajnos nem lehetséges. A gépház sose lesz táncterem. Előtte tépelődtem valamiféle bilincseken, aztán lyukakat fúrtam a bordák talpába és sima kábelkötözővel odahuzattam a csöveket. Ha kábelhez jó (meg a bűnözők gyorskötözéséhez) gumicsőhöz is jó lesz.  Volt egy csatlakozás nagyobb és kisebb átmérők közt  a motor fő hűtőkörében amit még valamikor tavalyelőtt sima acélcsőből csináltam, de rondán berozsdásodott belülről, miután vagy másfél évig nem volt benne víz, csak az alulról jövő vízpára, most hegesztettem helyette rozsdamentesből egy másikat.

Ja majdelfelejtettem. A zuhany vizét a "graywatertankból" egy 12V DC fenékvízszivattyúval dobom ki. Ezt már egy éve úgy működtettem ideiglenesen, hogy két drótot összeérintettem. Lassan eljön mindennek az ideje, hétfőn este vége beraktam egy kapcsolót.

Leánykorában egy kidobott számítógép tápegységének főkapcsolója volt, tehát ez is kukázott holmi, de nagyon szépen mutat a head falán az árbocba menő kábelek kötödobozának tetejébe építve a fénycsöves fali lámpa alatt.

 

 

 

 

 

Holnap kivisszük a gumidinghit a hajóra és barangolunk is egy kicsit vele a Kisdunán.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr3457171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bacs Anti 2008.05.08. 21:12:11

Vili agy tanacsot milyen festekkel fesem at a most vasarolt optimisztot