Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Kis ember: Szép hosszú előadás volt, itt a másik rész www.youtube.com/watch?v=ZGf6ImD37vc (2018.11.21. 00:33) Hétfő.
  • A Tengerész: @teddybear01: A tárolással semmi gond. A stég alatt van egy sátortető és az alá kiemelem hevederek... (2018.11.20. 11:51) Péntek.
  • carter66: Én csak körbeásom és a talajszint alatt pár centivel elvágom a törzset, aztán mehet rá vissza a fö... (2018.11.06. 09:59) Hétfő.
  • A Tengerész: @zsepizsik: Nem is 300 volt hanem 330 :) (2018.11.01. 10:37) Hétfő.
  • A Tengerész: @lajtos: Welcome aboard lajtos! Köszönöm. Sajnos a helyzeten nem tudok változtatni, de megvan az a... (2018.10.29. 20:36) Szombat.

Linkblog

Péntek

2008.03.07. 21:06 :: A Tengerész

Nincs igazán szerencsém az időjárással. Lóg a lába az esőnek, második napja beszorultam a szalonba. Ki kellene települnöm a deckre lakkozni a padlódeszkákat, ahol van hely bőven, helyette a szalonban szerencsétlenkedek a szűk helyen. Napok óta azon spekulálok, hogy fogom megcsinálni az üreges  fa árbocot. Amikor kitaláltam még elég lazán gondoltam végig, sok réteg lucfenyő egymásra ragasztva, kész. Az igazi persze douglas  (Oregon)fenyő lenne, vagy méginkább spruce (sitka fenyő) de ezek a fák Magyarországon elérhetetlenek. Illetve minden beszerezhető, de az ár túlvan a lehetőségeimen. Nos főleg az anyag miatt eleve két darabból lesz. Ez amúgy ekkora hajón nem feltétlenül lenne indokolt, ha a megfelelő anyag a kívánatos 12 méteres hosszban rendelkezésre állna, de így lesz egy 10 méteres  árboc derékszár és egy 4 méteres árbocsudár, egymásra lapolva a terebnél. A sudár kúpos tömörfa, a derékszár 20cm külső átmérőjű középen üreges henger. Namármost az eredeti elképzeléshez kellene mondjuk 100db nagyobbacska pillanatszorító, ebből hiányzik legalább 90. Megvenni drága és egy munkáért nem éri meg. Azt eszeltem ki, hogy a Józsi gépén csinálunk 10 méter hosszú, (hossztoldásokkal persze) hat darab (esetleg nyolc?) levágott hegyű tortaszelet keresztmetszetű lécet, amik kiadnak egy hat(nyolc)szöget. Namármost kölcsönvenném a lakatosoktól az ajtajuk előtt heverő 30centi magas tízmétetres "I" gerendát(hogy hogy cipelem a hajóhoz az még egy kaland lesz) az lesz az árbocpad. Erre kalodákba, hosszú bedolgozási idejű ragasztóval megkenve összeraknám a szeleteket és ládapántolóval 10 centinként összehuzatom. Ehhez olyan pántoló kell amit párszáz kilós erővel meg lehet húzni. (ahogy az öreg asztalosok mondták, nem az a ragasztó fog ami bent marad, hanem ami kijön a szorításnál) Elöször acélszalagos pántolóra gondoltam, de ma jártam egy cégnél amit a neten leltem és egy nagyon jó, szövött műanyagszalaggal működő cuccot mutattak.  Erősebben meg lehet húzni mint az acélszalagot. A gond csak a szokásos, egy melóért drága, ha kész az árboc dobhatom ki. Kölcsönözni, használtat venni  nem lehet. Keresnem kell valakit akinek van ilyenje és kölcsönadná egy hétvégére.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr86370499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.