Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • Antymix: Ezeket az akkumulátorok házát ultrahangos műanyag heggesztővel olvasztják össze. Nekem is van egy ... (2014.11.26. 17:40) Péntek.
  • teddybear01: @Grigorij Sandorovics: Az újabb laptopokban a kijelző már teljesen kitölti a kávát, így átmenő csa... (2014.11.25. 18:43) Hétfő.
  • teddybear01: Ami azt illeti, én is gyakran olvasgatom a techstory.blog.hu-t, néha hozzá is szoktam szólni. A le... (2014.11.24. 10:19) Vasárnap.
  • Jonathan: Erdekes, en is pontosan ilyen feszült, rezzenesre kesz testtartasban szoktam macskat örizni... :D :D (2014.11.21. 10:17) Csütörtök.
  • Mészáros Katalin: Ön - mint ez a kiváló bejegyzés szintén bizonyítja -tud is, szeret is írni. Szerkesszen e blogjábó... (2014.11.19. 23:21) Kedd.

Linkblog

Blogajánló

Hétfő.

2014.11.24. 18:42 :: A Tengerész

Eszem megáll. A napokban az RTL híradója mutatott egy esetet, ahol egy betegnek véletlenül a másik lábát operálták meg, nem a beteget. Ugye altatták, nem tudta a henteseket irányítani, azok meg a saját fejük után mentek. Miután felébredt, jöttek, hogy "történt egy kis malőr". ( Hüm... "malőr". Azért ez nem az az eset mint amikor a János kocsis eltéveszti a grófnénál a nyílást és az felsikolt, hogy "János eggyel arrébb!" Mire az, "Méltóságos grófné nekem ez is nagy megtiszteltetés."). És még volt képük azt mondani, hogy lehet, hogy az a láb nem fájt, de ők látták, hogy az is beteg. Most egyik lábát se tudja rendesen használni. Na ma a híradó egy expertet interjuvol, hogy "Milyen módon védekezzünk hasonló hibák ellen, ha kórházba kerülünk?". Én aki ugye mindent viccesre reagálok, mondom a TV-nek, hogy "vaze írd fel filctollal a lábadra, hogy NE EZT VÁGD LE A MÁSIK A BETEG!".  Hát nem azt javasolja a szakember, hogy  "Ajánlatos megjelölni a műtéti helyet.". Én meg azt hittem hülyéskedek.

5 komment

Vasárnap.

2014.11.23. 19:03 :: A Tengerész

Tegnap kaptam egy Emailt ami erre a cikkre hívja fel a figyelmemet.

 http://techstory.blog.hu/2014/11/21/legkedvesebb_hajoim_az_rms_mauretania_1_reszMauretania2.jpg

1 komment

Péntek.

2014.11.21. 20:27 :: A Tengerész

Tanácsot kérek. Van egy Hitachi akkus fúró/csavarbehajtó gépem. (a tegnapi blogban ott látható a legalsó képen a polcon). Vagy 10 éve használom, annakidején akciósan vettem, remek kis szerszám... volt mindezidáig. Két akku tartozik hozzá, az egyik már korábban megadta magát, ma a másik is. Amúgy a szerszám hibátlan, szeretem mert erős, könnyű, finoman működik a fordulatszámszabályzója, szóval nem szívesen dobnám ki és vennék újat. De nézem a hozzávaló akkumulátor árat  http://www.batterychampion.hu/shopBrowser_search.php?tracker=adwords_hu_modelnummers_2250gt&adkeyword=FEB9S&langId=11&gclid=CjwKEAiA4rujBRDD7IG_wOPytXkSJACTMkgaIf5hG_xv3-_mjmiBxK_RXqYea-dL7Cc8bbJ9JNK4gBoCuiHw_wcB#/assortmentProductId/47429717/shopGroupId  ,17000 Ft. és kellene belőle kettő. Hát ez azért ijesztő ár. Ha valahogy sikerülne szétbontanom és a házat felhasználva a nyilván olcsóbban megvásárolható cellákkal összerakva fel tudnám újítani az akkus egységet, akkor még hosszú ideig használhatnám. De hiába hajtottam ki a két látható csavart, nem tudom szétszedni, nyilván össze van ragasztva. Ha meg széttöröm, nem tudom újra felhasználni a házat. Szedett már valaki szét ilyesmit? Az utángyártott is 14000 FT http://www.akkuk.hu/Akku-Info/1.20.HIT.2.13,Ut%C3%A1ngy%C3%A1rtott-akku-Hitachi--CL10D.html#  :((

Tovább keresve http://www.akkumulatorfelujitas.hu/index.php/shop-store/szerszamgep-furogep-akkumulator-felujitas/hitachi-akku-felujitas/hitachi-cl10d-akku-felujitas-detail  Ezek szerint mégiscsak lehetséges valahogy rombolás nélkül szétszedni az akkuházat. Mondjuk ez már "csak" 8000Ft és itt vannak a közelben Szigethalmon.

Kép a http://www.lithium-ion.hu/akkumulator-felujitas/ez-egy-minta-oldal/ weboldalrólIMG_1919.JPG

Szóval ragasztva van. Nem biztos, hogy rombolás nélkül szét tudom szedni. Alighanem  nem úszom meg a csináltatást. http://www.akkucentral.hu/spd/20564126/96V-akkumulator-felujitas#page_artdet_tabs   Nekik nyilván van gyakorlatuk és speciális szerszámaik a ház megbontásához. És akkor még a cellákat mindenféleképpen meg kell venni, össze kell kötni ponthegesztéssel amihez végképp nincs szerszámom. Hüm... azt hiszem eldőlt nem fogom magam csinálni. https://www.youtube.com/watch?v=ZuD7xHf7Uog   El is küldtem nekik a megrendelőt.  A két akku felújítása 14800 Ft. Azért jól megbeszéltem magammal. :)

5 komment

Csütörtök.

2014.11.20. 07:38 :: A Tengerész

Elállt az eső, kisütött a nap, vége a kétnapos henyélésnek.2014 nov.20. 001.jpg

5 komment

Kedd.

2014.11.18. 09:17 :: A Tengerész

Na akkor betűméret hála Solidaritynek kipipálva. A "tovább>>" funkciót helytelenítőknek meg majd úgy próbálok segíteni, hogy igyekszem valami kép után beszúrni, akkor emlékezetesebb lesz, hogy "ja ezt a képeset már olvastam/még nem olvastam". Ha meg kétszer olvas valamit mert elfelejtette, akkor nem figyelt eléggé, ami ugye elítélendő, tessék figyelmesen olvasni! Szóval a magam módján odafigyelek, hogy ami lehet jobb az legyen is! Most pl ilyen az idő.2014 nov.18. 002.jpg

3 komment

Szombat.

2014.11.15. 21:00 :: A Tengerész

No. Quasi közkívánatra "netosz" törölve, "tovább>>" marad. Sajnos a betűméreten nem tudok változtatni. Én is szeretném ha nem ilyen aprócskák lennének, mert magam is nehezen tudom olvasni, de nem kínál a formátum erre lehetőséget. Illetve ha szövegszerkesztőbe írok, ott formára pofozom, majd átmentem akkor megy dolog, de akkor a képek betördelése komplikált. Szóval hacsak valaki nem tud ötletet mondani, marad a blog ilyen apróbetüs.

6 komment

Kedd.

2014.11.11. 18:47 :: A Tengerész

Most beszélten Sprayjel Skipeon. Szakadozott, visszhangos, szinte érthetetlen volt a párbeszéd, pedig Hartáról beszélt. Jó, tudom ennek a világhálón nincs jelentősége. De hogy erre még netadót fizessek? Merthogy ugye az a magyarázat, hogy díj nélkül kommunikálok. De ha bevezetik akkor ilyenkor fel kell hívjam a Varga Misit, hogy intézkedjen valamit, hogy ha már fizetős akkor javuljon a minőség?

Más. Remélem nem lavinát indítottam el a gyászjelentésemmel, de ma kaptam egy Emailt, hogy Schneider Karcsi is meghalt. Akik régebben olvasnak tán emlékeznek rá, ő volt aki a félkész, az enyémhez hasonló méretű hajóját árulta megváltozott anyagi helyzete és életkörülményei okán.  Ahogy eladta, rá pár hónappal elment. Nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy álmai kudarcba fulladása vitte el. Ezúton szólítok fel minden olvasót, hogy feltétlen valósítsa meg az álmait!

És hogy a szomorúság mindezek ellenére ne uralkodjon el rajtunk, most van az alkalom, hogy közzétegyem azt a képet amit még a múlt hónapban kaptam Sün 77 blogtárstól. Szóval ahogy a világ rendje diktálja, az öregek mennek a fiatalok meg jönnek.IMG_0804.JPG

16 komment

Hétfő.

2014.11.10. 22:25 :: A Tengerész

Rossz hír, nagyon rossz hír. Épp csónakba szállni készülök, hogy J-t áthozzam a túlpartról amikor csörög a telefon, Jordán Gábor felesége Erzsi hív, már a hangjából érzem a bajt. Meghalt Gabi, egykori Mahart SC klubtársam, majd szakosztályvezetőm Siófokon, a Villám, Európa 30-as, majd a Talizmán,  6R jacht kormányosa. Érdekes módon igazán Amapola építése, meg a Bisset könyv kiadása kapcsán lettünk barátok.

Búcsúztatása 17-én 11:15-kor lesz a Farkasréti temető Makovecz termében.  http://www.sailing.hu/erdekes/sporttortenet/elhunyt-jordan-gabor/488871

 Én ezzel a tőle kapott képpel búcsúzom tőle.Talizman Garas D.jpgBalról jobbra:  Erzsi,  Jordán Balázs, Magyar Laci, Garas Dezső, Ritter Gyuri és a kormánynál Jordán Gábor. 

Hogy ne szomorúsággal zárjam a napot, felidézek egy történetet a papájáról a Jordán Ricsi bácsiról. Almádiban a nádasban tartotta a hajóját és nadrágját levetve, fürdőgatyában a vízbe gázolva közelítette meg. Ez még a "régi idők" vitorlázása volt, tehát fehér pantalló, fehér ing, nyakkendő, kék blézer, jachtsapka, szóval ebből fent minden, lent semmi. Egy ilyen alkalommal strandolók jöttek szembe vele és meglepődve bámulták a felül tengernagynak, alul fürdőzőnek öltözött "kentaurt". Ricsi bácsi látva a meglepődést megkérdezte tőlük, "Tessék mondani jófelé megyek erre Siófokra?"

 

 

Szólj hozzá!

Vasárnap.

2014.11.09. 21:59 :: A Tengerész

Jonathan már rámírt, hogy nincs post, nézem, tényleg. Az előszobát fabrikálom mérsékelt sebességgel, mert több ízben Budapestre kellett mennem (nem, tüntetni nem voltam egyik alkalommal sem, nem azért mintha nem értenék egyet a célokkal, de innen ezért feljárni macerás) és az időjárás se kedvez az időnkénti átfutó esőkkel a szabadtéri asztalosmunkának. Nagyon hiányzik egy műhely. Volt pénteken a szokásos évi osztálytalálkozó, hálistennek senki se halt meg tavaly óta. Minden évben meglepődök, hogy ez a sok vénember mind egyidős lenne velem? Visszatérve az előszobára kezd kulturálódni a dolog, eltűnt a befalazott régi ajtó helye, az előszobát a fürdőszobától elválasztó falat plusz hőszigeteléssel láttam el, ez a költözködés papundekli dobozaiból készült több rétegben, rajta gipszkarton, erre kerül a tükör, a fogasok és oldalt egy cipőspolc. Végre megszűnt az örökös sötétben tapogatódzás/stecklámpa dugdosás is, ég a jövendőbeli tükör felett a lámpa és a kapcsoló is a helyén van. 

2 komment

Kedd.

2014.11.04. 19:03 :: A Tengerész

Ma reggel 6:45-kor megjelent a Tigáz embere és 7 óra után nem sokkal már égett is a gáz a tűzhelyen. Azért nem a "tűzhelyben" mert ez kombi tűzhely, azaz a sütő elektromos, csak fent van négy főzőláng. J azért szereti, mert egyszerre 4 tálca pogácsai is megsüthető a légkeverős sütőben, ez gázsütőnél elképzelhetetlen. A múlt héten is készült benne almáspite. Aztán felkerekedtünk, mert C-t sajnos megont orvoshoz kellett vinni, úgy tűnik megsérült, J-nek meg Pesten volt intéznivalója. Sajnos ez a "kijáró" életforma veszélyeket rejt, fajtársaival, kutyákkal, rosszindulatú emberekkel kerülhet összeütközésbe, J állandóan retteg miatta, azzal vigasztalom, hogy ez az állat egy év alatt többet "él" mint agy lakásba zárt házikedvenc 10 év alatt, akármennyit is dédelgetik. Ugyan a mi jószágunk, szeretjük, ő is idetertozónak érzi magát, de ő nem egy kutya, amelyik az életét abszolút a gazdájának adja. A kutya a szolgád, a macska legjobb esetben is a barátod, rosszabb esetben te vagy a szolgája.

6 komment

Hétfő

2014.11.03. 08:32 :: A Tengerész

Tegnap felfújtam a pofámat és betemettem a gázvezeték árkát a kertben. Bár apósom kifejezetten rosszallotta a dolgot, mert szerinte az ásás, lapátolás az én koromban már túlságosan megerőltető.  Nem mondom, hogy pihentető elfoglaltság, meg nem is élnék belőle szívesen, de ehhez képest olyan nagyon mégcsak el se fáradtam. Pedig a nyavalyás ködös, takonyhúzó idő miatt késő délelőtt kezdtem hozzá,  hogy sötétedés előtt befejezzem, az ebéd utáni alvást is kihagytam. Közben szidtam az első gázszerelőt (aki kétszer mondta, hogy " a jövő héten hív", ez azóta se történt meg), mert miután több mint egy hónapon keresztül nyitott volt az árok, a felhalmozott föld az esőkben jól összezömült, ásóval, kapával lehetett csak fellazítani.

6 komment

Szombat.

2014.11.01. 10:37 :: A Tengerész

Na ilyen az idő. Kivételesen nem esik az eső, viszont mindenről csorog a víz, a hajó seggéig se látni olyan köd van napok óta.
2014 nov.1..jpg

15 komment

Kedd.

2014.10.28. 12:26 :: A Tengerész

Múlt héten összeállítottam a konyha maradékát.2014 okt.23. 005.jpgMég sehol sincs kész de már a mikro, meg a lekváros üvegek fent vannak a terhelhető polcokon.

9 komment

Csütörtök.

2014.10.23. 21:05 :: A Tengerész

2014 okt.23. 002.jpg

6 komment

Szerda.

2014.10.22. 09:56 :: A Tengerész

Mai örömhír http://www.hwsw.hu/hirek/53049/ado-kulonado-tavkozlesi-telefonado.html A nemmegszorítások, adó és rezsicsökkentések kormánya újabb sarccal boldogítja a választóit.  

11 komment

Kedd.

2014.10.21. 09:28 :: A Tengerész

Naná hogy megint esik az eső. Idebent kuksolok. Tegnap már sötétben hagytam abba az asztaloskodást a kertben, de mégse sikerült eljutnom a végére, hogy már csak lakkozni kelljen amit idebent is lehet a nappaliban. Semmi se megy úgy ahogy az ember szeretné. Viszont áttörés van (remélem) gázszerelő fronton. Tegnap reggel hívom az embert (már a másodikat, mert az első az annyit hitegetett, hogy lemondtam a további szarakodásról vele, úgy tűnik ez egy olyan szakma amiben a megbízhatatlanok gyűlnek össze.{lásd még a felcsúti gázszerelőt, nem véletlen, hogy Orbán haverja, madarat tolláról}). Én mindig köszönök, bemutatkozom, még ha többedszerre is hívom az illetőt, kérdem mi újság, vártam pénteken a többször megígért időpontban meg azután is, nem hívott, telefont nem vette fel, mi újság? Szombat, vasárnap nem akartam zavarni, de most már hétfő van, nemelehetnee stb. Nem köszön vissza, majd valamikor ma idejön, sok a baja, lerakja. Már délután van, szép az idő, csinálom a bútort a kertben, de azért közben lassan felforr bennem a vér.  Kéne mennem boltba lakkért, egyéb anyagokért de ugye hátha pont akkor jön ez az izé..ember. Na mondom felhívom. De már mellőzöm az udvariasságot, elfogyott a türelmem, idézem a beszélgetést, kizárólag 18 éven felülieknek:

8 komment

Vasárnap.

2014.10.19. 08:49 :: A Tengerész

Nem tudom hogy építkezik az aki nem mindent maga csinál mint én.

3 komment

Péntek.

2014.10.17. 11:04 :: A Tengerész

PICT0001_1.JPG

12 komment

Szerda.

2014.10.15. 11:20 :: A Tengerész

Megint esik az eső.

14 komment

Hétfő

2014.10.13. 19:53 :: A Tengerész

Hogy a régi viccel kezdjem, fehér karácsonyunk lesz, végeztem a nappali kifestésével. Szép lett.

2 komment

Szerda.

2014.10.08. 21:10 :: A Tengerész

Szóval azért a magát liberális baloldalként meghatározó konglomerátum se lehet büszke minden "hozzátartozójára".

11 komment

Kedd.

2014.10.07. 19:48 :: A Tengerész

Sikerült az esők szünetében megcsinálni a nappaliban a déli fal mentén fekvő podeszt faburkolatát. 2014 okt.7. 006.jpg

3 komment

Szombat.

2014.10.04. 09:06 :: A Tengerész

Na mire ébredtem reggel?

1 komment

Péntek.

2014.10.03. 10:57 :: A Tengerész

Esküdni mertem volna, hogy még csak szerda van. Ehhez képest...

Már megint esik az eső. Nagyon hiányzik egy műhely. Asztalos munka a program,

5 komment

Kedd.

2014.10.01. 23:14 :: A Tengerész

 A 444.hu.írta:

"Mindenki nyugodjon meg, Szijjártó Péter törvényesen vette a házát! "

1 komment

Vasárnap.

2014.09.28. 22:02 :: A Tengerész

Munkás hét áll mögöttem. Részemről kész a gázszerelés. Várom a gázszerelőt, hogy megpréselje a kötéseket, mint korábban írtam ehhez nincs szerszámom, de ha lenne is, tőlem nem veszi át a Tigáz meósa a szerelést, mert nincs hozzá jogosítványom. 2014 szept.28. 009.jpgA konyhába felszereltem egy kukázott elszívót amit valahol kilomtalanítottak majd kibelezték, aztán Imre szomszéd hazavitte, elrakta a padlására, hogy majd kezd vele valamit, aztán végül nekem adta. Kapóra jött, mert a gázterv nem depressziós, hanem kompressziós légcserét írt elő a konyhába, ami azt jelenti, hogy nem elszívás kell a gáztűzhely fölé, hanem csak egy légkibocsájtó ernyő azaz pont ez amit kaptam és egy légbefúvó ventilátor a falba valahol a konyhában, vagy azzal közös légterű helyiségben.

12 komment

Szerda.

2014.09.24. 20:40 :: A Tengerész

Bár nem sok látszik a naplóban, de megy az élet, haladok a munkáimmal. Most a gáz bevezetése van soron, ennek a fagyok beállta előtt be kell fejeződnie. 2014 szept.24. 002.jpgÚgy gondoltam, hogy még bőven időben vagyok, de ma reggel már talajmenti fagyokat mondott a meteorológia, ahhoz képest, hogy néhány hete még lubickoltunk a Dunában és pár napja egy szál gumibugyiban sikáltam a hajó oldalát, hirtelen jött a tél. Éjszakára mindössze 2-3 fokot jósolnak ma is, ha ez így megy tovább döntenem kell, vagy elkezdek fűteni a hajón, vagy kénytelen leszek beköltözni a házba éjszakára, nem is tudom hogy leszek képes a szárazföldön aludni. :)) 

6 komment

Péntek.

2014.09.19. 19:59 :: A Tengerész

De aranyos! Nézem a királyi TV híradóját, megy a hülyítés, hogy mennyivel jobban élünk.

25 komment

Szerda.

2014.09.17. 21:50 :: A Tengerész

Két napig egyfolytában esett, de tegnap végre kisütött a nap. Na nem nagyon, csak úgy épphogycsak. Az elmúlt napokon annak ellenére, hogy országosan árvizek, belvizek dúlnak, itt szinte kiapadt a hajó alatt a folyó, a szabályzott szakaszon alaposan lecsökkentették a vízszintet, hogy a belvizek minél könnyebben lefolyhassanak. A csökkenés olyan gyors volt, hogy pénteken még gond nélkül szálltunk csónakba a stégről, szombaton meg amikor hazajöttem alig tudtam felmászni a mellmagasságba "emelkedett" placcra. Azóta ha lassabban is, de napról napra tovább csökken a vízállás, Amapola alaposan ül a fenéken, 2014 aug.17. 014.jpg

12 komment

Vasárnap.

2014.09.14. 12:11 :: A Tengerész

Tegnapelőtt délre szünetet tartott az eső, a munkacsónakot kitataroztam kicsit, vízretettük és átmenve a túlpartra Budapestre HÉV-eztünk.

2 komment