Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • Fruka1: @MaKata: Sajnos ezeknek az embereknek a nagy része nem fogja ezt fel, és nem is fogja felismerni m... (2018.04.13. 22:10) Csütörtök.
  • Fruka1: @A Tengerész: Hát ez nagyon jó iskolapélda tipikusan erre a szavazásra, szavazókra is! Nekem ebbő... (2018.04.13. 19:54) Szerda.
  • whale: @Fruka1: Nincs itt semmilyen ellenoldal. Ez ugyanaz a csőcselék. Már a Hofi megmondta. Egy csőcsel... (2018.04.11. 13:56) Péntek.
  • Péter Karádi: Szervusz Vilmos, Magam suttyó 46 évével sok-sok hibát vélek felfedezni a jelenlegi kormányzatna... (2018.04.01. 13:25) Péntek.
  • A Tengerész: @Műszaki: Hát nem. Mondtam, hogy "majd". (2018.03.29. 23:27) Csütörtök.

Linkblog

Péntek.

2018.04.20. 17:53 :: A Tengerész

Kegyetlen nehéz munkába kezdtem. Még fiatalnak is elég lenne. Arról van szó, hogy mint már említettem talán, a kert hátsó fertályát teljesen eluralta a zöld őstermészet. A csalán és a kúszó borostyán olyan szinten vette birtokba a szerszámos kamra, komposztáló, régi kert budi (jelenleg talicskatároló), körzetet, hogy már gond megközelíteni is. J nem is merte már tavaly se kivinni a komposztálnivalót, mert rettegett a csalántól, a borostyán meg a puszta súlyával összedöntéssel fenyegette a kamrát, nem viccelek, karvastagságú törzseket növesztett és méternél vastagabb ágasboggal  borította be a tetőt. Ahogy egy kertészeti siteon tanácsolta "Ali bá", akivel még tavaly gyümölcsfa ügyben konzultáltam, megpróbáltam sportnak felfogni és nekiálltam. Igazából a hátsó, Balabán csatornára nyíló kerítéstelen kertvég villanypásztorral való lezárása iniciálta a munkát, mert a villanypásztor miatt muszáj kiirtani az aljnövényzetet, hát akkor eszkaláltam a dolgot. Elmondani nem tudom milyen kegyetlen kemény meló kapával irtani, kézi és karos ollóval vágni, kézzel szaggatni,, gereblyézni a borostyán gyökereit, amik  dúsan átszövik a talajt és a vastagságuk a hajszálgyökértől  4 cm-ig terjed. A szomszéddal határos drótfonatos oldalkerítést is el kellett bontsam, hogy a gyökerekhez hozzáférjek. Egy hete ezen dolgozom és még nem látom a végét. Szóval "sportolok" ahogy  Ali mondta.

Szólj hozzá!

Csütörtök.

2018.04.12. 21:29 :: A Tengerész

 

Végre IGAZÁN tavasz van. Zeng a madárdal a kertben, csigák rohangásznak mindenütt, vigyázni kell a kutyasétáltatáskor az erdőben, hogy ne tapossam agyon őket,  kibújtak mindenféle virágok és elkezdtem kikapálni a komposztáló környékén a csalánt, mert ha most nem intézem el őket, villámgyorsan eluralnak mindent és megint nem meri majd megközelíteni J  a területet.

Tegnap éjjel kijöttem a http://kopar.blog.hu/2018/04/12/ggr_2018_35_resz -szel is. Aztán délelőtt kihasználva a remek időt nekiálltam a kerítésnek hátul a Balabán csatorna mellett. Szerettem volna akác karókat venni, az a legtartósabb kerítésoszlopnak, de nincs a környéken, hozatni meg egy vagyon, különbem is amióta úgy pórul jártam a stég faanyagával ami eltört alattam, megfogadtam, hogy fűrészárut az életben nem veszek többé a netről, csak olyat veszek amit magam válogatok ki a fatelepen. Hosszas tépelődés után végülis úgy döntöttem, hogy fenyő gerendát fogok használni. Amikor a háztető cserepeslemezeit megrendeltem, a szállítmányt göngyölegként két darab 6 m hosszú 10 x 10 cm-es fenyő gerendára fektetve hozta a teherautó. Ezt a két gerendát ki is fizettették velem. Azóta is kerülgettem őket, most kerítés oszlopok lesznek belőlük. A szívem vérzik a hosszú szálak feldarabolásától, a 6 m-es hossz külön érték, de hát alighanem soha nem lesz szükségem ilyen faanyagra ( na ilyenkor szokott előfordulni, hogy  amint elhasználja az ember dirib-darabokban, azonnal kiderül, hogy "dejólettvolna..."), szóval itt van útban, nem a legjobb anyag, a fenyő sokkal kevésbé időtálló szabadtéren, pláne földbe ásva mint az akác, de hát 73 éves vagyok, muszáj nekem 100 évre építkeznem?  Amikor gyerek voltam, és a fa nem volt még akkora érték mint manapság, apám amikor hintát csinált nekem a kertben, a fenyő gerendákat csak úgy beásta a földbe, kitartott felnőttkoromig. Azért megtettem amit a faanyag időtállóságának növelése érdekében helyesnek gondoltam, az oszlopok földbe kerülő részét lekentem azzal a bitumen-méhviasz keverékkel amit a visszavágott cseresznyefa vastag ágainak sebkezelésre is használtam. Az anyagot hígfolyósra megolvasztottam, beecseteltem vele a gerendákat, majd hőlégfúvóval füstölésig melegítettem, hogy a fenyő minél jobban magába tudja szívni.002_82.JPG

Az elsőt tegnap le is ástam és némi újabb töprengés után nem betemettem, hanem körbebetonoztam, így masszívabban áll, ez lesz a kijárat egyik kapufélfája. Majd 20 év múlva visszatérünk rá áll e még.004_56.JPG

 Amúgy nem "igazi" kerítés lesz, a feladata a kutya távol tartása a Balabán csatornától, aminek a partja mentén tág lehetőségei vannak a kertek alól megközelíteni a szomszédos ingatlanokat. Eddig 10 tyúk és egy kakas  van a rovásán, egy frászba vagyok mikor támad kedve  a negyedik szomszéd  M1 baromfiudvarát is lenullázni, különös tekintettel a Lujzára "aki" egy emu, de onnan további három telekre M2-nek libái is vannak, elég volt az az 55000 Ft amit idáig kifizettem miatta kártérítést. Szóval amit itt tanácsolt valaki, villanypásztor lesz az oszlopokra kifeszítve, hogy az imposztort távol tartsa az éjszakai kalandozástól.

Más. Nem tudom és nem is akarom eltitkolni mekkora csalódás volt nekem a vasárnapi választás végeredménye.

Ezt írtam másnap a 444 kommentfalra:

"Megy itt a hibáztatás melyik párt meg ki, hol hibázott. Mindegy! Ha úgy tetszik a történelmünk a hibás, ami kitermelte azt a jobbágymentalitást amiben a többség 1000 éve megtanulta a túlélés leckéjét, hogy Döbrögihez kell igazodni. Nézzük a jó oldalát!
Van az a mondás, hogy "Ha veszett a ház, vesszen a kerítés is!" Legalább gyorsabb lesz az exodus. Kétharmaddal kiteljesedik a rendeleti úton való kormányzás, gyors lesz a feudalizmus megvalósulása. Aki teheti elmegy aki marad (velem együtt) él ahogy 1945-től 89-ig megtanulta. Annak a többségnek aki megszavazta pláne nem lesz szokatlan, mert eddig is erre vágyott."

"Mondjuk én csupa győztesre szavaztam. Egyéniben, mint (papíron) VII. kerületi lakos az Oláhra, ő nyert, listán meg a kétfarkú kutyákra, hogy ne kelljen visszaadniuk a választási támogatást. Nota bene Kovács Gergely mondta magasan a legjobb beszédet a választási eredmények nyilvánosságra kerülése után az őt intejuvoló..... ha jól emlékszem ATV-s csaj mikrofonjába. Annak meg külön örülök, hogy az is indokolatlan ajvékolás volt, hogy bármi fontos múlna azon, hogy a vicces MKKP párt nem lépett vissza valamelyik viccpárt javára.
Mindazonáltal az ország elveszett. Bebizonyosodott, hogy még annál is több a megvásárolható, hazugságokkal elámítható bugris, mint korábban gondoltam. Fel fog gyorsulni a kivándorlás, a legértékesebbek fogják elhagyni tömegével a Hazát, szakember már most sincs, ha berág Orbánra az EU és elzárja a pénzcsapot, a Fidesznek már csak az egyre fogyatkozó adófizetők fosztogatása marad. Érdekes 4 év vár ránk maradókra."

Tegnap nézem a HÍR TV "Szabadfogás" műsorát, tudjátok, amiben hivatalból okos fiúk szörnypofákkal ékesített pultok mögött osztják az észt egymásnak, meg nekünk. Az egyik nagyon komoly ember kardoskodik, hogy bojkottálni kellett volna a választást minden ellenzéki pártnak, annyira lejt a pálya a Fidesznek.  Nos az, hogy lejt még enyhe kifejezés. Az, hogy gyakorlatilag mást nem látni villamosmegállóban, utcán, falon, kerítésen, mint az adópénzből kormánytájékoztatásnak hazudott választási plakátjukat, a lopott pénzből megvásárolt médiában más nem ment mint a propagandájuk, az több mint gyalázatos. Ha azt mondjuk demokrácia, akkor annak része lenne a demokratikus jogok gyakorlásához nélkülözhetetlen kiegyensúlyozott tájékoztatás. Ez még akkor is így van, ha Szájer József ennek az ellenkezőjét hazudja. De az, hogy EZÉRT bojkottálni a szavazást, kifejezetten kontraproduktív lett volna. Választás akkor is lett volna, így is indult több mint egy  tucat kamupárt, ráadásul a Fidesznek még nagyobb lett volna a szája, hogy "lám, hogy beszartak". Egyszerűen nem volt más választás mint szembeszállni a Fidesszel. Hogy tehették volna okosabban is ? Igen, ha pl Budapesten nem indulnak egymás ellen, akkor egy kerülete se lenne a Fidesznek, mert még a hagyományosan Fideszbázis budai "polgári" melegágyakban, mint a II. III: XI. XII. kerületekben is többen szavaztak ellenük mint mellettük. De Budapestet így is elvesztették és elvesztették volna az országot is, ha nem uralják igazságtalanul egyenlőtlen módon és tolvajlásból megszerzett közpénzen a vidéki médiát. Az már csak hab a tortán, hogy ezrével hordták a bérszavazókat Ukrajnából, hogy a Fideszes vidéki polgármesterek csak annak adnak közmunkát aki rájuk szavaz, de még aki állami állásban van az is megnézheti magát egy kisvárosban, de tán még Debrecenben is,  ha kitudódik róla, hogy nem a Fideszre adta a voksát. Szóval Fideszes  barátaim lehet mutogatni, hogy "nézetek a táblára!", de ez kb. annyira volt tiszta választás, mint amennyire tiszta egy focimeccs, ahol az egyik  csapat úgy kényszerül játszani, hogy a meccs előtt mindenkinek beütnek egy szöget alulról a cipője talpába.

2 komment

Péntek.

2018.04.06. 23:59 :: A Tengerész

Aki nem olvassa ennek a blognak a kommentjeit az most kivételesen olvassa el a szerdai   http://amapola.blog.hu/2018/04/04/szerda_321  "Akiga" kommenteket.  Mint testből a vér folyik el az országot éltető kreatív népesség java. A múltkor írtam a demokráciáról. Holnapután kiderül mit ér a demokrácia, ha magyar és ha ilyen unortodox amilyenné a Fidesz tette a kétharmadával, melyhez  határon túli magyarok hazaárulása segítette hozzá. Tessék?  Hogy túlzás a "hazaárulás"? Nos ha valamit eladnak akkor az adás-vétel. Az eladó árulja a vevő megveszi. Európai állampolgárságot adtak el Európán kívüli ország polgárainak szavazatokért cserébe. Ezért ezek a külföldiek segítenek a belföldi szavazók valamely hányadának demokratikus akaratát annulálni. Olyan külföldi állampolgárok, akik jóesetben beszélik a magyar nyelvet, de nem élnek az országban, szavazatuk következményeit nem viselik, az országot adójukkal és egyéb állampolgári kötelességekkel nem erősítik, ha csúnyán akarok fogalmazni csak élősködnek a Haza testén. Ez a választás meghamisításán túl azért bűn, mert gyalázatosabban választ el magyart a magyartól, mint a párizsi béke során visszaállított igazságtalan trianoni határok.

Nyomogattam este a TV távirányítót, százszor látott filmek és bugyuta sorozatok közt egyszercsak a látom a "Keresztapa" című Coppola film valamelyik része megy az egyik csatornán. Először tengerész koromban láttam egy részt belőle tán Svédországban, azóta láttam itthon többször is. Ahányszor láttam mindig valami másról szólt nekem. A jó filmeket azért is érdemes többször megnézni, mert így működnek, a cselekmény mindig más gondolatokat ébreszt az emberben. Más szereplőre figyel fel, a cselekmény más szálát "veszi fel", a mondanivalót másképpen, más oldalról más megvilágításban értelmezi.  Ezt nem tudom jobban elmagyarázni, vagy érti valaki vagy nem, vagy megtörtént már vele vagy nem. Persze ez a népszerű akciófilmekre nem vonatkozik. Elgondolkodtam Akiga történetén a féláron értékesített balatoni vitorlás klubról. Ez ugye napjainkban történt, nem a két világháború közti és a második világháború utáni Amerikai Egyesült Államokban és nem a maffia tett visszautasíthatatlan árajánlatot valakinek, hanem a magyar állam. 

Szóval "d e m o k r á c i a". Mindig lehurrognak, hogy  ne tegyek egyenlőségjelet a nemzetiszocialista Németország és a mai Magyarország közé. Pedig nem teszek ilyet, csak akiknek érzelmi okokból muszáj hibát találni az érvelésemben, azonnal megragadják ezt a kényelmes fogódzkodót, nehogy még véletlenül is szembe kelljen nézniük a hitük megingathatóságával. Pedig csak azt mondom, hogy 1932-ben  Adolf Hitler pártja demokratikus választások során nyert és ennek alapján teljesen jogosan bízta meg Hindenburg a kormányzással. Az eredményt tudjuk. Egy világháború és megy a vita, hogy 40, 50, vagy 60 millió halott. Szóval lehet demokratikusan diktatúrát teremteni? LEHET.

Amikor Magyarországon éppen úgynevezett proletárdiktatúra volt, akkor is voltak választások, azzal a népi demokratikus megszorítással, hogy csak egy pártra lehetett szavazni. Itt még nem tartunk, de a pillanatnyilag nyolc éve uralkodó NER mindent megtett érte hogy úgy lejtsen a pálya, hogy ne lehessen az uralmát megdönteni. Eltűri a kamupártokat, eltűri, hogy ukrán-magyar kettős állampolgárok százával jelentkezzenek be magyar határmenti falvakba, hogy magyar nyugdíjért cserébe a Fideszre szavazzanak, a határon túliaknak szavazati jogot adott, melynek során még a halottak is szavazhatnak, míg a nyugaton élőknek meg akik feltehetően nem azért mentek oda, mert annyira elégedettek lennének a hazai viszonyokkal, olyan későn küldte ki a szavazólapokat, hogy ne tudjanak már határidőn belül szavazni, átszabta a választási körzeteket úgy, hogy a feltehetően nem mellette szavazók olyan körzetbe kerüljenek ahol kisebbségbe lesznek, listázta a híveket a könnyebb egybetartás végett, elfoglalta az alkotmánybíróságot, a legfelsőbb bíróságból kúriát csinált, hogy kirúghassa a neki nem tetsző elnökét, az ügyészség vezetését megbízható kádere, Polt Péter kezébe tette, hogy még véletlenül se indulhasson nyomozás a kormánymaffia ellen ( Don Corleone ilyesmiről csak álmodhatott volna ), maga alá gyűrte és szócsövévé tette a közmédiát, valamennyi megyei lapot, minden olyan tájékozódási lehetőséget ural amiből a szavazók jelentős része, lakhelyük, iskolázottságuk, anyagi helyzetük, igényességük korlátozott volta miatt tájékozódhatnak. Miközben korlátozza és bünteti  a nem kormánypropagandát nyomó maradék médiát, riporterei nem jelenhetnek meg a rendezvényeken, kérdéseik elől elmenekülnek a gerinctelen káderei, élen a haláltmegvetően bátor Orbán Viktorral, aki azzal kampányol hogy egyedül ő képes feltartani a ránkzúduló szaracénok hadát, de ha meglát egy nem "baráti" mikrofont azonnal menekülőre fogja a dolgot. Holnapután ki fog derülni, hogy van e utunk vissza Európába, amit éppenhogycsak megkóstoltunk, vagy megyünk tovább befelé a feudalizmusba, csak nem a Csekonics bárónak, hanem Mészáros Lőrinc kegyelmes úrnak kell majd bokáznia annak aki meg akar élni valahogy Magyarországon. 

6 komment

Szerda.

2018.04.04. 21:36 :: A Tengerész

Ááá prilis négyről / Szóól jona zének / Felszaba dulva /Zengjea nép... stb.

Egyre inkább hatalmába kerít a déja vu érzés. Szóval, hogy átéltem én ezt már egyszer. "Annakidején" lelkes olvasói levelek áradoztak az épülő, szépülő szocialista rendszerünkről és a gaz imperialistákról, akik le akarják rombolni azt. Miközben a szemüket kellett volna kiverje a két világrendszer életképessége közti különbség. Most lelkes facebook bejegyzések terjesztenek hamis propagandát a tökéletes rendszerről és a gaz Sorosról, aki megvette a teljes EU adminisztrációt, majd az ENSZ-et is, hogy egész Európát és benne különösen hazánkat elárassza arabokkal. Miközben a szemüket kellene hogy kiverje, hogy ez hazugság, amit egyetlen okkal lehet magyarázni, hogy Orbán Viktor és rendszere retteg a felelősségre vonástól ami bukása esetén feltehetőleg bekövetkezne.   És ehhez életbevágóan szüksége van kétmillió buta választópolgárra határon innen és félmillióra határokon túl, aki ezt beszopja.

Tegnap este néztem az RTL klub híradót, reklámozza magát a "KÖSZ" párt, csupa jópofasággal. Csak hogy MINDENKI érezze, ez a párt (??) meg a többi kamupárt legkevesebb százmilliós támogatást kap a TE meg az ÉN adómból mert összesen 3 milliárdot (!!) osztanak szét kampány célokra. 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=39&v=F2Dm0dAzC8M

  Egy ember egyetlen mikrofonnal néhány óra alatt bebizonyítja, hogy a szavazóíven szereplő, a TV nyilvánossága előtt reklámozó pártok, többségében valójában kamupártok. De miután a Fidesz nevű tolvajbandának elemi érdeke, hogy szétszórja az esetleg ellene szavazók szavazatát, eltűri ezt az aljasságot akármennyibe is kerül ez nekünk.Tudjátok ehhez képest a kékcédulás kommunista ifjak grál lovagok voltak, És ehhez képest egyáltalában nem számít, hogy a többi párt milyen. Mert akármilyen is, de egyetlen egy sem ennyire gátlástalanul aljas mint a Fidesz és bojtorjánhala a KDMP. Persze nem öröm, hogy IGAZÁBÓL olyan rendszert csinált a Fidesz a határon túliak hazaárulásából fakadó 2/3-ával, melyben gyakorlatilag nem lehet őket leszavazni, de azért mégiscsak meg kéne próbálni. napirajz_valasztasos.jpg

Egyébként az a véleményem, hogy a Fidesz tolvaj és hazug és aki rászavaz az a cinkosa.

11 komment

Hétfő.

2018.04.02. 12:56 :: A Tengerész

Mindenkinek köszönöm a húsvéti jókívánságokat. Szépen süt végre a nap, felszáradóban van az a rengeteg sár amit a három napos ezt megelőző eső okozott. Ehhez segít a két napja fújó viharos erejű nyugati szél, ami tép, szaggat mindent amihez csak hozzáfér, tegnap például ismátelten leponyváztuk E csónakját, ami az udvarán áll, de az alaposan lesúlyozott takarót mégis levitte róla a cúg. Kockásra fagyva értem vissza a reggeli kutyázásból, pedig pont úgy voltam öltözve mint mínusz tíz fokban. Egyedül az állatok nem fáznak, fene érti, pedig ugyanúgy vannak "öltözve" idebent mint odakint mégis akármennyit lennének képesek csatangolni szélben esőben. Rájöttem mért mondta boldogult édesanyám, hogy "böjti szelek" , nyilván a Húsvétot megelőző héten kellett volna hogy így fújjon, hát most pár napot csúszott az idő. A rossz időnek egyetlen pozitív hozadéka van, teljes egészében megírtam a http://kopar.blog.hu/  csütörtökön megjelenő számát, kivételesen nem ég a körmömre a lapzárta.

Találtam egy mára pont aktuális locsolóverset az Indexen:

"Zöld erdőben gázszerelő, tolvaj Viktor gyere elő"

zold_erdoben.jpg

Szólj hozzá!

Péntek.

2018.03.31. 00:59 :: A Tengerész

Ma szinte egész nap tavasz volt. Elkezdtem a rendcsinálást a "külső körleten". A téli kinti hidegek miatt csak a legszükségesebbeket végeztem a szabadban és mindig a munka utáni elpakolást spóroltam el, halomban állnak a szerszámok, eszközök, anyagok az összes elképzelhető munkasíkon és a nem elképzelhetőkön is. Van az a mondás, hogy "ha valamidet nem vagy képes 5 perc alatt megtalálni éjjel kettőkor, álmodból felkeltve, akkor az a valamid nincs is". Hát ott tartottam, hogy szinte semmit se találtam már, pedig azt szeretem, ha becsukott szemmel is megtalálom a szerszámaimat, hát most nekiláttam a dolgokat helyrerakni.

https://www.youtube.com/watch?v=w1RmVAJRFyQ&feature=youtu.be

 Nagypéntek. Krisztus keresztre feszítésének napja. Ha nem is böjtöltem, de kerültem a húsevést és elgondolkodtam ezen-azon. Mindig ugyanoda lukadok ki, pedig most a krisztusi szeretetről indultam.

Ömlik a Facebookon és minden létező fórumon a nyakamba a kéretlen kormánypárti propaganda. Több síkon is bajom van ezzel. Valahogy új alapokra kell helyeznem a honfitársaimról idáig alkotott véleményemet. Egyszer ugye ott van a magát keresztényként, patriótaként, igazmondóként és konzervatívként meghatározó kormányzat, amely csak úgy ontja a gyűlöletet és a hazugságot. De ezt már megszoktam, a dolog nem új, 2010 óta (egy hosszabb szünettel az igaz) gyakorta emlegettem és sajnos minden jóslatom beigazolódott. De a következő sík a civil szféra.  A választás előtt az összes megveszekedett kormányhívő személyes kampányba kezdett, terjesztve a hazug mantrát, miszerint létezik egy ravasz üreg zsidó aki megvásárolta előbb az EU adminisztrációt, majd legutóbb az ENSZ-et, hogy Magyarországot telerakja arabokkal, akik majd elpusztítják a Nemzetet. Továbbá holtbiztos, hogy ez ellen a galád terv ellen csak egy modortalan, tolvaj, csúnyán öregedő, elhízott, ügyvédbojtár képzettségű, negyedosztályú futballista tudja az országot megvédeni. Mert az összes többi közszereplő mind egy szálig arra ejakulál hogy minél több szaracént beengedjen az országba, hogy megerőszakolják a nőinket.  Emberek, akiket a Facebookon barátként jelöltem meg, akik korábban kellemes kollégák, vitorlázó társak voltak, képesek NEKEM hazug fotómontázsokat küldeni. Olyat, hogy ha nem Orbán Viktor lesz 2018 után is a miniszterelnök, akkor a Balatonban 10 év múlva már minden nőnek csak burkiniben szabad majd fürödni. Nem tudom elképzelni, ismerve őket, hogy olyan buták lennének, hogy elhiszik amit terjesztenek. Akkor meg miért teszik? Hogy támadhatott az a meggyőződésük, hogy MINDENKI aki nem Fideszfan az a nemzet ellensége? Szemérmetlen hazugságokat, álhíreket, csúsztatásokat terjesztenek amikről nem tudom elképzelni, hogy maguk is elhinnék. De terjesztik. Ha valamelyiket fülöncsípem, azonnal menekülőre fogják, vagy engem kezdenek el sározni azok akikkel nincs valódi barátinak mondható kötődésem, hogy ha én kételkedem akkor én se nem magyar se nem ember nem vagyok, ha meg a kapcsolat azért ezt a fajta vagdalkozást kizárja, akkor sem érvelnek, csak a más pártokat kezdik gyalázni, ezzel relativizálni próbálják, hogy a szarok közül még mindig a Fidesz a kevésbé szar. Merthogy "mind lop", meg "ha nyernének azok még többet lopnának". Nos soha senki a magyar történelem  folyamán nem lopott annyit mint a Fidesz-KDMP formáció. És mégcsak nem is ez a legnagyobb baj. Nem az amit pénzben elloptak, hanem amit lehetőségben. A határon túli megvásárolt szavazatokkal szerzett kétharmadukkal  meghamisították a demokráciát, az egyéni képviselői törvényjavaslatokkal 24 óra alatt megszavazott törvényeikkel gyakorlatilag bevezették a rendeleti úton való kormányzást és az előbb Simicska Lajossal, majd Mészáros Lőrinccel megnyeretett közbeszerzésekkel  a kapitalizmusból a lényeget vették ki a versenyt, amitől működik. Ezzel ugyanolyanná tették a gazdaságot mint a bukott szocialista tervgazdaság volt, miközben jó úton haladunk afelé, hogy az államrendszer még a bolsevik struktúránál is gyalázatosabb, feudális rendszerré váljon. Ha a fidesznyik kedves barátaim vágyai beteljesülnek, a rendszer meg is fog valósulni maradéktalanul. Akinek ez nem tetszik és fiatal, erős és van versenyképes tudása, el fog menekülni az országból, maradnak a magamfajta vénségek, meg az a kétmillió aki még a szart is megeszi, ha az nemzeti színűre van festve és  Orbán Viktor rakja a tányérjára. Gyalázatos dolog ahogy Orbán Viktor csak  a hívei és a lakájmédia (amit mellékesen az adófizetők tartanak el) előtt mer megszólalni, röhejes ahogy Kósa Lajossal az élen minden Fidesz káder pánikban menekül egy nem kormánypárti riporter mikrofonját meglátva, aljas, hogy amikor az OLAF konkrét nyomozati anyagot rak le az asztalra Orbán Viktor vejének bűncselekményével akkor annak a kivizsgálását a Polt Péter elszabotálja.  Sajnálom barátaim és kevésbé barátaim, aki ezt nem látja az futóbolond, az a véleményem, hogy a Fidesz tolvaj, gyáva, jellemtelen  és hazug és aki rászavaz annak nincs mentsége, mert az meg a cinkosa.

Ezek után minden olvasómnak kellemes Húsvétot kívánok.

 

 

9 komment

Csütörtök.

2018.03.29. 16:34 :: A Tengerész

Fenébe, nagyon érzem a koromat. Kétszer fél  napig dolgoztam a szennyvízátemelőn. Mondjuk én voltam a hibás, negyedik éve működik az automatikus rendszer, amikor összegyűlik az aknában egy bizonyos mennyiségű  anyag az úszókapcsoló bekapcsolja a búvárszivattyút ami továbbítja a nyomott rendszerű közcsatornába. (azért van erre szükség, mert a sík vidéken nincs lehetőség gravitációs lefolyásra) Miután gond nélkül működött, rá se néztem soha, sőt jól tele is pakoltam az aknafedőt, többek közt azon állt a kutyaól. Na most viszont kiöntött. Kevés ennél undorítóbb munka van a világon. Előbb le kell merni a tetején úszó bűzös zsírréteget, aztán eltávolítani az  anyag hígját egy másik búvárszivattyúval, ezt kinyomattam a kert egyik félreeső részébe ahonnan elszivárog a talajba, aztán jött az alsó harmadban összegyűlt szennyvíziszap, ezt egy botra kötött nagyobbacska tejfölösvödörrel meregettem vödörbe és hordtam ki egy ásott gödörbe. (akinek a "szennyvíziszap" nem egészen világos, ez a sz@r sűreje). Ez a meregetés nagyon macerás, próbáltam "megúszni", amikor a szivattyú már látszott, kiemeltem és folyamatosan slaugoltam, hogy egyáltalán kézbevehető állapotba kerüljön. Kiderült, hogy működik, csak eldugulhatott az iszapba került valamiktől, rejtélyes textilszerű dolgok foszlányait találtam a kikerült anyag elemzése során. Na visszaraktam a szivattyút, de nem volt hajlandó csökkenni az anyag az aknában. Felmerült bennem a gondolat, hogy esetleg az elmenő csőszakasz dugult el, ezért ismételtem megbontottam a kidobóágat, hogy lássam maga a szivattyú szállít e. Nem szállított. Szóval pörög-forog, de nem szív. Már ott tartottam, hogy akkor szétszedem, de mondom próba mégegyszer. És akkor BEINDULT! Nem mondom, hogy nem számítottam rá, mert ezért fordítottam óvatosan a kidobóágat az aknafal felé, de hogy ENNYIRE beindul, arra őszintén szólva nem gondoltam. Pedig gondolhattam volna. Ez egy 18 m emelőmagasságú aránylag nagy teljesítményű szivattyú, szóval amikor végre elkapta az "anyagot" , azt úgy vágta neki az aknafalnak, hogy még a mennyezetre is felcsapódott a "szennyvíziszap". Csak egy pillanatig tartott, mert persze rögtön elengedtem a csáklyával a felemelt úszókapcsolót... de ennyi is elég volt. Szóval a szivattyú szétszedést megúsztam a zuhanyt a szennyvíziszappal nem. De a jó a dologban az, hogy a szivattyú amiért aggódtam, hogy meghibásodott egészséges, én nyomatékos leckét kaptam, hogy a rendszer karbantartását nem szabad elhanyagolni, mindent (beleértve magamat) átmostam, kiszivattyúztam szóval minden remekül működik.004_55.JPG

Viszont piszokul elfáradtam. Tegnap túllendültem az egészen, de még ma is fáradt vagyok a rengeteg guggolászástól, hajolgatástól emelgetéstől. Szóval miután többször említettem, hogy ez  többek közt egy önmegfigyelésen alapuló gerontológiai kutatásblog is, jó ha tudjátok, olyan 70 éves kornál van az én tapasztalatom szerint az inflexiós pont. Attól kezdve szignifikáns a fizikai öregedés.

Azért szennyvízátemelő ide, szennyvíziszap oda, kötelességszerűen kijöttem ma is a Kopárbloggal http://kopar.blog.hu/2018/03/29/ggr_2018_33_resz  mert rendnek muszáj lenni!

17:34 Akinek kutyája van azt ugyebár a szőrös családtag szakadó esőben is elviszi sétálni. Az imént érkeztünk vissza, tavasz van. Először nem is tudtam mért érzem magam biztosnak ebben, de aztán rájöttem, megszólaltak a  madarak. Ahány csak van hangicsál, fütyörészik, énekel, trillázik ahogy a csőrén kifér. Jól eláztunk, Sz most ott fekszik elégedetten a cserépkályha előtt a száradó kabátom alatt és bűzölög a vizes bundájában.006_34.JPG

4 komment

Szombat.

2018.03.24. 07:41 :: A Tengerész

Tegnap vízretettem  a csónakot ( nem volt egyszerű, a Duna annyira leapadt, hogy a láncokat amik a hevedert tartják amiben a csónak fekszik, meg kellett kötéllel toldani, hogy a csónak elérje a vizet, ennél már csak este sötétben kiszedni volt macerásabb), átmentem a túlpartra, a HÉV-hez és feldöcögtem Pestre, mert Moldova dedikálta a legújabb könyvét a Láng Tékában. Parányi könyvesbolt, nem is fértek be az érdeklődők, nem mondom, hogy kilométeres volt a sor, de nem fogyott, pedig a Mester folyamatosan dolgozott. moldova_dedikal_2.jpegMoldova 50 éve kedvencem és ez már nem is fog változni, még akkor sem, ha ez a mostani könyve nem épp a szívem csücske, talán mert mindenre emlékszem amiről írt, tudom kik vannak a nevek mögött, viszont aki nem élte meg annak meg nem vagyok benne biztos, hogy lebilincselő lesz a szatirikus tartalom, mert nem tudja mi van a poénok mögött. Mindenesetre örülök, hogy még életben láttam ( 11 évvel idősebb nálam) moldova_deikal.jpegés beszélhettem vele, ha mást nem is, csak annyit, hogy miért is vagyok én "A Tengerész"001_101.JPG

Visszatérve megittam két sört új barátaimnál az Old Barge Pubban ( ez a csónakkikötő helyem amikor Pestre megyek). Ez a Mihalik Péter hajója, amiről korábban mint eladóról adtam itt hírt, nos a korábbi diszkós, dühöngős kocsmából új bérlői által kultúrhellyé nemesedett és remélhetően meg is marad annak, itt találhatók.

https://www.facebook.com/szitakoto1esulet/?hc_ref=ARSyT_4teeVGBD7yBYAL-5tf2bvG2-x1CLl5oHtoULIUECZD4qW0o67yIzzLyXuNR-A

 fogunk oda járni bennünket érdeklő programokra, ha kicsit több víz lesz a Dunában.

Mai további ajánlataim:

https://www.youtube.com/watch?v=7r5h8T22RAs

https://www.youtube.com/watch?time_continue=282&v=hHXNe-hLwnU

Az mekkora hazugság már, hogy a "kötelező ötperces"  felkonferálását azzal kezdik, hogy ezen  kívül is biztosítanak számukra lehetőséget a megszólalásra, amikor ez nem igaz? És az hogy lehet, hogy van kétmillió magyar határon innen és félmillió határon túl, aki szerint az, hogy Orbán Viktor hazudik és lop az teljesen rendben van? Drága boldogult anyámnak volt erre egy közmondása, "ki mint él úgy ítél", nekem a "similis simili gaudet" jut eszembe.

https://www.youtube.com/watch?v=tGwe0w17KgA

 

 

Szólj hozzá!

Szerda.

2018.03.21. 11:58 :: A Tengerész

Nézem az április 8.-i választásokra milyen pártok minősíttettek alkalmasnak arra, hogy felkerüljenek a listára.szavazolap_2018.jpg

A 23-ból legkevesebb 14 kamupárt kettőnek még annyi fantáziája se volt, hogy valamiféle logót kitaláljon magának. Namármost  ne mondja nekem senki, hogy ez csak nekem tűnik fel. Vannak mindenféle hivatalok, amiknek jólfizetett alkalmazottait én tartom el az adómból.  De miután a kormánypártnak kifejezett érdeke, hogy hogy ezzel is csökkentse az ellene szavazók számát, ugyancsak az én adómból  párezer milliót beletöm a kamupártok zsebébe. Az meg csak duma, hogy majd a választások után jól visszaveszik tőlük, NAV legyen a talpán ami százmilliós behajtásokat tud majd eszközölni érdekes módon addigra tökéletesen vagyontalanná váló pártalapítókon. Vannak nekem kedves Fidesz szimpatizáns barátaim, akik még régen nagyon fel voltak háborodva azon, hogy a komcsik hogy csaltak a kékcédulákkal 1947-ben. Hát gyerekeim  Rákosi ifjúkommunistái Orbánhoz képest amatőrök voltak. Az ami kezdve a határon túliak megvásárlástól, a kint dolgozó hazai lakcímmel rendelkezők  urnáktól való távoltartásán, a választási rendszer átszabásán, a média kisajátításán, az adópénzek kormánytájékoztatás címén számolatlanul Fideszkampányra költésén és még sok aljas trükkön át a mához vezetett arra minden antik rákosista csak csodálva tekintene. A Fidesz tolvaj és hazug és aki rászavaz az a cinkosa. Én meg egy hülye vagyok, ha időben kapcsolok és megalakítom mondjuk a "Progresszív Ifjak Nemzeti Arcvonala" ( PINA) nevű pártot, ezzel a frappáns logóval,pina.jpgtuti, hogy bent ülök a Parlamentben májustól.

2 komment

Kedd.

2018.03.20. 13:08 :: A Tengerész

12:25 Kint -2 °C, idebent +23. Sándor-József-Benedek még zacskóban se hozott meleget. Kutyákról fogok írni.001_100.JPG

Idebent béke és nyugalom, mint a bunda alszik C a macska és Sz az én barátságos békés, szelíd kezes kutyusom, tudjátok, amelyik az idegen kankutyát megtámadta, macskát, tyúkot, kakast, arról meg ne is beszéljünk, már két döglött tyúkot kiásott és megjelent vele, abból a kilenc tyúkból és egy kakasból amiket 13 napja lemészárolt és hazahordott a befagyott Balabán csatornán át a szomszédból. Kerítés lesz hátul villanypásztorral és csak  remélem, hogy az oldalkerítést nem fogja átugrani, mert így is rengeteg zöldet kell kiirtani (mert különben leföldeli a villanypásztor munkavezetékét ha hozzáér), de ha az oldalkerítéseket is meg kell villanyozni az szinte reménytelen feladat. A kutya meg ki lesz miskárolva sajnos. Mindeközben mint a mellékelt színes ábrán is látszik, a saját macskával remekül kijön, sőt gyakorta a macska terrorizálja őt.

 Szóval a kutyák miközben majdnem olyanok mint az emberek, Csányi Vilmos etológus szerint "szőrős gyerekek", de mégsem egészen olyanok. Saját logikájuk van melyen belül következetesek. Elfogadják az embert feltétlen kizárólagos falkavezérnek, hűségesek és  nagyon is szeretetre vágyóak és szeretet adóak, de az alapvető ösztöneikben megátalkodottak. Feltűnt a környéken egy nagyon szép, feltehetően fajkutya, egy hófehér német spitz kan. Nagyon nem tűnt kóbor kutyának, de hát itt barangolt már harmadik napja, amikor kiszúrta magának Krisztikét, aki az ivartalanított nőstény  keverék kutyájával, Sz  játszópajtásával a Nellivel szokott sétálni napjában kétszer ahogy én is Sz-szel. Kriszti volt az aki a múltkori két kis kivert  kóbor kölyköt autóval állatmenhelyre vitte, megesett a szíve a spitzen, elvitte a menhelyre, ahol megnézték, volt benne chip, csak épp a gazda telefonja nem jelentkezett. Elautózott vele az innen 5 km-re lévő lakcímre, ahol az állat gazdája közölte vele, hogy nem is tudja hogy tűnhetett el a kutya, az előbb még itt volt. (mondom, három napja kóborolt a környéken) persze nem köszönte meg, hogy visszahozták. Másnap megint ott volt Krisztinél  a kutya, megint visszavitte a gazdájának, aki arra nem vette a fáradságot, hogy  a lukat, ahol szemmel láthatóan ki-be jár az eb bedrótozza. Ma reggeli sétánál látom, hogy a spitz már bent van Krisztiék telkén és teljesen úgy viselkedik mintha K a gazdája lenne, felugrál, hízeleg, szegény Nellit meg a frász töri ki a féltékenységtől. Egyszerűen a a spitz úgy döntött, hogy neki nem kell a korábbi gazdája és ő majd keres magának másikat. A kisebbik lányom jutott róla eszembe, aki 16 éves korában kint volt Amerikában diákcsere programban befogadó szülőknél, de nem jött ki a "mostohaanyjával" ezért keresett magának másikat. Szóval igaza van a Csányinak a kutyák tényleg "szőrős gyerekek".

Szólj hozzá!

Vasárnap.

2018.03.18. 15:40 :: A Tengerész

Szégyenszemre nem a hajón aludtam, hanem bent a házban. A sérült kezem miatt pár napig hanyagoltam a tűzifa hordást a hajóra, kifogytam a tüzelőből, mire meg nagyjából rendbe jött a kezem, eleredt az eső, nem tudtam kihordani, mert  a vizes fa nem jó tüzelni. Tegnap  is szakadt az eső amikor éjfél után lefeküdtem, reggelre viszont mindent vastag hó borított. Én amúgy imádom ezt az időt, csodás látvány, a hideg nem dermesztő, éppen csak mínusz, szélcsend és végtelen békés nyugalom. Ilyen volt a világ amikor fél hétkor a szokásos sétára indultunk a kutyával.001_99.JPG

002_81.JPG

004_54.JPG

006_33.JPG

007_28.JPG

005_46.JPG

009_15.JPG

010_15.JPG

011_18.JPG

Persze március második felében azért ez már túlzás. De most alighanem az fog következni, hogy lesz két hét tavasz és aztán kitör a nyár.

                                                          

Szólj hozzá!

Szombat.

2018.03.17. 23:43 :: A Tengerész

Ismét néhány régi kép. Ez itt Malakka városa. A XIV. században gyarmatosították a portugálok, de később holland gyarmat lett, a végén a mindent felfaló brit oroszlán erre is rátette világbirodalmi  mancsát.20180316120402_03.jpg

Ez egy holland telepesek által épített templom volt. Tele volt a fala az "örök nyugalomra" helyezettek sírköveivel. Olvasva a megkopott  születési és halálozási évszámokat, az elsöprő többség nem érte el a 30 éves kort és senki se élt 40-nél tovább.20180316120402_04.jpg

Sajnos már nem emlékszem melyik város Thaiföldön, a szokásos chinatown néhány magasabb házzal tarkítva, 

20180316120402_10.jpg

aztán az utca végén minden átmenet nélkül a dzsungel.

20180316120402_09.jpg

Kicsit barangoltam benne, ugyanazok a növények mint anyám virágcserepeiben, fikuszok, pálmák, filodendronok, szanzevériák, csak minden sokkal nagyobb, az a  cirmos zöld/sárga levelű futónövény amit "szobai futókának" hívnak és valóban,  itthon pár milliméter vastag szárral kanyarog a falon, a levelei meg legfeljebb féltenyérnyiek, itt combvastagságú és a leveleivel egy 6 éves gyerek betakaródzhatna.

Ugrás egy másik országba, ez a Shatt al-Arab folyó, mely a Tigris és az Eufrátesz összefolyása után vezet a tengerbe.

20180316123152_12.jpg

Felfelé a folyón pálmaligetekkel szegélyezett partok közt.

20180316123152_04.jpg

Ezen hajóztunk fel az M/S Budapesttel 1976-ban a Földközi, tengeren, Szuez csatornán, Vörös tengeren, Arab tengeren, Perzsa öblön át, hogy szocializmust építő arab barátainknak vigyünk a jugoszláviai Ploce kikötőből mezőgazdasági gépként deklarált testvéri kézifegyvereket, légvédelmi ágyúkat, tüzérségi lőszert az iraki Basrahba, hogy eredményesen harcoljanak velük az imperializmus ellen. Odafelé a Földközin egyszer kigyulladt a főgép, kipufogócsöve, amire egy, az adagolóelemről leugró csőből fene tudja  mennyi ideje spriccelt bele a befecskendezés ütemére a nehézolaj. Amikor már a méteres átmérőjű cső hőszigetelése nagyon megszívta magát, miközben folyamatosan párolgott a 350 fokos kipufogógáz hatásra belőle az üzemanyag, a gépház mennyezetéig felcsapó szórólánggal belobbant. Csak a sokadik tűzoltókészülékkel sikerült eloltani az elektrikus műhelyből kihozott CO2 oltóval, mert a tengerésszelepes haboltók sorra csütörtököt mondtak. A hajótűz még kevésbé leányálom, mint szárazföldi, nem lehet elszaladni, legfeljebb kiugrálni  a vízbe. Ez robbanóanyaggal megrakott hajónál  egy kicsit még izgalmasabb. 

Ez itt Alexandria, Egyiptom kikötője. A kőgáton belül a belső kikötő, ahol a gyapotot rakodtuk, a külső kikötő ahol a halászhajók állnak és azon túl "odakint" meg a Földközi-tenger.

20180316123152_07.jpg

Ez meg ha jól emlékszem a 4 tonnás ( vagy 5?) arany Buddha Bangkokban.

20180316123657_10.jpg

Ennyi mára a képekből, kicsit össze-vissza találtattak elő a kacatokból.

És most, ahogy  egyszer korábban ígértem, miután kint reggel óta esik az eső, az lesz most. hogy a demokráciáról fogok beszélni.

 Általános vélekedés, hogy ez a létező államformák legjobbika, amihez valahogy az a képzet is társul, hogy elképzelni se lehet jobbat nála. Én aki gyakran kommentelek ilyen-olyan fórumokon, amikor kritizálom a demokráciát, gyakran kapok a fejemre sommás ledorongolást, hogy merek ilyet tenni, pláne, hogy ugye a Churchill is (aki szerintem is rendkívül okos ember volt) megmondta... Nos álljunk csak meg egy kicsit! Mit is mondott Sir Winston Churchill? Idézem:

"Many forms of Government have been tried, and will be tried in this world of sin and woe. No one pretends that democracy is perfect or all-wise. Indeed it has been said that democracy is the worst form of Government except for all those other forms that have been tried from time to time.…"

Azaz:  "A kormányzás számos formáját kipróbálták, és ki fogják még kipróbálni a bűn és  jaj e világában. Senki nem állítja, hogy a demokrácia tökéletes vagy bölcs dolog. Valójában az állam legrosszabb formája, kivéve azokat az egyéb formákat, amelyeket időről időre kipróbáltunk ..."

Szóval egészen biztosan jobb mint az ősközösség, vagy mint a feudalizmus, vagy mint a diktatúrák. Bár én tudok egy diktatúrát ami állítólag tökéletes, úgy hívják "mennyország" , de hát ott a diktátor az Isten, mindazonáltal még nem vágyom oda, előtte csinálnék, irkálnék még ezt ezt "idelent".

Ha az ember főzni akar, megnézi mi van otthon. Mert ha nincs otthon se ez, se az, nehéz tökéleteset alkotni,  az eredmény nyilvánvalóan függ attól mit talált a szakács a spejzban. Ahogy mondani szokták "mindenki azzal a szarral főz amije van", lófejből nem lehet olyan halászlét főzni, mint többféle folyami halból. Egyáltalában BÁRMIT csinál az ember fontos a minőségi alapanyag. Én aztán igazán mestere vagyok a "szarból várat"  építésnek és rengeteg dolgot csináltam már amiről a kutya meg nem mondja, hogy recicling, de vannak határok. Hogy jön ez a demokráciához? Nos az meg  emberekből készül és ott is fontos az alapanyag minősége. Be lehet vezetni a vizet, a gázt, a villanyt, de a demokráciát azt nem lehet. Annak magától, hosszas evolúció során kell kialakulnia. Hogy mennyire így van az a közelmúlt "arab tavasz" bebizonyította. Majd minden arab országban jártam a '70-es években, amikben valamiféle diktatúra volt. Ezekben az országokban emberek  szaporodtak, boldogultak, vagy nem boldogultak, örültek vagy épp a fogukat csikorgatták, de ÉLTEK. Volt egy diktatúrájuk amihez hozzáidomultak, megszokták, beleszocializálódtak. Lehet róla vitatkozni, hogy miért és kinek volt fontos kiirtani ezeket a diktátorokat. megdönteni  a rendszerüket, de ebbe én most nem mennék bele, mert a mondanivalóm szempontjából nincs jelentősége. Csak annak, hogy miután kitört a "szabadság" az erősek elkezdték megpróbálni betölteni az űrt ami a diktátor hagyott maga után, a rabságba szokott nép meg azonnal hiányolta a "gazdát", mert ahhoz szokott, hogy eltartsák, gondoskodjanak róla, a háta közepébe se kívánta a szabadon éhendögleni alternatívát. Szóval mindenki úgy viselkedett mint azelőtt. Mint a vadállatok amiket az ember a házhoz szoktatott és ha bezavarják az erdőbe ahonnan  származott nem találja a helyét.

De nekünk "szerencsére" nem kell elmenni példáért olyan messzire sem.  Magyarországon igazából nem demokráciára vágyott a többség, hanem egy olyan új Kádár Jánosra aki továbbra is hagyja lopni a fabrikból , belerakja a tyúkot a fazekába vasárnaponként, de attól, hogy immáron polgári demokráciában és  nem proletárdiktatúrában tengeti az életét,  hamarosan úgy fog élni, mint a Joseph  Wassertrüdigenben. És az erősek, akik jókor voltak jó helyen, azonnal rátették a kezüket  a "népvagyonra", a többség meg azt vette észre, hogy neki a demokrácia nem adott semmit, sőt.  Demokráciává vált ettől a rendszer, demokratává váltak ettől az emberek? Aligha.  Az ember azzá lesz amivé alakul, alakítják. A demokráciához hiányzott az alapanyag. A szabad, magáért és közösségéért cselekvő, progresszív gondolkodású felelős  állampolgár. Nem kerülgetem tovább a szitokszóvá vált kifejezést rá, a liberális ember. Addig ment a dolog, hogy a többségi jobbágy sorsának rosszra fordulásáért azokat a keveseket hibáztatja,  öklét rázva fenyegeti, űzi el a hazájából, akik  a haza sorsán jobbíthatnának. Az elégedetlenséget kihasználva feltűntek az új éhesek, akik úgy gondolták, hogy nekik is jár, sőt több jár mint az elsőgenerációs tolvajoknak és magukat nemzeti színű paravánnal álcázva elkezdték kilopni amit csak még lehetett. Olyan ügyesen csinálták és csinálják ma is, hogy jeleseik többet szedtek már össze maguknak, mint a feudalizmus országnagyjai. Ezeket is megválasztotta a jobbágyhad, tehát ugye a demokrácia továbbra is működik. Működik? Ne döntsünk még,  menjünk tovább! Az újéhesek demokratikus (?) többségükkel olyan törvényeket faragtak, hogy gyakorlatilag nem lehet őket demokratikus szavazással leváltani, azokat a hivatalokat amik a demokráciát fékekkel, ellensúlyokkal hivatottak mederben tartani részben lebontották, részben telerakták olyan vazallusaikkal akik kizárólag az egyetlen fővezér parancsának engedelmeskednek. És majd elfelejtettem, bekebelezték a médiát, amiből mindazok tájékozódnak, akinek nincs Internet-hozzáférésük, márpedig ők még mindig többségben vannak az országban. Az ma már teljesen magától értetődő, hogy a "köz"-média amit MINDENKI adójából tartunk fenn KIZÁRÓLAG kormánypropagandával mérgezi a népet és kormánytájékoztatás címen a mi adónkból finanszírozott óriásplakátokon harsogja a képünkbe a hazugságait. Még mindig azt mondja valaki, hogy Ez A demokrácia?  Én mér régóta nem, de ne én döntsek, menjünk tovább!.

Egyetlen igazi egzakt  tudomány létezik  a matematika. A többi "valódi" tudomány ebből ered, a többi amiben nincs matek az csak hohmecolás. (megszerettem ezt a mélyértelmű azt hiszem héber szót). De miféle matek lenne az amiben a dolgokat csak a "számuk" alapján hasonlítjuk össze? A demokrácia sajnos még a legtisztább formájában is rossz matek. Olyan mint amikor a tojást vonja ki valaki a krumpliból. Egyformák az emberek? Nem egyformák. Vannak okosabbak és vannak butábbak is köztük? Igen vannak. Vannak akiket meg lehet hülyíteni, megvenni, átvágni? Igen vannak.  Ezek lehetnek tanult, értelmes emberek amúgy, de mégis megvezethetők. Nem az eszükkel gondolkodnak, hanem érzelmeik alapján döntenek. Gyakran jó az érzelmekre hallgatni, az ember nem robot, attól ember, hogy érzelmei vannak (bár ebbe most belegondoltam a kutyámnak is vannak, igaz ő majdnem ember), de nem lehet mindent érzelmi alapon, különösen nem a racionalitást mellőzve értékelni. Kiváltképpn veszélyes dolog a hit. A hit minden racionalitást  ledob magáról. Szekták hisznek a világvége bekövetkeztében egy bizonyos napon és ha az a bizonyos nap elmúlt megmagyarázzák, hogy téves volt a számítás és új napban hisznek, vagy egyszerűen megölik magukat tömegével, mert az nem létezik, hogy ők túlélték a világvégét. Ha elfogadjuk azt hogy vannak nagyon buta emberek (márpedig vannak), ha elfogadjuk azt, hogy  emberek képesek minden racionalitást minden igazságot helyettesíteni dogmákkal (márpedig képesek), ha képesek a matematikának se hinni, ha az nem a hitüket támasztja alá, akkor megtaláltuk hol hibádzik legigazábban a demokrácia. Márpedig erre is képesek, mert minek nevezzem azt, hogy amikor egy vitában számokkal bizonyítom szektavezérük aljasságát, kivágják a nonpluszultrát, ami olyan mint ultiban a Fedák Sári, hogy deagyurcsányazmeghazudottbeisvallotta és a végén megállapítják,hogy deaznekednemtűnikfel. Pedig egyáltalában nem számít mit hiszek én, ráadásul feltűnt és ugattam is akkor is, meg mindig amikor kellett, de a matek akkor is igaz, ha én egy ótvar büdöslábú exkomcsi pribék vagyok, ennek ellenére van pofám azt állítani, hogy 2 x 2 = 4, mikor neki megmondta a vezér, hogy ez ma már nem igaz, mert ez libsi Sorosista ortodox matek.  Miközben nem engem kell legyőzni a vitában, hanem azt amit mondok. De az hibátlan, viszont egy önérzetes hívő nem viselheti el, hogy nincs igaza, ezért akkor is igaza kell legyen ha nincs. És ha a hívők többségbe kerülnek a gondolkodókkal szemben, akkor a demokrácia a hülyék diktatúrájává válik. Ez volt a hitlerájban is és ez van ma Magyarországon is.

A hívők bármikor hajlandók hozzágörbíteni az igazságot a beléjük plántált hit védelmében bármilyen hazugsághoz. Tegnap nézem a TV-ben a Híradót, azt mondja Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója a  sajtótájékoztatóján, hogy Karácsony Gergely vasárnap elismerte, hogy laktanyákba akarják telepíteni a migránsokat. Ez még akkor is a legundorítóbb hazugság ha majdnem igaz. Mert egyrészt nem ezt mondta csak majdnem és mikor is mondta? Amikor a Fidesz remek magyar nyelvű óriásplakátokkal védekezett a bevándorlók ellen és hónapokon át kempingeztette őket a Keleti pályaudvar előtt a Baross téren meg a megboldogult Köztársaságnak még az emlékét is végképp eltörölni kívánó II. János Pál Pápa téren. Tarlós István fideszes főpolgármester szájából hangzott el akkoriban egészen komolyan az a javaslat, hogy akkor már ne a Baross téren tárolják őket, hanem kell csinálni egy tábort a Népsatadionnal szemben a Verseny utcában a volt bolhapiac helyén. Ehhez képest mondta akkor alternatív megoldásnak a nem használt volt szovjet laktanyákat Karácsony Gergely. De a hívő egyrészt olyan buta, hogy elhiszi ami a Hidvéghy szájából az agyába áramlik, mésrészt ha tudja is hogy hazugság akkor is elégedetten csettint  a nyelvével, hogy mekkora pofont kapott most az "ellenség". ENNÉL bármilyen sport különb, mert ott vannak szabályok. még az MMA-bn sem szabad a szemet meg a heréket támadni. A "demokráciában" minden aljas eszköz megengedett a hatalom érdekében  az alattvalók egymásnak ugrasztásában, miközben a Haza, a Nemzet amire folyamatosan minden diktátor hivatkozik, le van szarva. Nem számít, hogy senki nem akarja teletelepíteni arabokkal az országot, azt hazudják, hogy ők tudják, hogy de  igen. Nem számít, hogy a "másik oldalon" is (pláne több másik oldalon) derék magyarok vannak, rájuk uszítjuk a csőcselékünket, mert  ha kiragadják a kezünkből  a kassza kulcsát mit fogunk fosztogatni ezután? Pár napja a FB-on szörmentiben megemlítettem néhány tényt valamely vakbuzgó, ráadásul "finom hölgynek". Mi volt a válasz? "Akkor fogadj be a konyhádba hat koszos migránst!" Amúgy, hogy ne legyen a dolog egyoldalú, minden oldalnak megvannak a maga bugrisai, én aki gyakran kommentelek ide-oda, voltam már fasiszta, náci, komcsi, bolsi, zsidó ( ez különösen szofisztikált volt, arra hívta fel a figyelmemet a derék fajmagyar, hogy vigyázzak, ne hajoljak közel a monitorhoz, mert beleverem a kilincsorromat) , feminista és hímsoviniszta. Tele vagyunk gyűlölettel,ami mérgez, pusztít és gátol mindent ami jobbsorsra fordíthatná a Hazát.

Visszatérve Churchill veretes mondatára. akkoriban kicsit azért más volt a helyzet. Mert nem is volt igazán vegytiszta demokrácia. Az emberek valahogy tudták hol a helyük a társadalmi ranglétrán. Igenis tömegével voltak választópolgárok, akik óvakodtak beleugatni a nagypolitikába és vagy maguknál okosabbakat kérdeztek meg vajh kire is szavazzanak, vagy egyszerűen távol maradtak az urnáktól. Még a magyar szóhasználatban is volt olyan hogy a politika az "úri huncutság"  a nadrágos emberek dolga, jobb abba nem beleavatkozni a gatyás parasztnak. De korunk meghozta a személy korlátlan mindenbe való beleugatási jogát, szóval az IGAZI demokráciát és ez egyrészt az Internet nyilvánosságának ( ahol álnéven minden bugris leugathat egy akadémikust), másrészt annak köszönhető, hogy az agitáció nagymesterei felfedezték a korábban intakt együgyűek hadát akiket életre galvanizálva, mint a bunkósbottal le lehet győzni az örökösen kisebbségben lévő gondolkodókat. és akkor a győzelem után fel lehet kiáltani "Nézzetek a táblára!". Igen, nézünk és zokogunk. A bugrisság ül tort a demokrácia jegyében a POLGÁRI demokrácia felett.

EZ a csapda a demokráciában. Hogy nem gondolkodók vetélkednek az alázatos szolgálatra kerülésért, hanem önző szektavezérek a fizikai uralkodásért, és ha többségben (pláne aljas törvényekkel meghekkelt virtuális többségben) vannak akik nem érettek a demokráciára, mert jobbágyok miközben  megjelennek a mágikus képességű ámítók, a Cipollák,  akik  képesek magukba bolondítani hívőkké tenni a többségi hiszékenyeket, akkor elindul a társadalom vissza  a feudalizmusba. Miközben mindenki azt mondja hogy "hát de hiszen demokrácia van". Pedig  nincs. 

12 komment

Péntek.

2018.03.16. 18:00 :: A Tengerész

Pár kép a mai esős nap digitalizált dia terméséből.

Ethiópiában  valamikor '78-79 táján. ENSZ gabonát vittünk az M/S Petőfivel. Rotterdamban benyomták a silóból fél nap alatt ( nem tudtunk olyan gyorsan kiballasztolni, amilyen gyorsan ömlött befelé a gabona), "odalent" beszállt a hombárba 100 szerecsen és zsákokba merte vödörrel a búzát, a zsákot bevarrta ( zsák, spárga, görbe tű a rakománnyal jött), berakta a hálóbrágába és amikor összejött egy emelés, ment a partra20180316115358_07.jpg

Ahol mások ilyen pőrekocsikra rakták. Semmi gép, a traktoron kívül ami  a kocsit elhúzta valahová, és a hajó saját daruján kívül minden kézzel, itt az utóbbi röpke 4000 évben amikor felhagytak a piramisok építésével, sok minden nem változott. 20180316115358_08.jpg

Eritreai szépségek. Csak nagyon ravaszul  lehetett őket fotózni, mert amint észrevették a gépet szégyenkezve eltakarták az arcukat.

20180316115358_06.jpg

A gyereke mindenütt csodálatosak, Eritreában,

20180314172937_08.jpg

Mozambikban ( sokat nem lacafacáznak velük az anyák, felköti a hátára, néha kettőt is láttam, és ugyanúgy végzi a napi teendőit),

20180316120402_01.jpg

Thaiföldön,

20180316120633_02.jpg

Indiában,20180314172937_09.jpg

Burmában,

20180314172937_05.jpg

20180314172937_11.jpg

vagy Malajziában.

20180314172937_07.jpg

20180314172937_10.jpg

Úgy döntöttem, hogy meggyógyult a kezem. seb még van, de már csak kicsit húzódik, mondjuk sokat segített, hogy tegnap este 6 nappal  a harapás után, kiszedtem belőle a varratokat, mert idegesítettek a kiálló, mindenbe ( kesztyűbe, zseb szélébe, pulóverujjba) beleakadó szúrós damilok. Azt hiszem könnyen megúsztam.

 

 

2 komment

Szerda.

2018.03.14. 23:43 :: A Tengerész

Tökjó a kezem. Pénteken varrták, elvileg szombaton kellett volna vele menni kötözésre, de hiába volt szombat olyan quasi "kommunista szombat" a húsvéti péntek odatolása miatt, a helyi szakrendelő zárva volt én meg ezért Pestre nem mentem fel, átköttettem magam J-vel. Vasárnap meg már csak egy ragtapaszt raktunk rá, hétfőtől meg nincs rajta semmi. Az öltések remekül tartják a sebszéleket, gennyedzés nincs, szépen beszáradt, erőkifejtést azért nem erőltetek, de fájni nem fáj, legfeljebb húzódik, kézmosás rendben működik (mondjuk koszolós munkát most amíg a varrat bent van nem végzek)vasárnap este óta már harmonikázok is vele. Rákérdeztem az állatorvos barátomnál mennyi a varrat bentmaradás ideje, azt mondta 8-12 nap, vasárnap kiszedem az öltéseket is és akkor ez a "projekt" is lefutott. Én egyébként azt hiszem ebben is mázlista vagyok, a sebeim gyorsan és gennyedzés nélkül gyógyulnak. Egyszer volt egy sebem ami nagyon lassan jött rendbe, de hát azt komolyan elfertőztem. Amikor a hajót építettem a decken hegesztettem a korlát tartókat és egy fehéren izzó folyékony olvadt vasgömböcske belegurult a cipőm nyelve mögé és beégett a lábamba. Ugye égésre víz kell azonnal ( "azonnal"...cipőt kifűzni, cipő le, zokni le), más nem volt kéznél, mint az a szivacs amivel a hegesztés környékét hűtöttem a deck szélén megálló koszos esővízzel hogy minél kevesebb festés égjen le, azzal a vízzel nyomtam tele a sebet. Aztán kipiszkáltam a megdermedt vasgömböcskét, ami jól beette magát a lábfejembe. Na ez a seb sokáig gyógyult, több mint egy hónapig jártam mezitláb, nyitott sebbel, hogy tisztuljon és szellőzzön, szerencsére meleg nyár volt és szállodában dolgoztam ahol minden szőnyegpadlós.

Na szóval hogy most nincs koszolós és erőszakos fizikai munka idebent bíbelődök, miután a http://kopar.blog.hu/  eheti fejezetét megszerkesztettem ( még egyszer átnézem és megy ki éjfél után élesben) nekiálltam folytatni a régi diák szkennelését. Nem tudom mennyire van még meg az a világ amit 40 évvel ezelőtt fényképezőgéppel megörökítettem, de most amikor nézem a képeket, minden perc ami ott és akkor megéltem felelevenedik bennem. Mondatokra emlékszem szó szerint amik akkor elhangzottak, ami azért furcsa, mert amúgy arra nem emlékszem mi volt tegnapelőtt az ebéd.

Az M/S Petőfi úszódokkban 1978 ( vagy 79) Szilveszterén Amszterdamban. Az a piros alak ott az orr alatt én vagyok.20180314171742_01.jpg

Ahogy a hajócsavarnak támaszkodva is.20180314171742_08.jpg

Azóta se jártam Amszterdamban, akkor ilyen volt, azt hiszem sokat nem változott.

20180314171742_04.jpg

20180314171742_02.jpg

20180314171742_03.jpg

A piac az egész világon nagyjából egyforma csak a szag más. Juteszembe amikor még megvolt a kínai piac  a Kőbányai úton a Ganz teleppel szemben a  Fiumei út és a Könyves Kálmán közt, a látvány, az élmény, de még a szag is pont olyan volt mint Bangkokban. Aztán bánatomra letarolták, ami szembe vele most a Ganz épületeiben van, az már nem az igazi. Ezen a képen a kínai kislány miközben zöldséget árul, a leckéjét írja.

20180314172413_04.jpg

A mámik szemmel láthatóan óriási szenvedéllyel zsugáznak, számomra ismeretlen figurás picinyke kártyalapokkal ha jól emlékszem a kép Phuketben készült.


20180314172413_05.jpg

 

20180314172413_06.jpg

Piac Afrikában Mozambik kikötővárosában. Az egykori portugál Lorenzo Markest akkor már Maputonak hívták. Szocialista támogatásként nulla kilométeres, de rettenetesen  levedlett honvédségi járműveket, meg persze fegyvereket és lőszert vittünk oda, talán még most is használják a kalózok.

20180314172413_07.jpg

Ez már Rangoon.

20180314172413_09.jpg

 

20180314172413_08.jpg

Rangoon persze nem a piacáról híres, ott van a világ legnagyobb buddhista temploma a Shwedagon, egy domb tetején, amit a trópusi tűző napon elég fáradságos volt megmászni( már a nyílt tengerről feltűnik az aranyozott monstrum) de megérte.

20180314172937_04.jpg

De ez persze nem egy európai értelemben vett templom, hanem egy hatalmas komplexum rengeteg kis építménnyel.20180314172413_12.jpg

20180314172937_01.jpg

20180314172937_02.jpg

A szőnyeg azért kellett, mert a nap annyira felhevítette a márványpadlót, hogy sütötte az ember talpát. mert persze csak mezitláb szabadott járkálni.

20180314172937_03.jpg

Vele összebarátkoztam. 20180314172413_10.jpgNekem akkor öreg szerzetes volt, most a képen látom, hogy milyen fiatal. Teljesen másképpen gondolt a világ dolgaira mint én. Mondott olyasmiket amiket azóta se felejtettem el. Hitt a lélekvándorlásban és a meditációban. Csak azt ette, eheti minden szerzetes amit a hívei hoznak neki, naponta csak egyszer étkeznek, mint nálunk a kutya, az a kerek agyagfazék a lába előtt  az ételes edénye, egyáltalában mindenre amire szüksége van csak adományból származhat. Miközben beszélgettünk, egy ember meghajlás mellett átadott neki egy tekercs WC papírt, de mondta, hogy kell mostanában kapnia egy olvasószemüveget is valakitől, mert  a régi már szigetelőszalaggal volt összeragasztva. Pénze saját célra nem lehet. Nem is rossz. Ha a pap sikertelen tevékenységével a hívek körében, nem adnak neki enni és akkor éhenhal. Naponta bejár ide imádkozni, meditálni, meg beszélgetni az olyan tudatlanokkal mint én, de amúgy van a környéken saját temploma és közössége. Kérdeztem mi a dolga ezen kívül, azt mondta, ha például két család összevész, akkor eljönnek hozzá és ő igazságot tesz köztük, amit azok elfogadnak.

Én is leültem meditálni, de nekem kemény volt a kő és a törökülés se ment.

20180314172413_11.jpg

Szóval ilyen antik képek kerülnek mostanában elő a kacatosból.

 

 

 

5 komment

Szombat.

2018.03.10. 11:51 :: A Tengerész

Végre javul az idő. De én sajnos nem dolgozhatok most éppen. Ahogy gyerekkoromban mondták az öregek "mindig b@szik valamit a kutya". Méghozzá szó szoros értelmében. Tegnap délután sétálunk a kutyával, amikor feltűnt egy ember szintén kutyával a "Vacakkal". Szmájlival korábban már találkoztak és békésen futkároztak, nem tartottunk semmitől. De amikor most közel kerültek egymáshoz, elkezdtek morogni, nem tetszett a dolog, hívtam is vissza az enyémet de V gazdája leintett, hogy hagyjuk csak majd kialakul, csak barátkoznak. Hát NEM, egyszercsak az én szelíd jólnevelt kutyusom mint egy vadállat támadt a hozzá hasonló termetű Vacakra. Azonnal rájuk vetettem magam, hogy szétválasszam őket, aminek az lett az eredménye, hogy a Vacak ráharapott a jobb kezemre és miután a Sz meg nem volt hajlandó engedni a harapásból amivel a másik kutyát szorította, az meg az én kezembe vájta bele mind jobban a fogait. Ez eltartott jó darabig, végülis csak úgy sikerült kiszabadulnom, hogy egy jó mély, kb 4-5 cm -es elágazó szakított seb marad a kezemen. Mielőtt jobban megnéztem volna azt gondoltam, hogy nem kell orvos, de aztán, kivéreztetve, kinyomkodva, lemosva alaposabban megnéztem a sebet és megállapítottam, hogy ezt bizony össze kell varrni. Még eljátszottam a gondolattal, hogy megpróbálom magam, de aztán letettem róla. Kölcsönkértem a szomszédból egy autót, mert ezzel a kézzel ne akaródzott csónakot vízre tenni, átautóztam a HÉV megállóhoz és elmentem a Fiumei úti traumatológiára, mert péntek délután itt nálunk sebészet az nincs, sőt hiába van ma országosan ilyen quasi kommunista dolgozós szombat, a rendelő ma is zárva van.

Nos baleseti ambulancia... akik nagyon régen olvassák ezt a blogfolyamot talán még emlékeznek amikor sajkacsont töréssel voltam ott ápolt, azóta mintha romlott volna a helyzet ott. Sor a recepción, a rendszer túlterhelt, ez szemmel látható. A dolgozók nyilván mindent megtesznek a páciensek megfelelő infomálásáért, ezért minden ajtó, ablak, fal teleragasztva ragtapasszal rögzített A4-es papírokkal,nyilakkal,  hogy mi merre van,mit szabad, mit nem szabad, mit kell időben elővenni, bemutatni. Tehát "valakik" tudják mi kell a betegeknek, de hogy erre ne legyen egy normális kinézetű, belsőépítészeti dekorációs megoldás, az valami balkáni. A klotyóban a kéthengeres egyike zárva, a két piszoár egyike letépve a falról, a két mosdóból az egyik szintén hiányzik, a másikon a csap lötyög csak az imádság tartja, szappan naná, hogy nincs, ahogy kézszárító vagy papírtörölköző sincs. Amikor az embert regisztrálták a recepción és a papírjai, betegbiztosítása rendben találtattak, megmondják melyik rendelő előtt várjon. Természetesen ott sincs igazi felirat, szorgalmas kezek színes filctollal írták fel óriási számokkal az ajtók főlé, ez is jó, csak hát nem európai, de hát, úgyis Türkmenisztán az új mintaország. A mentők sorra hozzák a kerekes ágyakon a betegeket, jobbára nagyon öreg embereket, egy néni ( még nekem is az) panaszkodik, hogy amikor a mentős megemelte eltört a bordája. A megfelelő rendelő ajtaján a nővér kiszólva elvileg szólítja azokat akiket a recepció beregisztrált a kompjúterbe, de itt zsivaj van és tömeg aki nem az ajtóban áll az nem hall semmit, ráadásul a tepsikben fekvő öregek nagyrésze még nálam is süketebb, leginkább holtfáradtan alszik úgy ahogy a mentős leparkolt vele ahol helyet talált, távol az ajtótól, ilyenkor a nővér körbejár, felráz minden alvót és megkérdezi tőle ő e a Kovács néni. Egyszercsak engem is szólítanak, orvos csak rápillant a bekötött kezemre ahogy J-vel az otthoni mentődobozból elláttuk, mondja menjek röntgenre egy kinyomtatott cetlivel, amit dobjak be ott az ajtón. Vajh ha már bent vagyok a gépben, mért kell cetli? Mert a röntgen a vizsgáló orvossal már képernyőn kommunikál, tehát van egy létező rendszer, csak hát pont az hiányzik a szoftverből ami a papírt helyettesítené. Kapok két űrlapot, hogy miközben várakozok töltsem ki, az adataim, meg az esetet, hogy hogy is történt, nyilatkoznom kell a bűnös kutya betegnek látszott e, (nem) volt e oltva (volt) , van e lehetőség az állat 14 napon át történő megfigyelésre (van). Röntgen után ismét várakozás az 1-es rendelő ajtóban, úgy egy óra múlva behívnak, másik doki van már, úgy látszik váltás volt, lenyisszantja a sebről a saját kötésemet, tesz rá egy sokkal szarabbat és átküld a műtő ajtó elé, hogy ott lobogtassak egy újabb papírt, hogy ha kijön valamelyik iparos lássa hogy van ott még egy munkadarab. Ott is ülök egy szűk órát, közben aggódom mikor fogok végezni, mert ha lekésem a 23:35-ös utolsó HÉV-et, akkor csak reggel tudok hazamenni. De aztán mégis újra beszippant a rendszer, műtőasztal, érzéstelenítés, sebszélek lefaragása és ahogy oldalt sandítva megállapítom, olyan 4-5 öltés, meg egy cső a sebbe, kötözés és mostmár csak 20 percet kell várni az 1-es ajtó előtt a papírokra. Piszok meleg van, ruhatár sehol, izzadok  ácsorogva  a hónom alá csapott kabátommal, a rendelőbe amíg papírozik a doki meg a dúskeblű asszisztens, kérdezem van e még valami, el vagyok e engedve, mondja a vicces orvostojás, hogy "sőt, el van zavarva", na mondom  magamban, akkor mielőtt felvenném a kabátomat, megkérdezem "te, nem kellett volna nekem egy tetanuszt is kapnom?" "nem kapott??", kérdezi csodálkozva az orvostojás, "Nem kaptam, pedig SZERINTEM ilyenkor kell, de hát én csak a csapos vagyok, hivatalból nem értek hozzá". A doki egy kicsit sincs megsértődve, behív egy hozzáértőt, aki a seggembe vág egy tűt és mostmár szabad vagyok mint a madár, még épp elérem az utsó HÉV-et.

Kicsit nehéz így lefogni egy F dúrt, harmonikán meg se próbálom.

005_45.JPG

10 komment

Péntek.

2018.03.09. 14:13 :: A Tengerész

Itt a tavasz. Hó már csak foltokban, viszont sár az van doszt. Ha felszárad végre, a "külső körlet" rendezéssel indítok. Addig marad a benti piszmogás, blogok, régi képek digitalizálása, zenélés, olvasás. Apropos a Kisember ismét hajón zongorázik, folytatta a blogját is, bár ő már a Karibon van, de a blogja még Szentpétervárnál jár.  http://vizizene.blog.hu/

 

1 komment

Szerda.

2018.03.07. 17:54 :: A Tengerész

Amikor jól mennek a dolgok, akkor jön a derült égből a gumibot ( ahogy Fülig Jimmy mondja). Reggel épp indulok a kutyával, amikor jön szembe a Jóska (az ács aki szembe lakik a Balabán csatorna túlpartján akivel a háztetőt csináltuk), mondja eltűntek a tyúkjai, gyanús a Szmájli kutya, merthogy a Balabán be van fagyva át tud menni a kert végéből. Szagolgatja a kutyát, de nincs se tyúkól szaga, se vérnyom rajta, mondja nem valószínű. Mondom azért nézzünk csak körül a kert aljában ( magamban meg voltam róla győződve, hogy csak róka lehetett mert az én kutyám nem "olyan").El se kellett menni odáig, három kivégzett tojótyúk a kertben, amikor később alaposabban körbenéztem, egyet találtam még a szomszédban, a többit nem tudom hova rakta. Szóval meggyilkolt 8 tyúkot és egy kakast. most túl az anyagi káron, amit természetesen vállalok, de hogyan tovább? Többen is tartanak szárnyasokat a környéken, olyan kerítésem nincs és nem is tudok csinálni ekkora terület bekerítésére ami alatt nem tud átmenni, kibújni aláásni, átmászni. Egyelőre sajnos lánc van éjszakára, ha kijavul az idő akkor nekiállok ketrecet csinálni. Fene egye meg! Még igazából haragudni se lehet rá, mert engedelmes jó kutya, csak hát kopó az istenadta, a vadász természet benne van. Persze  a dögökre való ráutaló magatartással keményen megvesszőztem, szóval pontosan tudja, hogy bűnös, de eddig is tudta, hogy nem szabad bántani őket, sokszor vittem oda a tyúkokhoz, nyulakhoz elmagyarázni neki, hogy nem szabad, mert rettenetesen akarta támadni őket. De hát nem bír az ösztöneivel, ismét egy lény ami úgy viselkedik mint az újságírók a sajtófogadáson. Még az a szerencse, hogy a Józsi annyira jó srác, hogy majdhogynem még ő kért elnézést, ne kössem láncra szegény kutyát, inkább nem tart többé tyúkokat.

3 komment

Hétfő.

2018.03.05. 00:43 :: A Tengerész

Van nekem az a kellemetlen  remek tulajdonságom, hogy nem dobok ki semmit ami még jó lehet valamire. Néha évekig, évtizedekig őrizgetek kacatokat, aztán egyszercsak kellenek valamire és milyen jó, hogy vannak. Emlékszem amikor a balatoni házat építettem, olyan alkatrészekből csináltam a betonkeverő hajtóművét, amit vagy 20 évvel azelőtt kukáztam a vastelepen és kétszer költöztem  vele másik lakásba, ment a cucc pincéről pincére. Amapolába is számtalan ilyen relikviát építettem be. Most nem kellett évekig várni, valaminek a felhasználására, amit amúgy elsőre rajtam kívül mindenki kidobott volna. Egész furcsa reciclinget fogok most elkövetni. Említettem, hogy fogok még írni olyasmit ami a politika tárgykörbe sorolható. Most az történt, hogy az élet és egy olvasó megkímélt a fejtöréstől, hogyan is öntsem formába azt a bajt ami a fejekben lett, a kórt ami emészti a Nemzetet és amiért a felelősnek a pillanatnyilag regnáló miniszterelnököt tartom. A jelenséget, hála egy olvasómnak, nem kellet fáradságos munkával megfogalmazzam, leírjam, ha valaki kíváncsi rá, a keddi  blog

http://amapola.blog.hu/2018/02/28/kedd_408

komment párbeszédfalát olvassa végig amit Artika 2000-el folytattam! EZ MAGA A JELENSÉG. A megbűvőlt állampolgár.

4 komment

Vasárnap.

2018.03.04. 14:27 :: A Tengerész

Nehezen indul be a tavasz. Már csak -2,5°C volt reggel, szóval nem  -17 mint két napja, de ez is elég, hogy egy csepp olvadás se legyen. A madarak is érzik, mielőtt leesett volna ez az utolsó hó, csak úgy fumigálták az etetőt, most bezzeg ki be röpködnek egymást kilökdösve belőle, még lent a hóban is szorgalmasan csipegetik a napraforgót amit fentről az erőszakosak kitúrtak, még szerencse, hogy  a macska bent alszik Judit ágyában..Ki is megyek megnézni, nem kell e utána tölteni az etetőt.

Hát volt még benne, de nem sok, töltöttem bele egy bögrével. Úgy csináltam meg, hogy középen egy garatból jön lefelé a mag, amit alul két oldalt, keskeny nyílásokon szedegetnek ki a madarak az etetőtálcára. Ez egy jó elképzelés volt, de ők persze mohók és kaparják kifelé  amennyit csak elérnek. Szóval pont úgy viselkednek mint az újságírók egy sajtófogadáson.

Amúgy énnekem tetszik ez az idő, gyönyörű a havas természet, hálistennek a télt tűzifának, amit nyáron bespejzoltam a fele fogyott el legfeljebb, szóval vidáman élünk. Van elfoglaltságom is több mint amivel elbírok, most, hogy a http://kopar.blog.hu/  lapzárta még messze van pl folytatom a régi képek digitalizálását.Most épp a régi tengerész diák akadtak a kezembe.

Valahol malájföldön.20180304120112_01.jpg

Vagy éppen Indiában, ahol ilyen volt a "rendes" taxi

20180304120112_11.jpg

Ilyen meg a "tuktuk" ( az a rendkívül jóképű skinhead a sofőr mellett én vagyok)

20180304120112_08.jpg

Ahányszor megálltam valahol, a nők felkiáltottak "ubrájna".  Elképzelni nem tudtam mi ( vagy ki) a  vén bánat az az "ubrájna"), pedig kézzel lábbal sőt angolul is magyarázták, hogy ő  arrafelé az éppen rendkívül népszerű filmek szereplője. Évek múlva jöttem rá, hogy "Yul Brynner" westernek mehettek akkor éppen arrafelé, csak hát ők úgy ejtették ki a nevét ahogy az odavalósi írással kiírták a stáblistára.

A forgalmat sűrű sípszóval és lendületes karmozdulatokkal dirigálja a rendőr.20180304120112_09.jpg

Ő arrafelé nem minősül hajléktalannak, ez egy elfogadott életforma, az ágya a háza.20180304120112_05.jpg

Magyar tengerészek alkudoznak fűrészrája orrnyúlványára. Egy most is itt áll az íróasztalom mellett. Volt egy rakás ilyesféle kacatom amiket szorgosan hazacipeltem a világ túlfeléről, aztán az évek és költözködések, házasságok, válások során "elkoptak". A napokban amikor valamit kerestem a padláson, a fejemre esett egy óriásteknős páncélja. Ez volta  bosszúja, pedig nem is én fogtam ki a tengerből, Alexandriában vettem az "Indiántól" valahány piaszteréret.

20180304120112_06.jpg

Van egy rakás dia, meg negatív, kell valami normális albumot csinálnom amit akit érdekel nézegetheti a neten.

1 komment

Csütörtök.

2018.03.01. 08:52 :: A Tengerész

Ismét jégpáncél fedi a Dunát. De ebből már korizás nem lesz, a jég még csak 3-4 cm vastag itt a part mellett  és bár ma reggel  6-kor -17, 6 fok volt a decken, de a hét végén már enyhül az idő, úgyhogy nem is fárasztom magam a hajó mellett a jég feltörésével, ha megsüti a nap a fekete hajóoldalt, megolvad magától. Mert a napnak már van ereje, ott látszik a hajnali képen ahogy épp felkel  a tornác alatt.

002_80.JPG

De a hajót még nem süti, csak a túlpartot.

001_98.JPG

Ja és ha csütörtök, akkor természetesen http://kopar.blog.hu/2018/03/01/ggr_2018_29_resz

Fentieket még reggel írtam, azóta mindenféléket csináltam, többek közt szokás szerint ebéd után lefeküdtem aludni. Mondjuk a különbség annyi volt, hogy nem ebédeltem, mert nem voltam éhes. A súlyomat úgy tartom, illetve úgy mentem le 75 kilóról 70-re, hogy nem eszem csak annyit amennyit lemozgok. Most, hogy az időjárás a szobába kényszerít és sokat ülök  a PC előtt, rendszeresen kihagyom az ebédet. Szóval lefekszem aludni, jó mélyen "húzom a lóbőrt" amikor csörömpöl a telefon. Naná, hogy  14:30-kor hozza a futár E csónakmotorját amit megkért, hogy rendeljem meg neki a Vaterán. Mondjuk hamar felébredtem miközben kitópáltam a kapuba a derékig érő mínuszokban átvenni a cuccot, mire visszaértem, hiába dőltem ágynak, már nem jött álom a szememre. Benyomtam a TV-t, mondom hátha visszaalszom tőle, de csak még jobban felébredtem. Az 1-esen "sajtáj" volt a parlamentből ami ugye úgy néz ki, hogy kiáll a két szószék mögé Kovács Zoltán kormányszóvivő és Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter, szembe meg ülnek a sajtómunkások és Lázártól kérdezhet akinek a Kovács szót ad. Még soha nem láttam ilyet és minél tovább néztem annál éberebb lettem. Jobb bárminél. Elsősorban ha ilyet nézek, nem kell nekem esti híradót nézni a belpolitikai hírek miatt és főleg nem kell spekulálnom, melyik oldali sajtó mit hámoz ki a hallottakból, még véletlenül se történhet meg velem az, hogy egyoldalúan tájékozódom, ennél már csak az lenne jobb ha én kérdezhetnék, de hát ugye az ember ne legyen telhetetlen.

Szóval mindjárt az elején volt egy olyan érzésem, hogy eléggé hátrányos, mondhatni megalázó a kérdezők helyzete. Csak az és akkor beszélhet aki/amikor szót kap és ezt nem mondjuk sorsolással, feliratkozással választják ki, hanem a Kovács dönti el. Tehát pl. a napokban volt egy angol pali aki miután hónapokig kérte, hogy a Lázár szóbaálljon vele, de nem kapott lehetőséget, beült a sajtájra és ott se kapott szót, mert feltételezték, hogy olyat akar kérdezni amire nem szeretnének válaszolni. Sajnos ez bolsevizmus (lefordítom a lényeget, "mi vagyunk többen nálunk az erő, másnak kuss van, csak az élhet akinek megengedjük"). És ez még akkor is így van, ha Amerikában is így csinálják. A másik a sajtómunkások színvonala. Nem tudom mennyiben járult ehhez hozzá a mesterségesen nyuszivá kényszerítés, de olyan érzésem volt, hogy itt a nyúl kérdezi az oroszlánt. Persze lehet, hogy mindenki be van szarva, hogy ha keményebben kérdez, legközelebb nem engedik be és akkor mehet máshová kenyeret keresni, szóval nehéz a sajtósok élete belátom. De ettől függetlenül  gyenge volt a többség. Az ATV képviselője egy hölgy például olyan határozatlanul és unalmasan kérdezett, hogy kifejezetten idegesített. Lehet hogy írni tud, de kérdezni tutira nem. Az ember nem tesz fel olyan kérdést amire tudja a választ, sőt azt is tudja, hogy a kérdezett nem fog rá őszintén válaszolni, de gyanítom amikor feltette azt is tudta mit fog neki "nemőszintén" válaszolni a Lázár. Ha ilyen kérdésem van, megpróbálom behúzni a csőbe a kérdezettet, ( mondjuk azért az aki a Lázárt csőbe akarja húzni, annak nagyon korán kell felkelni, de hát ugye tudomásul kell venni, hogy nem mindenki Németh Szilárd a Fideszben se) De AZÉRT megkérdezni valamit, hogy utána laposra verjenek a válasszal, értelmetlen. És ha ez egyszer megtörtént nem kérdezem meg mégegyszer ugyanazt, mert megint megkapom. És ebben a Lázár nagy. Mert meg kell vallani a Lázár csillog-villog. Labdát nem hagy lecsapatlanul és olyan megfoghatatlanul tekereg a kérdések közt mint két kígyó egy vödör takonyban. Nem láttam a műsornak se az elejét, se a legvégét, de amit láttam abban a Lázár maximálisan kihasználta ellenfelei gyengeségét valamint a hatalmi pozícióját. Egyetlen kérdés volt amire igenis szakszerűen és részletesen válaszolt, a politikailag teljesen semleges téma, a "mi lesz a halászokkal, miután betiltották a halászatot?". Ha bármi másról kérdezték, vagy felmondta a mantrát, - ami most hogy kitalálták hogy már nem a Soros a legnagyobb ellenség ( azért azt is ekézte rendesen), már az ENSZ-et kell hibáztatni, ahol ugyan semmiféle kötelező migránsbetelepítést nemhogy nem szavaztak meg még, de még tárgyalni se tárgyaltak róla, még előterjesztést se fogalmaztak meg, de a választási kampány miatt a Fidesznek MUSZÁJ valakit, valamit utáltatni a nyájával, különben mint oldott kéve széthullanak a  gyűlöletes libsik vasmarkában-, vagy egészen pimasz módon elszabotálta a választ. általában a kettőt vegyítette, Ha csak nem az alákérdezős lakájmédia valamelyik reprezentánsa kérdezte, mert akkor nyíltan és egyenesen megmondta a bátor kérdezőnek, hogy IGEN, ÚGY VAN a  sötétlelkű ellenzék a bűnös, akik benne voltak régen is minden disznóságban, most meg lenne pofájuk kormányt buktatni, hogy jönnek ők ahhoz. Mert a Fideszhitű nézőt tökéletesen kielégíti egy olyan válasz, amit a Lázár adott arra a kérdésre, hogy ( csak a lényeget mondom) "Mi a véleménye arról, amit az LMP-s Hadházy Ákos az OLAF jelentés alapján állít, hogy  a miniszterelnök veje az apósa közreműködésével lopja a pénzt?" , arra az a szakszerű válasz, hogy Hadházynak csak azután tűnt ez fel, hogy nem kapott az apja állami támogatást a földjeire. Na erre csettint a Fidesznyik szavazó elégedetten, "de jól megadta a szemét lipsinek". Csakhogy ez nem válasz értelmes ember számára. Mert nekem a villásfaszú ördög is kérdezhet, ha jót kérdez, amire a választ én is szeretném tudni, de hát  a miniszterelnökünk kedvenc válasza is egy lapát szart ér amikor azzal debattál egy hozzá intézett kérdésre, hogy "ez egy reménytelen helyzetben lévő párt kétségbeesett próbálkozása". Ez nekik a "vita". Fogom máskor is nézni a sajtájt, kár hogy alvásidőbe esik.

23:11 nemsokára holnap van. Búcsúzóul 

https://www.youtube.com/watch?v=X9_QixlvxoM

Szólj hozzá!

Kedd.

2018.02.28. 00:48 :: A Tengerész

Reggel kinézek a hajóról, ismét hó fed mindent. Már éjjel 2-kor amikor kimentem a hajóra ( ha nekiállok kopácsolni a  http://kopar.blog.hu/ -t röpül az idő, pláne mostanában, hogy nincs kész anyag, amit csak fordítani kell, úgy kell mindent összeszedni a netről, lefordítani, értelmezni, megfogalmazni, összerakni azzal amit István levelezéséből, amiket másolatban kapok ahogy a különböző partnerekkel intézi a beszerzéseket, kapja a verseny rendezőtől az utasításokat)  esett sűrű apró szemekben, reggelre olyan 2-3 cm hó borított mindent. Olyan gyönyörű volt a hólepte világ, a puha csend, hogy amikor elindultunk a szűz porhóban boldogan viháncoló Szmájli kutyával sétálni, mélyeket szippantva a tiszta hideg levegőből  semmi más nem jutott eszembe mint az, hogy " de jó élni"! Mire visszaértünk már ismét nagy pelyhekben esett, nem is mentem ki, csak az "esernyő", meg a tornác alól fotóztam le az ismét hólepte világot. megszakításokkal egész nap esett a hó, a délutáni séta ugyanilyen élvezetes volt a ligeterdővel szegélyezett úton, meg a gyengén befagyni készülő Duna mentén.

002_79.JPG

001_97.JPG

x.JPG

MÁS Merthogy ugye történt tegnapelőtt egy s más Hódmezővásárhelyen. Tegnap megnéztem ezt https://www.youtube.com/watch?v=mg_l7T92NSw&feature=em-comments Időnként belenézek az Echo TV "Sajtóklub"-jába, nem igazán mazochizmusból, de ugyanezen okból nézek néha TV 2-t és MTV 1-et is mert szükségesnek tartom magamat dresszírozni, hogy még véletlenül se fordulhasson elő velem is az a gyakori hiba, hogy az ember bezárja magát egy véleménybuborékba, miután csak egyoldalú hírforrásokat néz, hallgat. Szóval Satóklub. Azért amikor rákapcsoltam az adásra sose bírtam végignézni, mert egyszerűen ökölbe szorult a kezem attól a fölényesen mosolygó gúnyos gőgtől, ami a Bayer Zsolt arcáról sugárzott. Én ugyanezt az "elvtársi" gőgöt láttam eleget a kötényhasú, duplatokás hivatásos forradalmárok arcán akik a kongresszusaikon fújták telipofával, hogy "föl föl, te éhes proletár", amikor meg voltak győződve a sérthetetlenségükről és örökös hatalmukról. És csak annyinak kellett történnie, hogy Hódmezővásárhelyen minden előzetes számítás, közvéleménykutatás ellenére egy "jöttment " civil megverte az abszolút esélyes Fideszes jelöltet a polgármester választáson és ezt az örökös impertinens pimasz cinikus vigyort ami szinte rágyógyult  a Bayer képére, mintha letörölték volna.. Ha másra nem is lett volna jó a hódmezővásárhelyi választás ( szerencsére jó volt), erre mindenféleképpen jó volt,  Ez az ember beszart.
A másik amiről szól ez a történet, hogy MOST jönnek rá, hogy az a taktika, hogy szemköztszarták a saját táborukban is a gondolkodókat és kizárólag a bugrisokra gyúrtak rezsicsökivel, Sorosozással, Kósával, Némettel, csótányetetéssel riogató Fazekassal, ezzel elvadítva minden értelmest maguktól, az lehet, hogy mégse nyerő. Ahogy Bencsik András  mondja " abba kéne már hagyni a Sorosozást". Csak nem? El tetszettek baszni? De mi lesz helyette? Mert ha kifolyik a gyűlölet a téglák közül, az a malter ami összetartja az egész tákolmányukat, a fejükre dől az egész. Ha valaki kételkedik benne, hogy az egész hatalmuk a gyűlöletre épül akkor hallgassa meg a "Pesti Srácok" nevű kormánypénzekkel jócskán támogatott hírportál főszerkesztőjének Huth Gergelynek a kirohanását, a hódmezővásárhelyi győztes Márky-Zay Péter ellen ( 13:00-tól). Akinek annyi a "bűne", hogy képes volt elindulni szabad választáson a Fidesz jelöltje ellen és nyert. Ettől lett egyszerre " szerencsétlen, gumikeresztény senkiházi személyiségzavaros" . Egy hétgyermekes, vallásos, magát jobboldaliként meghatározó, több nyelvet beszélő becsületes családapára mondta ezt  a Huth, miközben a kerekasztalbeszélgetés másik három résztvevője nem szólt közbe, hogy "állítsd már le magad"! A részvevők erőteljesen gyalázták az egymással való lepaktálásért, a közös jelöltek állításáért az ellenzéki pártokat, ami egyrészt szuverén ügyük, másrészt kénytelenek erre, pont azért, mert a Fidesz a 2/3-ával teremtette meg azt az egyfordulós választási törvényt, mely erre kényszeríti majd a parlamenti választások résztvevőit. Beleolvasva a YouTube videó alatti kommentekbe, melyek egyike ( többek helyeslése, "lájkolása" mellett ) sürgeti a keményebb "beleállást" a dolgokba  ( mások a leszámolást sürgetik végre  a ballib áruló nemzetrontókkal), mondom régen zuhanyoztam már szarban, voltam bátor megjegyezni, hogy ha annyira beleállósak akkor talán egy vitába is beleállhatnának, hogy ne csak egymás vállát veregessék itt a stúdióban, hanem vitázzanak olyanokkal akik mást gondolnak. És ez vonatkozik kiváltképpen Orbán Viktorra aki retteg a vitától, ha a parlamentben interpellálják és ha igazat akarna mondani csak azt tudná válaszolni, hogy "hát igen lopunk mint a szarka", ehelyett azt "vitázza", hogy "ez egy reménytelen helyzetben lévő párt próbálkozása". Az meg kész röhej.  ahogy bármely kormánypolitikus ha meglát egy mikrofont, melyet nem valamelyik vazallus médiamunkás tart a kezében, futásnak ered. Na lettem mindjárt Gyurcsánybérenc hazaáruló, volt öszödi beszéd és minden ami csak elképzelhető. EZ a képernyőn a magát nemzeti, keresztény, igaz magyarnak tartó elitje és  a kommentszekcióban meg a  törzsközönsége, szavazó bázisa a a kormánypártnak. Legközelebb a demokráciáról fogok beszélni.

 

13:20

26 komment

Hétfő.

2018.02.26. 23:45 :: A Tengerész

Utolsókat rúgja (belénk) a tél. Tegnap este -10,5° C volt és ma napközben se volt + hőmérséklet. Három napja viharos széllel jött a hidegfront, azt mondta a meteorológia, hogy pillanatnyilag az Északi-sarkon is melegebb van mint most nálunk. De a hét végére vége, jön a meleg. Egy biztos, szél akármekkora lehet, nem fogja rángatni a hajót, 3 nap alatt lement alólunk a víz vagy 80 centit, a főbordáig ül a hajó az iszapban, nem kell tartani attól, hogy igénybe veszi a kikötőköteleket.003_68.JPG Ez  most már tavaszig így lesz, csodálkoztam is, hogy csak most engedték ki a vizet az RSD-ből, máskor már ősszel elkezdték, igazából nem tudom mi az oka a téli vízszint csökkentésnek. Ami biztos még, hogy ezen a télen már nem fogunk korcsolyázni. 

 

4 komment

Péntek.

2018.02.23. 08:46 :: A Tengerész

Gyors kérdés: Tudja valaki, hogy lehet a facebookon talált videót lementeni, másolni? A http://kopar.blog.hu/  szerkesztésekor gyakran csak a facebookon találok anyagot a versenyzőtársakról. Jó lenne az ott talált videókat berakni a blogba, de nem tudom hogy kell. Lehetséges egyáltalán?

9 komment

Szerda.

2018.02.21. 11:21 :: A Tengerész

Hólapátolással indult a nap.005_44.JPG

Nulla fok van, látszik hol van a "hőhíd" szóval hol megy el jobban a meleg a fűtött szalonból.

006_32.JPG

008_27.JPG

004_53.JPG

A parton meg ilyen a világ.

001_96.JPG

003_67.JPG

002_78.JPG

Nyomom a kopárblogot, mert holnap lapzárta és még sehol se vagyok.

 

Szólj hozzá!

Hétfő.

2018.02.19. 23:59 :: A Tengerész

Ezt a blogot a praktikus szükség szülte. Nem tudom van e itt valaki még azok közül akik az első megjelenés óta olvassák ( bizony, már 13 éve), de akkor azt hiszem megírtam, hogy a felesleges és fárasztó pofázást akartam vele elkerülni. Még állásban voltam és a kollégáim többnyire tudták, hogy hajót építek. Ahányszor belém ütközött valaki  az volt az első kérdése, "na mi van a hajóval?" És akkor elmondtam tegnap épp mit csináltam, de egyrészt fárasztó volt sokadjára is elmondani ugyanazt, másrészt én, sokakkal ellentétben valóban keményen melóztam a munkahelyemen, nem volt sok időm fecsegni, pláne ha  láttam, hogy a kérdezőt nem igazán érdekli a téma, csak valamit  épp jópofáskodni akart. Elkezdtem tehát leírni hogyan építem a hajót és amikor valaki rákérdezett, csak azt mondtam "nézd meg a neten" és máris mentem a dolgomra. Aztán úgy alakult, hogy megszerettem az írást. Jól esett a nap végén összefoglalni mit is csináltam, később meg amikor elfelejtettem "hogy is volt amikor..." csak visszanéztem hogy hogy is csináltam és mikor. Aztán lettek olvasóim, akik a barátaimmá váltak, drukkoltak nekem, felkerestek, tanácsot adtak és kértek, szóval az írás az életem részévé vált, segített sokmindenben, többek közt egyfajta feszültséglevezetővé vált, ha valami nyomasztott, kiírtam magamból, még ha nem is feltétlen arról írtam ami nyomaszt. De most arról fogok.

Hosszú ideje nyomaszt. Akik régóta olvasnak, azoknak talán feltűnt, hogy jóideje nem írtam a politikáról, pedig egy időben gyakran hangot adtam sose titkolt véleményemnek. Volt aki korábban olvasóm volt, de látványosan hátat fordított nekem (hogy finoman fogalmazzak) amikor világossá vált előtte, hogy nem osztozom vele a bálványimádatában. Mások, akik csak mást gondoltak mint én, egyszerűen elhallgattak, tán már nem is olvasnak, elfelejtettek. Nem mondom, hogy nem bánt de azt sem mondom, hogy miattuk álltam le, mint ahogy azt sem,  hogy  azért hagytam abba a véleménynyilvánítást mintha bármi is megváltozott volna bennem, és szégyellném a pálfordulást, egyszerűen csak nem volt kedvem csaholó kutyaként méltatni a haladó karavánt. Mert azzal tökéletesen tisztában vagyok, hogy hiába ugatok, egy  ̶k̶u̶t̶y̶a̶   fecske nem csinál nyarat. Most azonban elmondom mit gondolok.

 Néhány dolgot, ha úgy tetszik magyarázatként és még véletlenül se magyarázkodásként (remélem világos a distinkció) előrebocsájtok. Világ életemben "egyesharcos" voltam, csapatjátékosnak nem vagyok jó, önfejű vagyok, makacs és individualista. De sose voltam érvekkel meggyőzhetetlen, mert soha nem okozott nekem traumát valamely tévedésem elismerése, ez azért enyhítő körülmény a konokságomra. Ennek megfelelően sose értettem azt, amikor valakik amikor felfogták, hogy rossz véleménnyel vagyok politikai bálványukról, egyből valamiféle másik táborhoz véltek tartozónak, azonnal elkezdtek "másikhívőnek" címkézni és  debezzegeztek, hogy akkor nyilván azt gondolom hogy az a "másik" milyen faszagyerek, pedighát dehogy ő tudja hogy sőt. Mintha törvényszerű lenne, hogy ha ő tartozik valahová akkor nyilván én is. ( amúgy az ilyenek rendszerint többesszám első személyben beszélnek) Hát nem. Sose voltam egyik pártnak, vezérnek sem kritikátlan híve, a szavazáskor mindig azt mérlegeltem vajh a választékból melyik a kevésbé kártékony. Így szavaztam például 1998-ban a Fideszre, mint általam elképzelt kisebbik rosszra. De sem velük, sem azokkal akikre később szavaztam nem volt olyasfajta érzelmi kötődésem, mint azoknak a lelkes idealistáknak, akik valamiféle vezérben való lángoló hitüktől lelkesítve minden velük egyet nem értőt a haza ellenségének tekintenek. Sajnos a hitet nem vezérli sem megfontolás, sem logika, ezért a hitviták értelmetlenek. Akiket lelkesített a kommunizmus világmegjavító eszméje, azokat az olyan apróságok nem ingatták meg hitükben, mint a parasztok nyavajgása, hogy addig verték őket, amíg  a frissen kapott földjüket be nem adták a TSZ-be. Az igazi kommunista még akkor is hitt a rendszer tökéletességében amikor  gumibotozták az Andrássy út  ( bocsánat akkor épp Sztálin útnak hívták) 60-ban, Faludytól tudom, hogy Havas Endre kommunista és tudós irodalmár még akkor is Rákosit éltette amikor éppen agyonverték.  http://dia.pool.pim.hu/html/muvek/FALUDY/faludy00734/faludy00743/faludy00743.html  Azok a lelkes fiatalok akik a kékcédulás választási csalást elkövették, hogy Rákosi kommunista pártja minél több mandátumot kapjon az 1947-es parlamentben, meg voltak győződve róla, hogy helyesen cselekszenek, hiszen a nép ellenségeit akarják kiszorítani a törvényhozásból. kit érdekelnek  a szabályok, kit érdekel a tisztesség, a demokrácia, amikor a pártfogolt érdekeinek mindenáron való érvényesítéséről van szó? "AZOK" csak hitvány cenkek, hazaárulók legjobb esetben félrevezetett ostobák, "MI" tudjuk a frankót és gondoskodunk róla hogy "AZOK" bukjanak. A történelem örökkön ismétli önmagát, csak ahogy kihalnak a generációk elfelejtődik a tanulság és az emberek ismét beleesnek ugyanabba a csapdába, ámítók szép szavakkal az erre hajlamosakat elbűvölik és emberből hívőkké válnak. Attól kezdve csak konzerválni kell, a hitet, ahogy a kertész ápolgatja a növényt, háziasszony dunsztolja a befőttet, hogy sokáig elálljon. Az egyszer hatalomra került politikus karbantartja hívei hitét, mert az hatalmának fundamentuma. Ha egyszer a gyümölcs elkezd férgesedni, a befőtt penészedni, a hívő kételkedni, megette a fene az egészet.  A hit fenntartásának ősi eszköze a gyűlölet és a félelem. Kreálj ellenséget, címkézd meg mint a nép minden bajának okozóját és egyúttal biztosíts róla mindenkit, hogy te vagy aki megvéd tőle. Amíg a többség hinni fogja, hatalmad biztosítva van. Néró állítólag felgyújtotta Rómát, hogy a keresztényekre kenhesse, a nácik a Reichstagot, hogy a kommunistákra, Sztálin bevezette a "nép ellensége" terminust technicust amivel gulágra küldött mindenkit aki nem volt hívő. A hit fenntartásának fontos eszköze a hívők önbecsülésének felkeltése. Azt sugallni a célszemélyeknek, hogy  "te vagy a Nemzet, te különb vagy, téged eddig lenéztek, elnyomtak, a.... azok... a tudjukkik, a keresztények, a zsidók, a burzsujok, a kommunisták, azok akiket  épp ellenségnek kiszemelt a hatalom. A hitre csábulás erős iniciálója a primitív tömegeknél a hatalom egy csekély szeletének átengedése számukra. Mekkora motiváló erő az, hogy a susztersegéd aki korábban csak a cselédlépcsőn ballaghatott fel a harmadikra nagyságosékhoz a megtalpalt cúgoscipővel, egyszercsak nyilaskeresztes karszalaggal jancsiszöges csizmában csattoghat az intarziás parkettájukon, kedvére turkálva a finom holmikban, sőt a remegő kisasszony, mostanára már csak szimplán zsidólány bugyijába is belenyúlhat? Pontosan ugyanakkora, mint hosszú bőrkabátban  éjjel betörni  az álmukból felriasztott másodosztályúvá degradált értelmiségiek otthonába, és a tegnap még főnöködvolt családapát ismeretlen helyre elhurcolni.  Minden diktátornak fontos, hogy potenciális ellenfeleit a söpredékkel félelemben tartsa. A söpredék szereti ezt, végre úgy érzi, hogy kikerült a kloákából ahol amúgy társadalmi rangja szerint a helye lenne és egyre hívőbbé válik. Ha a hit erős, a kiábrándulás is keserű lesz. Legalább négy ország népének többsége hitt a fasizmusban mint nemzetmegváltó eszmében és ahhoz, hogy a kiábrándulás bekövetkezzen, hatmilliójuk hullája kellett hogy beborítsa három világrész csatatereit.

Miután így történelmi környezetbe helyeztem mondanivalómat rátérek napjainkra. Akik régen is olvastak ismerik dühös kirohanásomat Orbán Viktor  ellen. Voltak akik letorkolltak, mások csak nem osztották abbéli vélekedésemet, miszerint egy közönséges hazug csirkefogó. Tiszta szívvel mertem állítani, én lennék a legboldogabb, ha mostanra kiderült volna hogy tévedtem. Egy barátom az első ciklus elején 2010-ben  azt írta, idézem: "3 év mulva  vitassuk meg ezt a témát .  ok? Elteszem a  mail-t  és  megkereslek vele bárhol jársz.  :-)". Nos nem keresett meg vele, én kerestem meg amire ezt válaszolta: " Köszönöm a 3 év utáni   megkeresést. nem kívánok érvelni..sem  győzködni. "  Ez volt tehát 2013-ban. Én lennék a legboldogabb, ha kénytelen lennék elismerni, hogy  tévedtem, hogy valóban jót tett az országnak az "elmúltnyolcév". De nem tett jót.

Elterjedt érv az Orbánvallásúak körében, hogy ha nem lett volna leváltva a Bajnai kormány akkor ugyanott lennénk ahol Görögország. Erre az első válaszom, hogy  egyrészt senki nem tudhatja "mi lett volna ha....." Mert  amikor buktak a szocik akkor épp benne jártunk a világválságban, igazából ez tett be nekik, meg az országnak, ettől kerültünk az államcsőd szélére, Orbán uralkodása alatt meg szépen kilábalt belőle a fejlett világ, minket is húzva magával és nem mellékesen több Marshall segélynyi pénzeső hullott az országra, másrészt meg a Fidesz is csak a magánnyugdíjvagyon államosításával, a "nemmegszorítás" kormányaként 50 db újfajta adóval, továbbá  a forint 20 %-os inflálásával tudott kimászni a szarból. Nos úgy nem nehéz pénzügyi egyensúlyt teremteni, ha Matolcsy Györgynek Orbán jobbkezének a pincéjében van egy kis nyomda ahol mindig tud annyi pénzt nyomtatni amennyi épp hiányzik a kasszából. De még azt se mondom, hogy mindez hiba volt, mert VALAHOGY muszáj volt megállítani az országot a romlásban, mindezt ( vagy más ugyanilyen fájdalmasat) valószínűleg Oszkó Péter is megette volna, ha maradnak, az más kérdés, hogy a Fidesz ellenzékben milyen őrületes csinnadrattával muzsikált volna hozzá. Tehát eddig még nem is mondtam rájuk rosszat, csak azt, hogy ez az érv miszerint ott lennénk mint a Görögök, nem áll meg semmilyen szinten sem. A másik érv a Fideszfanok tölténytárában az állandóan hangoztatott " a szocik is ugyanúgy lopnak". Ezek szerint még a hívek is készséggel elismerik, hogy a Fidesz egy tolvaj párt. Nos én nem vagyok ilyen megengedő. Ne lopjon egyik sem. Aki lop, bukjon le és kerüljön börtönbe! De ami nagyon nem stimmel, az az "ugyanúgy". mert nem ugyanúgy. Orbán Viktor nem lop, hanem maffiaállamot teremtett. Mert aki olyan ügyészt szavaztat meg a parlamentben ülő többségi vazallusaival, aki rendre meghiúsít minden ellene induló nyomozást, az visszaél a törvénnyel, megcsúfolja a parlamentáris demokráciát. Aki felvásároltatja a vazallusaival a médiát, melyből a szavazók többsége csak az ő diadaljelentéseiről értesül, az ezzel a szavazás igazságosságát, tisztességességét, becsületességét is befolyásolja. Márpedig az igazság, a becsület, a tisztesség abszolút fogalmak, csak tisztán értelmezhetők, hogy csúnya hasonlattal éljek, egy pohár bor akkor is ihatatlan, ha csak egy egészen picike szar került beléje. Továbbá az "ugyanúgy" az úgy ugyanúgy, hogy a szocik három nagyságrenddel kevesebbet loptak ( segítek, az ezredrészét), vagy még annyit sem, a Nokiás doboz a raklapnyinak vajh hányadrésze? De ezzel nem azt mondom, hogy a szocik jók voltak. Csak azt, hogy ez a második érv sem helytálló. A harmadik érv, hogy a Fidesz szakértőkből áll akik két ciklus alatt egész jól belejöttek a kormányzásba. Azért hagytam a végére, mert ez a leggyengébb. A Fidesz szakértelme mint cseppben a tenger, legjobban megmutatkozik az ócsai lakópark minden józan érv ellenére való keresztülerőltetésében. Hogy képesek voltak azt hinni ( vagy a tervezett építésből húzható sáp érdekében keresztülverni mindenen, melyik a jobb variáció? ) hogy családok, amik városokban ahol korábban megélhetésük volt, de valami miatt anyagilag ellehetetlenedtek, majd kint a prérin mint a pionírok egzisztenciát teremtenek maguknak. Másik ami hirtelen eszembe jut, az Erzsébet utalványokat, amivel bennünket nyugdíjasokat akart megvásárolni a Fidesz, az eredeti terv szerint a kormányhivatalok dolgozói kézbesítették volna ki a címzetteknek. Remek. Télvíz idején az üvegablakok mögött ülő kisasszonyok felkelnek székükből és körömcipőben kitipegnek a félvad kutyákkal őrzött tanyákra bokáig sárban az utalványokkal. Lázár János a Fidesz legélesebb koponyája, mindaddig védelmezte a tervet, amíg Kövér Lászlónak nem kellett szembesülnie azzal otthon a konyhában, hogy felesége a szigetszentmiklósi hivatalvezető a szájába rágja, hogy  mekkora hülyeség is ez. Ezek mondjuk apróságok, de nagyon jól mutatják azt, hogy a Fidesz észérvekkel meggyőzhetetlen, csakis az erőből ért. Mert amúgy gyáva mint a nyúl. Előjöttek a netadóval, de azonnal visszakoztak amint kiment százezer gyerek az utcára tiltakozni. Hogy valami pofája legyen a dolognak gyorsan kinevezték valamiféle internetes koordinátornak a Deutsch Tamást, aki egy darabig hablatyolt a kamerák előtt internetről, aztán szép csendben maradt minden a régiben. A Fidesz atombombája a migránskérdés. Ennek a hibás kezelésére még az sem mentség, hogy egész nyugat-Európa sáros ez ügyben.  Elemzők, tanácsadók tömkelege húz zsíros fizetést azért, hogy megmondja mi lesz jövőre, meg azután, mégis az, hogy ha háború és nyomor tör ki a közel-keleten akkor onnan elkezdenek majd menekülni az emberek oda ahol nincs háború és nyomor, az senkinek nem ütött szöget a fejébe.  Aztán egyszerre csak jöttek. Mit tett a Fidesz? Először is méregdrága magyar nyelvű óriásplakátokon tájékoztatta a majdani külföldieket, hogy tartsák tiszteletben a kultúránkat. Nagyon hatásos akció, méltó a szakértő kormányhoz. Ezután nem segítséget kért a folyamatosan pumpolt állítólagos gyarmattartójától az EU-tól, nem kerítést épített beléptetőkapukkal, határőrséggel, menekülttáborokkal, hanem azért, hogy a nyomorultakkal kifejezetten belpolitikai hangulatkeltés céljából riogassa a lakosságot, kempingeztette őket a Keleti pályaudvar előtt, meg az Erkel színház tövében. Amikor már snassz volt az általa teremtett  helyzet, átszállította őket Ausztriába, mert amúgy egynek se volt kedve itt maradni. Ez egyúttal jelzi is azt, hogy mennyire alaptalan az örökös riogatás, hogy az EU kötelező letelepítést erőltet ránk, arra lett volna esetleg kvóta, hogy el kell bírálnia Magyarországnak valamennyi bevándorlónak a menekült státuszát, amire  ha valaki ide akar jönni amúgyis köteles. Amikor már minden egyéb feleslegességgel elbíbelődtek, kezdtek kerítést építeni, nagyjából egy évvel később, mint kellet volna. Az, hogy a kerítés Európát védi csak részben igaz, de nekem az is elég ha Magyarországot védi. Az kifejezetten hazugság, hogy bárki le akarja bontani a kerítést és Magyarországot elárasztani muzulmánokkal, de hát a Fidesz már régóta kizárólag annak a kétmillió bugrisnak a szavazatára gyúr aki mindent elhisz neki, mert egyrészt nincs esze utánagondolni, másrészt nincs módja más médiából tájékozódni mint amit einstandolt magának adófizetői pénzből a kormánypárt. A Fidesz nem jobboldali, nem konzervatív és nem polgári párt, jelentsenek ezek a fogalmak bármit is, hanem egy mindenáron uralkodni akaró rablómaffia, mely nem válogat az eszközökben. Hol vannak már a pártból, vagy a környékéről is azok a magukat jobboldalinak, konzervatívnak valló politikusok, mint mondjuk  Bod Péter Ákos, Chikán Attila, vagy Mellár Tamás? Hallotta valaki az elmúlt két évben megszólalni a párt korábbi alelnökét Pokorni Zoltánt? Ott van helyette alelnöknek a beszélő disznósajt, Németh Szilárd. Nem tudom elemes, vagy hálózati mint anno Brezsnyev, de előbb  betáplálták beléje, hogy "rezsicsökkentés", aztán a javított szoftverrel meg hogy "Soros" és azzal valamennyi sajtótájékoztatóját képes abszolválni. Apropos Soros. Fogalmam sincs Soros jó ember vagy rossz ember, olyan nagyon ne is érdekel, ha a véleményemet kérdezi valaki, szerintem egy idealista, aki rájött, hogy  a rengeteg pénzét nem tudja a sírba magával vinni, ezért megpróbál valami jót tenni vele és támogatja azokat akik a fenséges nép érdekeit képviselik az elnyomással szemben. Ebben a minőségben támogatta Orbán Viktort és társait is, akikkel úgy járt mint az egyszeri ember aki a fagyott kígyót a keblén melengette. De tegyük fel, hogy egy fondorlatos öreg Schylock, aki egyfolytában valami gonoszságon töri a fejét! Komolyan el tudja valaki azt hinni, hogy tutto kompletto megvásárolta a teljes brüsszeli adminisztrációt azért, hogy a fehér keresztény  civilizációt a barbár szaracén hordákkal kitörölje a történelemből? Írt ezt azt,  de ezen írás mitől lenne ez a brüsszeli adminisztráció service manualja Európa üzemeltetésére? Az egész Fideszkampány a Soros tervvel riogatás, a kerítésbontással riogatás csak az a maszlag amivel kábulatban tartja a kormánypárt a szavazógépét és tematizálja a tehetségtelen teszetosza ellenzéke mindennapi megszólalásait. Miközben Mészáros Lőrincnek Orbán Viktor házi pénznyelőautomatájának csak a 2016-os osztalékból származó órabére ( 11 millió forint) több mint három középiskolai tanár éves bruttó munkabére. Ki hiszi azt el, hogy mindaddig amíg Orbán Viktor össze nem veszett a lopott pénzen korábbi állandó jellegű tettestársával, Simicska Lajossal, aki korábban minden közbeszerzésen  nyert, attól kezdve meg vesztett és a semmiből feltűnt egy gázszerelő és hirtelen csak ő nyer mindenütt, az tisztességes és megfelel a közérdeknek? Hogy az rendjén való dolog és kizárólag a véletlen meg a soha nem látott őstehetség eredménye, hogy egy gázszerelő kisiparos egy ciklus alatt többet harácsol össze mint anno a Festeticsek, Károlyiak, Nádasdiak, Esterházyak együttvéve nemzedékek alatt.  És itt jutottam el a főbűnhöz. Mert nem az a legnagyobb baj, hogy rabló a főnök, hanem az, hogy elvette az ország esélyét a felzárkózásra. A "létező szocializmus" abba bukott bele, hogy nem tudta hatékonyan működtetni a gazdaságot. A tervutasításos rendszer, a káderkapcsolatokkal  működtetett gazdaság, a kontraszelektált  káderállomány elvesztette a versenyt a kapitalista modellel szemben. Orbán Viktor nem a Horhy rendszert szüli újra nap mint nap, hanem az államkapitalizmus legrosszabb formáját, a kézivezéréléses neobolsevizmust. Ahol kizárólag a főnökhöz való hűség az ami meghatározza a hierarchiában betöltött helyet.  Elhiszi valaki értelmes ember, hogy Mészáros Lőrinc képes átlátni és hatékonyan működtetni 200 különböző profilú céget? Tessék már megmondani mit exportál, mekkora a cégei által előállított termékek összességének hozzáadott értéke? Mert az, hogy rajta ( még még néhány strómanon) keresztül történik a hazai és EU-s adófizetők által befizettet pénzek egy részének elköltése azt nem a zsenialitásának, hanem kizárólag a főnökének köszönheti.  Ennél még a kései Kádár korszak káderpolitikája is jobb volt, hol jön a Fazekas Sándor földművelési miniszter, szakképzettségére nézvést és jogász, Kádár egykori minisztereihez, mondjuk a Váncsa Jenőhöz, Dimény Imréhez, vagy Romány Pálhoz képest? Szóval Orbán Viktor legnagyobb bűne, hogy miközben az ország folyamatosan marad le a volt szocialista országok versenyében, miközben a történelem folyamán soha nem látott pénzeső hull az országra, az EU-s állampolgárok befizetéseiből, ezt a pénzt nem a belső versenyképesség serkentésre (mely majd a világpiacra is kiléphet) használja fel, hanem földhözragadt klientúráját építgeti, ezzel a mindezidáig egyetlen működőképes modellből a kapitalizmusból kiveszi a versenyt, ezáltal életképtelenné téve azt. Az amit unortodox gazdaságirányításnak nevez életképtelen, fenntarthatatlan és amint a világgazdaság megtorpan, netán újabb válság tör ki, Brüsszel meg felhagy azzal, hogy pénzzel tömje ellenségeit, szomorú jövő vár az országra. Ez  Orbán Viktor igazi bűne, elpasszolta az esélyt, ami nem adatik meg minden évszázadban, de tán még sose volt ekkora a történelem folyamán.  Egy biztos, nyugodtan el lehet felejteni amit korábban gondoltunk, hogy mi magyarok valami ritka tehetséges nép vagyunk, akik örökös balszerencséjük miatt  nem tudják kifutni ami bennük van, mert ugye az elnyomók, a tatár, a török, a labanc, a német, a ruszki nem engedi. Lassan 30 év telt el mióta azt csináljuk amit akarunk. és akkor bűnbaknak egy szerencsétlen vén zsidót tud csak előkaparni a regnáló hatalom, hogy minden bajunk okozójának megjelölje és mint a mumussal a kisgyerekeket ijesztgesse vele prosztó választóit, hogy rá szavazzanak. Ha ez megtörténhet, az ország meg is érdemli a sorsát, mert igazából ezek után a Fidesznek a parlamentbe bekerülni se szabadna.  Megy a nyafogás, idézek egy Fb választ: " Nem mondom én, hogy jó lenne a mai vezetés, de azt sem látom, hogy ha bárki másra szavaznék, akkor változna a helyzet "  Mekkora birkaság! tehetetlenségünkben hajtsuk eleve bárd alá a fejünket! Egyetlen dolog van ami bármelyik másik pártot alkalmasabbá teszi az ország irányítására, mégpedig az, hogy a Fideszen kívül egyik pártnak sincsenek igazi hívői. Tehát másnak nem nézi el senki a tizedét se mint amit a fideszhívők elnéznek Orbánnak. Egyik párt se merné hatalomra kerülve a töredékét se elkövetni annak a bűnhalmaznak amit a Fidesz szemrebbenés nélkül elkövet. Komolyan gondolja valaki, hogy ha  mondjuk Gyurcsány Ferenc a vejének juttatna mint miniszterelnök, az OLAF által kinyomozott csalással többmilliárdos közbeszerzést verseny és referencia nélkül, akkor egy percig is a hivatalában maradhatna?  De Orbán megteheti, mert a szavazói buták és vakok. Korábban még lehetett mentsége mindenkinek aki A Fideszre szavazott, mert nem lehet mindenki mindig képben és lehetnek averziói a többi pártokkal szemben, ahogy nekem is van mindegyikkel szemben és lehet talán naiv embernek hinni is Orbán Viktor bülbülszavú szónoklatainak ( bár valamennyire értelmes embernek feltűnhetne, hogy átlagban két évente a homlokegyenest az ellenkezőjét hangoztatja mint annakelőtte)  . De ezen tények  ismeretében  amiket itt felsoroltam, többé nincs mentsége. Az a véleményem, hogy a Fidesz tolvaj és hazug, aki pedig rászavaz az a cinkosa.

 Más. Találtatott két kölyökkutya, ránézésre olyan 3-4 hónaposak lehetnek. Valami lelketlen ember gondolom kirakta őket (valamiért mindkettőnek csonkolták a farkát) és a környéken bolyongtak, egy ízben a Szmájli is hazahozta őket játszani, tüneményesek voltak ahogy bolondoztak  a kertben, de hát nekünk három kutya sok lenne. Kedves kezes barátságos jószágok, bátrak, élénkek, érdeklődők, bolondulnak a simogatásért és a jó szóért. Egy darabig itt vendégeskedtek a szomszédban, nem néztek ki amúgy kóbor ebeknek, mert jól tápláltak voltak és szemmel láthatóan emberhez szokottak. Egyik szomszéd elvitte őket a Noé állatmenhelyre, ott örökbe fogadhatók, ha valakinek kutyára van szüksége. Valószínűleg testvérek, mindkettő szuka. Túl vannak a karanténon, egészségesek mint  a makk,  Sierra és Tasha lett a nevük.  Megkapták az első oltást és féreghajtást.

http://www.noeallatotthon.hu/gallery/GAZDIT-KERESNEK/KUTYAK/Sierra/

http://www.noeallatotthon.hu/gallery/GAZDIT-KERESNEK/KUTYAK/Tasha/

 

20 komment

Vasárnap.

2018.02.18. 17:44 :: A Tengerész

Megcsaltam Amapolát. Tegnap este elindultam, hogy szokás szerint begyújtsak a hajón a kályhába de meglepődve tapasztaltam, hogy szakad a hó, már az alatt az 5m-es úton is belepte a ruhámat amíg a szemetet kivittem a kapuhoz. Elgondolkodtam, hogy a sötétben végigbotorkálni a hóval  akkor már több cm vastagon belepett stégen, járón decken és úgy döntöttem kivételesen bent hálok a házban. Reggel ez a kép fogadott.

001_94.JPG

Mindjárt megyünk nyugi, csak töltök egy kis eleséget a madáretetőbe! (Sz addig nem mozdul a kapuból, amíg én ki nem lépek és nem jelölöm meg az irányt, hogy épp északnak vagy délnek indulunk.)

008_26.JPG

009_14.JPG

C egyelőre bizalmatlanul szemléli a fehér világot a Tequila alól.007_26.JPG

De aztán ahogy elindulunk a kutyával a nyomunkba szegődik. 014_5.JPG

Hármasban szoktunk sétálni a következő sarokig, ott ő láthatatlanná válik és csak akkor kerül elő  ismét hazakísérni minket amikor visszaérünk a sarokhoz. Kijelölt magának egy olyan 0,5-1 négyzetkilométernyi területet, amit rendszeresen bejár, de onnan nem megy ki semmilyen okból.

Az új háztetőről leszánkázik a hó.

004_52.JPG

Az utca csak reggel volt ilyen,003_66.JPG

délutánra már nyoma se volt a hónak. gyorsan jött, gyorsan elolvadt.

Zongorán gyakorlok egy új számot, de bajban vagyok az akkordokkal. Régi barátomhoz a Googlehoz fordulok mindig ha elakadok, de most nem akar segíteni. Az ujjrendről van szó. Mert mondjuk egy F dúrt le tudok fogni ( a zongorát szintetizátor/harmonika üzemmódban használom, mert igazából a harmonika a cél, de vízszintes billentyűkön könnyebb begyakorolni ) A C F hangokkal 1, 2, 5-ös, vagy 1, 2. 4-es ujjakkal meg F A C hangokkal  egy fekvéssel lejjebb 1, 2, 3 -es  1, 2, 4 és 1, 2, 5-ös ujjakkal, melyik a helyes? Nyilván a kérdésre a válasz a tanárnak annyira egyértelmű, hogy fel, se tételezi, hogy ezt el kellene magyarázni. De nekem nem magától értetődő.

Akik olvassák a kopárblogot  http://kopar.blog.hu/  is, tudnak róla, hogy keresek jó minőségű kazettás magnót Istvánnak, mert úgy tűnik Amerikában ez már teljesen kiveszett. Nos lehet, hogy nálunk is. Kaptam ex tengerész barátaimtól egyet 001_95.JPG

csak egy kicsit véres a torka, ha nem lesz jobb, meg fogom szervizelni, de egyrészt dögnehéz, a hajón minden deka számít, másrészt Istvánnak lesz két beépített hangszórója, igazából egy kazettás autómagnó-rádió kellene, az könnyű, kicsi és eleve 12 V DC-ről megy nem kell 9 V-ról átalakítani. Ha valakinek esetleg van egy elajándékoznivaló darabja, hogy megkerülje a Földet, kérem jelezze! Amióta nem vagyok budapesti nem tudom hol van üzemelő bolhapiac, mert az "én időmben" ami volt a Keleti mögött a Verseny utcában és a Pecsánál azok  már elmúltak.

 

5 komment

Kedd.

2018.02.13. 17:35 :: A Tengerész

Lesz még régi kép, de teljesen elástam magam a kopárblogba. http://kopar.blog.hu/  Még szerencse, hogy egész nap esik az eső, úgyse tudnék nagyon mást csinálni, de ma, sőt gyakorlatilag tegnap is egész nap csak azt írtam. Kemény meló összeszedni a netről az anyagot, lefordítani,  egységbe szerkeszteni az Istvánból kihúzott részletekkel. Szegény borzasztó prés alatt van egyrészt a hátralévő rengeteg teendő miatt, másrészt az örökös pénzszűke miatt, én meg folyamatosan hírekért szekírozom. De a saját magamnak megszabott csütörtöki lapzárta nem hagy kíméletet. Elkezdtem reggel olyan 9 körül, aztán feltűnt, hogy éhes vagyok. Odanézek a monitor sarkába, délután fél 4 van. De 95%-ig kész a csütörtöki anyag. Hát így múlatom az időt.

Lassan gyűlik a támogatás és elég vékonyan csordogál. Nem mondom, hogy nem remek dolog az, hogy ennyien támogatják, de ha tízszer ennyien lennének még remekebb dolog lenne. Mert olyan brutális árak vannak ( aki hajózik tudja, hogy MINDEN ami hajóra való a többszörösébe kerül annak ami ugyanolyan, de nem hajóra való). Márpedig a US Coast Guard  előírások szigorúak csak tengerre minősített alkatrészeket szabad beépítenie a Puffinba.

2 komment

Szombat.

2018.02.10. 21:12 :: A Tengerész

Pcsék idő van, a legkisebb kedvem sincs odakint működni, benti projektbe kezdtem, melyet jóideje halogattam, időutazok a múltba. Két hete amikor Pesten voltam kinyitottam boldogult édesanyám volt lakásának pincéjében azt a szekrényt amiben a régi legénykori fotós kacatjaim kerültek legalább 40 éve már. Elhoztam azokat a fekete-fehér negatív  filmtekercseket, amikről már a papírképek is rég elkallódtak a sok költözés, selejtezés során, ha egyáltalán készültek. Hirtelen szembetalálkoztam ifjú önmagammal. Ez a kép például első hajómon az M/S Újpesten készült 1975-ben.20180210175406_01.jpg

A Kheopsz piramis és én.

20180210110238_01.jpg

20180210112836_01.jpg

Ez is akkortájból ( trapéznadrágkorszak), Tunisz városfalán ülve, balról jobbra Fritz Imre hajószakács (aki a legjobb kenyeret sütötte amit csak hajón ettem), Balázs Gábor matróz és én a hajóelektrikus. Rengeteg kép van, sokévi anyag, melyből most, hogy már van szkennerem könnyedén tudok pozitív képet csinálni. Nos amiért halogattam a dolgot... valahogy féltem nekikezdeni, szembenézni a rég elmúlt idővel. Nem tudom igazából miért. Mindenesetre miközben ilyesmikre emlékszem, hogy ki sütötte az Újpesten a legjobb kenyeret, egy csomó képen szereplő régi lánynak már a nevét se tudom, pedig oka volt annak, hogy lefotóztam őket. Most rágom át magam ezen a kásahegyen, ollózom a negatív tekercseket 6-os kockákra amit a szkenner "eszik", cérnakesztyűben belepattintom a tárba és nézem a monitoron  a múltat. Ez például az első hajóm a "Tengerész" (róla ragadt rám a név is a Balatonon) amit egy társasház udvarán kezdtem deckelni.20180210174533_01.jpg


20180210173646_01.jpg

20180210173739_01.jpg

Amikor kész lett szalonnasütéssel ünnepeltünk.20180210133017_01.jpg

20180210133103_01.jpg

20180210173939_01.jpg

20180210173909_01.jpg

Ez a rekettyés amibe izzadtságos munkával kivonszoltuk az udvarról amikor elkészült, hogy Balatonra szállítsam, azóta aszfaltozott utca a budai "púderos" környezetté avanzsált zárkertekből, úgy hívják Beregszász utca. Annakidején a Normafától lecsatolás nélkül tudtam idáig lesíelni. Szóval nemcsak én változtam meg azóta. ( pl eltűnt a hajam és ahogy a fürdőgatyás képet nézem, ahhoz képest határozottan megcsöcsösödtem)

Hát így múlatom az időt ezekben a télutói napokban.

7 komment

Csütörtök.

2018.02.08. 13:45 :: A Tengerész

Reggel  amikor kutyáztam épp nem esett az eső, de visszafelé úton már szemerkélt, de amint bejöttünk a házba rákezdett rendesen. Azóta Sz békésen alszik összegömbölyödve a szőnyegén a kályha előtt a nappaliban, én meg írom a következő heti kopárblogot. ( a mai itt van http://kopar.blog.hu/2018/02/08/ggr_2018_26_resz) Ebben a rút időben mást nem nagyon lehet csinálni, szabadtéri programok, mint pl favágás kilőve. Az imént bejött a macska is, ő ki-be jár az előszobából a fürdőszoba alatt vezető alagúton át a szabadba, csavarni lehet belőle a vizet, de úgy tűnik nem zavarja, most felmászott az ablakpárkányra és nyalja ki magából a vizet.

Amiért írok, miután a GGR versenyszabályok csak az 50 évvel ezelőtti technikai eszközök használatát engedélyezik ez vonatkozik a szórakoztató elektronikára is. Kopár Istvánnak szüksége lenne a Puffinra jó minőségű, működőképes kazettás magnóra. Kint nem talál már ilyesmit, amije meg van öreg készülék, javítást igényelne amihez meg már nincs szakember.  Ha valakinek van elfekvőben amit neki ajándékozna, akkor valahogy érte megyek, vagy ha eljuttatja nekem külön megköszönöm és kiviszem neki a rajt előtt Franciaországba. ( Kapcsolat a vilmosbartyikkukachotmailpontcom  -on {a kéretlen reklámok miatt így})

Szólj hozzá!

Szerda.

2018.02.07. 17:54 :: A Tengerész

Mondhat bárki bármit ennek a télnek vége van. Igaz reggel mindent vékony hó borított, de délelőtt már eső esett, délre meg kisütött a nap.  Bő egy hete amikor olyan kemény déli szél volt amit itt még soha nem tapasztaltam és a hajót a kereszthullámok taszigáták, a jobboldali kikötőcölöpöt ( aminek az a funkciója, hogy a hajót ne engedje el a stégtől a járó hosszánál messzebbre) vészesen cibálva, a cölöp felső végét kikötöttem a szomszéd stég lábához a vízvonal közelében, ezzel stabilizálva elhajlás ellen. Aztán nagyon megszerettem ezt a kötelet. A bajt jobb megelőzni mint utólag okoskodni, miután vége volt a szélviharnak szépen fennhagytam a kötelet, ami azóta korlátként funkcionál amikor reggelente a havas, lefagyott stégen botorkálok kifelé a hajóról. Nem kell egy nagy elesés, netán combnyaktörés, jobb a béke. Egyébként is megcsendesedtem. A munkát beosztom, a tempóm lelassult. Nem érzem ugyan nagyon a koromat, de az erőfeszítéseket délelőttre koncentrálom, délután lazább feladatokkal bíbelődöm. Három napja délelőtt fűrészeltem baltáztam, talicskáztam a cseresznyefa levágott ágait, gyönyörűen sütött a nap. Egy órára ( ez általában az ebédidőm)  jól elfáradtam, de az ebéd még készült, úgyhogy kivittem a nyugágyat a stégre és a teljes szélcsendben élveztem a simogató napsugarat. A macska beült az ölembe, a kutya mellémfeküdt a deszkákra, egyik kezemmel a macskát simogattam, a másik kezemmel a kutya füle tövét vakargattam és a behunyt szememet a nap felé fordítva végtelen nyugalmat és megelégedettséget éreztem.Nem igazán vágyom ennél többre már.  Tegnap meg semmi kedvem nem volt kimenni a pocsék hideg nedvességbe, ott egye meg a fene a favágást, megvár, inkább idebent a kellemes melegben írtam a kopárblogot, kész is a teljes heti anyag holnap lapzártakor csak egy "entert" kell nyomjak és kint van a neten. Hát így. Ha nincs is extra projekt ( azért tavaszra biztos kitalálok valamit) eltelik a nap, én még életemben nem unatkoztam.  Általában a napirend korai kelés, gyakorlás a harmonikával, utána Szmájli kutya elvisz sétálni, reggeli, délelőtt valami szabadtéri munka, ebéd alvás, megint séta a kutyával, aztán esti molyolás a neten, blogírás ( a http://kopar.blog.hu/  kemény feladat, sok idő elmegy vele, de szeretném jól csinálni, talán sikerül is) begyújtás a hajón, aztán ha meleg van már, gyakorlás a hangszerrel, zuhanyozás, lefekvés.  Ilyen tempó mellett az embernek van ideje eltöprengeni dolgokon, vagy észrevenni ami mellett más csak elszáguld sorsától űzve. Ez a fa pl alighanem csak nekem tűnik fel délutáni, esti sétáinkon.018_4.JPG

019_5.JPG

017_5.JPG

012_12.JPG

Szmájlit valami más érdekli éppen, alighanem a kerítés mögött hangosan ugatva tomboló rab "kolléga".020_7.JPG

Viszont a Peti kutyát valamiért kutyába se veszi.022_2.JPG

002_77.JPG

Hát így.

Szólj hozzá!