Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • harpi5: NAHÁT!!! Akkor ez a macska sem egy "VASMACSKA!" Különben emlékszem olyan hajókon felnőtt cicákra, ... (2014.07.30. 15:47) Kedd.
  • akiga: Köszönöm a képet! Nagyon jól néz ki. Sosem láttam még ilyet... (2014.07.28. 16:36) Csütörtök.
  • Jonathan: @A Tengerész: A rengeteg 'bekalkulalt' ilyen-olyan pozna es vezetkfentartasi dij - rezsibiztos kal... (2014.07.26. 08:01) Péntek.
  • teddybear01: @abraxas: Volt az több is: www.idokep.hu/csapadek (2014.07.23. 16:27) Szerda.
  • akiga: Az édesvízi szivacsról teszel fel képet? Még sosem láttam olyat, pedig már annyit hallottam róla. (2014.07.22. 23:24) Kedd.

Linkblog

Blogajánló

Kedd.

2014.07.29. 08:08 :: A Tengerész

A hajó útra kész. De közbeszólt az időjárás. Nézve a prognózist (Eumet.hu) semmi kedvem nem volt zuhogó esőben, netán szélviharban, jégesőben bukósisakban hajózni, kivárom a végét az időnek. Tegnap reggel még kicsit a nap is kisütött, el is gondolkodtam rajta, hogy nem vagyok e túl beszari és szabad e ennyire hinnem az Aigner Szilárdnak, aztán leszakadt az ég, több lépcsőben zuhogó eső tört ránk. Semmi nem sürget, más dolog ha út közben kivédhetetlenül tör rá a hajósra a zegernye, akkor el kell viselni a kellemetlenségeket, túl kell élni, ki kell védeni az esetleges veszélyeket, de beleindulni a rossz időbe ha nem muszáj simán hülyeség.

6 komment

Péntek.

2014.07.25. 21:27 :: A Tengerész

'14, júl.25. 001.jpgNa ki tudja mi ez??

5 komment

Csütörtök.

2014.07.24. 21:36 :: A Tengerész

'14, júl.24. 001.jpg

Én ezt az "izét" édesvízi szivacsnak diagnosztizálom.  Mindjárt lesz róla szó. Szóval hiába sütött 7ágról a nap, a hajó alatt akkor se láttam semmit. Egyrészt a víz is elég zavaros volt, másrészt a hajófenék spaklival való tisztogatása még zavarosabbá tette, szóval maradt a tapogatás.

6 komment

Szerda.

2014.07.23. 08:18 :: A Tengerész

Akkora eső esett az éjszaka, hogy a munkacsónakból kb 200 liter vizet mertem ki az imént (számoltam a vödröket).

2 komment

Kedd.

2014.07.22. 11:43 :: A Tengerész

Mintha elvágták volna, úgy lett vége a hőségnek.

1 komment

Hétfő.

2014.07.21. 07:30 :: A Tengerész

Kellemes szél támadt tegnap, ami enyhítette a hőségriadót is okozó extra meleget. Szegény városlakók elég sokat szenvedhetnek (ma olvasom az Origio kommentjeit a legfrissebb hírekhez, hát jó páran megbuggyantak a hőségben). Délelőtt kihordtam vagy két mázsa cuccot a hajóról, főleg könyveket. Igaz könyvespolc még nincs a házban, így egyelőre a hálószobában a sarokban halmozódnak, a könyvszekrény összerakása előtt még ki kell fessem a nappalit. ( a szobát kifestjük, a hajót lefestjük, a frizurát befestjük, nem csodálom, hogy nehéz nyelv a magyar az idegenajkúaknak)

1 komment

Szombat.

2014.07.19. 22:51 :: A Tengerész

Felraktam a hőszigetelést a napkollektor tároló edényére, így pontosan nem tudom tapogatással ellenőrizni mennyire meleg a víz amit a mai rekkenő hőségben a zavartalan napsütés előállított, de nagy gond nem lehet, mert az esti zuhanyozáshoz szinte nem győztem hideg vizet keverni a meleghez ( miközben már reggel lekapcsoltam a villanybojlert és elzártam a hozzá menő csapot is). Mondjuk az is igaz, hogy a "hideg" víz se igazán hideg, a hajó alatt 28 fokos a víz, ennél a fenéktankokban lévő édesvíz se lehet hidegebb. Mindenesetre a "hárfás" kollektor   már középtől olyan meleg volt, hogy nem lehetett tapogatni se.

4 komment

Csütörtök.

2014.07.17. 23:41 :: A Tengerész

A tavaly készült és ideiglenesen felhelyezett napkollektor rendszert télre leszereltem, most nekiláttam a végleges elhelyezésnek. A két kiszuperált rozsdamentes 25 literes szódásballonból összehegesztett bojlerre lábakat hegesztettem, a deckre meg csavaros füleket a lábaknak.

3 komment

Szerda.

2014.07.16. 08:02 :: A Tengerész

Köszönöm a jókívánságokat! Kiegyeznék még pár ilyen évvel (évtizeddel...)mint amilyen az utolsó volt. Boldogok vagyunk itt és elégedettek a sorsunkkal.

2 komment

Kedd.

2014.07.15. 20:47 :: A Tengerész

Megint volt egy nagy eső. Minden napra jut legalább egy, de gyakran több is. Kicsit megnehezíti a rendezkedést, de nem okoz azért gondot. Viszont alábecsültem ezt a hajórendezés feladatot. Miután az "egylaki" hajóéletmódból kétlaki hajó-ház életmód lett, meg kell osztani a holmikat. Ráadásul a hosszas háztuningolás rengeteg szerszám, anyag partra hurcolását igényelte, mindeközben valami iszonyatos rendetlenség maradt a fuxban a hajó raktár/műhelyben. Most ott mindennek a helyére kell kerülni, de csak annak amit a hajózás szempontjából fontosnak ítélek, a többi marad a parton, vagy megy ki oda. Ehhez minden tárgyat egyenként kritikusan kell szemügyre venni. Partra került a két árboc is, egyelőre nincs szó a hajó felvitorlázásáról, így csak felesleges teher lenne ha végre elindulunk.

8 komment

Péntek.

2014.07.11. 10:32 :: A Tengerész

Tegnap még csak-csak kisütött időnként a nap, de éjszaka óta gyakorlatilag folyamatosan esik. Nem tudom hogy áll az aratás, annak alighanem nem tesz jót, de a szomszédos kukoricaföldek acélosan zöldellnek, nyoma sincs a korábbi évek sárgán kiégett, aszottan kornyadozó összesodródott levelű kóróinak. A hét végére már napsütéses meleg időt jósol a meteorológia, ez még helyrehozhatja a gabonát, a sok májusi esővel rekordtermés lehet az idén, ami bizonyára nagy baj, lesz tüntetés félpályás útlezárásokkal, termés kiborításával a "felelősök" telephelyei elé, kormánytámogatta hecckampánnyal az alacsony felvásárlási árakért felelős gonosz spekulánsok ellen. Ugye az mindenkinek világos, hogy az lenne az üdvös az egész haza számára, ha gyenge termés esetén olcsón vásárolnának, bő termés esetén meg drágán.. ja nem, gyenge termés esetén drágán, bő termésnél olcsón... nem hisz most ez ellen lesz tiltakozás. MEGVAN! Mindig drágán vásároljanak fel és amúgy meg dögöljenek meg a rohadt buzi spekulánsok! De akkor ki fog felvásárolni? Mindegy. Mindenki dögöljön meg, ez a magyaros megoldás.

12 komment

Kedd.

2014.07.08. 08:15 :: A Tengerész

Ha tegnap nem ír rám a lányom egészségi állapotom iránt érdeklődve, eszembe se jut a betegségem, ergo meggyógyultam. Merthogy ha az ember beteg arról nem tud "elfeledkezni". A betegség már csak olyan, hogy ragaszkodik a tudat egy részéhez, azt hiszed, hogy nem gondolsz rá, de ez öncsalás. Hogy jó ez vagy nem arra nézvést nincs határozott véleményem, mindenesetre az jut az eszembe, hogy sokan lesznek öngyilkosok minden más érzést, így az életösztönt is lebíró szerelmi csalódás miatt, de nincs az a  szerelmi bánat amit egy egyhetes görcsös hasmenés el nem tud feledtetni. Szóval nagy dolog a lélek, de a test az úr. A legjobb szoftver se ért semmit ha leáll a merevlemez meghajtása.

3 komment

Hétfő.

2014.07.07. 21:33 :: A Tengerész

Ma olyan meleg volt, hogy még én is bementem a vízbe fürödni, pedig ha 25 fok alatt van, még a lábam ujját se dugom bele, de most 28 fokot mutat a hőmérő a hajófenéken. Akármennyit voltunk bent egyszerűen nem kezdtünk fázni, pedig csak lubickoltunk.

Szólj hozzá!

Szombat.

2014.07.05. 11:55 :: A Tengerész

Indul a csipet csapat a piacra.'14, júl.5. 002.jpg

2 komment

Péntek.

2014.07.04. 08:51 :: A Tengerész

Azt hiszem legalábbis, hogy péntek van. Két napig feküdtem. Hétfőn úgy fejeztem be, hogy ha az idő és az erőm is engedi... Engedte. De csak amíg kész lett a lábazat. Ebédre így nézett ki a ház.(Az a fehér vonal ott a ház sarkán a lábazat előtt egy cső, amit bebetonoztam a sarok védelmére ahogy a régi kapubejárókon a kerékvető volt a vasalt kocsikerekek ellen. Itt nincs kocsikerék, de van sok hosszabbítókábel, fűnyírókábel, meg locsolóslaughúzogatás a ház mentén amitől így védem a sarkot.)'14, júl.4. 003.jpg

12 komment

Hétfő.

2014.06.30. 23:49 :: A Tengerész

Esős éjszaka volt ismét, napközben is el-elcsöppent pár szem eső, de azért a tegnap levakolt lábazat megszáradt. Tegnap alaposan elfáradtam. Az összesen mindössze 4 m2 körüli lábazat vakolása nem a mérete miatt volt macerás, hanem mert ehhez térden körbe kellett csúszni a házat és mivel a fehér vakolat síkja néhány centivel elé ugrik a lábazatnak, a vakolat felhordásakor, meg az üveghálóból való kikaparásához térdelve, de fejjel lefelé, felfele nézegetve, szóval elég  derékfárasztó és nyakatekert pozícióban kellett dolgozni. Aztán este még, miután "komor felhők gyülekeztek hazánk egén" még ástam egy árkot az északi lábazat mentén, mert a korábbi esők során azt tapasztaltam, hogy a lejtése a teleknek olyan, hogy pont a fal tövébe vezeti a vizet. Este nyolc után végeztem hullafáradtan, baltával kellett a karvastagságú gyökereket elvágnom az árokásás közben, de muszáj volt megásni a "sáncot", mert nem akartam kockáztatni, hogy egy éjszaki eső lemossa reggelre a friss vakolatomat. Reggel felkelve az volt az első, hogy odasiettem, de megnyugodva konstatáltam, hogy az árok működött, a lábazat és a mellette futó járda csontszáraz. Ma, egyik szememet az égre függesztve (nem a tegnapi lógatás ellensúlyozására, hanem a felhőket lesve) lekentem a lábazatot a díszvakolat speciális alapozójával. Ha továbbra se lesz eső, holnapra megköt és mehet rá a lábazati díszvakolat. Ha az idő és az erőm engedi, holnapra kész a ház teljes külső hőszigetelése!

1 komment

Szombat.

2014.06.28. 22:59 :: A Tengerész

Hát kérem. Itt a kérések meghallgattatnak. Tegnap MK kommentelő kíváncsi volt a ráckevei piacra, így ma vittem fényképezőgépet a bevásárláshoz. Piacra kétféleképpen szoktunk menni. Ma bringával mentünk. Az utánfutó egyúttal bevásárlókocsi is.'14, jún.28. 003_1.jpg

16 komment

Péntek.

2014.06.27. 23:53 :: A Tengerész

Megőrülök! negyedszer futok neki és képtelen vagyok menteni a mai naplót. Csak a felét hajlandó elrakni!! Anyád!

Nagy esők voltak szerdán, a lábazatot szerettem volna vakolni, de persze ilyen időben szó se lehetett róla. Aztán még száradni kellett hagyni, mára már szép idő volt, de közben a kerti locsolórendszert kezdtem alakítani. Van egy kút a telken, amin olyan régifajta pumpás kézi szivattyú volt, ezt leszereltem és villanymotoros szivattyút szereltem a helyére. Kellett némileg trükközni (már a százéves kútfej leszerelése se volt egyszerű, alaposan rárohadt a csőre), mert a szerelt szívócső végén lévő  gyári lábszelep  nem fér bele az eredeti 5/4-es csőkútba, de sikerült az átmérőt csiszolótárcsás sikítóval "leesztergálni", hogy szép snapperosan belesuttyanjon a csőbe. A szívócső 7 m mélyről szív, a kút 10 m mély, a vízszint jelenleg -2,70 m-en van, szóval bőven van víz a kutamban és a fenék is messze van a szívócső végétől, így nem kell attól tartanom, hogy homokot szív a szivattyú és hamar elkopik a járókerék. J már régóta nyaggat az öntözés megoldása miatt (hiába mondtam neki, hogy most is elintéztem az esőt) mert imádja a kertet, ami naponta újabb virágokkal lep meg minket. Ezeket a képeket ő csinálta ma és a mamájának küldi.'14, jún.27. 001.jpg

24 komment

Kedd.

2014.06.24. 21:36 :: A Tengerész

Éjjel nagy eső esett, de ez nem riasztott el tőle, hogy reggel nekiálljak a színezésnek. (már persze ha a fehér, amire a falakat kentem színnek számít) A módszer a következő: az anyagot rozsdamentes glettvassal felpasszírozom a falra, úgy 1-2 m2-nyit.'14, jún.24. 003.jpg

Majd ugyanezzel a vassal lekaparom úgy, hogy csak 1-2 mm vastagságú massza maradjon a falon és a maradékot hol a vassal, hol egy darab XPS lapocskával körkörösen eldolgozom. (hol ezt hol azt találtam alkalmasabbnak) Itt még süt a nap, de délután olyan felhőszakadás tört ki, hogy kénytelen voltam egy bő órára leállni, szerencsére szél nem volt, így a falak az ereszek védelmében  nem kaptak nedvességet.

6 komment

Vasárnap.

2014.06.22. 20:21 :: A Tengerész

A szombati napot nagyjából pihenéssel töltöttem. Délelőtt még kibringáztunk a piacra, de a zöldséggel, gyümölccsel megpakolt utánfutó hazavonszolása után semmi ingerenciám nem volt nekiállni a vakolásnak, egyszerűen eldőltem és csak aludtam a délután nagyrészében. Na ez nem tett igazán jót. Már régebben is megfigyeltem, hogy a heverészéstől kijön a derékfájásom. Fene érti, tényleg, nekem csak a meló használ. Ma reggel se voltam valami nagyon friss, de azért belecsaptam a lecsóba, nem sokkal 7 után már kentem a falat és pontosan 2 órára kész volt az egész. Így néz ki.'14, jún.22..jpg

1 komment

Péntek.

2014.06.20. 21:14 :: A Tengerész

Azt hiszem túlhajtottam magam. Vagy valami betegség lappang bennem, mert ma ahogy reggel felkeltem, leginkább visszafeküdni volt kedvem.Délelőtt  még rákentem némi vakolatot a kőzetgyapot rögzítő műanyag tárcsák bemélyedéseire, de a hokedlire fel-le mászni alig volt erőm, ahogy elfogyott a kevés megkevert anyag abba is hagytam és lefeküdtem pihenni, azonnal el is aludtam. Ugyanez volt ebéd után.

3 komment

Csütörtök.

2014.06.19. 21:02 :: A Tengerész

Fent van a szigetelés a keleti homlokzaton.'14, jún.19..jpg Hálistennek vége a vakaródzásnak, a karjaim belső oldalán a csalánkiütés szerű viszkető bőrpírnak. Már nagyon elegem volt ebből az undorító melóból. Viszont a ház falának hőátbocsátási tényezője, az a bizonyos "U" érték ezzel lecsökkent 0,3 W / m2 K alá. Ez persze még mindig legalább a duplája egy passzív házénak, de nem az volt a cél, a falak hőszigetelése a háromszorosára javult az eredetinek, ezzel én beérem.

9 komment

Kedd.

2014.06.17. 21:50 :: A Tengerész

Vasárnap lányomék jöttek vendégségbe. Délelőtt megismételtük a kenuval való Balabánsziget-kerülést, ha lehet még szebb volt mint pár napja, most tucatszám láttunk például napozó teknősbékákat. Délután meg elkenuztunk  az Angyali- és Vesszőzátony szigetek közti lagúnába. A közte lévő időben cseresznyét szedtünk lehetetlen magasságokból és húst sütögettünk faszénparázson, szóval remek nap volt. Ma felszereltem a konyha ablakra a spalettákat kiemelő keretet és összeragasztottam az étkezőét, ha minden jól megy holnap az is felkerül.

3 komment

Szombat.

2014.06.14. 11:48 :: A Tengerész

Készítem a kiemeléseket a keleti falra, a konyha és az étkező ablakokra. Időnként  ez is, az is elfogy, most pl a faragasztóm. Hja vége a szép időknek amikor a Syntexkeresektől  ( http://www.syntex.hu/ ) "ingyé" kaptam ilyesmiket!

Szólj hozzá!

Péntek.

2014.06.13. 22:01 :: A Tengerész

Tegnap befejeztem a hőszigetelő lapok felrakását az északi falra.'14, jún.13. 001.jpg

A keleti falon is fent vannak azok az egész lapok amik nincsenek az ablakokkal érintkezésben, mert a spalettákat tartó  kereteket még itt is ki kell emelni.

'14, jún.13. 002.jpg

Szóval már csak kb 4,5 m2 szigetelés van hátra. Utálatos munka, vakaródzom tőle, mert ez a közetgyapot porzik, ami belemenve a pórusokba erős viszketést okoz. Ugye a nyakig beöltözés segítene, de ebben a hőségben??

A Rockwool Frontlock Max külső rétege kérgesebb, ettől jobb a felület, illetve a hőszigetelése is 10%-al jobb mint a sima kemény kőzetgyapoté. http://www.baustoff-metall.hu/downloads/ROCKWOOL/PROSPEKTUSOK/homlokzati_prospektus.pdf

'14, jún.13. 003.jpg

Ma reggel nekiláttam a vakolásnak. A kőzetgyapotra egy ragasztóhabarcs réteg megy fel, majd erre kell ráteríteni a műanyaghálót és belevasalni az acélsimítóval.

'14, jún.13. 008.jpg

 És estére a lenyugvó nap sugarai már a kész falat cirógatják.

'14, jún.13. 010.jpg

Tudja valaki milyen hal ez?

'14, jún.13. 006.jpg

Közben a Spanyolország-Hollandia VB meccs megy a TV-ben. A hollandok most lőtték az ötödik góljukat az egyébként jól játszó spanyoloknak. Az első gólt is ők rúgták, akkor még reménykedett a spanyol szurkolótábor.( pillanatnyilag 5:1 az állás) De mostanra összetörte, feldarálta  őket a hollandok nyomasztó fölénye. Egyszerűen ennyivel jobbak.   Micsoda meccs!! Nem vagyok amúgy focirajongó, de EZ csúcs. 

7 komment

Kedd.

2014.06.10. 23:45 :: A Tengerész

Több mint a fele fent van a Rockkwool lapoknak a faházon. Magam is meglepődtem az idáig elért eredményen.

5 komment

Címkék: l

Szombat.

2014.06.07. 23:44 :: A Tengerész

Ma reggel korán kezdtem, felcsavaroztam az északi falra a szigetelés indító lemezprofilt.

Szólj hozzá!

Csütörtök.

2014.06.05. 23:07 :: A Tengerész

A déli falra tegnap és ma felkerültek a 10 cm vastag közetgyapot táblák,'14, jún.5. 001.jpg

'14, jún.5. 002.jpg

4 komment

Hétfő

2014.06.02. 19:22 :: A Tengerész

Mai dilemma. Van egy hatalmas cseresznyefánk. Akkora, hogy beárnyékolja a fél telket. És a termése is nagyon finom, rengeteg van rajta, pedig a viharok egy csomó szemet le is ráztak. De a legalacsonyabb is 4 m felett van a teteje meg van tán több mint 10 is. Elképzelni se tudom, hogy a fenébe lehetne leszedni a termést, viszont a nyálam csorog amikor felnézek a fára, megszakad a szívem otthagyni lehullani. Ez  a fajta szerkezet http://www.argep.hu/trend/GYUM/Gyuemoelcsszedoe.html almához, körtéhez, őszibarackhoz jó lehet, de cseresznyéhez alkalmatlannak tűnik.  A vastagabb ágakra még csak-csak felmászok, de a termés zöme a vékony ágak végén van. Van valakinek tapasztalata?

18 komment

Vasárnap.

2014.06.01. 23:36 :: A Tengerész

Laza hétvége. Belevetettük magunkat a "ráckevei forgatagba". Tegnap délután volt ez: http://www.utazzitthon.hu/jankovics-marcell-grafikai-kiallitasa-rackeve-23207.html  embertragediaja1149.jpg

3 komment