Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @MaKata: Én elmondtam amit gondoltam, szóval engem nem zavart neki meg ez a dolga, mást is kell ha... (2018.06.13. 21:22) Hétfő.
  • pernahajder Campbell: Esetleg nézd meg őket, legyártanak neked egyedi matricákat: www.foliavagas.hu/ (2018.06.03. 08:59) Péntek.
  • A Tengerész: @lóspaci: Neeem...a kékfenekű csak egy játékhajó. Amapola ott van a korábbi részeken, azon (is) la... (2018.05.25. 09:13) Csütörtök.
  • KAMA3: A villannyal tényleg észnél kell lenni, de sokan hajlamosak félvállról venni a témát. A csoki tény... (2018.05.08. 10:30) Vasárnap.
  • táncoslábú laces: www.origo.hu/tudomany/20140620-tigrisszunyog-invaziot-hozhat-az-eghajlatvaltozas.html Guglizd meg... (2018.05.06. 14:23) Péntek.

Linkblog

Hétfő.

2018.06.11. 21:36 :: A Tengerész

Sok spekulálás után ez lett a felirat.

001_111.JPG

Ma Szigetszentmiklóson voltam kiváltani az európai egészségbiztosítási kártyát. A szokásos módon csónakkal, majd HÉV-vel utaztam, de az "okostelót" otthon felejtettem ( csak navigálásra használom, telefonálni a Caterpillar vízállót hordom magammal) így emlékezetből közelítettem a hivatal felé a HÉV-ről leszállva. Persze Szigetszentmiklós is Magyarország, jobbára nincsenek utcatáblák, keresem a Dr Lengyel Lajos utcát, a térképemlékeim szerint ahogy tegnap estéről emlékszem, egy utca gyanús, meg kéne kérdezni valakit, de ember nem jár reggel nyolckor az utcán, viszont ahogy ténfergek a kihalt vidéken sorra suhannak el az autók, úgy tűnik itt már mindenki autóval jár. Egy nő lassít, intek neki, hogy kérdeznék, rémülten szakítja meg a szemkontaktust és mered maga elé miközben gázt ad és görcsösen markolja a kormányt. Megbolondultak az emberek, vagy csak én? Budapesten mindenki vicsorog, itt meg úgy tűnik félnek tőlem. Amúgy azt már régóta megfigyeltem, hogy mindenkit csak sajt maga érdekel. A házakon elvétve van házszám, még valaki odatalál és akar valamit. Ugyanezen okból nincs senkinek csengője. Az, hogy  valakit nem talál meg a mentő és ott döglik meg a saját házában szemmel láthatóan nem izgatja az embereket. Egy nagy keverék kutya megugat, a kerítésre kapaszkodva kidugja felette a fejét az utcára, nem csapsz be, tudom csak unatkozol, megsimogatom előbb a mancsait majd a fejét, ettől elhallgat, úgy tűnik a kutyákkal jobban kijövök mint az emberekkel. De aztán minden jórafordul, egy lányt látok szemben a járdán, kérdezem merre van az én utcám, ő se tudja de megnézi a telefonján, a következő az, megköszönöm. De persze házszámok itt sincsenek, minek, aki itt lakik hazatalál, más meg dögöljön meg. Egy középületféle előtt megkérdezek egy embert merre van az 5-ös szám, mondja nem tudja és visszakérdez mért őt kérdezem (??), hát mondom, mert csak ő van itt, meg gondoltam ha itt lakik tán tudja. Sértődve mondja, hogy ez egy orvosi rendelő. Mondjuk ez sincs kiírva úgy hogy a túloldalról lássam, de akkor kijön egy barátságos ember az ezek szerint rendelőből és útbaigazít. Szóval azért van még remény. A többi megy mint a karikacsapás, percek alatt megvan az EU-s biztosítási kártyám, a viszaHÉVre is csak fél órát kell várjak, 10 után nemsokkal már otthon is vagyok és felragasztom a maradék betűket.

5 komment

Csütörtök.

2018.06.07. 21:45 :: A Tengerész

SP vett egy új hajót. Na persze csak neki új, amúgy egy pincében állt valahol Magyarországon, egy angol emberé volt, aki ide ment feleséghez, de túl a nyolcvanon már nem rakta vízre a hajót többé, utoljára a tengeren hajózott vele. vili_a_hajoban.jpg

Persze egyből elkezdődött a barinstorming, hogy mit és hogyan (motor, kormánymű, napvédő tető stb), talán látszik is rajtam a töprengés. Másnap vízre is tettük. A baj az, hogy J-nek nagyon megtetszett, amikor felelőtlenül megmutatam neki, mert olyan helyes pici ( kb 6 m) és mégis kajútös és stabil, alig billeg a katamaránfenék miatt, egy 6 Le-s Yamahával nagyon szépen kimotorzható a testsebesség, mindjárt kitalálta, hogy neki is ilyen kell piacra járni. Igyekszem elszabotálni a témát, mert erre már nem lenne elég egy villanymotor, őt meg az élteben még nem tudtam rávenni, hogy berántson egy csónakmotort, pláne olaj-benzin keveréssel vacakoljon, szóval nekem lenne egy gonddal több az életemben. De P rendes volt, azonnal mondta, hogy ha kell bármikor kölcsönadja, ami azért nagy szó, mert neki ez lehet hogy bevételkiesés, ő ilyeneket kölcsönöz, mert a rokkantnyugdíjából pont éhenhalna. De akit érdekel  http://www.olcsosetahajo.hupont.hu/ .

Munka amúgyis van több mint kéne. Két napja este gyanús zajra lettem figyelmes. Körbehallgatódzom a helyiségeket a házban, semmi. De az ajtó elé kimenve sötét gyanú vert tanyát a szívemben és amint felemeltem a szennyvízátemelő akna fedelét láttam (meg éreztem az orrommal) hogy nagy baj van, a szennyvíz szintje magasan a nívó felett volt és a szivattyú szemmel láthatóan nem szállított csak kavarta a trutymót. Amikor leállítottam a szivattyút azonnal elkezdett emelkedni a folyadékszint és hullámzással jelezte, hogy nemhogy kifelé menne a lé, hanem éppenhogy befelé jön az utcai gerincről az idegen anyag. Szerencsére van egy elzáró a telekhatáron egy aknában, gyorsan felkeltettem J-t hogy világítson elemlámpával és némi nyers erőszak és meztelen csigákba tenyerelés, hasalás után elzártam a csapot, ezzel megmentve a tornácot (ahol a szennyvízátemelő akna van) a sz@rlével való elárasztódástól. Másnap kértem kölcsön SP-től egy búvárszivattyút, hogy megszabaduljak az aknában lévő fél köbméternyi létől. Szerencsére miután a szivattyú a fene tudja mióta turmixolta az anyagot, könnyen szivattyúzható volt, nem volt benne olyan  darabos anyag ( igyekszem kerülni a pontosabb terminus technicust) ami eltömi a kis ALCO kert búvárszivatyút, így elmaradt a múltkori kézzel mericskélés. Az anyag deponálására pedig több órás munkával megkerestem a talajjal borított régi szennyvíztárolót ( annakidején kérdeztem a régi tulajt, hogy mennyi időnként kellett szippantatni, mondta 30 év alatt egyszer sem) nem volt könnyű megtalálni a helyét sem, nemhogy a búvónyílást. Csináltam 10-es betonvasból egy hegyes szondát és azt ütögettem le a kertben ahol a műtárgyat gyanítottam, végül megleltem és némi hajóemelési technikával megnyitottam a nehéz betonfedlapot annyira hogy a szivattyú slaugját be tudjam dugni.004_61.JPG

Kiszivattyúzva az aknát az volt amire számítottam, a kidobóág gyári ragasztott kötése elengedett és a cső szétcsúszott. Amíg a szivattyú gégecsövét nem vettem le a golyóscsapról, addig valamennyire fedésben volt a cső a csonkkal és megakadályozta, hogy a folyadék visszaármoljon az aknába, de amikor leálltam a szivattyúval, már csak telt az akna az utcáról, szóval élethalál kérdése volt, hogy gyorsan sikerüljön elzárni a csapot a telekhatáron.

001-1.jpg

 

Azt akartam, hogy örökre jó legyen ezért az egészet megcsináltam rézből.

003_73.JPG

A golyóscsapot meg kihagytam, ha van egy vele sorban a telekhatáron felesleges és nincs útban az aknában. Az igazán nehéz az volt, hogy rá kellett forrasztani a függőleges csőre a 90 fokos könyököt, mert ezt a forrasztást ellentétben a másik kettővel ( alul és felül a két menetes csonk) nem lehetett kint asztalon megcsinálni mert összeszerelve az edény falától nem tudtam volna behajtani az alsó fekete belső menetes idomba. Miután a 45 mm -es cső felhevítése a forrasztó ón olvadáspontjára ( 232 °C) sok hőt igényel, ráadásul a réz meg vezeti elfele a meleget, sokáig kellett a forrasztólámpával hevíteni, nagyon kellett vigyázzak, hogy se a tartó bilincs, se az edény fala ne olvadjon meg, ezért előtte alaposan kitömtem körbe mindent kőzetgyapottal. Az aknában egy hokedlin guggolva dolgoztam, miközben a hátamba időnként beleállt az a kiálló hegyes baz amire a szivattyú kiemelő kötele van kötve a képen, jobb oldalt a szennyvíz befolyóból, bár a házban semmilyen csap nem volt nyitva, időnként mégis becsorgott a gatyámba egy kis víz, a bal térdem meg hozzákozmált a függőleges rézcsőhöz, de ezt akkor észre se vettem a nagy koncentrációban, hogy jól célozzak a szúrólánggal, csak amikor már kimásztam az aknából, néztem mi az ami a térdem oldalán fityeg, hát egy darab felhám réteg volt a bőrömből.

006_36.JPG

A jól végzett munka elégedettségével próbáltam ki a megreparált rendszert, de lehervadt a mosoly az arcomról, mert a szivattyú, ami előtte való nap este még kavarta a vizet nem volt hajlandó sehogyse elindulni, pedig azon kívül, hogy kiemeltem, meg visszaemeltem semmit se csináltam vele. Miután már délután 6 óra volt lezuhanyoztam és megebédeltem, mert már kopogott a szemem az éhségtől és piszok fáradt voltam, zártam a napot, a hibakeresés mára maradt..Ismét kiszivattyúztam az aknát, kiemeltem a szivattyút és nekiláttam szétszedni. Az ilyen ... hogyismondjam "szennyvizes" dolgok szerelésekor nem az a legnagyobb baj amire gondoltok, hogy az ember keze "olyan" lesz, odateszel magad mellé egy vödör vizet meg egy rongyot, időnként megmosod, megtörölöd, hanem az, hogy folyamatos a döntéskényszer, hogy amikor a szúnyog (hemzsegnek nedves környezetben) odaszáll a homlokodra akkor a sz@ros kezeddel vajh agyoncsapjad e, vagy inkább rángatódzz hogy elszálljon. (ha ez utóbbit választod nem szabadulsz meg tőle soha). Végülis a hiba egyszerű volt, amikor kiemelés után megpróbáltam elindítani, hallottam hogy halkan morog, de forogni nem tud, tehát a villanymotor tenné a dolgát de valami lefogja a járókereket. Nagyon praktikusan vannak a búvárszivattyúk szerelve és ennek az anyagai is prímák, semmi se rozsdásodik, saválló csavarok és szürke vasöntvény ház, könnyű volt szétszedni, az volt a baja, hogy a nagy kavarásban beszippantott/összegyűjtött egy diónyi, amúgy több darabból álló spárgagubancot ( hogy hogy került a szennycsatornába az rejtély, se enni nem ettünk spárgát, se fogmosáskor nem köpködtünk ilyet a mosdókagylóba), ez gondolom amikor leállítottam a szivattyút pont beszorult a már éppen csak forgó lapátkerék lapátja és a kiáramló csonk éles pereme közé. Kitakarítottam, összeszereltem, ki se próbáltam annyira biztos voltam magamban, visszaengedtem az aknába ( a képen látszik, hogy fölakasztottam a mennyezeti szarufára egy dupla csigasor, annyira untam már a derékfájdító emelgetést), vizet slaugoltam bele és már működött is. Két nap ráment, de most már jó és remélem egy darabig az is marad. Persze aki panelban lakik annak nem kell ilyen svédtornákat csinálni, de ezzel együtt jobb itt nekünk. Ezt mondtam ZS-nek is aki azon panaszkodott, hogy a vakond feltúrja a kertet, hogy panelba kell költözni, ott ilyesmi nem fordulhat elő. 

Ma reggel dacára a szivattyúmizériának kiraktam az eheti kopárblogot a netre, ajánlom nagybecsú figyelmetekbe, súlyos dolgok vannak pár nappal a rajt előtt.http://kopar.blog.hu/2018/06/07/ggr_2018_43_resz

Szólj hozzá!

Péntek.

2018.06.01. 22:40 :: A Tengerész

Lecsiszoltam a bal oldal vízvonal feletti részt és újra hengereltem jobban meghígított festékkel, jobb lett, de azért nem olyan mintha fújva lenne. Mondjuk más nem is érti mi a bajom vele K P például azt mondta ő direkt ilyen felületet csinál amikor hajót fest, amikor már majdnem száraz a felület még akkor is végiggurítja rajta még egyszer a hengert, hogy szép mikrorücskös legyen.

Ma visszafektettem a hajót az autógumikra aztán felemeltem és megdöntöttem kicsit  a bal oldala felé így szépen meg tudom csiszolni ezt az oldalát is és sámlin végigücsörögve lefestem. ( a guggolást már utálják a térdeim, ahogy egy régi tengerész kollégám mondta "acélkar vasmarok, csak a lábaim szarok")

002_89.JPG

A tükör az már az új szín.

001_110.JPG

Szeretnék valami jópofa öntapadós betűket a hajónévre, sajnos amit kitaláltam nincs gyáriban, ugye a hajó neve "Tequila", a betűk westernesek lesznek, elől  a "T" pedig egy sombrérós figura, meg kell tervezem és nekem kell majd kivágni.

1 komment

Kedd.

2018.05.29. 23:10 :: A Tengerész

Újragyártottam a svert felfüggesztő elemét rozsdamentesből. A két forgáspont pozíciójának különbségéből látszik mennyivel kellett arrébb rakni, hogy teljesen fel lehessen húzni. 

009_17.JPG

Miután nem versenyhajó, megalkudtam magammal, hogy csak két glettelés és csiszolás.

002_88.JPG

Ma átcsiszoltam a hajó bal oldalának vízvonal feletti részét és lefestettem a sverttel együtt.

008_29.JPG

Szivacshengerrel kezdtem a festést, de a festék feloldotta azt a ragasztóanyagot amivel a szivacs a henger tengelyét magába foglaló csőre rá volt ragasztva és egyszerűen lepöndörödött a csőről. Eleinte még visszatologattam, meg igyekeztem úgy gurizni, hogy  a gravitáció nekem dolgozzon, de egy óvatlan pillanatban leszaladt a szivacshenger és a porba hullott, kénytelen voltam velúr hengerrel folytatni a festést, de az eredmény nem tetszik, narancsos lett a felület.

Messziről jól néz ki011_19.JPG

de közelről látszik a "narancsbőr".

010_16.JPG

Az a helyzet, hogy ezt a festéket  ("Rezakril 2K", amiről továbbra is az a véleményem, hogy a legjobb hajófesték a világon) igazából fújásra találták ki. Minden jellemzője ahhoz igazodik, éppen ezért alkalmatlan szinte teljesen ecsettel való felhordásra, mert olyan gyorsan szikkad, hogy szinte lehetetlen szépen elteríteni, a hengerléssel meg ilyen lesz. Holnap átcsiszolom az egészet és megpróbálom erősen meghígítva még egyszer áthengerelni egy réteggel. Sajnos fújni ne tudom, mert ahhoz zárt műhely kellene, itt vinné a szél mindenfelé, marad a henger, lesz amilyen lesz.

Azért a jó néha elnyeri jutalmát. Ezt a hajót még oktatóhajó korában, amikor még fogalmam se volt róla, hogy egyszer majd az enyém lesz és ott volt kikötve ahol Amapolát építettem, gyakorta kötözgettem át, puffereztem ki rendesen, amikor a tanoncok csak úgy otthagyták verődni a stéghez. Így most kevesebb hibát kellett kijavítsak az oldalán.

Szólj hozzá!

Péntek.

2018.05.25. 23:16 :: A Tengerész

A svertre eddig igazán rá se néztem, tegnap nekiálltam, elég gyalázatos állapotban van. Ez már a sokadik forgódrótkefés sikítózás, rozsdamarózás és újbóli drótkefézés után ilyen "szép".001_109.JPG

Mutatom közelről a csücskét ahol a stift átmegy.002_87.JPG

Bár szemmel láthatóan össze-vissza furkálta a csinálója, de mégse sikerült eltalálnia a jó helyet, egyszerűen nem lehetett teljesen felhúzni, mert elakadt a lap vége a svertszekrény végébe. Tudom, tudom, nemversenyhajónál nincs sok jelentősége, de ez mégiscsak olyan mintha valakinek kilóg az alsógatyája csücske a sliccéből (hogy mást ne mondjak). Rövid spekulálás után úgy döntöttem, hogy ezt az egérrágta sarkot a furattal rozsdamentes lemezre cserélem.

004_60.JPG

Vacsora előtt még egyszer átcsiszoltam és ment rá az Epokitt glett.005_51.JPG

Szólj hozzá!

Szerda.

2018.05.23. 23:36 :: A Tengerész

Délre fent volt két réteg algagátló festék, pedig még piacon is voltam bevásárolni. Szóval eredményes nap volt.

001_108.JPG

Aggódtam, hogy jó e még az Amapola fenekének festéséből maradt vagy 8 éves festék, de felkeverés után prímán működött.

Szólj hozzá!

Hétfő.

2018.05.21. 23:10 :: A Tengerész

A kormánylapon a glettelés köt a napon.001_107.JPG

Talán feltűnt, hogy a legtöbb képen ott a kutya is. Állandóan ott van ahol matatok és mindig igyekszik lehetőség szerint útban lenni. Ezen a képen azért nem látható mert J épp a bundájából kefélgette ki a vedlett szőreit. Egyszercsak megkérdezi 

-Mivel festékezted össze a kutyát?

-Még ki se nyitottam a festékes dobozt.

-Pedig össze van kenve valamivel.

Na ami ott volt a kormánylapon friss Epokitt a hegyén és most hiányzik, az a Szmájlin van.

Szólj hozzá!

Vasárnap.

2018.05.20. 22:08 :: A Tengerész

Csiszolás, lemosás, glettelés, ismét csiszolás és ismét lemosás után.001_106.JPG

A gélhibákat mint említettem feltárás után Epokittal javítom. A trükk az, hogy egyrészt hajlékony, nagyon vékony, tán 0,2-es acél glettvassal csinálom, az Epokittnak meg nagyon lágynak, olyan tejfölkonzisztenciájúnak kell lennie, hogy leheletfinoman lehessen felhordani és elhúzni, hogy csakis a mélyedéseket töltse ki, (persze ha azok nagyon mélyek akkor lehet sűrűbb is, vagy  több réteg kell ), és a legfontosabb, hogy a csiszolással nem szabad a felhordástó számított 5-6 óránál többet várni ( ez persze hőmérsékletfüggő, szóval rá kell érezni). Akkor nem tömi el már  60-100-as vízpapírt ( mert legalábbis én csakis vízben csiszolom), ki lehet belőle mosni a porát. Viszont ha valaki kivárja a 24 órás teljes átkeményedést, vért fog izzadni a csiszolással, mert olyan kőkeményre beköt az Epokitt. Hiába mondogatom magamnak, hogy "ez nem versenyhajó, nem kell annyira simának lennie" de néhány évtizedet csináltam ezt a munkát olyan hajókon amikkel versenyeztem és nem tudom magamat igazán rádumálni az igénytelenebb munkára.

Holnap jön rá az algagátló festék.

Amúgy a svertnyílás körüli fenéken a gél mintázata mutatja, hogy ezt a hajót eredetileg kielernek csinálták, a sablon nyoma ott van a fenéken. Mint deckard kommentelő felhívta rá a figyelmemet még 2016-ban osztrák hajó, Aquila típus, talán a Fertő tavon való alkalmazhatóság eredményezte a svertes változatot és ezért volt az a szerencsétlen formájú kényszerszülte kormány a visszacsapott fartükrön, amit végülis tavaly megszüntettem. Most találtam rá egy képet a neten a kieler változatról, nem kis megelégedésemre szolgál, hogy PONT oda és pont úgy rakták a kormányt ahogy én kitaláltam.aquila.jpg

Szólj hozzá!

Csütörtök.

2018.05.17. 22:43 :: A Tengerész

Letakarítottam a feneket.001_105.JPG

Egészen rendben van. Van néhány mély karc, leverődés, sérülés a korábbi goromba kezelés eredményeként, de komolyabb géhiba, ozmózisos  felpúposodás, pláne táskás leválás sehol. A letakarításhoz nagyon egyszerű módszert alkalmaztam, miután nem volt kedvem sárban tapicskolni, csak kevés vízzel szivacsoltam, a felpuhult algásodást éles spaklival letoltam, majd átdörgöltem nedves szivacsra rakott közönséges homokkal, ez leszedte a maradékot. Holnap elkezdem átcsiszolni 100-as papírral a vibrón. Nem tudom létezik e még az Epokitt ( meggogleztam, létezik, 1800 Ft), azzal szoktam a gélhibákat régen kijavítani, még van két tubus a régi időkből amikor még kétszámjegyű volt az ára. Az epoxi sose romlik el, ha besűrűsödik a gyanta, csak fel kell melegíteni és máris olyan mint újkorában, használtam már fel 40 éves anyagot is, amit még a műanyagipari kutatóból loptak nekem amikor az első autóm rohadásait javítottam valamikor '73-ban. Az Epokittet meg szoktam még lágyítani Epodur hígítóval (bármilyen epoxihoz való jó amúgy hozzá, pl a Katepox hígító, csak a Katepox nem a régi már, a Révai úr a Budalakk tudós vegyésze mondta, hogy az újabb Katepoxból környezetvédelmi (rákkeltő?) okokból kihagytak valamit amitől már nem olyan jó mint a régi volt ), ettől kellemesen kenhetővé válik.

A svert  is igényel némi festést, ezt biztos nem szedték még ki soha a helyéről, most ennek is eljött az ideje.003_71.JPG

7 komment

Szerda.

2018.05.16. 17:47 :: A Tengerész

Nagyon megelégeltem már a kerti munkákat, egyelőre felfüggesztettem a borostyánirtást, fűnyírást, földtúrást, elhatároztam, hogy amit tavaly elnapoltam, lefestem a Tequila fenekét, oldalát. Ehhez a felbakolt hajót 005_49.JPG

előbb leengedtem autógumikra , majd elkezdtem az élére állítani. 002_86.JPGMerthogy semmi kedvem a földön fekve a feneket fej felett csiszolni, glettelni, festeni. Eredetileg az volt a tervem, hogy teljesen megfordítom, de kevés az "esernyő" alatt a hely "átlapozni", de így is sokkal kényelmesebb lesz a gyakorlatilag függőleges hajófeneket gyepálni. Bevetettem az összes "nehézfegyverzetet"003_70.JPG

004_59.JPG

005_50.JPG

001_104.JPG

mondjuk egy kb 200 kilós hajóhoz túlzás a többtonnás flasencúg meg a két hébér, de hát kézzel nem bírok el vele, egy 5 fős brigádot meg nem tudok összetrombitálni. Végülis a nap végére így néz ki a munkadarab.

006_35.JPG

007_29.JPG

009_16.JPG

008_28.JPG

Termékeny nap volt, el is fáradtam rendesen.

Szólj hozzá!

Csütörtök.

2018.05.10. 22:59 :: A Tengerész

Kiraktam ma reggel a netre az eheti kopárblogot. http://kopar.blog.hu/2018/05/10/uton_984

Már tegnap megvoltam vele, de csütörtök a megjelenés napja. Nagyon drukkolok Istvánnak, feszes a határidő, már június 11.-én kötelező megjelenés van Falmouthban és addig még rengeteg a tennivaló, pl oda kell érni.

Ma Pesten voltam, amit eleve nem szeretek, mármint odamenni. Eleve nem szeretek innen sehova se elmenni. Ilyen statikus lénnyé váltam. Szóval J-nek van valami kártyája amire 40 % engedményt adnak a ccc cipőboltban, nekem meg lassan ( a munkavédelmi bakancsom kivételével) minden cipőm talpa lukas, de annyira, hogy már szemerkélő esőben is elázik a zoknim, na nagynehezen rászántam magam egy cipővételre. Szmájli szokás szerint nem mozdul a kapuból amíg haza nem érkezem, egész nap ott vár  és nézi jövök e a csónakkal a túlpartról. Pedig nagyon kiszúrtam szegénnyel, tegnap beüzemeltem a villanypásztort.

001_103.JPG

002_85.JPG

003_69.JPG

A karámvezetéket az ólom súlyok tartják feszesen a műanyag szigetelőkön

004_58.JPG

A földelőszonda  egy kihegyezett vas cső leverve, ráhegesztett rozsdamentes lemezzel.

005_48.JPG

Becsületemre legyen mondva magamon próbáltam ki legelőször, tényleg ráz. Aztán jött a kutya. Ez nem a legjobban sikerült. Vagy inkább túl jól sikerült. Először csak a kapu egyik oldalát kötöttem rá az adóra, a másikon simán kisétált a madzagok közt, de a feszültség alatt állók közt akart visszaugrani. A levegőben érte az áramütés, gondolom a hasa és a háta közt, a hatás rettenetes volt. Azt a kétségbeesett üvöltést nem felejtem el soha, ilyet még nem hallottam tőle. Utána fél óráig remegett, még a jutalomfalat se kellett neki, nagyon sajnáltam és nem győztem elnézést kérni tőle. Egy biztos, a környékére se ment azóta a kerítésnek. Szóval vége a ragadozásnak, a szomszéd csirkék, nyulak  biztonságban vannak, mert egyébként egy angyali jószág, most is békésen alszik a lábamnál összekucorodva.

Nagy bánatunk van, eltűnt Cikkcakk Cili a macskánk. Negyedik napja nem láttuk. Fél napnál tovább soha nem volt még távol, valami nagy baj érhette. Ivartalanított nőstény, szóval a fajfenntartásos koslatás nem jöhet szóba, egyre kevésbé bízunk benne, hogy előkerül. Akinek nincs állata el se tudja képzelni menyire az ember szívéhez nő egy ilyen jószág. Reggelente hármasban szoktunk sétálni a sarokig, ott ő leválik, mi a kutyával kettesben megyünk tovább és bármilyen sokára is jövünk vissza ő ott vár minket, hogy hazakísérjen. Még a Szmájli is szomorú miatta, komolyan mondom keresi.

Szólj hozzá!

Vasárnap.

2018.05.06. 17:58 :: A Tengerész

Történelmi esemény volt ma déltájt amikor UTOLJÁRA fektettem ki azt az átok 25m-es hosszabbítót a ház és a kerti szerszámos-kamra közt, hogy villanyt vigyek a forrasztópákának, amivel összeforrasztottam a kábelereket. Mostantól van villany a kamrában. 002_84.JPG

A kép alján lévő dobozban vannak a forrasztott kötések. Sokat emlegetik  tűzesetek kapcsán, hogy "a tüzet alighanem rövidzárlat okozta". Meggyőződésem hogy ez az esetek  többségében nem igaz. Rövidzárlat hatására valamilyen védelem mindig leold, ha máshol nem a "villanyóránál" (helytelen szóhasználat, igazából úgy hívják "fogyasztásmérő"). Egy zárlat okozta szikra meg a legritkább esetben okoz tüzet. Ellenben egy hibás kötés, egy nagy átmeneti ellenállás okozta melegedés, képes felizzítani a környezetét és különösen faszerkezeteken, tehát jellemzően padlásokon, ilyesfajta sufnikban mint az enyém könnyen okoz tüzet. Ezért én még a sorozatkapcsokban se bízok (régi nevén "csoki", mert akkoriban még barna bakelit volt a szigetelőanyaguk, mellékesen jobbak voltak mint a mai hőre lágyuló PVC anyagok, jobban bírták a hőt, lévén a bakelit tudomásom szerint az egyetlen hőre keményedő műanyag), ami elismerem túlzás, de én amit csak lehet forrasztok. A forrasztás úgy mínusz 30 ° C-ig biztos kötést ad. Ráadásul mindig rakok a műanyag doboz, vagy egyéb szerelvény alá éghetetlen alátétet, aminek amióta maradt egy rakás dirib-darab 0,5-ös vaslemezem a háztető-fedésből, bőviben vagyok. "Régenmindenjobbvót", itt tényleg van benne valami, régen ónozott vaslemezből készültek a kátrányos papírral bélelt "igazi" Bergmann csövek és dobozok, ha azokban izzott fel valami, ritkábban adta át a hőt a gyulladási hőmérsékletig a környezetnek és a füstölgő büdös kátránypapír  gyakrabban felkeltette a gyanút valakiben. Valahogy úgy mint az "amperszag", ami szintén kiment a divatból a modern különféle uretán szigetelőanyagokkal. De hát én csak nosztalgiázok. 

Ha már itt tartok az M/S Újpesttel kikötőben álltunk úgy 1975 táján, a bőbeszédű Mártha  kápó (tengerészül van mondva, gépüzemvezetőt jelent, szóval a gépszemélyzet felettesét) szokása szerint maga köré gyűjtötte a tisztjeit a tiszti szalonban és szóval tartotta őket (személyes sértésnek vette ha valaki hiányzott), amikor is elsápadva jön be az ügyeletes "aszi" (gépápoló vagy másnéven gépasszisztens)..."valami amperszag van a gépházban". Ilyenkor persze ki rohan, ugye az "elek" ( azaz az elektrikus), szóval én. Hüm.... ez tutira nem "amperszag"ez valami rohadtul más. Akkor már többen szimatolunk, kiderült az egyik  "jendró" ( Jendrassik segédgép , azaz egy Diesel motor ami generátort hajt, ami a hajót villannyal ellátja) hűtővize állt le valamiért és hát ugye hűtés nélkül egy belsőégésű motor az álmoskönyv szerint nem a legjobb dolog. De becsületére legyen mondva az öreg gépnek, meg se kottyant neki a dolog, miután a hiba kijavíttatott, gond nélkül dolgozott tovább. Ennyit a bajmegelőzés során a szaglás fontos szerepéről és a szerszámos-kamrákról.

A kamrába menő földkábel látja el a korábban említett hátsó kapufélfára szerelt villanypásztor elektronikát is, itt megy be, illetve tovább a kábel a kapuhoz.004_57.JPG

A villany a tornácról indul, ehhez elvágtam és megdobozoltam  a földkábelt ami a hajóra megy a Dunapartra,005_47.JPG

ott van a kötés a kukázott  klasszikus muzeális ACIDAX bakelit dobozban és itt is megszűnt a "hosszabbítózás", az ott heverő "T" dugó is elvesztette jelentőségét, a munkaasztalhoz került egy sávkonnektor sor, van hova bedugni  az asztali köszörűt állványos fúrógépet és épp ami még kell. Szóval jelentős a fejlődés villanyilag.

 

1 komment

Péntek.

2018.05.04. 23:28 :: A Tengerész

Huh! Hát a nap végére elhantoltam  a bő 40 m kábelt. Hát ez kemény volt. Nem tudom mi van idén de valami újfajta szúnyog lett, kétszer akkorák, mint a régiek és  rengeteg van belőlük és míg korábbiak engem alig csíptek, ezek összemartak. A tűző napon is támadnak, nemcsak az árnyékban, ez különösen kellemetlenné tette az árokásást. Az volt az érzésem, hogy a földből sereglettek elő, ami persze biztos nem igaz, gondolom, hogy a fűben, aljnövényzetben zavarhattam meg őket, mindenesetre nem győzök vakaródzni. Egy kullancsot is összeszedtem, nem is gondoltam rá, hogy az van az oldalamban, öregségemre mindenféle kinövések lesznek rajtam, már két napja éreztem, zuhanyozás szappanozás közben hogy van ott valami, ma megnéztem napfénynél, hát egy kullancs. Oldalcsípőfogóval szedtem ki (kutyából, macskából már nagy a gyakorlatom), van egy szép piros udvara, meglátom holnapra mi lesz belőle. Ha bekokárdásodik, mehetek antibiotikum kúrára Lyme kór ellen.

Megvádoltak, hogy a véleménybuborékomban élek csak libsi médiát fogyasztok és semmi más nem befolyásol, ma tettem egy próbát. Csak Kossuth rádiót hallgattam egész nap, este a TV 2-t néztem, majd az M1 közszolgálati híradót, végül  az Echo TV  "Troll" című négyszemélyes ellenzéket- és "mindenkimástakinemmivagyunk" fölényesen  gúnyolódva fikázó kerekasztalbeszélgetésével zártam. Illetve addigra már szóról szóra tudtam a mantrát, így kikapcsolódásként a Duna TV "Virtuózok", ifjúsági zenei tehetségkutató vetélkedőjével vigasztalódtam, na az valamennyire helyretette ezt az elb@szott napot. A Kossuth rádióból az Echo és M1 valamennyi hírműsora két dolgot ismételt egész nap, de tényleg legalább tucatszor hangzott el, mind idézet, mind hang-képbejátszás formájában, hogy Orbán Viktor kijelenti "egy centet se szabad az EU költségvetésből kifizetni a migránsokra, aki befogadta őket fizesse a saját költségvetéséből", továbbá, hogy  a biztos kétharmaddal első dolguk lesz megszavazni a stopsoros törvényt, hogy ezzel láthatóvá tegyék a sorosista zsoldoshadsereget. Ezen kívül még Szíjjártó Péter három mondatos, Tadzsikisztánban tett kijelentést ismételték, miszerint az EU-nak oda kellene nyomni egy csomó pénzt, hogy megfogják az onnan várható menekülthullámot. Slussz-passz, más hír nem volt ma a világban, legalábbis a felsorolt médiák szerint. A köztévé híradójának első 17 percében kizárólag különféle szakadt menekülteket mutattak, kezdve a 2013-as Keleti Pályaudvar előtti kempingeztetésüktől napjainkig. NEKEM ez az egy nap elég volt belőlük. EZT nem lehet ép ésszel elviselni, hogy a sokszínű világ, a rengeteg jó és rossz hírével, tudnivalókkal és odafigyelnivalóival összezsugorodik akkorára, hogy beférjen maximum 10 bővített mondatba, amiből öt Orbán Viktor szájából hangzik el. Meg is értem miért alakult a választás úgy ahogy, az ország fele csak ehhez a tájékoztatáshoz jut hozzá. Zorán zeneszámának egy mondata jut eszembe róla: "Szemedbe küldi a fényt, így lesz a  fejben sötét".

2 komment

Szerda.

2018.05.02. 17:36 :: A Tengerész

Rég jelentkeztem, de hát nem volt miről beszámolnom másról, mint amit már megírtam. Jelentem a "hátsó fertályt" a legjobb tudásom szerint borostyántalanítottam. Több mint két hétig tartott. Na jó, nemcsak ezt csináltam, de fizikailag se lettem volna képes egyfolytában csak ezt csinálni, pihenésképpen  kész a hátsó kapu,001_102.JPG

a műanyag ételdobozban van a villanypásztor adóegysége, mögötte a szemöldökfa alatt a 230 V AC dugaszolóaljzat, amibe a 12V DC tápegység van bedugva, jobboldalt a sárga csíkos műanyagcsőben fut föld alatt a tápkábel ami bemegy a házhoz ( még bő 20 métert el kell ássak árokba, ez is egy utálatos munka). A kábel végig csőbe van húzva, mert E-nek a szomszédban pl. a vakond elrágta a sufnija tápkábelét. Védőcsőnek mindenféle maradék kerti öntözőtömlőket használtam el, amiket még az előző tulaj  hagyott  hátra, ezt a fekete-sárgacsíkos  utálatosat (majdnem olyan merev mintha KPE cső lenne) negyedik éve kerülgetem, most eljött végre az ő ideje is.

A két végén a kerítésnek ilyen oszlopok állnak.

002_83.JPG

Mint már említettem mindent lekentem olvasztott bitumen-méhviasz keverékkel, amit még hőlégfúvóval alaposan mégegyszer ráolvasztottam a fára, ha ez a technológia jó volt Mózes Níluson úszó kosarától kezdve 2000 éven át  hajók millióihoz, akkor tán itt is kitart amíg élek. A viasz azért jó bele, mert bár az erős napsütés meglágyítja, de nem fog, nyugodtan hozzá lehet érni nem keni vele össze magát az ember. Az látszik, hogy ezzel persze a borostyánnak csak a töredékét számoltam fel, az oldalkerítéseken, bokrokon, fák törzsén, meg a talajon annak amivel idáig végeztem, kb az ötszöröse él még és ha azokat is kitermelem, akkor se végeztem valamennyi gyökérrel, újra és újra ki fognak hajtani, szóval ez alighanem életem végéig tartó sportfoglalkozás lesz. A bosszantó az, hogy mindez az előző gazda  telepítése volt, mert azt gondolhatta, hogy milyen jópofa dolog lesz, hogy a drótfonat kerítést benövi a szép örökzöld növény.

Ami még plusz kellemetlenség, bő két hete eltörtem a jobb lábam 4-es ujját. Zuhanyozás közben beszappanozott állapotban fogyott ki az aktuális tankból az édesvíz, így mentem ki a szalonba a ruhásszekrény padlója alatt lévő csapokat átváltani a következő tartályra, amikoris a lakkozott padlódeszkán mezítláb megcsúsztam és belekorcsolyáztam a szögletes mennyezeti oszlop sarkába. Jó dagadt lett, meg lila, meg fáj, de kezdem megszokni, meg talán javul is valamit.

Akit érdekel a kopárblog, ezzel is sokat matattam, szóval nem loptam a napot. 

http://kopar.blog.hu/

 

Szólj hozzá!

Péntek.

2018.04.20. 17:53 :: A Tengerész

Kegyetlen nehéz munkába kezdtem. Még fiatalnak is elég lenne. Arról van szó, hogy mint már említettem talán, a kert hátsó fertályát teljesen eluralta a zöld őstermészet. A csalán és a kúszó borostyán olyan szinten vette birtokba a szerszámos kamra, komposztáló, régi kert budi (jelenleg talicskatároló), körzetet, hogy már gond megközelíteni is. J nem is merte már tavaly se kivinni a komposztálnivalót, mert rettegett a csalántól, a borostyán meg a puszta súlyával összedöntéssel fenyegette a kamrát, nem viccelek, karvastagságú törzseket növesztett és méternél vastagabb ágasboggal  borította be a tetőt. Ahogy egy kertészeti siteon tanácsolta "Ali bá", akivel még tavaly gyümölcsfa ügyben konzultáltam, megpróbáltam sportnak felfogni és nekiálltam. Igazából a hátsó, Balabán csatornára nyíló kerítéstelen kertvég villanypásztorral való lezárása iniciálta a munkát, mert a villanypásztor miatt muszáj kiirtani az aljnövényzetet, hát akkor eszkaláltam a dolgot. Elmondani nem tudom milyen kegyetlen kemény meló kapával irtani, kézi és karos ollóval vágni, kézzel szaggatni,, gereblyézni a borostyán gyökereit, amik  dúsan átszövik a talajt és a vastagságuk a hajszálgyökértől  4 cm-ig terjed. A szomszéddal határos drótfonatos oldalkerítést is el kellett bontsam, hogy a gyökerekhez hozzáférjek. Egy hete ezen dolgozom és még nem látom a végét. Szóval "sportolok" ahogy  Ali mondta.

4 komment

Csütörtök.

2018.04.12. 21:29 :: A Tengerész

 

Végre IGAZÁN tavasz van. Zeng a madárdal a kertben, csigák rohangásznak mindenütt, vigyázni kell a kutyasétáltatáskor az erdőben, hogy ne tapossam agyon őket,  kibújtak mindenféle virágok és elkezdtem kikapálni a komposztáló környékén a csalánt, mert ha most nem intézem el őket, villámgyorsan eluralnak mindent és megint nem meri majd megközelíteni J  a területet.

Tegnap éjjel kijöttem a http://kopar.blog.hu/2018/04/12/ggr_2018_35_resz -szel is. Aztán délelőtt kihasználva a remek időt nekiálltam a kerítésnek hátul a Balabán csatorna mellett. Szerettem volna akác karókat venni, az a legtartósabb kerítésoszlopnak, de nincs a környéken, hozatni meg egy vagyon, különbem is amióta úgy pórul jártam a stég faanyagával ami eltört alattam, megfogadtam, hogy fűrészárut az életben nem veszek többé a netről, csak olyat veszek amit magam válogatok ki a fatelepen. Hosszas tépelődés után végülis úgy döntöttem, hogy fenyő gerendát fogok használni. Amikor a háztető cserepeslemezeit megrendeltem, a szállítmányt göngyölegként két darab 6 m hosszú 10 x 10 cm-es fenyő gerendára fektetve hozta a teherautó. Ezt a két gerendát ki is fizettették velem. Azóta is kerülgettem őket, most kerítés oszlopok lesznek belőlük. A szívem vérzik a hosszú szálak feldarabolásától, a 6 m-es hossz külön érték, de hát alighanem soha nem lesz szükségem ilyen faanyagra ( na ilyenkor szokott előfordulni, hogy  amint elhasználja az ember dirib-darabokban, azonnal kiderül, hogy "dejólettvolna..."), szóval itt van útban, nem a legjobb anyag, a fenyő sokkal kevésbé időtálló szabadtéren, pláne földbe ásva mint az akác, de hát 73 éves vagyok, muszáj nekem 100 évre építkeznem?  Amikor gyerek voltam, és a fa nem volt még akkora érték mint manapság, apám amikor hintát csinált nekem a kertben, a fenyő gerendákat csak úgy beásta a földbe, kitartott felnőttkoromig. Azért megtettem amit a faanyag időtállóságának növelése érdekében helyesnek gondoltam, az oszlopok földbe kerülő részét lekentem azzal a bitumen-méhviasz keverékkel amit a visszavágott cseresznyefa vastag ágainak sebkezelésre is használtam. Az anyagot hígfolyósra megolvasztottam, beecseteltem vele a gerendákat, majd hőlégfúvóval füstölésig melegítettem, hogy a fenyő minél jobban magába tudja szívni.002_82.JPG

Az elsőt tegnap le is ástam és némi újabb töprengés után nem betemettem, hanem körbebetonoztam, így masszívabban áll, ez lesz a kijárat egyik kapufélfája. Majd 20 év múlva visszatérünk rá áll e még.004_56.JPG

 Amúgy nem "igazi" kerítés lesz, a feladata a kutya távol tartása a Balabán csatornától, aminek a partja mentén tág lehetőségei vannak a kertek alól megközelíteni a szomszédos ingatlanokat. Eddig 10 tyúk és egy kakas  van a rovásán, egy frászba vagyok mikor támad kedve  a negyedik szomszéd  M1 baromfiudvarát is lenullázni, különös tekintettel a Lujzára "aki" egy emu, de onnan további három telekre M2-nek libái is vannak, elég volt az az 55000 Ft amit idáig kifizettem miatta kártérítést. Szóval amit itt tanácsolt valaki, villanypásztor lesz az oszlopokra kifeszítve, hogy az imposztort távol tartsa az éjszakai kalandozástól.

Más. Nem tudom és nem is akarom eltitkolni mekkora csalódás volt nekem a vasárnapi választás végeredménye.

Ezt írtam másnap a 444 kommentfalra:

"Megy itt a hibáztatás melyik párt meg ki, hol hibázott. Mindegy! Ha úgy tetszik a történelmünk a hibás, ami kitermelte azt a jobbágymentalitást amiben a többség 1000 éve megtanulta a túlélés leckéjét, hogy Döbrögihez kell igazodni. Nézzük a jó oldalát!
Van az a mondás, hogy "Ha veszett a ház, vesszen a kerítés is!" Legalább gyorsabb lesz az exodus. Kétharmaddal kiteljesedik a rendeleti úton való kormányzás, gyors lesz a feudalizmus megvalósulása. Aki teheti elmegy aki marad (velem együtt) él ahogy 1945-től 89-ig megtanulta. Annak a többségnek aki megszavazta pláne nem lesz szokatlan, mert eddig is erre vágyott."

"Mondjuk én csupa győztesre szavaztam. Egyéniben, mint (papíron) VII. kerületi lakos az Oláhra, ő nyert, listán meg a kétfarkú kutyákra, hogy ne kelljen visszaadniuk a választási támogatást. Nota bene Kovács Gergely mondta magasan a legjobb beszédet a választási eredmények nyilvánosságra kerülése után az őt intejuvoló..... ha jól emlékszem ATV-s csaj mikrofonjába. Annak meg külön örülök, hogy az is indokolatlan ajvékolás volt, hogy bármi fontos múlna azon, hogy a vicces MKKP párt nem lépett vissza valamelyik viccpárt javára.
Mindazonáltal az ország elveszett. Bebizonyosodott, hogy még annál is több a megvásárolható, hazugságokkal elámítható bugris, mint korábban gondoltam. Fel fog gyorsulni a kivándorlás, a legértékesebbek fogják elhagyni tömegével a Hazát, szakember már most sincs, ha berág Orbánra az EU és elzárja a pénzcsapot, a Fidesznek már csak az egyre fogyatkozó adófizetők fosztogatása marad. Érdekes 4 év vár ránk maradókra."

Tegnap nézem a HÍR TV "Szabadfogás" műsorát, tudjátok, amiben hivatalból okos fiúk szörnypofákkal ékesített pultok mögött osztják az észt egymásnak, meg nekünk. Az egyik nagyon komoly ember kardoskodik, hogy bojkottálni kellett volna a választást minden ellenzéki pártnak, annyira lejt a pálya a Fidesznek.  Nos az, hogy lejt még enyhe kifejezés. Az, hogy gyakorlatilag mást nem látni villamosmegállóban, utcán, falon, kerítésen, mint az adópénzből kormánytájékoztatásnak hazudott választási plakátjukat, a lopott pénzből megvásárolt médiában más nem ment mint a propagandájuk, az több mint gyalázatos. Ha azt mondjuk demokrácia, akkor annak része lenne a demokratikus jogok gyakorlásához nélkülözhetetlen kiegyensúlyozott tájékoztatás. Ez még akkor is így van, ha Szájer József ennek az ellenkezőjét hazudja. De az, hogy EZÉRT bojkottálni a szavazást, kifejezetten kontraproduktív lett volna. Választás akkor is lett volna, így is indult több mint egy  tucat kamupárt, ráadásul a Fidesznek még nagyobb lett volna a szája, hogy "lám, hogy beszartak". Egyszerűen nem volt más választás mint szembeszállni a Fidesszel. Hogy tehették volna okosabban is ? Igen, ha pl Budapesten nem indulnak egymás ellen, akkor egy kerülete se lenne a Fidesznek, mert még a hagyományosan Fideszbázis budai "polgári" melegágyakban, mint a II. III: XI. XII. kerületekben is többen szavaztak ellenük mint mellettük. De Budapestet így is elvesztették és elvesztették volna az országot is, ha nem uralják igazságtalanul egyenlőtlen módon és tolvajlásból megszerzett közpénzen a vidéki médiát. Az már csak hab a tortán, hogy ezrével hordták a bérszavazókat Ukrajnából, hogy a Fideszes vidéki polgármesterek csak annak adnak közmunkát aki rájuk szavaz, de még aki állami állásban van az is megnézheti magát egy kisvárosban, de tán még Debrecenben is,  ha kitudódik róla, hogy nem a Fideszre adta a voksát. Szóval Fideszes  barátaim lehet mutogatni, hogy "nézetek a táblára!", de ez kb. annyira volt tiszta választás, mint amennyire tiszta egy focimeccs, ahol az egyik  csapat úgy kényszerül játszani, hogy a meccs előtt mindenkinek beütnek egy szöget alulról a cipője talpába.

2 komment

Péntek.

2018.04.06. 23:59 :: A Tengerész

Aki nem olvassa ennek a blognak a kommentjeit az most kivételesen olvassa el a szerdai   http://amapola.blog.hu/2018/04/04/szerda_321  "Akiga" kommenteket.  Mint testből a vér folyik el az országot éltető kreatív népesség java. A múltkor írtam a demokráciáról. Holnapután kiderül mit ér a demokrácia, ha magyar és ha ilyen unortodox amilyenné a Fidesz tette a kétharmadával, melyhez  határon túli magyarok hazaárulása segítette hozzá. Tessék?  Hogy túlzás a "hazaárulás"? Nos ha valamit eladnak akkor az adás-vétel. Az eladó árulja a vevő megveszi. Európai állampolgárságot adtak el Európán kívüli ország polgárainak szavazatokért cserébe. Ezért ezek a külföldiek segítenek a belföldi szavazók valamely hányadának demokratikus akaratát annulálni. Olyan külföldi állampolgárok, akik jóesetben beszélik a magyar nyelvet, de nem élnek az országban, szavazatuk következményeit nem viselik, az országot adójukkal és egyéb állampolgári kötelességekkel nem erősítik, ha csúnyán akarok fogalmazni csak élősködnek a Haza testén. Ez a választás meghamisításán túl azért bűn, mert gyalázatosabban választ el magyart a magyartól, mint a párizsi béke során visszaállított igazságtalan trianoni határok.

Nyomogattam este a TV távirányítót, százszor látott filmek és bugyuta sorozatok közt egyszercsak a látom a "Keresztapa" című Coppola film valamelyik része megy az egyik csatornán. Először tengerész koromban láttam egy részt belőle tán Svédországban, azóta láttam itthon többször is. Ahányszor láttam mindig valami másról szólt nekem. A jó filmeket azért is érdemes többször megnézni, mert így működnek, a cselekmény mindig más gondolatokat ébreszt az emberben. Más szereplőre figyel fel, a cselekmény más szálát "veszi fel", a mondanivalót másképpen, más oldalról más megvilágításban értelmezi.  Ezt nem tudom jobban elmagyarázni, vagy érti valaki vagy nem, vagy megtörtént már vele vagy nem. Persze ez a népszerű akciófilmekre nem vonatkozik. Elgondolkodtam Akiga történetén a féláron értékesített balatoni vitorlás klubról. Ez ugye napjainkban történt, nem a két világháború közti és a második világháború utáni Amerikai Egyesült Államokban és nem a maffia tett visszautasíthatatlan árajánlatot valakinek, hanem a magyar állam. 

Szóval "d e m o k r á c i a". Mindig lehurrognak, hogy  ne tegyek egyenlőségjelet a nemzetiszocialista Németország és a mai Magyarország közé. Pedig nem teszek ilyet, csak akiknek érzelmi okokból muszáj hibát találni az érvelésemben, azonnal megragadják ezt a kényelmes fogódzkodót, nehogy még véletlenül is szembe kelljen nézniük a hitük megingathatóságával. Pedig csak azt mondom, hogy 1932-ben  Adolf Hitler pártja demokratikus választások során nyert és ennek alapján teljesen jogosan bízta meg Hindenburg a kormányzással. Az eredményt tudjuk. Egy világháború és megy a vita, hogy 40, 50, vagy 60 millió halott. Szóval lehet demokratikusan diktatúrát teremteni? LEHET.

Amikor Magyarországon éppen úgynevezett proletárdiktatúra volt, akkor is voltak választások, azzal a népi demokratikus megszorítással, hogy csak egy pártra lehetett szavazni. Itt még nem tartunk, de a pillanatnyilag nyolc éve uralkodó NER mindent megtett érte hogy úgy lejtsen a pálya, hogy ne lehessen az uralmát megdönteni. Eltűri a kamupártokat, eltűri, hogy ukrán-magyar kettős állampolgárok százával jelentkezzenek be magyar határmenti falvakba, hogy magyar nyugdíjért cserébe a Fideszre szavazzanak, a határon túliaknak szavazati jogot adott, melynek során még a halottak is szavazhatnak, míg a nyugaton élőknek meg akik feltehetően nem azért mentek oda, mert annyira elégedettek lennének a hazai viszonyokkal, olyan későn küldte ki a szavazólapokat, hogy ne tudjanak már határidőn belül szavazni, átszabta a választási körzeteket úgy, hogy a feltehetően nem mellette szavazók olyan körzetbe kerüljenek ahol kisebbségbe lesznek, listázta a híveket a könnyebb egybetartás végett, elfoglalta az alkotmánybíróságot, a legfelsőbb bíróságból kúriát csinált, hogy kirúghassa a neki nem tetsző elnökét, az ügyészség vezetését megbízható kádere, Polt Péter kezébe tette, hogy még véletlenül se indulhasson nyomozás a kormánymaffia ellen ( Don Corleone ilyesmiről csak álmodhatott volna ), maga alá gyűrte és szócsövévé tette a közmédiát, valamennyi megyei lapot, minden olyan tájékozódási lehetőséget ural amiből a szavazók jelentős része, lakhelyük, iskolázottságuk, anyagi helyzetük, igényességük korlátozott volta miatt tájékozódhatnak. Miközben korlátozza és bünteti  a nem kormánypropagandát nyomó maradék médiát, riporterei nem jelenhetnek meg a rendezvényeken, kérdéseik elől elmenekülnek a gerinctelen káderei, élen a haláltmegvetően bátor Orbán Viktorral, aki azzal kampányol hogy egyedül ő képes feltartani a ránkzúduló szaracénok hadát, de ha meglát egy nem "baráti" mikrofont azonnal menekülőre fogja a dolgot. Holnapután ki fog derülni, hogy van e utunk vissza Európába, amit éppenhogycsak megkóstoltunk, vagy megyünk tovább befelé a feudalizmusba, csak nem a Csekonics bárónak, hanem Mészáros Lőrinc kegyelmes úrnak kell majd bokáznia annak aki meg akar élni valahogy Magyarországon. 

6 komment

Szerda.

2018.04.04. 21:36 :: A Tengerész

Ááá prilis négyről / Szóól jona zének / Felszaba dulva /Zengjea nép... stb.

Egyre inkább hatalmába kerít a déja vu érzés. Szóval, hogy átéltem én ezt már egyszer. "Annakidején" lelkes olvasói levelek áradoztak az épülő, szépülő szocialista rendszerünkről és a gaz imperialistákról, akik le akarják rombolni azt. Miközben a szemüket kellett volna kiverje a két világrendszer életképessége közti különbség. Most lelkes facebook bejegyzések terjesztenek hamis propagandát a tökéletes rendszerről és a gaz Sorosról, aki megvette a teljes EU adminisztrációt, majd az ENSZ-et is, hogy egész Európát és benne különösen hazánkat elárassza arabokkal. Miközben a szemüket kellene hogy kiverje, hogy ez hazugság, amit egyetlen okkal lehet magyarázni, hogy Orbán Viktor és rendszere retteg a felelősségre vonástól ami bukása esetén feltehetőleg bekövetkezne.   És ehhez életbevágóan szüksége van kétmillió buta választópolgárra határon innen és félmillióra határokon túl, aki ezt beszopja.

Tegnap este néztem az RTL klub híradót, reklámozza magát a "KÖSZ" párt, csupa jópofasággal. Csak hogy MINDENKI érezze, ez a párt (??) meg a többi kamupárt legkevesebb százmilliós támogatást kap a TE meg az ÉN adómból mert összesen 3 milliárdot (!!) osztanak szét kampány célokra. 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=39&v=F2Dm0dAzC8M

  Egy ember egyetlen mikrofonnal néhány óra alatt bebizonyítja, hogy a szavazóíven szereplő, a TV nyilvánossága előtt reklámozó pártok, többségében valójában kamupártok. De miután a Fidesz nevű tolvajbandának elemi érdeke, hogy szétszórja az esetleg ellene szavazók szavazatát, eltűri ezt az aljasságot akármennyibe is kerül ez nekünk.Tudjátok ehhez képest a kékcédulás kommunista ifjak grál lovagok voltak, És ehhez képest egyáltalában nem számít, hogy a többi párt milyen. Mert akármilyen is, de egyetlen egy sem ennyire gátlástalanul aljas mint a Fidesz és bojtorjánhala a KDMP. Persze nem öröm, hogy IGAZÁBÓL olyan rendszert csinált a Fidesz a határon túliak hazaárulásából fakadó 2/3-ával, melyben gyakorlatilag nem lehet őket leszavazni, de azért mégiscsak meg kéne próbálni. napirajz_valasztasos.jpg

Egyébként az a véleményem, hogy a Fidesz tolvaj és hazug és aki rászavaz az a cinkosa.

11 komment

Hétfő.

2018.04.02. 12:56 :: A Tengerész

Mindenkinek köszönöm a húsvéti jókívánságokat. Szépen süt végre a nap, felszáradóban van az a rengeteg sár amit a három napos ezt megelőző eső okozott. Ehhez segít a két napja fújó viharos erejű nyugati szél, ami tép, szaggat mindent amihez csak hozzáfér, tegnap például ismátelten leponyváztuk E csónakját, ami az udvarán áll, de az alaposan lesúlyozott takarót mégis levitte róla a cúg. Kockásra fagyva értem vissza a reggeli kutyázásból, pedig pont úgy voltam öltözve mint mínusz tíz fokban. Egyedül az állatok nem fáznak, fene érti, pedig ugyanúgy vannak "öltözve" idebent mint odakint mégis akármennyit lennének képesek csatangolni szélben esőben. Rájöttem mért mondta boldogult édesanyám, hogy "böjti szelek" , nyilván a Húsvétot megelőző héten kellett volna hogy így fújjon, hát most pár napot csúszott az idő. A rossz időnek egyetlen pozitív hozadéka van, teljes egészében megírtam a http://kopar.blog.hu/  csütörtökön megjelenő számát, kivételesen nem ég a körmömre a lapzárta.

Találtam egy mára pont aktuális locsolóverset az Indexen:

"Zöld erdőben gázszerelő, tolvaj Viktor gyere elő"

zold_erdoben.jpg

Szólj hozzá!

Péntek.

2018.03.31. 00:59 :: A Tengerész

Ma szinte egész nap tavasz volt. Elkezdtem a rendcsinálást a "külső körleten". A téli kinti hidegek miatt csak a legszükségesebbeket végeztem a szabadban és mindig a munka utáni elpakolást spóroltam el, halomban állnak a szerszámok, eszközök, anyagok az összes elképzelhető munkasíkon és a nem elképzelhetőkön is. Van az a mondás, hogy "ha valamidet nem vagy képes 5 perc alatt megtalálni éjjel kettőkor, álmodból felkeltve, akkor az a valamid nincs is". Hát ott tartottam, hogy szinte semmit se találtam már, pedig azt szeretem, ha becsukott szemmel is megtalálom a szerszámaimat, hát most nekiláttam a dolgokat helyrerakni.

https://www.youtube.com/watch?v=w1RmVAJRFyQ&feature=youtu.be

 Nagypéntek. Krisztus keresztre feszítésének napja. Ha nem is böjtöltem, de kerültem a húsevést és elgondolkodtam ezen-azon. Mindig ugyanoda lukadok ki, pedig most a krisztusi szeretetről indultam.

Ömlik a Facebookon és minden létező fórumon a nyakamba a kéretlen kormánypárti propaganda. Több síkon is bajom van ezzel. Valahogy új alapokra kell helyeznem a honfitársaimról idáig alkotott véleményemet. Egyszer ugye ott van a magát keresztényként, patriótaként, igazmondóként és konzervatívként meghatározó kormányzat, amely csak úgy ontja a gyűlöletet és a hazugságot. De ezt már megszoktam, a dolog nem új, 2010 óta (egy hosszabb szünettel az igaz) gyakorta emlegettem és sajnos minden jóslatom beigazolódott. De a következő sík a civil szféra.  A választás előtt az összes megveszekedett kormányhívő személyes kampányba kezdett, terjesztve a hazug mantrát, miszerint létezik egy ravasz üreg zsidó aki megvásárolta előbb az EU adminisztrációt, majd legutóbb az ENSZ-et, hogy Magyarországot telerakja arabokkal, akik majd elpusztítják a Nemzetet. Továbbá holtbiztos, hogy ez ellen a galád terv ellen csak egy modortalan, tolvaj, csúnyán öregedő, elhízott, ügyvédbojtár képzettségű, negyedosztályú futballista tudja az országot megvédeni. Mert az összes többi közszereplő mind egy szálig arra ejakulál hogy minél több szaracént beengedjen az országba, hogy megerőszakolják a nőinket.  Emberek, akiket a Facebookon barátként jelöltem meg, akik korábban kellemes kollégák, vitorlázó társak voltak, képesek NEKEM hazug fotómontázsokat küldeni. Olyat, hogy ha nem Orbán Viktor lesz 2018 után is a miniszterelnök, akkor a Balatonban 10 év múlva már minden nőnek csak burkiniben szabad majd fürödni. Nem tudom elképzelni, ismerve őket, hogy olyan buták lennének, hogy elhiszik amit terjesztenek. Akkor meg miért teszik? Hogy támadhatott az a meggyőződésük, hogy MINDENKI aki nem Fideszfan az a nemzet ellensége? Szemérmetlen hazugságokat, álhíreket, csúsztatásokat terjesztenek amikről nem tudom elképzelni, hogy maguk is elhinnék. De terjesztik. Ha valamelyiket fülöncsípem, azonnal menekülőre fogják, vagy engem kezdenek el sározni azok akikkel nincs valódi barátinak mondható kötődésem, hogy ha én kételkedem akkor én se nem magyar se nem ember nem vagyok, ha meg a kapcsolat azért ezt a fajta vagdalkozást kizárja, akkor sem érvelnek, csak a más pártokat kezdik gyalázni, ezzel relativizálni próbálják, hogy a szarok közül még mindig a Fidesz a kevésbé szar. Merthogy "mind lop", meg "ha nyernének azok még többet lopnának". Nos soha senki a magyar történelem  folyamán nem lopott annyit mint a Fidesz-KDMP formáció. És mégcsak nem is ez a legnagyobb baj. Nem az amit pénzben elloptak, hanem amit lehetőségben. A határon túli megvásárolt szavazatokkal szerzett kétharmadukkal  meghamisították a demokráciát, az egyéni képviselői törvényjavaslatokkal 24 óra alatt megszavazott törvényeikkel gyakorlatilag bevezették a rendeleti úton való kormányzást és az előbb Simicska Lajossal, majd Mészáros Lőrinccel megnyeretett közbeszerzésekkel  a kapitalizmusból a lényeget vették ki a versenyt, amitől működik. Ezzel ugyanolyanná tették a gazdaságot mint a bukott szocialista tervgazdaság volt, miközben jó úton haladunk afelé, hogy az államrendszer még a bolsevik struktúránál is gyalázatosabb, feudális rendszerré váljon. Ha a fidesznyik kedves barátaim vágyai beteljesülnek, a rendszer meg is fog valósulni maradéktalanul. Akinek ez nem tetszik és fiatal, erős és van versenyképes tudása, el fog menekülni az országból, maradnak a magamfajta vénségek, meg az a kétmillió aki még a szart is megeszi, ha az nemzeti színűre van festve és  Orbán Viktor rakja a tányérjára. Gyalázatos dolog ahogy Orbán Viktor csak  a hívei és a lakájmédia (amit mellékesen az adófizetők tartanak el) előtt mer megszólalni, röhejes ahogy Kósa Lajossal az élen minden Fidesz káder pánikban menekül egy nem kormánypárti riporter mikrofonját meglátva, aljas, hogy amikor az OLAF konkrét nyomozati anyagot rak le az asztalra Orbán Viktor vejének bűncselekményével akkor annak a kivizsgálását a Polt Péter elszabotálja.  Sajnálom barátaim és kevésbé barátaim, aki ezt nem látja az futóbolond, az a véleményem, hogy a Fidesz tolvaj, gyáva, jellemtelen  és hazug és aki rászavaz annak nincs mentsége, mert az meg a cinkosa.

Ezek után minden olvasómnak kellemes Húsvétot kívánok.

 

 

9 komment

Csütörtök.

2018.03.29. 16:34 :: A Tengerész

Fenébe, nagyon érzem a koromat. Kétszer fél  napig dolgoztam a szennyvízátemelőn. Mondjuk én voltam a hibás, negyedik éve működik az automatikus rendszer, amikor összegyűlik az aknában egy bizonyos mennyiségű  anyag az úszókapcsoló bekapcsolja a búvárszivattyút ami továbbítja a nyomott rendszerű közcsatornába. (azért van erre szükség, mert a sík vidéken nincs lehetőség gravitációs lefolyásra) Miután gond nélkül működött, rá se néztem soha, sőt jól tele is pakoltam az aknafedőt, többek közt azon állt a kutyaól. Na most viszont kiöntött. Kevés ennél undorítóbb munka van a világon. Előbb le kell merni a tetején úszó bűzös zsírréteget, aztán eltávolítani az  anyag hígját egy másik búvárszivattyúval, ezt kinyomattam a kert egyik félreeső részébe ahonnan elszivárog a talajba, aztán jött az alsó harmadban összegyűlt szennyvíziszap, ezt egy botra kötött nagyobbacska tejfölösvödörrel meregettem vödörbe és hordtam ki egy ásott gödörbe. (akinek a "szennyvíziszap" nem egészen világos, ez a sz@r sűreje). Ez a meregetés nagyon macerás, próbáltam "megúszni", amikor a szivattyú már látszott, kiemeltem és folyamatosan slaugoltam, hogy egyáltalán kézbevehető állapotba kerüljön. Kiderült, hogy működik, csak eldugulhatott az iszapba került valamiktől, rejtélyes textilszerű dolgok foszlányait találtam a kikerült anyag elemzése során. Na visszaraktam a szivattyút, de nem volt hajlandó csökkenni az anyag az aknában. Felmerült bennem a gondolat, hogy esetleg az elmenő csőszakasz dugult el, ezért ismételtem megbontottam a kidobóágat, hogy lássam maga a szivattyú szállít e. Nem szállított. Szóval pörög-forog, de nem szív. Már ott tartottam, hogy akkor szétszedem, de mondom próba mégegyszer. És akkor BEINDULT! Nem mondom, hogy nem számítottam rá, mert ezért fordítottam óvatosan a kidobóágat az aknafal felé, de hogy ENNYIRE beindul, arra őszintén szólva nem gondoltam. Pedig gondolhattam volna. Ez egy 18 m emelőmagasságú aránylag nagy teljesítményű szivattyú, szóval amikor végre elkapta az "anyagot" , azt úgy vágta neki az aknafalnak, hogy még a mennyezetre is felcsapódott a "szennyvíziszap". Csak egy pillanatig tartott, mert persze rögtön elengedtem a csáklyával a felemelt úszókapcsolót... de ennyi is elég volt. Szóval a szivattyú szétszedést megúsztam a zuhanyt a szennyvíziszappal nem. De a jó a dologban az, hogy a szivattyú amiért aggódtam, hogy meghibásodott egészséges, én nyomatékos leckét kaptam, hogy a rendszer karbantartását nem szabad elhanyagolni, mindent (beleértve magamat) átmostam, kiszivattyúztam szóval minden remekül működik.004_55.JPG

Viszont piszokul elfáradtam. Tegnap túllendültem az egészen, de még ma is fáradt vagyok a rengeteg guggolászástól, hajolgatástól emelgetéstől. Szóval miután többször említettem, hogy ez  többek közt egy önmegfigyelésen alapuló gerontológiai kutatásblog is, jó ha tudjátok, olyan 70 éves kornál van az én tapasztalatom szerint az inflexiós pont. Attól kezdve szignifikáns a fizikai öregedés.

Azért szennyvízátemelő ide, szennyvíziszap oda, kötelességszerűen kijöttem ma is a Kopárbloggal http://kopar.blog.hu/2018/03/29/ggr_2018_33_resz  mert rendnek muszáj lenni!

17:34 Akinek kutyája van azt ugyebár a szőrös családtag szakadó esőben is elviszi sétálni. Az imént érkeztünk vissza, tavasz van. Először nem is tudtam mért érzem magam biztosnak ebben, de aztán rájöttem, megszólaltak a  madarak. Ahány csak van hangicsál, fütyörészik, énekel, trillázik ahogy a csőrén kifér. Jól eláztunk, Sz most ott fekszik elégedetten a cserépkályha előtt a száradó kabátom alatt és bűzölög a vizes bundájában.006_34.JPG

4 komment

Szombat.

2018.03.24. 07:41 :: A Tengerész

Tegnap vízretettem  a csónakot ( nem volt egyszerű, a Duna annyira leapadt, hogy a láncokat amik a hevedert tartják amiben a csónak fekszik, meg kellett kötéllel toldani, hogy a csónak elérje a vizet, ennél már csak este sötétben kiszedni volt macerásabb), átmentem a túlpartra, a HÉV-hez és feldöcögtem Pestre, mert Moldova dedikálta a legújabb könyvét a Láng Tékában. Parányi könyvesbolt, nem is fértek be az érdeklődők, nem mondom, hogy kilométeres volt a sor, de nem fogyott, pedig a Mester folyamatosan dolgozott. moldova_dedikal_2.jpegMoldova 50 éve kedvencem és ez már nem is fog változni, még akkor sem, ha ez a mostani könyve nem épp a szívem csücske, talán mert mindenre emlékszem amiről írt, tudom kik vannak a nevek mögött, viszont aki nem élte meg annak meg nem vagyok benne biztos, hogy lebilincselő lesz a szatirikus tartalom, mert nem tudja mi van a poénok mögött. Mindenesetre örülök, hogy még életben láttam ( 11 évvel idősebb nálam) moldova_deikal.jpegés beszélhettem vele, ha mást nem is, csak annyit, hogy miért is vagyok én "A Tengerész"001_101.JPG

Visszatérve megittam két sört új barátaimnál az Old Barge Pubban ( ez a csónakkikötő helyem amikor Pestre megyek). Ez a Mihalik Péter hajója, amiről korábban mint eladóról adtam itt hírt, nos a korábbi diszkós, dühöngős kocsmából új bérlői által kultúrhellyé nemesedett és remélhetően meg is marad annak, itt találhatók.

https://www.facebook.com/szitakoto1esulet/?hc_ref=ARSyT_4teeVGBD7yBYAL-5tf2bvG2-x1CLl5oHtoULIUECZD4qW0o67yIzzLyXuNR-A

 fogunk oda járni bennünket érdeklő programokra, ha kicsit több víz lesz a Dunában.

Mai további ajánlataim:

https://www.youtube.com/watch?v=7r5h8T22RAs

https://www.youtube.com/watch?time_continue=282&v=hHXNe-hLwnU

Az mekkora hazugság már, hogy a "kötelező ötperces"  felkonferálását azzal kezdik, hogy ezen  kívül is biztosítanak számukra lehetőséget a megszólalásra, amikor ez nem igaz? És az hogy lehet, hogy van kétmillió magyar határon innen és félmillió határon túl, aki szerint az, hogy Orbán Viktor hazudik és lop az teljesen rendben van? Drága boldogult anyámnak volt erre egy közmondása, "ki mint él úgy ítél", nekem a "similis simili gaudet" jut eszembe.

https://www.youtube.com/watch?v=tGwe0w17KgA

 

 

Szólj hozzá!

Szerda.

2018.03.21. 11:58 :: A Tengerész

Nézem az április 8.-i választásokra milyen pártok minősíttettek alkalmasnak arra, hogy felkerüljenek a listára.szavazolap_2018.jpg

A 23-ból legkevesebb 14 kamupárt kettőnek még annyi fantáziája se volt, hogy valamiféle logót kitaláljon magának. Namármost  ne mondja nekem senki, hogy ez csak nekem tűnik fel. Vannak mindenféle hivatalok, amiknek jólfizetett alkalmazottait én tartom el az adómból.  De miután a kormánypártnak kifejezett érdeke, hogy hogy ezzel is csökkentse az ellene szavazók számát, ugyancsak az én adómból  párezer milliót beletöm a kamupártok zsebébe. Az meg csak duma, hogy majd a választások után jól visszaveszik tőlük, NAV legyen a talpán ami százmilliós behajtásokat tud majd eszközölni érdekes módon addigra tökéletesen vagyontalanná váló pártalapítókon. Vannak nekem kedves Fidesz szimpatizáns barátaim, akik még régen nagyon fel voltak háborodva azon, hogy a komcsik hogy csaltak a kékcédulákkal 1947-ben. Hát gyerekeim  Rákosi ifjúkommunistái Orbánhoz képest amatőrök voltak. Az ami kezdve a határon túliak megvásárlástól, a kint dolgozó hazai lakcímmel rendelkezők  urnáktól való távoltartásán, a választási rendszer átszabásán, a média kisajátításán, az adópénzek kormánytájékoztatás címén számolatlanul Fideszkampányra költésén és még sok aljas trükkön át a mához vezetett arra minden antik rákosista csak csodálva tekintene. A Fidesz tolvaj és hazug és aki rászavaz az a cinkosa. Én meg egy hülye vagyok, ha időben kapcsolok és megalakítom mondjuk a "Progresszív Ifjak Nemzeti Arcvonala" ( PINA) nevű pártot, ezzel a frappáns logóval,pina.jpgtuti, hogy bent ülök a Parlamentben májustól.

2 komment

Kedd.

2018.03.20. 13:08 :: A Tengerész

12:25 Kint -2 °C, idebent +23. Sándor-József-Benedek még zacskóban se hozott meleget. Kutyákról fogok írni.001_100.JPG

Idebent béke és nyugalom, mint a bunda alszik C a macska és Sz az én barátságos békés, szelíd kezes kutyusom, tudjátok, amelyik az idegen kankutyát megtámadta, macskát, tyúkot, kakast, arról meg ne is beszéljünk, már két döglött tyúkot kiásott és megjelent vele, abból a kilenc tyúkból és egy kakasból amiket 13 napja lemészárolt és hazahordott a befagyott Balabán csatornán át a szomszédból. Kerítés lesz hátul villanypásztorral és csak  remélem, hogy az oldalkerítést nem fogja átugrani, mert így is rengeteg zöldet kell kiirtani (mert különben leföldeli a villanypásztor munkavezetékét ha hozzáér), de ha az oldalkerítéseket is meg kell villanyozni az szinte reménytelen feladat. A kutya meg ki lesz miskárolva sajnos. Mindeközben mint a mellékelt színes ábrán is látszik, a saját macskával remekül kijön, sőt gyakorta a macska terrorizálja őt.

 Szóval a kutyák miközben majdnem olyanok mint az emberek, Csányi Vilmos etológus szerint "szőrős gyerekek", de mégsem egészen olyanok. Saját logikájuk van melyen belül következetesek. Elfogadják az embert feltétlen kizárólagos falkavezérnek, hűségesek és  nagyon is szeretetre vágyóak és szeretet adóak, de az alapvető ösztöneikben megátalkodottak. Feltűnt a környéken egy nagyon szép, feltehetően fajkutya, egy hófehér német spitz kan. Nagyon nem tűnt kóbor kutyának, de hát itt barangolt már harmadik napja, amikor kiszúrta magának Krisztikét, aki az ivartalanított nőstény  keverék kutyájával, Sz  játszópajtásával a Nellivel szokott sétálni napjában kétszer ahogy én is Sz-szel. Kriszti volt az aki a múltkori két kis kivert  kóbor kölyköt autóval állatmenhelyre vitte, megesett a szíve a spitzen, elvitte a menhelyre, ahol megnézték, volt benne chip, csak épp a gazda telefonja nem jelentkezett. Elautózott vele az innen 5 km-re lévő lakcímre, ahol az állat gazdája közölte vele, hogy nem is tudja hogy tűnhetett el a kutya, az előbb még itt volt. (mondom, három napja kóborolt a környéken) persze nem köszönte meg, hogy visszahozták. Másnap megint ott volt Krisztinél  a kutya, megint visszavitte a gazdájának, aki arra nem vette a fáradságot, hogy  a lukat, ahol szemmel láthatóan ki-be jár az eb bedrótozza. Ma reggeli sétánál látom, hogy a spitz már bent van Krisztiék telkén és teljesen úgy viselkedik mintha K a gazdája lenne, felugrál, hízeleg, szegény Nellit meg a frász töri ki a féltékenységtől. Egyszerűen a a spitz úgy döntött, hogy neki nem kell a korábbi gazdája és ő majd keres magának másikat. A kisebbik lányom jutott róla eszembe, aki 16 éves korában kint volt Amerikában diákcsere programban befogadó szülőknél, de nem jött ki a "mostohaanyjával" ezért keresett magának másikat. Szóval igaza van a Csányinak a kutyák tényleg "szőrős gyerekek".

Szólj hozzá!

Vasárnap.

2018.03.18. 15:40 :: A Tengerész

Szégyenszemre nem a hajón aludtam, hanem bent a házban. A sérült kezem miatt pár napig hanyagoltam a tűzifa hordást a hajóra, kifogytam a tüzelőből, mire meg nagyjából rendbe jött a kezem, eleredt az eső, nem tudtam kihordani, mert  a vizes fa nem jó tüzelni. Tegnap  is szakadt az eső amikor éjfél után lefeküdtem, reggelre viszont mindent vastag hó borított. Én amúgy imádom ezt az időt, csodás látvány, a hideg nem dermesztő, éppen csak mínusz, szélcsend és végtelen békés nyugalom. Ilyen volt a világ amikor fél hétkor a szokásos sétára indultunk a kutyával.001_99.JPG

002_81.JPG

004_54.JPG

006_33.JPG

007_28.JPG

005_46.JPG

009_15.JPG

010_15.JPG

011_18.JPG

Persze március második felében azért ez már túlzás. De most alighanem az fog következni, hogy lesz két hét tavasz és aztán kitör a nyár.

                                                          

Szólj hozzá!

Szombat.

2018.03.17. 23:43 :: A Tengerész

Ismét néhány régi kép. Ez itt Malakka városa. A XIV. században gyarmatosították a portugálok, de később holland gyarmat lett, a végén a mindent felfaló brit oroszlán erre is rátette világbirodalmi  mancsát.20180316120402_03.jpg

Ez egy holland telepesek által épített templom volt. Tele volt a fala az "örök nyugalomra" helyezettek sírköveivel. Olvasva a megkopott  születési és halálozási évszámokat, az elsöprő többség nem érte el a 30 éves kort és senki se élt 40-nél tovább.20180316120402_04.jpg

Sajnos már nem emlékszem melyik város Thaiföldön, a szokásos chinatown néhány magasabb házzal tarkítva, 

20180316120402_10.jpg

aztán az utca végén minden átmenet nélkül a dzsungel.

20180316120402_09.jpg

Kicsit barangoltam benne, ugyanazok a növények mint anyám virágcserepeiben, fikuszok, pálmák, filodendronok, szanzevériák, csak minden sokkal nagyobb, az a  cirmos zöld/sárga levelű futónövény amit "szobai futókának" hívnak és valóban,  itthon pár milliméter vastag szárral kanyarog a falon, a levelei meg legfeljebb féltenyérnyiek, itt combvastagságú és a leveleivel egy 6 éves gyerek betakaródzhatna.

Ugrás egy másik országba, ez a Shatt al-Arab folyó, mely a Tigris és az Eufrátesz összefolyása után vezet a tengerbe.

20180316123152_12.jpg

Felfelé a folyón pálmaligetekkel szegélyezett partok közt.

20180316123152_04.jpg

Ezen hajóztunk fel az M/S Budapesttel 1976-ban a Földközi, tengeren, Szuez csatornán, Vörös tengeren, Arab tengeren, Perzsa öblön át, hogy szocializmust építő arab barátainknak vigyünk a jugoszláviai Ploce kikötőből mezőgazdasági gépként deklarált testvéri kézifegyvereket, légvédelmi ágyúkat, tüzérségi lőszert az iraki Basrahba, hogy eredményesen harcoljanak velük az imperializmus ellen. Odafelé a Földközin egyszer kigyulladt a főgép, kipufogócsöve, amire egy, az adagolóelemről leugró csőből fene tudja  mennyi ideje spriccelt bele a befecskendezés ütemére a nehézolaj. Amikor már a méteres átmérőjű cső hőszigetelése nagyon megszívta magát, miközben folyamatosan párolgott a 350 fokos kipufogógáz hatásra belőle az üzemanyag, a gépház mennyezetéig felcsapó szórólánggal belobbant. Csak a sokadik tűzoltókészülékkel sikerült eloltani az elektrikus műhelyből kihozott CO2 oltóval, mert a tengerésszelepes haboltók sorra csütörtököt mondtak. A hajótűz még kevésbé leányálom, mint szárazföldi, nem lehet elszaladni, legfeljebb kiugrálni  a vízbe. Ez robbanóanyaggal megrakott hajónál  egy kicsit még izgalmasabb. 

Ez itt Alexandria, Egyiptom kikötője. A kőgáton belül a belső kikötő, ahol a gyapotot rakodtuk, a külső kikötő ahol a halászhajók állnak és azon túl "odakint" meg a Földközi-tenger.

20180316123152_07.jpg

Ez meg ha jól emlékszem a 4 tonnás ( vagy 5?) arany Buddha Bangkokban.

20180316123657_10.jpg

Ennyi mára a képekből, kicsit össze-vissza találtattak elő a kacatokból.

És most, ahogy  egyszer korábban ígértem, miután kint reggel óta esik az eső, az lesz most. hogy a demokráciáról fogok beszélni.

 Általános vélekedés, hogy ez a létező államformák legjobbika, amihez valahogy az a képzet is társul, hogy elképzelni se lehet jobbat nála. Én aki gyakran kommentelek ilyen-olyan fórumokon, amikor kritizálom a demokráciát, gyakran kapok a fejemre sommás ledorongolást, hogy merek ilyet tenni, pláne, hogy ugye a Churchill is (aki szerintem is rendkívül okos ember volt) megmondta... Nos álljunk csak meg egy kicsit! Mit is mondott Sir Winston Churchill? Idézem:

"Many forms of Government have been tried, and will be tried in this world of sin and woe. No one pretends that democracy is perfect or all-wise. Indeed it has been said that democracy is the worst form of Government except for all those other forms that have been tried from time to time.…"

Azaz:  "A kormányzás számos formáját kipróbálták, és ki fogják még kipróbálni a bűn és  jaj e világában. Senki nem állítja, hogy a demokrácia tökéletes vagy bölcs dolog. Valójában az állam legrosszabb formája, kivéve azokat az egyéb formákat, amelyeket időről időre kipróbáltunk ..."

Szóval egészen biztosan jobb mint az ősközösség, vagy mint a feudalizmus, vagy mint a diktatúrák. Bár én tudok egy diktatúrát ami állítólag tökéletes, úgy hívják "mennyország" , de hát ott a diktátor az Isten, mindazonáltal még nem vágyom oda, előtte csinálnék, irkálnék még ezt ezt "idelent".

Ha az ember főzni akar, megnézi mi van otthon. Mert ha nincs otthon se ez, se az, nehéz tökéleteset alkotni,  az eredmény nyilvánvalóan függ attól mit talált a szakács a spejzban. Ahogy mondani szokták "mindenki azzal a szarral főz amije van", lófejből nem lehet olyan halászlét főzni, mint többféle folyami halból. Egyáltalában BÁRMIT csinál az ember fontos a minőségi alapanyag. Én aztán igazán mestere vagyok a "szarból várat"  építésnek és rengeteg dolgot csináltam már amiről a kutya meg nem mondja, hogy recicling, de vannak határok. Hogy jön ez a demokráciához? Nos az meg  emberekből készül és ott is fontos az alapanyag minősége. Be lehet vezetni a vizet, a gázt, a villanyt, de a demokráciát azt nem lehet. Annak magától, hosszas evolúció során kell kialakulnia. Hogy mennyire így van az a közelmúlt "arab tavasz" bebizonyította. Majd minden arab országban jártam a '70-es években, amikben valamiféle diktatúra volt. Ezekben az országokban emberek  szaporodtak, boldogultak, vagy nem boldogultak, örültek vagy épp a fogukat csikorgatták, de ÉLTEK. Volt egy diktatúrájuk amihez hozzáidomultak, megszokták, beleszocializálódtak. Lehet róla vitatkozni, hogy miért és kinek volt fontos kiirtani ezeket a diktátorokat. megdönteni  a rendszerüket, de ebbe én most nem mennék bele, mert a mondanivalóm szempontjából nincs jelentősége. Csak annak, hogy miután kitört a "szabadság" az erősek elkezdték megpróbálni betölteni az űrt ami a diktátor hagyott maga után, a rabságba szokott nép meg azonnal hiányolta a "gazdát", mert ahhoz szokott, hogy eltartsák, gondoskodjanak róla, a háta közepébe se kívánta a szabadon éhendögleni alternatívát. Szóval mindenki úgy viselkedett mint azelőtt. Mint a vadállatok amiket az ember a házhoz szoktatott és ha bezavarják az erdőbe ahonnan  származott nem találja a helyét.

De nekünk "szerencsére" nem kell elmenni példáért olyan messzire sem.  Magyarországon igazából nem demokráciára vágyott a többség, hanem egy olyan új Kádár Jánosra aki továbbra is hagyja lopni a fabrikból , belerakja a tyúkot a fazekába vasárnaponként, de attól, hogy immáron polgári demokráciában és  nem proletárdiktatúrában tengeti az életét,  hamarosan úgy fog élni, mint a Joseph  Wassertrüdigenben. És az erősek, akik jókor voltak jó helyen, azonnal rátették a kezüket  a "népvagyonra", a többség meg azt vette észre, hogy neki a demokrácia nem adott semmit, sőt.  Demokráciává vált ettől a rendszer, demokratává váltak ettől az emberek? Aligha.  Az ember azzá lesz amivé alakul, alakítják. A demokráciához hiányzott az alapanyag. A szabad, magáért és közösségéért cselekvő, progresszív gondolkodású felelős  állampolgár. Nem kerülgetem tovább a szitokszóvá vált kifejezést rá, a liberális ember. Addig ment a dolog, hogy a többségi jobbágy sorsának rosszra fordulásáért azokat a keveseket hibáztatja,  öklét rázva fenyegeti, űzi el a hazájából, akik  a haza sorsán jobbíthatnának. Az elégedetlenséget kihasználva feltűntek az új éhesek, akik úgy gondolták, hogy nekik is jár, sőt több jár mint az elsőgenerációs tolvajoknak és magukat nemzeti színű paravánnal álcázva elkezdték kilopni amit csak még lehetett. Olyan ügyesen csinálták és csinálják ma is, hogy jeleseik többet szedtek már össze maguknak, mint a feudalizmus országnagyjai. Ezeket is megválasztotta a jobbágyhad, tehát ugye a demokrácia továbbra is működik. Működik? Ne döntsünk még,  menjünk tovább! Az újéhesek demokratikus (?) többségükkel olyan törvényeket faragtak, hogy gyakorlatilag nem lehet őket demokratikus szavazással leváltani, azokat a hivatalokat amik a demokráciát fékekkel, ellensúlyokkal hivatottak mederben tartani részben lebontották, részben telerakták olyan vazallusaikkal akik kizárólag az egyetlen fővezér parancsának engedelmeskednek. És majd elfelejtettem, bekebelezték a médiát, amiből mindazok tájékozódnak, akinek nincs Internet-hozzáférésük, márpedig ők még mindig többségben vannak az országban. Az ma már teljesen magától értetődő, hogy a "köz"-média amit MINDENKI adójából tartunk fenn KIZÁRÓLAG kormánypropagandával mérgezi a népet és kormánytájékoztatás címen a mi adónkból finanszírozott óriásplakátokon harsogja a képünkbe a hazugságait. Még mindig azt mondja valaki, hogy Ez A demokrácia?  Én mér régóta nem, de ne én döntsek, menjünk tovább!.

Egyetlen igazi egzakt  tudomány létezik  a matematika. A többi "valódi" tudomány ebből ered, a többi amiben nincs matek az csak hohmecolás. (megszerettem ezt a mélyértelmű azt hiszem héber szót). De miféle matek lenne az amiben a dolgokat csak a "számuk" alapján hasonlítjuk össze? A demokrácia sajnos még a legtisztább formájában is rossz matek. Olyan mint amikor a tojást vonja ki valaki a krumpliból. Egyformák az emberek? Nem egyformák. Vannak okosabbak és vannak butábbak is köztük? Igen vannak. Vannak akiket meg lehet hülyíteni, megvenni, átvágni? Igen vannak.  Ezek lehetnek tanult, értelmes emberek amúgy, de mégis megvezethetők. Nem az eszükkel gondolkodnak, hanem érzelmeik alapján döntenek. Gyakran jó az érzelmekre hallgatni, az ember nem robot, attól ember, hogy érzelmei vannak (bár ebbe most belegondoltam a kutyámnak is vannak, igaz ő majdnem ember), de nem lehet mindent érzelmi alapon, különösen nem a racionalitást mellőzve értékelni. Kiváltképpn veszélyes dolog a hit. A hit minden racionalitást  ledob magáról. Szekták hisznek a világvége bekövetkeztében egy bizonyos napon és ha az a bizonyos nap elmúlt megmagyarázzák, hogy téves volt a számítás és új napban hisznek, vagy egyszerűen megölik magukat tömegével, mert az nem létezik, hogy ők túlélték a világvégét. Ha elfogadjuk azt hogy vannak nagyon buta emberek (márpedig vannak), ha elfogadjuk azt, hogy  emberek képesek minden racionalitást minden igazságot helyettesíteni dogmákkal (márpedig képesek), ha képesek a matematikának se hinni, ha az nem a hitüket támasztja alá, akkor megtaláltuk hol hibádzik legigazábban a demokrácia. Márpedig erre is képesek, mert minek nevezzem azt, hogy amikor egy vitában számokkal bizonyítom szektavezérük aljasságát, kivágják a nonpluszultrát, ami olyan mint ultiban a Fedák Sári, hogy deagyurcsányazmeghazudottbeisvallotta és a végén megállapítják,hogy deaznekednemtűnikfel. Pedig egyáltalában nem számít mit hiszek én, ráadásul feltűnt és ugattam is akkor is, meg mindig amikor kellett, de a matek akkor is igaz, ha én egy ótvar büdöslábú exkomcsi pribék vagyok, ennek ellenére van pofám azt állítani, hogy 2 x 2 = 4, mikor neki megmondta a vezér, hogy ez ma már nem igaz, mert ez libsi Sorosista ortodox matek.  Miközben nem engem kell legyőzni a vitában, hanem azt amit mondok. De az hibátlan, viszont egy önérzetes hívő nem viselheti el, hogy nincs igaza, ezért akkor is igaza kell legyen ha nincs. És ha a hívők többségbe kerülnek a gondolkodókkal szemben, akkor a demokrácia a hülyék diktatúrájává válik. Ez volt a hitlerájban is és ez van ma Magyarországon is.

A hívők bármikor hajlandók hozzágörbíteni az igazságot a beléjük plántált hit védelmében bármilyen hazugsághoz. Tegnap nézem a TV-ben a Híradót, azt mondja Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója a  sajtótájékoztatóján, hogy Karácsony Gergely vasárnap elismerte, hogy laktanyákba akarják telepíteni a migránsokat. Ez még akkor is a legundorítóbb hazugság ha majdnem igaz. Mert egyrészt nem ezt mondta csak majdnem és mikor is mondta? Amikor a Fidesz remek magyar nyelvű óriásplakátokkal védekezett a bevándorlók ellen és hónapokon át kempingeztette őket a Keleti pályaudvar előtt a Baross téren meg a megboldogult Köztársaságnak még az emlékét is végképp eltörölni kívánó II. János Pál Pápa téren. Tarlós István fideszes főpolgármester szájából hangzott el akkoriban egészen komolyan az a javaslat, hogy akkor már ne a Baross téren tárolják őket, hanem kell csinálni egy tábort a Népsatadionnal szemben a Verseny utcában a volt bolhapiac helyén. Ehhez képest mondta akkor alternatív megoldásnak a nem használt volt szovjet laktanyákat Karácsony Gergely. De a hívő egyrészt olyan buta, hogy elhiszi ami a Hidvéghy szájából az agyába áramlik, mésrészt ha tudja is hogy hazugság akkor is elégedetten csettint  a nyelvével, hogy mekkora pofont kapott most az "ellenség". ENNÉL bármilyen sport különb, mert ott vannak szabályok. még az MMA-bn sem szabad a szemet meg a heréket támadni. A "demokráciában" minden aljas eszköz megengedett a hatalom érdekében  az alattvalók egymásnak ugrasztásában, miközben a Haza, a Nemzet amire folyamatosan minden diktátor hivatkozik, le van szarva. Nem számít, hogy senki nem akarja teletelepíteni arabokkal az országot, azt hazudják, hogy ők tudják, hogy de  igen. Nem számít, hogy a "másik oldalon" is (pláne több másik oldalon) derék magyarok vannak, rájuk uszítjuk a csőcselékünket, mert  ha kiragadják a kezünkből  a kassza kulcsát mit fogunk fosztogatni ezután? Pár napja a FB-on szörmentiben megemlítettem néhány tényt valamely vakbuzgó, ráadásul "finom hölgynek". Mi volt a válasz? "Akkor fogadj be a konyhádba hat koszos migránst!" Amúgy, hogy ne legyen a dolog egyoldalú, minden oldalnak megvannak a maga bugrisai, én aki gyakran kommentelek ide-oda, voltam már fasiszta, náci, komcsi, bolsi, zsidó ( ez különösen szofisztikált volt, arra hívta fel a figyelmemet a derék fajmagyar, hogy vigyázzak, ne hajoljak közel a monitorhoz, mert beleverem a kilincsorromat) , feminista és hímsoviniszta. Tele vagyunk gyűlölettel,ami mérgez, pusztít és gátol mindent ami jobbsorsra fordíthatná a Hazát.

Visszatérve Churchill veretes mondatára. akkoriban kicsit azért más volt a helyzet. Mert nem is volt igazán vegytiszta demokrácia. Az emberek valahogy tudták hol a helyük a társadalmi ranglétrán. Igenis tömegével voltak választópolgárok, akik óvakodtak beleugatni a nagypolitikába és vagy maguknál okosabbakat kérdeztek meg vajh kire is szavazzanak, vagy egyszerűen távol maradtak az urnáktól. Még a magyar szóhasználatban is volt olyan hogy a politika az "úri huncutság"  a nadrágos emberek dolga, jobb abba nem beleavatkozni a gatyás parasztnak. De korunk meghozta a személy korlátlan mindenbe való beleugatási jogát, szóval az IGAZI demokráciát és ez egyrészt az Internet nyilvánosságának ( ahol álnéven minden bugris leugathat egy akadémikust), másrészt annak köszönhető, hogy az agitáció nagymesterei felfedezték a korábban intakt együgyűek hadát akiket életre galvanizálva, mint a bunkósbottal le lehet győzni az örökösen kisebbségben lévő gondolkodókat. és akkor a győzelem után fel lehet kiáltani "Nézzetek a táblára!". Igen, nézünk és zokogunk. A bugrisság ül tort a demokrácia jegyében a POLGÁRI demokrácia felett.

EZ a csapda a demokráciában. Hogy nem gondolkodók vetélkednek az alázatos szolgálatra kerülésért, hanem önző szektavezérek a fizikai uralkodásért, és ha többségben (pláne aljas törvényekkel meghekkelt virtuális többségben) vannak akik nem érettek a demokráciára, mert jobbágyok miközben  megjelennek a mágikus képességű ámítók, a Cipollák,  akik  képesek magukba bolondítani hívőkké tenni a többségi hiszékenyeket, akkor elindul a társadalom vissza  a feudalizmusba. Miközben mindenki azt mondja hogy "hát de hiszen demokrácia van". Pedig  nincs. 

12 komment

Péntek.

2018.03.16. 18:00 :: A Tengerész

Pár kép a mai esős nap digitalizált dia terméséből.

Ethiópiában  valamikor '78-79 táján. ENSZ gabonát vittünk az M/S Petőfivel. Rotterdamban benyomták a silóból fél nap alatt ( nem tudtunk olyan gyorsan kiballasztolni, amilyen gyorsan ömlött befelé a gabona), "odalent" beszállt a hombárba 100 szerecsen és zsákokba merte vödörrel a búzát, a zsákot bevarrta ( zsák, spárga, görbe tű a rakománnyal jött), berakta a hálóbrágába és amikor összejött egy emelés, ment a partra20180316115358_07.jpg

Ahol mások ilyen pőrekocsikra rakták. Semmi gép, a traktoron kívül ami  a kocsit elhúzta valahová, és a hajó saját daruján kívül minden kézzel, itt az utóbbi röpke 4000 évben amikor felhagytak a piramisok építésével, sok minden nem változott. 20180316115358_08.jpg

Eritreai szépségek. Csak nagyon ravaszul  lehetett őket fotózni, mert amint észrevették a gépet szégyenkezve eltakarták az arcukat.

20180316115358_06.jpg

A gyereke mindenütt csodálatosak, Eritreában,

20180314172937_08.jpg

Mozambikban ( sokat nem lacafacáznak velük az anyák, felköti a hátára, néha kettőt is láttam, és ugyanúgy végzi a napi teendőit),

20180316120402_01.jpg

Thaiföldön,

20180316120633_02.jpg

Indiában,20180314172937_09.jpg

Burmában,

20180314172937_05.jpg

20180314172937_11.jpg

vagy Malajziában.

20180314172937_07.jpg

20180314172937_10.jpg

Úgy döntöttem, hogy meggyógyult a kezem. seb még van, de már csak kicsit húzódik, mondjuk sokat segített, hogy tegnap este 6 nappal  a harapás után, kiszedtem belőle a varratokat, mert idegesítettek a kiálló, mindenbe ( kesztyűbe, zseb szélébe, pulóverujjba) beleakadó szúrós damilok. Azt hiszem könnyen megúsztam.

 

 

2 komment

Szerda.

2018.03.14. 23:43 :: A Tengerész

Tökjó a kezem. Pénteken varrták, elvileg szombaton kellett volna vele menni kötözésre, de hiába volt szombat olyan quasi "kommunista szombat" a húsvéti péntek odatolása miatt, a helyi szakrendelő zárva volt én meg ezért Pestre nem mentem fel, átköttettem magam J-vel. Vasárnap meg már csak egy ragtapaszt raktunk rá, hétfőtől meg nincs rajta semmi. Az öltések remekül tartják a sebszéleket, gennyedzés nincs, szépen beszáradt, erőkifejtést azért nem erőltetek, de fájni nem fáj, legfeljebb húzódik, kézmosás rendben működik (mondjuk koszolós munkát most amíg a varrat bent van nem végzek)vasárnap este óta már harmonikázok is vele. Rákérdeztem az állatorvos barátomnál mennyi a varrat bentmaradás ideje, azt mondta 8-12 nap, vasárnap kiszedem az öltéseket is és akkor ez a "projekt" is lefutott. Én egyébként azt hiszem ebben is mázlista vagyok, a sebeim gyorsan és gennyedzés nélkül gyógyulnak. Egyszer volt egy sebem ami nagyon lassan jött rendbe, de hát azt komolyan elfertőztem. Amikor a hajót építettem a decken hegesztettem a korlát tartókat és egy fehéren izzó folyékony olvadt vasgömböcske belegurult a cipőm nyelve mögé és beégett a lábamba. Ugye égésre víz kell azonnal ( "azonnal"...cipőt kifűzni, cipő le, zokni le), más nem volt kéznél, mint az a szivacs amivel a hegesztés környékét hűtöttem a deck szélén megálló koszos esővízzel hogy minél kevesebb festés égjen le, azzal a vízzel nyomtam tele a sebet. Aztán kipiszkáltam a megdermedt vasgömböcskét, ami jól beette magát a lábfejembe. Na ez a seb sokáig gyógyult, több mint egy hónapig jártam mezitláb, nyitott sebbel, hogy tisztuljon és szellőzzön, szerencsére meleg nyár volt és szállodában dolgoztam ahol minden szőnyegpadlós.

Na szóval hogy most nincs koszolós és erőszakos fizikai munka idebent bíbelődök, miután a http://kopar.blog.hu/  eheti fejezetét megszerkesztettem ( még egyszer átnézem és megy ki éjfél után élesben) nekiálltam folytatni a régi diák szkennelését. Nem tudom mennyire van még meg az a világ amit 40 évvel ezelőtt fényképezőgéppel megörökítettem, de most amikor nézem a képeket, minden perc ami ott és akkor megéltem felelevenedik bennem. Mondatokra emlékszem szó szerint amik akkor elhangzottak, ami azért furcsa, mert amúgy arra nem emlékszem mi volt tegnapelőtt az ebéd.

Az M/S Petőfi úszódokkban 1978 ( vagy 79) Szilveszterén Amszterdamban. Az a piros alak ott az orr alatt én vagyok.20180314171742_01.jpg

Ahogy a hajócsavarnak támaszkodva is.20180314171742_08.jpg

Azóta se jártam Amszterdamban, akkor ilyen volt, azt hiszem sokat nem változott.

20180314171742_04.jpg

20180314171742_02.jpg

20180314171742_03.jpg

A piac az egész világon nagyjából egyforma csak a szag más. Juteszembe amikor még megvolt a kínai piac  a Kőbányai úton a Ganz teleppel szemben a  Fiumei út és a Könyves Kálmán közt, a látvány, az élmény, de még a szag is pont olyan volt mint Bangkokban. Aztán bánatomra letarolták, ami szembe vele most a Ganz épületeiben van, az már nem az igazi. Ezen a képen a kínai kislány miközben zöldséget árul, a leckéjét írja.

20180314172413_04.jpg

A mámik szemmel láthatóan óriási szenvedéllyel zsugáznak, számomra ismeretlen figurás picinyke kártyalapokkal ha jól emlékszem a kép Phuketben készült.


20180314172413_05.jpg

 

20180314172413_06.jpg

Piac Afrikában Mozambik kikötővárosában. Az egykori portugál Lorenzo Markest akkor már Maputonak hívták. Szocialista támogatásként nulla kilométeres, de rettenetesen  levedlett honvédségi járműveket, meg persze fegyvereket és lőszert vittünk oda, talán még most is használják a kalózok.

20180314172413_07.jpg

Ez már Rangoon.

20180314172413_09.jpg

 

20180314172413_08.jpg

Rangoon persze nem a piacáról híres, ott van a világ legnagyobb buddhista temploma a Shwedagon, egy domb tetején, amit a trópusi tűző napon elég fáradságos volt megmászni( már a nyílt tengerről feltűnik az aranyozott monstrum) de megérte.

20180314172937_04.jpg

De ez persze nem egy európai értelemben vett templom, hanem egy hatalmas komplexum rengeteg kis építménnyel.20180314172413_12.jpg

20180314172937_01.jpg

20180314172937_02.jpg

A szőnyeg azért kellett, mert a nap annyira felhevítette a márványpadlót, hogy sütötte az ember talpát. mert persze csak mezitláb szabadott járkálni.

20180314172937_03.jpg

Vele összebarátkoztam. 20180314172413_10.jpgNekem akkor öreg szerzetes volt, most a képen látom, hogy milyen fiatal. Teljesen másképpen gondolt a világ dolgaira mint én. Mondott olyasmiket amiket azóta se felejtettem el. Hitt a lélekvándorlásban és a meditációban. Csak azt ette, eheti minden szerzetes amit a hívei hoznak neki, naponta csak egyszer étkeznek, mint nálunk a kutya, az a kerek agyagfazék a lába előtt  az ételes edénye, egyáltalában mindenre amire szüksége van csak adományból származhat. Miközben beszélgettünk, egy ember meghajlás mellett átadott neki egy tekercs WC papírt, de mondta, hogy kell mostanában kapnia egy olvasószemüveget is valakitől, mert  a régi már szigetelőszalaggal volt összeragasztva. Pénze saját célra nem lehet. Nem is rossz. Ha a pap sikertelen tevékenységével a hívek körében, nem adnak neki enni és akkor éhenhal. Naponta bejár ide imádkozni, meditálni, meg beszélgetni az olyan tudatlanokkal mint én, de amúgy van a környéken saját temploma és közössége. Kérdeztem mi a dolga ezen kívül, azt mondta, ha például két család összevész, akkor eljönnek hozzá és ő igazságot tesz köztük, amit azok elfogadnak.

Én is leültem meditálni, de nekem kemény volt a kő és a törökülés se ment.

20180314172413_11.jpg

Szóval ilyen antik képek kerülnek mostanában elő a kacatosból.

 

 

 

5 komment

Szombat.

2018.03.10. 11:51 :: A Tengerész

Végre javul az idő. De én sajnos nem dolgozhatok most éppen. Ahogy gyerekkoromban mondták az öregek "mindig b@szik valamit a kutya". Méghozzá szó szoros értelmében. Tegnap délután sétálunk a kutyával, amikor feltűnt egy ember szintén kutyával a "Vacakkal". Szmájlival korábban már találkoztak és békésen futkároztak, nem tartottunk semmitől. De amikor most közel kerültek egymáshoz, elkezdtek morogni, nem tetszett a dolog, hívtam is vissza az enyémet de V gazdája leintett, hogy hagyjuk csak majd kialakul, csak barátkoznak. Hát NEM, egyszercsak az én szelíd jólnevelt kutyusom mint egy vadállat támadt a hozzá hasonló termetű Vacakra. Azonnal rájuk vetettem magam, hogy szétválasszam őket, aminek az lett az eredménye, hogy a Vacak ráharapott a jobb kezemre és miután a Sz meg nem volt hajlandó engedni a harapásból amivel a másik kutyát szorította, az meg az én kezembe vájta bele mind jobban a fogait. Ez eltartott jó darabig, végülis csak úgy sikerült kiszabadulnom, hogy egy jó mély, kb 4-5 cm -es elágazó szakított seb marad a kezemen. Mielőtt jobban megnéztem volna azt gondoltam, hogy nem kell orvos, de aztán, kivéreztetve, kinyomkodva, lemosva alaposabban megnéztem a sebet és megállapítottam, hogy ezt bizony össze kell varrni. Még eljátszottam a gondolattal, hogy megpróbálom magam, de aztán letettem róla. Kölcsönkértem a szomszédból egy autót, mert ezzel a kézzel ne akaródzott csónakot vízre tenni, átautóztam a HÉV megállóhoz és elmentem a Fiumei úti traumatológiára, mert péntek délután itt nálunk sebészet az nincs, sőt hiába van ma országosan ilyen quasi kommunista dolgozós szombat, a rendelő ma is zárva van.

Nos baleseti ambulancia... akik nagyon régen olvassák ezt a blogfolyamot talán még emlékeznek amikor sajkacsont töréssel voltam ott ápolt, azóta mintha romlott volna a helyzet ott. Sor a recepción, a rendszer túlterhelt, ez szemmel látható. A dolgozók nyilván mindent megtesznek a páciensek megfelelő infomálásáért, ezért minden ajtó, ablak, fal teleragasztva ragtapasszal rögzített A4-es papírokkal,nyilakkal,  hogy mi merre van,mit szabad, mit nem szabad, mit kell időben elővenni, bemutatni. Tehát "valakik" tudják mi kell a betegeknek, de hogy erre ne legyen egy normális kinézetű, belsőépítészeti dekorációs megoldás, az valami balkáni. A klotyóban a kéthengeres egyike zárva, a két piszoár egyike letépve a falról, a két mosdóból az egyik szintén hiányzik, a másikon a csap lötyög csak az imádság tartja, szappan naná, hogy nincs, ahogy kézszárító vagy papírtörölköző sincs. Amikor az embert regisztrálták a recepción és a papírjai, betegbiztosítása rendben találtattak, megmondják melyik rendelő előtt várjon. Természetesen ott sincs igazi felirat, szorgalmas kezek színes filctollal írták fel óriási számokkal az ajtók főlé, ez is jó, csak hát nem európai, de hát, úgyis Türkmenisztán az új mintaország. A mentők sorra hozzák a kerekes ágyakon a betegeket, jobbára nagyon öreg embereket, egy néni ( még nekem is az) panaszkodik, hogy amikor a mentős megemelte eltört a bordája. A megfelelő rendelő ajtaján a nővér kiszólva elvileg szólítja azokat akiket a recepció beregisztrált a kompjúterbe, de itt zsivaj van és tömeg aki nem az ajtóban áll az nem hall semmit, ráadásul a tepsikben fekvő öregek nagyrésze még nálam is süketebb, leginkább holtfáradtan alszik úgy ahogy a mentős leparkolt vele ahol helyet talált, távol az ajtótól, ilyenkor a nővér körbejár, felráz minden alvót és megkérdezi tőle ő e a Kovács néni. Egyszercsak engem is szólítanak, orvos csak rápillant a bekötött kezemre ahogy J-vel az otthoni mentődobozból elláttuk, mondja menjek röntgenre egy kinyomtatott cetlivel, amit dobjak be ott az ajtón. Vajh ha már bent vagyok a gépben, mért kell cetli? Mert a röntgen a vizsgáló orvossal már képernyőn kommunikál, tehát van egy létező rendszer, csak hát pont az hiányzik a szoftverből ami a papírt helyettesítené. Kapok két űrlapot, hogy miközben várakozok töltsem ki, az adataim, meg az esetet, hogy hogy is történt, nyilatkoznom kell a bűnös kutya betegnek látszott e, (nem) volt e oltva (volt) , van e lehetőség az állat 14 napon át történő megfigyelésre (van). Röntgen után ismét várakozás az 1-es rendelő ajtóban, úgy egy óra múlva behívnak, másik doki van már, úgy látszik váltás volt, lenyisszantja a sebről a saját kötésemet, tesz rá egy sokkal szarabbat és átküld a műtő ajtó elé, hogy ott lobogtassak egy újabb papírt, hogy ha kijön valamelyik iparos lássa hogy van ott még egy munkadarab. Ott is ülök egy szűk órát, közben aggódom mikor fogok végezni, mert ha lekésem a 23:35-ös utolsó HÉV-et, akkor csak reggel tudok hazamenni. De aztán mégis újra beszippant a rendszer, műtőasztal, érzéstelenítés, sebszélek lefaragása és ahogy oldalt sandítva megállapítom, olyan 4-5 öltés, meg egy cső a sebbe, kötözés és mostmár csak 20 percet kell várni az 1-es ajtó előtt a papírokra. Piszok meleg van, ruhatár sehol, izzadok  ácsorogva  a hónom alá csapott kabátommal, a rendelőbe amíg papírozik a doki meg a dúskeblű asszisztens, kérdezem van e még valami, el vagyok e engedve, mondja a vicces orvostojás, hogy "sőt, el van zavarva", na mondom  magamban, akkor mielőtt felvenném a kabátomat, megkérdezem "te, nem kellett volna nekem egy tetanuszt is kapnom?" "nem kapott??", kérdezi csodálkozva az orvostojás, "Nem kaptam, pedig SZERINTEM ilyenkor kell, de hát én csak a csapos vagyok, hivatalból nem értek hozzá". A doki egy kicsit sincs megsértődve, behív egy hozzáértőt, aki a seggembe vág egy tűt és mostmár szabad vagyok mint a madár, még épp elérem az utsó HÉV-et.

Kicsit nehéz így lefogni egy F dúrt, harmonikán meg se próbálom.

005_45.JPG

10 komment

Péntek.

2018.03.09. 14:13 :: A Tengerész

Itt a tavasz. Hó már csak foltokban, viszont sár az van doszt. Ha felszárad végre, a "külső körlet" rendezéssel indítok. Addig marad a benti piszmogás, blogok, régi képek digitalizálása, zenélés, olvasás. Apropos a Kisember ismét hajón zongorázik, folytatta a blogját is, bár ő már a Karibon van, de a blogja még Szentpétervárnál jár.  http://vizizene.blog.hu/

 

1 komment