Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Csütörtök.

2018.03.29. 16:34 :: A Tengerész

Fenébe, nagyon érzem a koromat. Kétszer fél  napig dolgoztam a szennyvízátemelőn. Mondjuk én voltam a hibás, negyedik éve működik az automatikus rendszer, amikor összegyűlik az aknában egy bizonyos mennyiségű  anyag az úszókapcsoló bekapcsolja a búvárszivattyút ami továbbítja a nyomott rendszerű közcsatornába. (azért van erre szükség, mert a sík vidéken nincs lehetőség gravitációs lefolyásra) Miután gond nélkül működött, rá se néztem soha, sőt jól tele is pakoltam az aknafedőt, többek közt azon állt a kutyaól. Na most viszont kiöntött. Kevés ennél undorítóbb munka van a világon. Előbb le kell merni a tetején úszó bűzös zsírréteget, aztán eltávolítani az  anyag hígját egy másik búvárszivattyúval, ezt kinyomattam a kert egyik félreeső részébe ahonnan elszivárog a talajba, aztán jött az alsó harmadban összegyűlt szennyvíziszap, ezt egy botra kötött nagyobbacska tejfölösvödörrel meregettem vödörbe és hordtam ki egy ásott gödörbe. (akinek a "szennyvíziszap" nem egészen világos, ez a sz@r sűreje). Ez a meregetés nagyon macerás, próbáltam "megúszni", amikor a szivattyú már látszott, kiemeltem és folyamatosan slaugoltam, hogy egyáltalán kézbevehető állapotba kerüljön. Kiderült, hogy működik, csak eldugulhatott az iszapba került valamiktől, rejtélyes textilszerű dolgok foszlányait találtam a kikerült anyag elemzése során. Na visszaraktam a szivattyút, de nem volt hajlandó csökkenni az anyag az aknában. Felmerült bennem a gondolat, hogy esetleg az elmenő csőszakasz dugult el, ezért ismételtem megbontottam a kidobóágat, hogy lássam maga a szivattyú szállít e. Nem szállított. Szóval pörög-forog, de nem szív. Már ott tartottam, hogy akkor szétszedem, de mondom próba mégegyszer. És akkor BEINDULT! Nem mondom, hogy nem számítottam rá, mert ezért fordítottam óvatosan a kidobóágat az aknafal felé, de hogy ENNYIRE beindul, arra őszintén szólva nem gondoltam. Pedig gondolhattam volna. Ez egy 18 m emelőmagasságú aránylag nagy teljesítményű szivattyú, szóval amikor végre elkapta az "anyagot" , azt úgy vágta neki az aknafalnak, hogy még a mennyezetre is felcsapódott a "szennyvíziszap". Csak egy pillanatig tartott, mert persze rögtön elengedtem a csáklyával a felemelt úszókapcsolót... de ennyi is elég volt. Szóval a szivattyú szétszedést megúsztam a zuhanyt a szennyvíziszappal nem. De a jó a dologban az, hogy a szivattyú amiért aggódtam, hogy meghibásodott egészséges, én nyomatékos leckét kaptam, hogy a rendszer karbantartását nem szabad elhanyagolni, mindent (beleértve magamat) átmostam, kiszivattyúztam szóval minden remekül működik.004_55.JPG

Viszont piszokul elfáradtam. Tegnap túllendültem az egészen, de még ma is fáradt vagyok a rengeteg guggolászástól, hajolgatástól emelgetéstől. Szóval miután többször említettem, hogy ez  többek közt egy önmegfigyelésen alapuló gerontológiai kutatásblog is, jó ha tudjátok, olyan 70 éves kornál van az én tapasztalatom szerint az inflexiós pont. Attól kezdve szignifikáns a fizikai öregedés.

Azért szennyvízátemelő ide, szennyvíziszap oda, kötelességszerűen kijöttem ma is a Kopárbloggal http://kopar.blog.hu/2018/03/29/ggr_2018_33_resz  mert rendnek muszáj lenni!

17:34 Akinek kutyája van azt ugyebár a szőrös családtag szakadó esőben is elviszi sétálni. Az imént érkeztünk vissza, tavasz van. Először nem is tudtam mért érzem magam biztosnak ebben, de aztán rájöttem, megszólaltak a  madarak. Ahány csak van hangicsál, fütyörészik, énekel, trillázik ahogy a csőrén kifér. Jól eláztunk, Sz most ott fekszik elégedetten a cserépkályha előtt a száradó kabátom alatt és bűzölög a vizes bundájában.006_34.JPG

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr6613788714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KAMA3 2018.03.29. 17:43:45

Az a tapasztalatom, hogy ha nincs elég magas vízoszlop az ilyen búvárszivattyúk felett, akkor nehezen kapja fel a vizet. Kiemelés után légbuborék marad benne, és nehezen tudja kidolgozni magából. Főleg akkor, ha a nyomó ágon hosszú cső van. Nekem a pincegarázs előtti összefolyóban van ilyen, az állandóan szárazra kerül, és alig van felette víz. Néha csak akkor kapja el, amikor éppen kezd kiönteni az árokból.

Az is problémát szokott okozni, hogy ezeknek az átemelőknek kell egy bizonyos vízhozam, hogy ne ülepedjen le az iszap. 2 személynél lassabban telik, emiatt két ürítés között van ideje leülepedni.

A harmadik probléma a zsír. A társasházban, ahol sokáig laktam, annyi zsír rakódott le a cső falára, hogy amikor már hetente hívtuk a duguláselhárítót, végül kicseréltettük az egészet. 20 forintos átmérőre szűkült az eredetileg 110-es cső.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.03.29. 17:55:47

@KAMA3: Minden megállapításod pontos. Mindazonáltal 4 évig tökéletesen működött, szóval alapvetően én vagyok a hibás. Nem fog még egyszer előfordulni, megtanultam a leckét. Ha nagyon lesz ráérő időm (szóval alighanem soha), csinálok egy jelzőrendszert egy plusz úszókapcsolóval a vész szintérzékelésre.

Műszaki 2018.03.29. 23:16:04

Pont ezt akartam kéredezni, hogy anno amikor csináltad szó volt valami meghibásodás jelzőről. Ezek szerint az nem készült el?
süti beállítások módosítása