Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • Sün77: Jó látni a blog "újrahajósodását" (2018.05.17. 22:56) Csütörtök.
  • KAMA3: A villannyal tényleg észnél kell lenni, de sokan hajlamosak félvállról venni a témát. A csoki tény... (2018.05.08. 10:30) Vasárnap.
  • táncoslábú laces: www.origo.hu/tudomany/20140620-tigrisszunyog-invaziot-hozhat-az-eghajlatvaltozas.html Guglizd meg... (2018.05.06. 14:23) Péntek.
  • Műszaki: Köszönöm. Akkor a fiamnak volt részben igaza, ő is arra tippelt, hogy valahogy a vitorlák egyensúl... (2018.04.27. 09:28) Péntek.
  • Fruka1: @MaKata: Sajnos ezeknek az embereknek a nagy része nem fogja ezt fel, és nem is fogja felismerni m... (2018.04.13. 22:10) Csütörtök.

Linkblog

Péntek.

2017.12.15. 22:22 :: A Tengerész

Van az úgy, hogy az ember elhatároz valamit, aztán mégse tartja be. Már jó pár éve, hogy meghalt egy barátom és annyira lesújtott a dolog, hogy úgy éreztem egyszerűen nem akarok szembesülni az eseménnyel. Elhatároztam akkor megyek legközelebb temetésre amikor engem visznek. Addig soha többet. De be kellett lássam nem lehet ezt csinálni. Nem az elhunyt miatt, neki már tökmindegy. De magam miatt és a hátramaradottak miatt. Akiknek látniuk, érezniük kell, hogy nincsenek magukra hagyva a fájdalmukban. Így nem lehettem annyira önző, hogy tavaly nem megyek el a Poszlovszki Rezső, öreg barátom temetésére, amin ráadásul felkérettem a búcsúbeszéd megtartására és így voltam ott ma Csendity Gábor barátom "elhajózásán". Ez a szó szoros értelmében az volt, a  budapesti Árpád hídtó északra történt a hamvak vízre helyezése a "Halászbástya" nevű hajóról. Végig esett az eső, még az ég is Gábort siratta. Virágokat dobáltunk a lassan elúszó sóurna után, majd visszatért a hajó a gyülekezettel a Dráva utcai  pontonhoz. Miközben lassan haladó hajóról az esőverte vizet bámultam szomorúan, elvonultunk  a vizes VB létesítményei előtt, végig a parton a víz felől olvashatóan  még mindig ott virítanak a hatalmas  " FINA 2017 " reklámfeliratok. Ezeket nem kéne már leszedni? Vagy nem kaptak a kihelyezők rá ezért még újabb pénzeket? Maga a hangzatos nevű  "Duna aréna", azzal, hogy lebontották az oldalairól  a VB idejére ideiglenesen odatoldott kék borítású toldaléklelátókat, ettől még csúnyább lett. Tudom, "gustibus non est disputandum", de én ennél randább épületet ritkán láttam életemben. Még a hálistennek már lebontott Rosevelt téri "spenótház" is szebb volt ennél a trapézlemezzel hullámosan borított förmedvénynél.duna_arena.jpg

Amúgy amikor kis hazánk pályázott a VB rendezésre ezzel a látványtervvel nyertünkduna_arena_2.jpg

Még azt is megjövendölték, hogy a Dunáról fújó szél az aranyszínű áttört fémburkolaton zenei hangokat fog adni., az épület Európa gyöngyszeme lesz. Elb@sztunk a rendezvényre jobbsorsra méltó 170 milliárd forintot, ebből ez a külvárosi parkolóházra emlékeztető "gyöngyszem" körülbelül 45 milliárdba került és igazából világbajnokságon kívül másra nem használható. Mert se a nyugdíjasoknak pancsikálni, se a gyerekeknek úszni tanulni ugyanúgy nem való mint egy versenyzongora ( juteszembe a "csodazongorára" való pénzégetésben is jók vagyunk) hatéveseknek skálázni. Gondolom, ha a jegybevételekből kellene üzemeltetni, egy óra úszásért el kellene kérni vagy 10000 forintot. Ugye majd kimegy az angyalföldi proli család ( ahogy én aki ott születem és a Dagályra jártam, kimentem anno 1950 valahányban anyámmal, apámmal nyaranta 3 forintos jegyet váltva) egy vasárnap délelőtt és otthagy beugróra 50-60000 forintot.

Szóval ma nemcsak Gábor miatt voltam szomorú. Van itt határon belül kétmillió, határon túl meg újabb félmillió Fideszhitű  aki jövőre is meg fogja szavazni, hogy az országot tehetségtelen, tolvaj, hazug, demagóg senkik vezessék.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr8813504287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

whale 2017.12.15. 23:14:04

Én nagyon bízom benne, hogy NEM! Komolyan eljátszottam a gondolattal, hogy még akár a náci Vonára is hajlandó lennék szavazni, ha ő marad egyedül a páston a varangykirály ellenében. Bár anno Hitler is így jutott hatalomra, jobb híján...
De az biztos, hogy ami ellenzéki oldalon megy, az siralmas!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2017.12.16. 08:41:00

@whale: A gondolat egészen komolyan tanyát vert kedves fejemben, de aztán elvetettem. Vonával nem is lenne bajom, de a káderei rosszabbak, vagy legalábbis ugyanolyanok mint a fideszhitűek. Én egy Momentum-MOMA egyesülést tartanék a legkevésbé kártékonynak, de hát erre aligha szavazna az ország múltját, jelenét és jövőjét determináló bugrishad. A "dudva, muhar lehúz, altat befed".

Paduc · http://fontosmondatok.blog.hu 2017.12.19. 23:02:34

Miről beszélsz, Tengerész?

Ez egy fantasztikus és biztonságos ország, amelynek nagyszerű vezetői vannak, csodás stadionjai és múzeumai. A magyarok büszkék lehetnek arra, ahogyan a politika a sport mellé állt, és nem csak a stadionokra gondolok, láttam már az úszó-világbajnokságra épített Duna Arénát is, az is lenyűgözött, miképp a fővárosuk tisztasága, szépsége és biztonsága - jelentette ki Leekens szövetségi kapitány.

Dagálykárosultként (mint bérletes törzsvendég) végignéztem a förmedvény építését. Neked nem kell leírnom azt a pusztítást, amit ott a növényzetben, fákban végeztek. November utolsó hetéig nyitott volt az Aréna déli oldala az ideiglenes tribün bontása miatt, átsüvített rajta a szél. A Népfürdő utca most is felvonulási terület, a Dagály főépülete sincs még kész. Már nem a BGyH az üzemeltetője, hanem az NSK, így a többi gyógyfürdős uszodabérlet oda már nem lesz érvényes.
Jellemző az intézményre, hogy honlapjukon még ez szerepel: "Budapest legújabb látványossága a Duna Aréna a 2017-es FINA Világbajnokság fő helyszíne és ékköve lesz."

darena.hu/index.php/arena/

MaKata 2017.12.21. 15:43:55

Hajszálpontosan ezt gondolom én is, guta ütöget minden alkalommal, amikor utazom a hídon az 1-es villamossal, márpedig ez gyakran van. Nem csillapul a dühöm, kicsit sem, látva ezt a ronda épületet -tényleg még csúfabb, mint a mobil lelátókkal volt- és a letarolt zöld területet, amit, ki tudja miért, a VB után újra össze-vissza feltúrtak. Soha, de soha nem lesz ebből többé "Népfürdő". Persze, az jó lenne, ha csak ez lenne, ami bosszant, de sajnos nagyon sok van és az a gyanúm, hogy még borzasztóbb hónapok vannak előttünk.
Vili, ha már beléptem, és kommentelek, szeretettel kívánok Nektek békés, boldog karácsonyt !! Üdv Katóka

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2017.12.21. 17:24:53

@MaKata: Katókám boldog karácsonyt és újévet neked is! Én akkor gyerekeskedtem Angyalföldön amikor azokat a fákat a Dagályra ültették. Irigyeltük azokat a nagyobb srácokat akik, nyaranta szünidőben a strandon a frissen ültetett füvet, fákat locsolták, mert ingyen strandolhattak. Hát eddig tartott a munkájuk, alighanem a "srácok" se élnek már. Remélhetőleg lesznek új fák, de azokat mi már nem fogjuk látni ilyen nagyra megnőni.