Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • rozikakatinka: Ahogy elnézem,fejbe verted a hozzád szólókat a kis grafikáddal! :) Mit tehetünk? Jóval többen vag... (2018.03.23. 17:13) Szerda.
  • whale: @Artika2000: Oszt' mi a helyzet a fidsz nacsalnyik 4-5 Simon Gábornyi ofsórjával, elvtárs?:)) 44... (2018.03.23. 11:08) Kedd.
  • A Tengerész: @Péter Karádi: Welcome aboard Péter! Köszönöm az elismerést. 1. Igen, mindenki menjen el szavazni ... (2018.03.18. 23:11) Szombat.
  • A Tengerész: @IQ_nuku: Az igaz! Tengerészül van, ez egy velünk, elmúlóban lévő tengerészekkel kivesző nyelv. S... (2018.03.17. 08:41) Péntek.
  • hitvantanyitto.blog.hu: egy jó hír, és egy kis nosztalgia. tetszett ! :-) (2018.03.16. 11:38) Szerda.

Linkblog

Hétfő.

2017.10.09. 17:59 :: A Tengerész

Ma Budapesten voltam kutyát oltatni. Sz EÜ könyvében egy- másfél évesek voltak az oltások, úgy hogy ideje volt, pláne nem akartam megvárni, hogy úgy fagyjon be a Duna, hogy nem tudok már átcsónakázni a HÉV-hez, de a jég gyalog még nem járható. Szóval ez is letudva. Most, hogy elment a Viza hajó ami a túlparti kikötőhelyem volt idáig amíg HÉV-ezek, meg Budapesten csatangolok, az "OLD BARQE PUB " kikötőjét használom, apropos akit érdekel 25 M-ért  eladó, szép nagy hajó teljesen felújítva kocsmával és lakótérrel.

https://www.facebook.com/pg/oldbargepub/photos/?ref=page_internal

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr412945113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2017.10.10. 09:22:57

@Sün77: Én még abban sem vagyok biztos, hogy igaz a hír. Elsősorban újságírók írták, tehát nagy kérdés van e köze a valósághoz. Aztán külföldiből fordították magyarra ami megint egy nagy kérdés, hogy miről szólt az eredeti. Szószerint, ugyanis én nehezen tartom hihetőnek. Olyan nincs hogy egy hajó mától SEHOL se köthet ki. Ezt szerintem egy sereg nemzetközi egyezmény tiltja. Mert pl van "honi" lobogója, anyakikötője, ahova be van jegyezve. Szóval a kijelentés amit idéz a cikk "Ez a négy hajó a világ összes kikötőjéből ki van tiltva tiltott áru szállítása miatt" nem fedi azt amit a blikkfangos cím állít, hogy " sehol sem köthet ki", mert ha elfogy az üzemanyaga, vagy más baja van, köteles bármelyik kikötő befogadni. Legfeljebb ki-be nem rakodhat, szóval nem "léptetik be". De erre minden nemzeti hatóságnak joga van mindenféle ENSZ határozat nélkül. Érdekes lett volna egy olyan határozat megáll e a jogban, hogy ha bárhol kiköt lefoglalják, elkobozzák? Mert a kikötést szerintem ugyanúgy nem lehet megtiltani, mint mondjuk egy repülőnek a leszállást ha elfogy az üzemanyaga.