Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • rozikakatinka: Ahogy elnézem,fejbe verted a hozzád szólókat a kis grafikáddal! :) Mit tehetünk? Jóval többen vag... (2018.03.23. 17:13) Szerda.
  • whale: @Artika2000: Oszt' mi a helyzet a fidsz nacsalnyik 4-5 Simon Gábornyi ofsórjával, elvtárs?:)) 44... (2018.03.23. 11:08) Kedd.
  • A Tengerész: @Péter Karádi: Welcome aboard Péter! Köszönöm az elismerést. 1. Igen, mindenki menjen el szavazni ... (2018.03.18. 23:11) Szombat.
  • A Tengerész: @IQ_nuku: Az igaz! Tengerészül van, ez egy velünk, elmúlóban lévő tengerészekkel kivesző nyelv. S... (2018.03.17. 08:41) Péntek.
  • hitvantanyitto.blog.hu: egy jó hír, és egy kis nosztalgia. tetszett ! :-) (2018.03.16. 11:38) Szerda.

Linkblog

Péntek.

2017.10.06. 22:44 :: A Tengerész

Jól látszik a különbség az új és a régi ponyvarész közt.001_81.JPG

Elképzelhető, hogy  a régi rész további cseréje tavaszra marad, nem bízom annyira az időjárásban, hogy olyan hosszú időre takaratlanul merjem hagyni a cockpitot, ami a további részek szabás-varrásához szükséges. Legcélszerűbb levenni a régit és az után szabni ki az újat, de ez nem egy napos munka, ráadásul a napelemeket is mozgatni kell hozzá. Ezzel ami fent van is sokat kínlódtam, pont mert nem akartam a régit hosszabb időre leszedni. Mondjuk annyira nem sürget a folytatás, ez a rész nincs elrongyolódva, csak már elöregedett és csúnya, különösen az új mellett. Majd kiderül mit enged az idő.  

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr2812935653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

Sün77 2017.10.08. 02:51:24

Egy "hard top"-on nem gondolkoztál el? A kormányállásnál kivehető/felhajttható résszel. Mióta vízen van Amapola, sose láttam leponyvátlanítva a cockpit-et. Szerintem egyszerűbb lenne csak oldalt, elöl, hátul ponyvázni .
Köszönjük a Kopárt!
Szép napot! Sün

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2017.10.08. 08:58:40

@Sün77: Hát én ezt találtam ki, eddig jól működött leszámítva az elöregedést, de ha ez amit most felraktam ismét kibír 10 évet, meg leszek vele elégedve. Aztán lehet, hogy csinálok majd rá egy fix építményt, végülis még csak 83 leszek akkor, gondolnom kell a jövőmre amikor már nem lesz kedvem tízévente ponyvát cserélni.