Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @emeritus: Részvétem, Mángut azt mondtad, de a Pistiről nem tudtam. :( (2018.01.21. 15:15) Vasárnap.
  • A Tengerész: @József Kázmér Cegléd: Welcome aboard ... most meg vagyok lőve melyik a keresztneved ( a Cegléd az... (2018.01.09. 00:52) Szombat.
  • sevylor: @A Tengerész: de nem 15 éve! (2018.01.03. 09:00) Csütörtök.
  • MaKata: Kedves Vili + Judit !! Részemről köszönöm, Nektek is B U É K !! (2018.01.02. 10:29) Szombat.
  • József Sefcsik: Mi is:Boldog Új Évet és mindenféle jót ! (2018.01.02. 08:15) Hétfő.

Linkblog

Vasárnap.

2017.05.28. 19:16 :: A Tengerész

Tegnap ezt a szerszámot csináltam sebtében rugókészítésre.001_1.JPG

003_1.JPG

Ilyen lett a végeredmény. ( a skicc a papíron a végre befejezett csónaksátor tervrajza)007.JPGEltekintve attól, hogy J a konyhában sertepertélt és így ott "minden hely elkelt" ( amúgyse rajong érte ha a konyháját műhelynek használom), nem volt kedvem a rugók melegítéséhez bebörzinteni a sütőt, hegesztettem egy laposvasból, meg egy zártszelvény darabkából egy kis edénykét amibe olajat töltöttem és a forrasztólámpával melegítettem fel az olajat 180  C° -ra. Íme a sebtében összetákolt laboreszköz a 200 C° méréshatárú hőmérővel. A rugók köszönték szépen jól vannak, ugyanolyan csillogón kerültek ki a forró olajfürdőből mint amilyenek előtte voltak, de bizonyára jót tett az anyagszerkezetüknek a Kun utcai mester javasolta, formázás utáni hőkezelés.

006.JPG

Miután úgy tűnik vége a télnek, üzembe helyeztem a télen készített napkollektort ( aki nem emlékezne erről van szó http://amapola.blog.hu/2016/11/01/kedd_753 ), bekötöttem a csöveket, helyére raktam a kis szivattyút amit a téli szétfagyás ellen kiszedtem, este már a nap által melegített vízben fogok zuhanyozni. A hőmérő szerint 43 fokos víz van a bojlerban, majd használatkor  kiderül nem csak a tetején van e ennyi.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr1412546469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

keeper1 2017.05.28. 20:17:38

Zseniális polihisztor vagy , Tengerész! A csekély anyagi/ eszköz erőforrások menedzselése - meg persze az eredmény -valami lenyűgöző.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2017.05.28. 23:14:35

@keeper1: Köszönöm. A hőmérőre különösen büszke vagyok. A gyerekek iskolábamenő korba kerültek ( szóval bő 20 éve volt) amikor íróasztalt kerestem nekik. Az akkor, a COCOM lista megszűnésének egyenesági következményeként felszámolás alá kerülő Híradástechnikai Kutató Intézet hirdetett újságban kiárusítást. Íróasztal nem volt, de mindenféle laborcuccok kazalszám. Ha jól emlékszem 20 Ft volt egy lapos párnázott műbőrbevonatú doboz, benne vagy 10-12 higanyos hőmérő, mind másféle méréshatárral. Gondoltam biztos jó lesz valamire. És pl most is jó volt az egyik.