Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Szombat.

2017.04.08. 16:04 :: A Tengerész

Tegnap délelőtt még esett az eső. Aggódva figyeltem az eget, mert este 7-re Budapestre kellett menjek, Ádámnak a harmonikatanáromnak volt a diplomakoncertje a zeneakadémián, ott akartam lenni és ugye oda nem a szokásos göncöket veszti fel az ember amikben errefelé járok, vizes csónakba ülve, sárban caplatva, ilyenkor ( de csakis ilyenkor) van kis gond a természetben éléssel. Mázlim volt, miután a csónakot a reggeli ébredés után másodszor is kimertem, hogy ne kelljen vízbe lépnem ahogy kicsolnakázok a mi kis szigetünkről a nagyobbik Csepel szigetre, elállt az eső és nem volt szükség a vízhatlan malaclopóra. HÉV-re szállva az első ami feltűnt, hogy a kocsit belül teleplakátozták ezzel.allitsuk_meg_2.jpg

Szép új plakátok, olyan A 2-es méretben, minden falra, meg az ablakok közé is jut belőlük, nehogy valamelyik utazó figyelmét elkerülje. Sok gondolat kavarog bennem, de megfogadtam..... aki olvas tudja.

Halottak könyveit olvasom. Nem csak a szerzők holtak, egykori tulajdonosuk is. Valaki meghalt, meghalt az özvegye is, aztán aki megörökölte a könyvtárát, nekem adott egy csomót belőle amikor a lakást eladták. Megvallom életemben talán ha 1-2 Kolozsvári Grandpierre Emil könyvet olvastam, látom rosszul tettem. Az utazás közbeni olvasáshoz  találomra lekaptam a polcról egy vékony kötetet (nem jó többkilós könyveket cipelni), címe "Béklyók és Barátok".  Azokban a könyvekben amikben nem fikció van, hanem gondolatok, mindig mindenkinek az a "jó könyv" amit olvasva képzeletben a homlokára csap és azt mondja képzeletbeli szájával, hogy "Dehiszen ezt akár én is mondhattam volna!", "Demilyen igaza van!" , "Hogy tökönragadta a lényeget" Miközben a HÉV pattogott velem a botrányos sínpályán, gyakran ragadott el ez az érzés. Hogy mi ebben a mérhetetlenül szomorú? Hogy az önéletrajzi történet a háború utáni időkről szól, olyan írta aki  negyed évszázada halott, de minden megállapítása igaz a mára. Ha netán valakit a tartalom érdekel https://moly.hu/konyvek/kolozsvari-grandpierre-emil-beklyok-es-baratok. Idézek belőle :

Kényszerű választásra  azok szorítottak, akik szétfoszlatták színműírói álmaimat, a féltehetségek. Ez az emberfajta vagy világosan látja,  vagy ösztönösen érzi, hogy fogyatékosságaira egyetlen orvosság a hatalom. Ez az a sámli, amire állva nagyobbnak látszik mint valójában. A szomorú nem ez, hanem az, hogy a közönség ritkán lát át a csaláson

Azóta senki nem tudná elszámolni, hányszor találkoztam ezzel az embertípussal. az eljövendő "személyi kultusz" sorozatban előállított káderével, amely mint az áradások után leülepedő iszap lepte el egész környezetünket, a hivatalokat, a hatóságokat, a művészeti és irodalmi intézményeket, a csiga fénylő nyálával jelölt meg mindent, amit tisztátalan testével megérintett.

Ekkoriban tárgyalták Németh Antal igazolási ügyét (a háború után különféle bizottságok vizsgálták felül, kinek volt valami bűne, elsősorban a nyilas múltat kutatták) a Rádióban. 1940-ben ő rúgott ki a Rádióból. ő, aki ugyancsak a hatalom adta nagyok sorába tartozott, most visszarúghattam volna. Nem e célból. csupán puszta kíváncsiságból néztem be a terembe és fölfordult gyomorral hagytam el. Olyanok fogtak össze tönkretételére, akikhez  képest ez az inkább közigazgatási, mint rendezői alkatú egyéniség zseninek látszott.

Az valami paranoia bennem, hogy miközben e sorokat olvasom, majd feltekintek a velem szemben a termeskocsi falára akkurátusan kiragasztott Brüsszelt gyalázó plakátra a Nemzeti Együttműködés Rendszerére gondolok?

 Amúgy Ádám koncertje nagy siker volt, megismerkedtem a professzorával is és megerősített benne, hogy nagyon jó a srác.

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr5212410241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Műszaki 2017.04.09. 12:59:20

Nem politika csak elmondom.
Pár éve Belgiumban élünk, mert adódott egy jó lehetőség, kihasználjuk. Hazajövök néha, mint most is, és látom ezeket a plakátokat és nem értem. Ott kinn csupa jószándékú emberrel találkozom. Amikor autót vettünk a vélhetően arab betelepülőtől származó kereskedőtől, az meglepetten nézett rám amikor azt kérdeztem van -e benne riasztó. Minek az? A szomszédaim nem zárják az ajtójukat. Az udvarok előtt nincs kerítés, ha mégis a kapu mindig nyitva. A flamandok mindenben segítik a beilleszkedésünket, de ugyanígy az összes idegen beilleszkedését. S még száz ilyen dolgot írhatnék amiben példát vehetnénk tőlük. S akkor itt meg ezt olvasom, hogy meg kell őket állítani? Miben? Minek? Azok a bunkók akik ezt olvasvava komolyan veszik, és Hoffi óta tudjuk, hogy belőlük minden főre kettő is jut, biztosan azt hiszik, hogy belga emberhordák akarják sárba tiporni a magyar nemzeti büszkeséget. Nagyon hasonlít arra a mentalitásra, amit a szakközépiskolában tapasztaltam, ahol az amúgy jóeszű, de lustaságból, vagányságból csak azért sem tanuló osztályátársaim megszóltak amiért nekem jobb jegyeim voltak mint nekik, mert én tanultam. Még jó hogy odakinn nem olvasok ilyeneket, hogy "Állítsuk meg a magyarokat". Ja és jó hogy ők ezt odakinn nem látják. Nem tudom hogy néznék a szemükbe.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2017.04.09. 13:18:25

@Műszaki: Hofi óta a helyzet jelentősen romlott és a Fidesz szándéka szerint romlani is fog. Butákat könnyebb manipulálni. Nem tudom mennyire követed a hazai dolgokat, de most (jóideje) azt szuggerálja a tömegekbe, hogy Brüsszel (ami ugye jelen esetben nem a belgák, hanem az EU) különféle módon gyarmatosítani, kizsákmányolni és terroristákkal elárasztani akarja Magyarországot. Ezt kétmillió bugris simán beszopja, ez elég egy választási győzelemhez.

Műszaki 2017.04.09. 14:06:42

Igen, képben vagyok a helyzettel, és meg kell mondjam a te írásaid sok esetben segítenek eligazodni a sűrűben. Érdekes, hogy ahogy írod gyakran, te már átélted és most újra látod ezeket a történéseket. Igazság szerint volt amikor azt hittem, hogy amit a Tanú c. filmben láttam az csak a fantázia szüleménye, de már jó ideje rájöttem, hogy sajnos nem. Amit pedig arról írsz, hogy a könyvben amit olvasol még ma is érvényes jelenségeket írtak le 60 évvel ezelőtti időkből, az a véleményem, hogy sajnos még ennél korábbi irodalmi művek sorait is lehet nyugodtan alkalmazni:
Petőfi: Pató Pál úr (1847)
Móricz: Rokonok (1932)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2017.04.09. 16:48:38

@Műszaki: Vagy Ady Endre:

Néznek bennünket kultúrnépek. Látják képtelenségünket a haladásra, látják, hogy szamojéd erkölcsökkel terpeszkedünk, okvetetlenkedünk Európa közepén, mint egy kis itt felejtett középkor, látják, hogy üresek és könnyűk vagyunk, ha nagyot akarunk csinálni zsidót ütünk, ha egy kicsit már józanodni kezdünk rögtön sietünk felkortyantani bizonyos ezeréves múlt kiszínezett dicsőségének édes italából, látják, hogy semmittevők és mihasznák vagyunk, nagy népek sziklavára, a parlament, nekünk csak arra jó, hogy lejárassuk. Mi lesz ennek a vége szeretett úri véreim? Mert magam is ősmagyar volnék s nem handlézsidó, mint ahogy ti címeztek mindenkit aki különb mint ti. A vége az lesz, hogy úgy kitessékelnek bennünket innen mintha itt sem lettünk volna.
Legyünk ez egyszer számítók. Kerekedjünk föl s menjünk vissza Ázsiába. Ott nem hallunk kellemetlenül igazmondó demokratákat. Vadászunk, halászunk, verjük a csöndes hazai kártyajátékot, s elmélkedhetünk ama bizonyos szép ezredéves álomról.
Menjünk vissza, szeretett úri véreim. Megöl itt bennünket a betű, a vasút, meg ez a sok zsidó, aki folyton ösztökél, hogy menjünk előre. Fel a sallanggal, fringiával, szentelt olvasókkal, kártyákkal, kulacsokkal, agarakkal, versenylovakkal, és ősökkel! Menjünk vissza Ázsiába!

Nagyváradi Napló - 1902. január 31.

Szóval sajnos reménytelen abban reménykedni, hogy pont az én maradék életemben fog megváltozni az ami 115 éve változatlan.

emeritus 2017.04.11. 15:55:10

Halló fiúk,meg te is Tejtesóm!
Nem akarok hosszan belevakkantani,de immáron a 37-éves máshollakásom ellené-
re is ismerem a "magyar helyzetet"!Errefelé Bajorhonban (Mittelfranken) senkit
nem érdekel,hogy ki szidja az EU-t, és azt sem tudják,hogy ki az az Orbán Vik-
tor és mi ellen küzd,ill. kit akar "Ő" megállítani.Egy biztos,hogy a széles is- meretségi körömből senki sem akarja a"romantikus és hochkultúrájú "Mádzsárorszá-
got" többé meglátogatni.
Egyszerűen leszoktak róla,mivel az egykori kedves lakosságot most az orbáni szemét nyugatútálat miatt sajnos másképpen ítélik meg!(a két választási győzelem után nem
találják akceptálhatónak,hogy az EU tartsa rövid pórázon a magyarminiszterelnököt!
..ergo lassan nem érdekel senkit,hogy Zorbán a népét tartja túszul!
Mivel én rendszeresen vonatozok "haza",és látogatom a régi ismerősöket,van egy kis
rálátásom a "helyzetre! Semmi nem változott gyermekkorom óta! Mindig mi voltunk
a világ közepe,a mi nyelvünk volt a világ legegyedülállóbb nyelve,és ahogy annó
hallottam az értelmesebb felnőttektől,a "világ tengelye" a mi scheggünkön megy át!
Még máig is kapok a katonatársaimtól,közép- és felsőfokú osztálytársaimtól dicső
ódákat zengő Mail-eket,amik egy kissé az iredentizmus halvány tónusában íródtak!
Valakit idézett az ATV-én egy értelmes "magyar ember",ami cca.így szólt:
"..Vegyük már észre,hogy akkorák vagyunk,amekkorák!".(a tévedés joga fenntartva))

(A Nagyváradi Naplónak pedig 10 pont) :=), :=),

P.S.: ..aki hejessirássí hibbát talál az asztat megtarhassa !!

emeritus 2017.04.11. 16:00:56

@A Tengerész:
...elnézést a formai schlendriánságért,de már régen írtam,ergó....

Különben:

"Kellemes Húsvéi Ünnepeket"......... mindenkinek!

emeritus 2017.04.12. 11:35:22

.....május utolsó hetében (autóval)hazamerészkedek két keményhétre,és meglátogatlak amennyiben otthon leszel.Vettem egy használt "ótót" és kissé ki kell próbálnom!
A bajtársakkal röffenünk össze az éves "Im memoriam" militärtalálkozóra!Megpróbállak
majd a Handy-den (asszem otthon mobilnak hívják) elérni.
..addig is "Mast- und Schotbruch"....!
süti beállítások módosítása