Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • Sunny Days: :-) (2024.04.16. 19:15) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.
  • A Tengerész: @Műszaki: Na ez az a hülyeség amért nem gondolom követendőnek ennek a srácnak az elképzeléseit. ww... (2024.03.07. 19:50) Hétfő.

Linkblog

Csütörtök.

2016.11.17. 18:42 :: A Tengerész

Régen mutattam mit nézegetünk délutánonként.009_8.JPGNem tudom ki hogy van vele, de én nem tudom megunni.008_16.JPGKicsit megenyhült az idő, úgy, hogy gyorsan nekiálltam az új madáretető folytatásának. Lesz benne egy kis, szokásostól eltérő megoldás, egy központi garatot kell feltölteni napraforgómaggal (általában ezt kapják a kosztosok, meg néha diót, ha kukacos) és a madarak saját maguknak terítik az etetőplaccra, nem kell folyamatosan felügyelni az etetőt, hogy netán túl sok van a tálcán és csak szórják szerte, vagy éppenhogy elfogyott a táplálék és csak a maghéjak halmozódnak, a madarak meg éheznek. Takarítani persze kell, de sokkal egyszerűbb az üzemeltetése. Az ötlet nem a sajátom, a netről puskáztam, de a legfontosabb tudomány nem kitalálni mindent, hanem a már kitaláltak közül megtalálni a nekünk megfelelőt. Sokan szidják a netvilágot, hogy a gyerekek nem sportolnak csak ülnek a videójátékok előtt, hogy  mindenki csak a pletykát, pornót nézi, hogy fő szerepe van a tévhitek terjedésében mert minden hülye hirdetheti az elméleteit, mocskolódó kommenteket váltanak a a népek, amúgy szelíd emberekből hozza ki az állatot, stb. Mindez igaz, de ahhoz, hogy ha valaki valamit tudni akar, ahhoz régen csak rögös úton juthatott hozzá, könyvtárakat kellett bújni, kacskaringós kapcsolatokat felderíteni, most meg csak googlizni kell. Szóval ez is olyan szerszám ami az egyik kezében varázspálca, a másikéban még lapát sem.

Ha már a netvilág.... Többször merült fel tanácsként, használjam ki a lehetőséget, hogy ezt a blogot reklámokkal tarkítsam, ezzel pénzt is keresve. Mindig ellentmondtam, ez egy olyan "önéletrajz"  amit a saját exhibicionizmusomon kívül az olvasók érdeklődése tart fenn, nem gondolnám, hogy kéretlen reklámokat kellene annak fejében az arcukba tunkolnom, hogy megtisztelnek érdeklődésükkel.  Most viszont egy picit megszegem a saját magam alkotta szabályt, de előbb egy kis köztes történet. Nem tudom kinek ismerős a "21 napos kihívás". Nekem korábban fogalmam se volt róla, hogy létezik ilyen, meg egyáltalán mi az. Azt hiszem a lényege, hogy állítólag ha valaki 21 napig csinál valamit, akkor rászokik, ha meg éppenhogy nem csinál valamit amit korábban megszokott, akkor leszokik róla. De nem szabad visszaesni, mert akkor elölről kell kezdeni. Hogy ez ne történhessen meg számon kell tartani a napokat, hogy hol tart az ember a kiválasztott programban. Na legkisebb gyermekem ehhez készített egy segédeszközt, ennek csinálok most piciny reklámot, nézzétek el nekem! Akinek van kedve kattintson rá! 

http://titileather.hu/21

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr5711969645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hitvantanyitto.blog.hu 2016.11.18. 10:32:22

de szép
biztos nem photoshop ? :-) (viccelek)

MaKata 2016.11.18. 15:28:43

Gyönyörűűűűű !!!! Ezt én sem unnám meg !
Azért majd szóljál, ha harmonika bemutatót tartasz, mondjuk kiülsz a ház elé....., kiteheted a kalapodat is ! Ott fogunk tolongani.....vagyis én biztos.....

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2016.11.18. 16:56:11

@MaKata: Harmonika...azt már kitaláltam, hogy ha egyszer nyilvánosság elé merészkednék a hangszerrel, szóval koldus leszek, akkor kizárólag valami karitatív célra gyűjtöm a pénzt. Tehát lesz egy tábla, hogy " Nekem szerencsére nincs szükségem adományra, mert jól élek. De ha kedve van adakozni, a mai (vagy eheti, vagy ehavi stb) bevételt a ...... (ide találok majd valami karitatív szervezetet, mikor melyiket)számára adja, ha kedvelte a muzsikámat." Na persze ha összejön egy néhány tucatos repertoár és az a tudás amivel már ki lehet állni. Mert azt nagyon nem szeretem amikor rossz zenét játszanak az utcán. Mondjuk így www.youtube.com/watch?v=jPg_xQhvwg4 soha nem fogok tudni játszani ( tegnap egy kommentre említettem, hogy emlékeim szerint ő volt az a fiatal srác akinek a zenéjét néha hallgattam a '80-as években a Vörösmarty téren ) de azért ha még élek egy darabig és nem fogy el a kitartásom, talán nem vallok szégyent a hangszerrel. De ha meghalok mielőtt legalább egy jó közepes harmonikás lenne belőlem, megüt a guta!

2016.11.19. 14:37:11

Szia kedves Tengerész!
Küldök egy kis ízelítőt:-)), hátha több kedved lesz így harmonikázni! :-)))
Tavaszig gyakorold! csak meg ne ártson!
Üdv, és szép téli napokat!
www.youtube.com/watch?v=V3-diqR41yo

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2016.11.19. 15:51:00

@Monte Christo cselédje: Köszi, ismertem, de mindig jó. Érdekes ahogy a srác bemondja a számot, az oroszban nincs "H" betű, szóval "Jogan" Sebastian Bach és nem D minor toccata, hanem "re minor", tehát amit mi szolmizálásnak nevezünk, úgy látszik oroszban csak az van a hangok nevére. Praktikus amúgy, ahogy a gombos harmonika ( bajan баян) is praktikusabb, a jobb kéz egy fekvésben két akkordot is átfog. Ádám a tanárom is ilyenen játszik, mert kicsi a keze és így könnyebben megy a bravúros játék. Persze billentyűsön is tud.A Wikipedia különben még ezt írja a bajanról: " A mai modern orosz szlengben a „bajan” kifejezés elcsépelt viccre, régi hírre, esetenként plágiumra is utal. Ennek eredete egy rövid vicc: „tegnap temettük anyósomat… két bajant is szétvertünk.” A bajan kifejezés azután vált az elcsépelt dolgok szinonimájává miután egy felhasználó többször is elsütötte ugyanezt a viccet egy fórumban. Mindenki megkapja a bajanista jelzőt ha régi hírt tölt fel, néha egy bajan.jpg képpel is „kitüntetik” az illetőt."

2016.11.19. 17:34:22

@A Tengerész:
De érdekes, amit írsz.
Nem értettem, miért mondja, hogy "reminor".
Megfejtetted, mégiscsak Te vagy a Király:-)))))))))))....

De, nehogy "bajan" legyek, ezt biztos nem ismered (vénségemre most tanulok olaszul...), és eközben imádom Adriano Celentano-t, (77 éves, az énekes társa, Mina pedig most 75), és december 5-én jön ki egy új lemezük, a címe: "Amami" lesz (szerintem azt jelenti Szeress engem).
Nézd meg a klipet, az egész a megértésről, (szeretetről), a toleranciáról szól (amit itt nem is ismernek..), és van benne egy mondat, amit nem ártana gyakorolni:
"Senza ragione, ne piétá"... Legyen kegyelem, igazság (vagy igazságosztás, igazságkeresés) nélkül is... (kb.., fel is van írva a falra..).
Ha van kedved és időd, nézd meg. érdekes, hogy nem is olyan messze tőlünk, miként gondolkodnak a dolgokról mások..

www.youtube.com/watch?v=rURdB00gUrk

Szia, üdv és jó pihenést (én épp most tervezek egy "orrkilépőt, nem sok sikerrel, a síkok, szögek...)..:-))

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2016.11.19. 17:57:48

@Monte Christo cselédje: Köszi szép zene és harmonika is van benne (bár nem az játszik akit mutatnak). Mondjuk itt is van aki másképp gondolkodik mint sokan mások. Orrkilépő és a síkok, szögek... modellezni kell előbb kartonpapírból, a szögeket meg "sáskalábbal" ( www.hedue.hu/saskalab-szogmasolok) levenni. Mondjuk ha a hajó a Balatonon, vagy a tengeren van te meg Pesten úgy macerás. Nekem a belső falburkoló lapokkal volt hasonló. Sehol egy derékszög és minden ívelt. Sok sikert!

2016.11.19. 21:22:39

@A Tengerész:
Köszi....köszi.
Arany vagy, hogy tengerre és Balatonra valónak gondolsz, de a rút valóság, hogy itt a garázsban áll a "yacht" a maga 18 lábával:-)))... és néha akár még Ráckevéig is elmerészkedek vele:-)))
És tudod, ha emlékszel, nekem is van egy J-m, csak Sz nincs...
Szóval, én arra gondoltam, hogy só-liszt formációból készülne egy forma, aztán ha az megköt, akkor kiöntöm gipsszel, az már minta, és azt viszem el Karkus mesterhez, aki a többi Inox dolgot is csinálta a hajóra. Mindenesetre megpróbálom, ha nem sikerül, akkor csinálok drótból (vékony lágy körvasból) egy mintát, és abból koppinthatja a mester a feladatot. nemtom, majd meglátjuk. De igazad van, sehol egy támpont, ami kimozdítaná a világot. Minden szögben áll és ferdén, pedig orrkilépő kell, mert az unokák folyton legyapálják a gumit a hajó orráról:-))))
SZia és jó madáretetést (na meg harmonikázást (Vodkát ne felejtsd!).
Ha -neadjIsten - kész lesz az orrkilépő, majd megmutatom tavasszal a piacon:-)))

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2016.11.20. 07:53:03

@Monte Christo cselédje: A só-liszt gyurma érdekes megoldásnak tűnik. Jó munkát!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2016.11.22. 13:19:45

@Monte Christo cselédje: Nem foglalkozom vele. Végülis amikor még tanúként hallgattak meg, tehát kötelező volt igazat mondanom, elismertem, hogy azért kötöttem ki ott, mert ahhoz volt kedvem. Utólag nem kezdek el hazudozni, amúgyse az én stílusom, pláne hogy ilyen pimf ügyben. Amúgy elgondolkodtam rajta, hogy azért fellebbezek, mert életszerűtlen a jogszabály, ember nincs aki két év távlatából emlékszik egy tételre a "hajósoknak szóló hirdetmények".ből, de aztán csak legyintettem. A jogszabály megítélése nem a rendőrség kompetenciája, az a jogalkotó felelőssége és ha ez lenne a magyar jogszabályok közt a legsz@rabb mindnyájan a seggünket verhetnénk a földhöz örömünkben. Arra már eljutottam öregségemre, hogy nem érdemes reménytelen harcokat felvállalni kizárólag "elvi" okokból. Még ha győz is az ember a végén, a harc gazdaságtalan, több erőt pusztít el mint amennyi hasznot hoz. Az energiámat jobb dolgokra tartogatom. A "dafke" Vili már nem én vagyok, az régen volt.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2016.11.22. 21:28:23

@Monte Christo cselédje: Elfelejtettem idézni Assisi Szent Ferenc imáját, de egyre gyakrabban jut eszembe visszatekintve sok eredménytelen és kevés eredményes "harcomra".
Uram, adj türelmet,
Hogy elfogadjam amin nem tudok változtatni,
Adj bátorságot, hogy megváltoztassam,
Amit lehet, és adj bölcsességet,
Hogy a kettő között különbséget tudjak tenni.
süti beállítások módosítása