Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Hétfő.

2016.10.03. 22:05 :: A Tengerész

Úgy tűnik végleg vége a nyárnak. Tegnap délutánra befelhősödött az ég és estére erős széllel megjött az eső is. Egyelőre nem hűlt le nagyon a levegő, de ahogy a prognózist nézem naponta csökkenni fog néhány fokkal, szóval holnap- holnaputánra már vagy 10 fokkal lesz hidegebb mint a múlt hét vége felé volt. Jóleső  érzéssel dőlök hátra, mindent befejeztem amiben zavarna a rossz idő, felkészültem a télre, tornác zárások készek, téli tüzelő felvágva szárad már egy éve, szóval nem maradt elvarratlan szál a nyárról. Nem tudom mondtam e, hogy Amapola vizsgáját elhalasztottam a jövő évre, idén ezzel sincs teendőm. Ha megleszek a rendcsinálással kiveszem a vízből a Tequilát, berakom az "esernyő"  alá és kitalálok neki egy rendesebb kormányt a jelenlegi helyett. Szóval jól állok. Keményen gyakorlok a harmonikával, Á, az idomárom azt mondja, hogy jól haladok, gyorsabban mint a szokásos tanítványai, remélem nem csak udvariasságból mondja. Merthogy néha elfog a kétely, hogy a korom miatt nem leszek e képtelen fejben megfelelni a kihívásnak. Ugye ezen a hangszeren külön játszik a két kéz, ami az agymunka kettéhasadását is igényli. Abban bízom, hogy a koromból eredő hátrányt szorgalommal kompenzálhatom.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr7811764711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vombatus Ursinus 2016.10.04. 22:03:42

Simán meg lehet tanulni egy bizonyos szintig, ha kellőképpen sokat gyakorolsz. Gyakorlatilag minden hangszeren ugyanez a történet (mindkét két mást játszik). A végén majd nem is érted, hogy mi volt ezen nehéz. Én 3 évig tanultam dobolni (nagyon sok gyakorlással, szuper tanároktól), a végén már teljesen más dimenzióba kerültem, mint amikor elkezdtem (zenekar, koncertek, rutin). Aztán most meg az van, hogy bár a kezeim és a lábaim berozsdásodtak, de a függetlenítéseket (két kéz-két láb) ugyanúgy tudom hozni, mint amikor megtanultam. Úgyhogy kitartás öreg mester, menni fog az! :)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2016.10.04. 22:36:25

@Vombatus Ursinus: Remélem is! Végülis a biciklizés is valami ilyesmi, mást csinál a kéz, mást a láb és a fej meg egésze mást figyel. Autóvezetés még inkább. Gyakorolni meg állandóan gyakorlok, most pl kutyasétáltatás közben is fent van a két kezem a hasamon és megy a lépkedés 1-2-3-4-es ujj fel le, majd le-fel, majd jobb kéz csak le bal kéz fel-le, aztán fordítva. Egyelőre többnyire elrontom amikor a két kéz már ellenfázisban van.

srbeho 2016.10.07. 20:52:32

@A Tengerész: Eddig sok mindenért irigyeltelek (talán), de most már kezdek elbizonytalanodni. Nem tudom szeretnék-e a hasamon billentyűzni.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2016.10.07. 21:28:26

@srbeho: Hehe. Akkor talán próbáld meg a hátadon! Nem tudom sokban különbözik e ez attól, amikor egy zongoristát (nem tudom hogy hívják pontosan, talán vakbillentyűzet)láttam egyszer gyerekkoromban kiterített egy viszosvászon billentyűsort és azon gyakorolt. Az biztos, hogy nem zavarta vele a szomszédokat. Amúgy téged, aki figyelemmel kíséred a munkásságomat, aligha lephet meg ez az unortodox megoldásom a gyakorlásra, én mindenre kidolgozok valami saját módszert. Amúgy nemcsak kézzel, fejben is gyakorolok, jövésmenés, evés, szóval olyan tevékenység közben ami amúgy nem igényel odafigyelést. Felidézem a nyomnivalót és váltogatom rajta a képzeletbeli ujjaimat. Abszolút semmi tapasztalatom, vagy infóm nincs róla, hogy más is csinálja e (gyanítom nem én találtam fel), de meggyőződésem, hogy használ. Mindenféleképpen le kell dolgozzam azt a hátrányt, amit az jelent, hogy a fejem nem fog olyan jól mint a fiataloké. Ráadásul nekik sokkal több évük van hozzá, hogy eljussanak egy szintre, nekem jóesetben be kell érjem a felével, ergo kétszer olyan gyorsan kell haladjak. Sőt ha azt veszem, hogy az én agyam tanulási képessége mondjuk a fele, mint egy 10 évesé (megintcsak jóesetben), akkor négyszerese munkát kell berakjak a projektbe. Tehát muszáj kreatívnak lennem.
süti beállítások módosítása