Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Műszaki: Na ez az a hülyeség amért nem gondolom követendőnek ennek a srácnak az elképzeléseit. ww... (2024.03.07. 19:50) Hétfő.
  • KAMA3: Én bevallom őszintén, hogy erre az időre (félig szándékosan) felfüggesztettem a blogod olvasását, ... (2024.03.01. 09:56) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Ha nem írok ne válaszolj!: Már lezártam. Majd építek egy ferde rampát amin feltolom a talicskát. ... (2024.03.01. 00:31) Szerda.
  • A Tengerész: @Paduc: Rémlik.... (2024.02.25. 02:14) Szombat.
  • A Tengerész: @akiga: Igen tudok róla. (2024.02.23. 08:39) Szerda.

Linkblog

Péntek.

2015.05.15. 10:26 :: A Tengerész

Mámmegint péntek van. Suhannak a hetek. Kicsit lazábban, de azért termelek. A kerti qpleráj felszámolás során azokat a farakásokat tüntetem el amik a különféle bontási munkák után maradtak. Most a Balabán csatorna partján volt kerítés korhadó (kivéve az akác oszlopok, na azok nem korhadnak el soha) maradékét aprítom láncfűrésszel téli tüzelővé és hordom be a tető alá. Sokat bénáztam ezzel a fűrészeléssel. A normál eljárás, hogy egy régi vas virágállvány a munkapad, J fogja a fát, én vágom. De egyrészt J nincs mindig kéznél, másrészt utálja, mert csupa fűrészpor lesz tőle. Két napja egyedül csináltam amikor ő Pesten volt, hát félkézzel láncfűrészelni utálatos dolog, ráadásul balesetveszélyes. 18-as karika ON18_karika.jpgTudjátok mi a hasonlóság a láncfűrész és a tangabugyi közt? Épp csak hozzáérsz és az ujjad a πcsában.{Bocs}) 18-as karika OFF. Nos megelégeltem a kínlódást és összehegesztettem a maradék himihumi vasakból egy fűrészbakot.15_5_15_1.jpgA háttérben a fehér virágállvány amin idáig fűrészeltem. A végén rendkívül kényelmes volt a befejezés, mert volt segítségem, a szomszéd Flóra (22 éves orvostanhallgató) valamilyen okból hegeszteni akart tanulni és asszisztált nekem, tisztára mint a műtőben, adogatta a cájgokat, egészen úrias volt. Annyira jól tudtunk együttműködni, hogy délután még összeütöttünk neki a maradék bútorlapjaiból egy csirkekotló ládát, egész jól használta a fúrógépet (élő koponyát már fúrt, nagyon érdekes az "emberfúró", mesélte, hogy amikor átmegy a koponyacsonton magától leáll, szóval ha ügyetlen is a dolgozó akkor se tud lukat fúrni az agyvelőbe) szöget kalapácsot. Jó ezermester lehetne belőle, de most inkább Angliába megy kutatóorvos tanoncnak. Most azért henyélek itt, mert szemerkél kint az eső, de ha eláll folytatom a farakáskupactalanítást immáron új szerszámom a fűrészbak segítségével.

Más. Egyik kedves filmem a "Vissza a jövőbe" (Back to the future) Két napja néztem (sokadszorra) a második részt a TV-ben, a távoli jövőben 2015-ben játszódik ( a film 1985-ös), hát szinte semmi se úgy alakult mint amit a film "mára" jósol. Sehol a repülő autók, sehol "légdeszka" és egyéb csodák. Megtorpanni látszik a világ, van mennyiségi fejlődés, de minőségi szinte semmi. Mert az, hogy negyedére zsugorodik a telefon és hogy "okos" az nem forradalmi változás, mint ahogy az autó, akármennyit is változott, még mindig a földön gurul, akárcsak a gördeszka. Van egy rakás villanyfaló (és anélkül halott) kütyünk, de  az ember nem győzte le a gravitációt, leginkább a saját ostobaságával küzd pont ugyanúgy mint 2000 éve.

19:45 Aztán elállt az eső (májusi eső aranyat ér) és használatba vettem a fűrészbakot. Ha visszaemlékeztek, olyan bő  két hónappal ezelőtt elmélkedtünk azon, hogy vajh a part feltöltése a komposzttal betemetett fenyőágakkal jó ötlet e. Nos Ilyen lett a part.15_5_15_2.jpgNádas nőtt ki a feltöltött parton. Nem gondoltam volna soha, hogy ilyen lesz, de örülök neki, még sose volt saját nádasom. C cserkészi az idei kiskacsákat, de azoknak persze eszük ágában sincs megtenni neki azt a szívességet, hogy kijöjjenek a partra, anyjuk felügyelete mellett vidáman pedáloznak a csatorna viztükrén.

 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr487460976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dismay22 2015.05.15. 11:13:37

"egész jól használta a fúrógépet (élő koponyát már fúrt, nagyon érdekes az "emberfúró", mesélte, hogy amikor átmegy a koponyacsonton magától leáll, szóval ha ügyetlen is a dolgozó akkor se tud lukat fúrni az agyvelőbe) szöget kalapácsot..."

ez a nap szövege:)

asszonynak elmondtam, ő fogorvos:) hát a fogorvosi fúró nem áll meg a szuvas rész után jegyezte meg:)

csaba03 2015.05.15. 19:09:49

Ha jól emlékszem, most lusta vagyok utána nézni, 1972-ben járt ember utoljára a Holdon. A technika fejlődése kb. akkor állt le, azóta csak tervezett avultatás és termékfejlesztés van

qamba_art · galleryqamba.wordpress.com/ 2015.05.16. 17:41:49

én nem értek egyet azzal, hogy 85-höz képest nem lépett nagyot a világ: az internetet csak a könyvnyomtatáshoz vagy a kerék feltalálásához fogható ugrásnak tartom, a teljesen lart pour lart és terméketlen űrhajózással szemben egy működő, a világot valóban új alapokra helyező, és nagyszerű dolognak.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2015.05.16. 18:03:59

@bajjerzsoci: Én az internetet 85 előttre teszem, igaz nálunk jóval később lett elterjedt. De valóban nagy dolog. De az úja alapokban nem lennék ennyire biztos. Annyi van, hogy ha valamit tudni akarok nem kell elmennem több napra könyvtárba, hanem egy perc alatt tudom.( Na jó van még a pornó.) Szóval mennyiségi fejlődés. Ráadásul az emberek fele még nem használja Magyarországon sem.

abraxas 2015.05.16. 20:13:39

Először is hálásan köszönöm a piros karikás részt, vinnyogva röhögtem, és kétrét görnyedt a térdem csalódtam :-D

Ami az okostelefont illeti, egyes kutatók szerint az emberi evolúció következő erjesztő enzimje lehet (szép kis képzavar) azáltal, hogy létrejöhet általa egyfajta összekapcsolt közös emberi tudat.
Egy amerikai kísérletben hamarabb talált meg egy spontán szerveződő mobilos csapat 50 Amerika szerte elrejtett piros lufit, mint egy nagy létszámú szervezett, de nem online kutatócsapat.

qamba_art · galleryqamba.wordpress.com/ 2015.05.16. 22:54:11

a 85 előtti net olyan "haszontalanság" volt, mint hérón gőzgépe.
És a kedves Tengerész lehetne igazságosabb. Talán annyit elég mondani, amapola.blog.hu/.
És ez csak apróság. A net nem pusztán valami nagy google, nem pusztán egy kiterjesztett wikipedia.

qamba_art · galleryqamba.wordpress.com/ 2015.05.16. 23:15:24

és hogy '85 táján mennyire nem volt fingja se a világnak arról, hogy van, s pláne, hogy lesz net, ékesen szól, pontosabban nem szól az idézett film, mennyire nyoma sincs annak, hogy valamit pedzettek volna arról, hogy 2015-ben a világ alapvetően milyen más rugóra jár majd.

Az okos telefonnal kapcsolatban: (bár engem kiver a víz az "okos" jelző használata miatt - erről nagyon hosszan kellene írnom, nem teszem), ahol tartunk, az még csak a kezdet.

1996 volt, amikor a vezeték nélküli telefonról egy ismerős azt mondta, hogy az benne a jó, hogy tudsz vele mászkálni a lakásban. És ja, ebben nagyjából ki is merült, hogy mit gondolhatunk róla, mennyi lesz más, mint a drótos telefon.

Én különben a technikafetisizmussal szemben baromi szkeptikus vagyok, erről megint nagyon hosszan tudnék értekezni, mégis meg vagyok győződve, hogy vak, aki nem látja, már eddig mennyire megváltozott az élet (ezt egy szóval nem nevezném amúgy tömör gyönyörnek, de mindenképpen radikális változásnak), ám egészen biztosan ki merem jelenteni, ez még csak a halvány derengő kezdet.

A világ nem lesz jó, nem sikerül "feltalálni a rák ellenszerét", lesz döglődés, háború, korrupció, cinizmus, lesz minden, ami szar, és elvész egy csomó dolog, amihez nagyon lehetett ragaszkodni, de lesz egy nagy rakás új lehetőség, inspiráló, kalandot, kihívást hozó új probléma, ahogy eddig mindig, újra és újra, és ez tök jó.

Kis ember 2015.05.20. 00:56:48

Az hogy leáll a fúró, még nem jelenti azt, hogy nem lehet meglékelni vele az agyat, gondolj csak bele, hányszor használjuk a fúrószárat pontozó helyett.
A kézzel tessék vigyázni! Ajánlott szakirodalom a youtube-on: Klaus der Stapelgabelfahrer. Németül van, de érdemes megnézni, nyolcvanas évekbeli munkavédelmi oktatófilm.
Irigyellek a segítséged miatt.

A világ változásairól:
Ma Cork-ban voltam bringával. Ott egy kocsmában ittam egy pint sört és wifi-n egy órán át beszélgettem ingyen a családommal-barátaimmal. hazafelé eltévedtem egy kicsit, de felhívtam otthont (EU-roamingdíjak!) és segítettek eligazodni, hogy tulajdonképpen melyik parton is áll a hajó (nem volt egyértelmű).
Most is a hajón írom ezeket s sorokat, ha nem is olcsón, de nem is túl drágán megnézhetek bármit, naponta több levelet váltok olyan ismerőseimmel, akik a világ minden táján vannak. Szoros kapcsolatban lehetek azokkal, akik fontosak. A te blogodat is itt olvasom.
Emlékszel arra a jelentre a "Tengerre magyar" c. filmből, mikor nagy nehezen összejön a kapcsolat a Vörösmarty és Budapest között, és pár szót tudnak végre beszélni a családtagok? És aztán van aki sírva fakad? Már nincs ilyen.
És akkor még az orvostudományról nem is beszéltünk.
Szóval ment a világ előre, csak nem olyan irányba, mint ezt akkor gondolták.
Az emberek? Nos azok 10.000 éve nem változnak...

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2015.05.20. 01:41:34

@Kis ember: Hehe én is álltam már raklapon a villástargoncával emelve magasba, de hát aki ilyen hülye az a létráról is leesik. Eltartott egy ideig amíg rájöttem, hogy ez egy burleszk. Amúgy annakidején amikor munkavédelmi oktatást tartottam, mindig két dolgot igyekeztem hangsúlyozni. 1. A legfontosabb munkavédelmi eszköz az agyunk, mindig mielőtt valamibe belekezdünk próbáljuk elképzelni mik lehetnek a veszélyek, 2. két esetben a gyakoriak a balesetek, ha valamit először csinálunk, ekkor a tapasztalat, a gyakorlat hiánya lehet oka a balesetnek, vagy ha már nagyon sokszor csináltuk, ekkor a rutin (ami miatt már máson jár az eszünk) ad csalóka biztonságérzetet. Sajnos azt, hogy "legyél mindig okos és kreatív" nem lehet oktatni.
Az informatika valóban kilóg a sorból, már ami a technikai fejlődés cammogását illeti, de más átütő sikerről én nem tudok. Persze minden fejlődik (tán az ember gondolkodásmódját kivéve,mert annak a "fejlődésére" 3 emberöltőnél több senkinek nem áll rendelkezésére, mindenki ez alatt a rövid idő alatt jön rá ugyanazokra az okosságokra mint az elődei). Tehát pl. az orvostudomány valóban sokat fejlődik, de olyan áttörésre, mint ami az érzéstelenítés, az altatás feltalálása volt, nincs példa mostanság. Olyan ez mint a sportban a rekordok. Mindig javulnak ezredmásodperceket, centiket, de olyan már nincs, mint az idők hajnalán amikor valaki fél stadionnal verte a többit, mert kitalált egy új stílust.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2015.05.20. 01:46:34

@Kis ember: Ja még valami. Óriási dolog, hogy egy tengerész tud kapcsolatban lenni a családjával. Én aztán tudom, mert az is nagy szó volt, ha valahonnan haza tudtam telefonálni, az akkori körülmények közt. De egy most is hajózó panaszkodott, hogy míg annakidején jókat beszélgettünk, most mindenki kotor befelé a kabinjába és lóg a neten. Ezt persze nem az előnyök kisebbítése miatt mondom, mert azok kisebbíthetetlenek, csak árnyalom a dolgot.

deckard_r 2015.05.20. 12:38:05

>de olyan áttörésre, mint ami az érzéstelenítés, az altatás feltalálása volt, nincs példa mostanság<
Sok ilyen van. A teljesség igénye nélkül csak a diagnosztikai vonalról... MR, CT, PET, géndiagnosztika (és hátterében a Human Genom Project)
De terápiás oldalon is jópár pár dolog az utolsó 30 évből ami alapvetően és drasztikusan változtatta meg széles populációt érintő betegségek kimenetelét...
Nyilván ezeknek a súlyát a terület ismerete nélkül nem tudod felmérni.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2015.05.20. 13:17:21

@deckard_r: Bocs ha tévednék, de nem emlékszem rád decard, hogy lettél volna itt! Welcome on board! Megadom magam! (utálom, ha valaki a végtelenségig kitart a hibás vélekedése mellett) Akkor csak én vagyok túl pesszimista, akit csak a repülő autó győzne meg a haladásról. Mentségemre szolgáljon, hogy az ember optimistaként születik és pesszimistaként hal meg. Azért akárhogy is igyekszem mégiscsak a leszálló ágon vagyok :)

Kis ember 2015.05.20. 20:31:04

@A Tengerész:
Azért annyira nem lógunk a neten, mert percenként 10 dollárcent (kb 27 forint) és lassú. De kapcsolattartásra kiváló!
Orvostudomány:
Két olyan ismerősöm is van, aki kigyógyult a rákból, hála a korai diagnózisnak. Mindez nem lett volna lehetséges mikrokamerák, számítógépek, stb nélkül.
Félelemetes egyébként, ahogy Stanislaw Lem az űrkorszak legnagyobb térhódítása idején milyen pontosan jósolta meg a "Visszatérés" c. művében, hogy fog befelé fordulni az emberiség az expanzió helyett.

deckard_r 2015.05.21. 05:56:57

Régi és lelkes olvasód vagyok, örülök, hogy itt lehetek.
süti beállítások módosítása