Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.
  • A Tengerész: @Műszaki: Na ez az a hülyeség amért nem gondolom követendőnek ennek a srácnak az elképzeléseit. ww... (2024.03.07. 19:50) Hétfő.
  • KAMA3: Én bevallom őszintén, hogy erre az időre (félig szándékosan) felfüggesztettem a blogod olvasását, ... (2024.03.01. 09:56) Csütörtök.

Linkblog

Kedd.

2015.02.10. 09:58 :: A Tengerész

Most erre varrjatok gombot! A macska iszonyatosan válogatós lett a kényeztetés eredményeként. Csak azt eszi ki a kajából ami a fogára való, aztán nyávog, hogy újat kér. Piszok követelődzővé vált, ridegtarásra fogtam, addig nem kap újat amíg van a tányérjában a régiből. Mit csinált? Amit nem eszik meg kirakja a kőre és jön kérni, hogy mostmár üres a tányérja, jöhet az új kaja! Persze J a bűnös az elkényeztetésben. Kittenberger Kálmánnak volt egy története a nők és a macskák közti lelki kapcsolatról, amit még Afrikában mesélt neki egy néger, ezek szerint ott is ez a helyzet.

Volt egyszer egy macska aki egyedül gyengének érezte magát ezért társul szegődött egy törpeantilophoz. De a törpeantilopot megkergette egy nagyobb antilop, látva ezt átpártolt a nagyobbhoz. De azt az antilopot megtámadta az oroszlán, ezért  a macska az oroszlánnal kezdett barátkozni. Igenám, de egyszer egy ember lelándzsázta az oroszlánt, látta a macska, hogy az ember az igazán erős társ, hát a nyomába szegődött. De amikor hazaértek az ember kunyhójába, megjelent egy szoknyás hosszúhajú másfajta ember és rettenetes ordításba kezdett az előzővel, hogy hol csavargott ilyen sokáig és miért nem hozott élelmet, mire az félelmében elrohant otthonról. Azóta társa a macska az asszonynak, mert annál nincs félelmetesebb a világon. (lásd még feministák)

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr247157495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IQ_nuku 2015.02.10. 11:03:59

A macskák már csak ilyenek. A nagyszüleim macskája mindenevő volt. Aztán egyszer beteg lett és a nagymamám 5mmx5mm kockára vágott csirkemellel kényeztette. Nah nem kellett volna! Attól kezdve csak és kizárólag azt volt hajlandó enni. De annyira, hogy amikor anyu vigyázott a macsekra (a nagyszüleim nyaralni mentek) és ő vagdosta fel a húst, akkor nem ette meg a dög. Anyu nem annyira precíz, mint a nagymamám volt és bizony némelyik darabka picit nagyobbra sikerült....

leitomi 2015.02.10. 13:47:29

A tegnapi szemüveges történethez 1 ötlet:
Az Ofotért-nél minden tavasszal és időnként van olyan akció ahány éve vagy annyi százalék kedvezményt kapsz.
Ez Neked és Nekem meg a hasonló 60 + -osoknak jó arány. Nézd meg hátha........

leitomi 2015.02.10. 13:48:04

@leitomi: ahány éves vagy annyi %

spray 2015.02.10. 17:39:59

1oo év fölött ök fizetnek szép napot

Kis ember 2015.02.11. 15:12:02

@spray:
Azért is jó megérni a száz évet, mert kevesen halnak meg száz éves kor felett. ejó tudni, hogy akkor a szemüvegbizniszből is így meg lehet akkor már élni. :)

Jonathan 2015.02.11. 19:22:28

Kedves Tengeresz es szaktarsak! Remelem nem haragszol meg Tengeresz, de szeretnek egy kerdest feltenni a kis erdekközössegnek, melyre nem tudom a valaszt. Szeretnek a hajora egy gazfütest epiteni, a jo eg tudja hol er majd a tel. En erre gondoltam: www.truma.com/hu/hu/heating/trumatic-s-2200-s-2200-p.php
de azt mondjak, hogy ez csak lakokocsiba es kempinghazba valo. Milyen veszellyel jarhat egy beepites a hajoba? (Amugy is gazrol megy a tüzhely, a boyler...)
Megegyszer elnezest es varom szives velemenyeteket, üdv: Jonathan

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2015.02.11. 20:32:08

@Jonathan: A veszély bármelyik PB gázzal üzemelő berendezésnél ugyanaz. Nevezetesen, hogy gázömlés esetén miután a gáz nehezebb a levegőnél lefolyik a fenékbe és ott marad. Ha szikrát kap felrobban az egész hajó. Lakókocsinál, háznál, kifolyik az ajtó alatt, nem véletlen, hogy tilos PB gázkészüléket üzemeltetni olyan helyiségben amiből pince nyílik, vagy tilos beállni gázüzemű autóval mélygarázsba. Nyilván minél több a gázkészülékek száma annál nagyobb a kockázat. A sütő-főzőeszközök szerintem azért kevésbé veszélyesek, mert azoknál csak akkor van láng és a gáz is csak akkor van rányitva ha üzemelnek, míg a hűtő-fűtő berendezésekben folyamatosan ég az őrláng és az üzemük is felügyeletmentes, míg a főzésnél csak ott áll valaki aki el tudja zárni a csapot ha büdöset jelez az orra, azaz valahol tömítetlenség van. Én nem merném betenni, de hát én gyáva vagyok. Én a fűtést olajkályhával oldanám meg, nálam is van egy a hajón, igaz sose használtam, eltekintve a beüzemeléstől, mert a fafűtés kellemesebb. Amúgy van a hajódon gázkoncentráció riasztó? Mert az azért nagyon fontos.

halaloszto 2015.02.11. 21:45:20

@IQ_nuku: unokatesomnak volt egy drotszoru foxija. a nagymamajanal volt a kutya. amig kicsi volt, a nagyi kanallal etette. nagyon nehez volt rola leszoktatni. volt hogy napokig nem evett, varta hogy megetessek.

Vajk

Jonathan 2015.02.12. 05:02:07

@A Tengerész: Rendben ertem en, azonban ez:
www.toplicht.de/en/shop/ofen-herd-und-kocher/gasheizung-herd-und-gaszubehoer/gasoefen/dickinson-newport-gasoefen
müködhet ? a Truma meg nem? Nem ertem en ezt es lassan kell talalnom valami megoldast :(
Nem szeretnek odabent sem faval, sem külön olajjal bajlodni, a gaz tiszta munka mindn ertelemben.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2015.02.12. 05:58:51

@Jonathan: Talán itt a különbség. 1 Utóbbi " Exhaust or intake air is lead through a double-walled pipe or sucked directly out. " 2 Előbbinél meg" Az égési levegő szellőztetése az oldalfalon keresztül lehetséges" Hát ez utóbbi hajón elég nehéz, háznál meg olyan mint a szokásos gázkonvektor az ablak alatt.
süti beállítások módosítása