Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Hétfő.

2014.12.22. 22:43 :: A Tengerész

Kel a bejgli tésztája._14_dec_22_001.JPG

Ebből 12 db lesz. Ez a "bevezető" adag, Holnapután jön a következő, ugyanez a tészta de a változatosság kedvéért diós és mákos kifli lesz belőle.

Ez volt délelőtt. Most este van és miután este nyolc körül megjöttek a bútorlapok, nemsokára kisültek a bejglik is._14_dec_22_003.JPG

Ilyen van három tepsivel. Kicsit összenőttek. Délelőtt még diót törtem, aztán pakoltam a nappaliban, hogy legyen hely a bútorlapok összecsavarozásához és  míg J a tésztát készítette, egy csomó, pillanatnyilag szükségtelen holmit felhordtam a padlásra. Kicsit hirtelen jött ez a Karácsony, valahogy még a múlt hét közepén is olyan érzésem volt, hogy a Szenteste még legalább két hétre van, aztán egyszercsak mondja a szomszédasszony, hogy a "jövő héten". És tényleg. Igazából nincs is karácsonyi hangulatom, talán az időjárásnak is köszönhető ami inkább Húsvétot mutat mintsem Karácsonyt. Mindenesetre minden kedves olvasónak Boldog Békés Karácsonyt kívánok, alighanem a két ünnep közt jelentkezem legközelebb, ha addig halálra nem zabálom magam,

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr747005483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teddybear01 2014.12.23. 05:23:19

Kellemes Karácsonyt, és ha addig nem jönnék, Boldog Új Évet kívánok!

Ami azt illeti, én is a kelttésztás bejglit szeretem, azt a fajtát, amit boltban lehet venni kifejezetten kerülöm. Bár ilyenkor amúgy egy darabig megutálom kissé.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.12.23. 09:15:23

@teddybear01: Köszönjük! Én sose tudok betelni a bejglivel. Annyira türelmetlen voltam, hogy bevallom már pár hete is vettem egy diósat, meg mákosat a péknél amikor kenyérért voltam, de meg is bántam, mert nem volt jó. A tésztája főleg a diósnak olyan"copáka" volt ahogy anyám mondta a ragacsos nem rendesen megkelt és megsült tésztára. Én ma már bejglit reggeliztem, na Juditkáé fergetegesen jól sikerült!

ICSG 2014.12.23. 14:05:26

Békés, Boldog Ünnepeket Nektek is!

ICSG 2014.12.23. 14:08:58

Ildi kollégája volt az elhunyt hajós.
porthole.hu/cikk/10244-zsiraf

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.12.23. 17:32:13

@ICSG: Nem ismertem, vagy legalábbis nem emlékszem rá. Mindenesetre kezdek "körbelőve" lenni. Merthogy ő már az utánam következő generáció. Mindenesetre igaza van a Rujáknak, ha már nagyon muszáj akkor így jó elmenni. Csak hát borzasztó ha ilyen fiatalon. Akkor érettségiztem amikor született.

abraxas 2014.12.23. 17:45:38

Kedves Vilmos!

Boldog Karácsonyt kívánok Nektek, és minden kedves olvasódnak!

Jonathan 2014.12.24. 05:38:52

Minden kedves Bloggernek readernek es writernek egyarant, kivanok bekes, csendes, viharoktol mentes aldott ünnepeket. Mindenki asztalara ilyen gyönyörü bejgliket! es forraltboros fahejillatot mindenhova.
Aldas, bekesseg.

www.youtube.com/watch?v=Qota928VTXw

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.12.25. 10:55:30

@Paduc: Erő, egészség!
(Tudtad, hogy ez amúgy nálunk reformátusoknál a köszönés és a válasz rá az amit én írtam? Ahogy a katolikusoknál a Dicsértessék a Jézus Krisztus és rá a Mindörökké Ámen.;{Laudetur Iesus Christus...In Aeternum, Amen.})

Paduc · http://fontosmondatok.blog.hu 2014.12.25. 11:18:20

Mivel én is a reformszárnyhoz tartozom, gyerekként megtanultam. Viszont a válasz szintén "áldás békesség". Az a teológiai professzor, akitől tanácsot kérhetnék, most éppen istentiszteletet tart, így az érdeklődést elhalasztom.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.12.25. 11:22:58

@Paduc: Jééé akkor én másképp tanultam.

Paduc · http://fontosmondatok.blog.hu 2014.12.25. 15:48:20

Ha nem is teljesen fentről, de rektori szintről megerősítették az alábbi információt, miszerint az idősebb egyházi méltóságok sem használják már az alábbi választ. Az "Erő, egészség" változatra fuldokló nevetés volt a reakció.

"A reformátusok között a köszönés a legmélyebb és legfontosabb jókívánságot hordozza: Áldást, békességet kívánok vagy kicsit közvetlenebbül, egyszerűbben: Áldás, békesség. A válasz rá így hangzik: Istené a dicsőség, bár ez kihalóban van és legtöbbször a válasz megegyezik a köszöntéssel."

www.egyhaziprotokoll.hu/html/protokoll/protokoll_01_2.htm

Evangélikusok így köszönnek: "Erős vár a mi Istenünk". Erre szoktuk mi azt válaszolni, hogy "A miénk még erősebb!"

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.12.25. 19:08:00

@Paduc: Hát én még az '50-es évek közepén konfirmáltam. És a Frangepán utcai református templom falára, szembe a szószékkel, volt felfestve az "Erős vár a mi istenünk".

Paduc · http://fontosmondatok.blog.hu 2014.12.25. 22:37:15

Nem bonyolódnék hitvitába, legkevésbé veled és nem karácsonykor. Ez nem az én szakterületem, hogy finoman fogalmazzak. Én a hatvanas évek végén konfirmáltam, de azóta sem kerültem közelebb a valláshoz, sőt!
Talán még a Heidelbergi Kátét sem tanultam meg annak idején, azóta csak felejtek. Viszont aki nem hajós, annak is ajánlom kirándulási célpontként a Neckar menti mesés várost, amit nem bombáztak le a németek :)

A neten kapirgálva is úgy látom, hogy a szlogen Lutherhez köthető, viszont több református énekben is megtalálható. Ma lenyúlásnak mondanánk, de a két vallás hasonlósága, elvi alapjai miatt -hadd ne írjak itt mai magyar politikai hasonlatot- egyfajta népdalszerű átvétel történhetett. Talán nem azonosított forrás alapján terjedt, míg bekerült a református énekeskönyvekbe is és később az angyalföldi templom falára is.

Elnézést az okoskodásért!

Jonathan 2014.12.26. 07:38:23

@Paduc: Mindenkinek hite szerint...
Annyit szeretnek korrigalni bejegyzesed labjegyzeteben, hogy a nemet varosokat nem a nemetek bombaztak, hanem a szövetseges erök (leginkabb az amcsik), mivel a visszavonulas idejen a nemeteknek mar alig volt hadba vethetö legierejük. Heidelberg pedig azert uszta meg amegsemmisülest, mert az amerikaiak -bizva gyözelmükben- mar eleve ebbe a varosba terveztek a legierejük telepiteset, ahogy azt aztan meg is valositottak. A nemet földön elesettek civilek szama jelentös mertekben irhato az amerikai legitamadasok rovasara, illetve az alacsonyan vegrehajtott kötelekrepülesü geppuskazasoknak. Onnan tudom, hogy edesanyam fiatal lanykent az esemenyek kellös közepen, atelte Drezda megsemmisüleset, ahol voltak olyan kedvesek a jenkik es gyujtobombakkal (nepi neven napalm) mutattak a menekülöknek a sötetben az utat...
De igazan ez nem is ide tartozik, csak egyetlen kisiklast szerettem volna pontositani. Az viszont igaz, hogy Heidelberg hidjat a nemetek robbantottak fel maguk mögött, hogy visszatartsak az öket üldözö szövetseges szarazföldi eröket.

Tovabbi finom bejglimajszolast kivanok!
süti beállítások módosítása