Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Péntek.

2014.12.19. 19:25 :: A Tengerész

Csúnya dolgot csináltam. Igaz ilyenkor Karácsonytájt sokan csinálják.2014_dec_19_003.jpg

Ezt a gyönyörű ezüstfenyőt kivágtuk. Vérzett a szívem az életerős fáért, de szegényt az előző tulajdonos teljesen alkalmatlan helyre ültette.  Bizonyára jópofa volt a kis csemete az ablak alatt, csak hát mostanra olyan 15 m magas, 35 cm törzsátmérőjű szálfává cseperedett. 30 évgyűrűt számoltam meg a vágási felületen.  Féltem, hogy az uralkodó szélirányból teljesen védtelen  fát egy szélvihar  a laza homokos talajból egyszerűen kifordítja. Ebben az esetben kidőlve valamelyikünk házát agyonvágja, vagy a mienket, vagy a szomszédét, szóval mindenféleképpen kárt csinál. Másik veszély, hogy növekedve a gyökereivel tesz kárt a házunk alapjában.  Lehet még jó pár évet kibírt volna, de sajnos nem leszek fiatalabb, most még van erőm az eltakarításához. Amúgy a fákkal kapcsolatos általános optimizmus a jellemző mindenfelé, az emberek érthető módon sajnálnak baltát, fűrészt ragadni, lemészárolni ezeket a szeretett élőlényeket, ezért aztán baromira csodálkoznak amikor az autójukra, házukra dőlnek. Annakidején nagy port vert fel két eperfa kivágása a Nyugati Pályaudvar hátsó udvarán, amikor a Vígszínház felújítása idejére egy ideiglenes sátorszínházat építettek a helyükre. Történetesen egy barátom cége végezte az építkezést, tőle tudom, hogy a fák ha nem vágják ki őket, bármikor kidőlhettek volna annyira betegek voltak, eperfából lehet a legjobb pálinkás hordót csinálni, annyi egészséges anyag nem volt bennük, hogy kiadjon egy hordót. Ahogy az emberek megbetegednek a szennyezett városi levegőtől, úgy voltak a fák is betegek, a korhadt pudvás belsejükkel. A kivágást kezdetben saját magam akartam végezni, de azért ez nem olyan egyszerű, hiába van láncfűrészem. Nyilván a kidöntés szóba se jöhet, a fát "le kellett bontani", azaz felmászva legallyazni, majd fentről lefelé darabolni és kötéllel leengedni a darabokat. Elszántam magam a dologra, bár a fűrészen, kötélen kívül semmiféle felszerelésem (biztonsági hevederek, függesztők és hát legalább mínusz 30 életév) nincs hozzá, meg kellett volna csinálni, kölcsönben szerezni, de kapóra jött, hogy az utcában hivatásos favágók dolgoztak, megalkudtunk egy kedvező árban és egy bő óra alatt végeztek a feladattal. Ilyen volt.2014_dec_19_002.jpg

Ilyen lett.2014_dec_19_006.jpg

És az udvart beborítja a "karácsonyi díszlet".2014_dec_19_005.jpg

Azt mondták imént a TV-ben, hogy emelkednek a felsőoktatásban a felvételi pontszámok, különféle főiskolákon, egyetemeken különböző mértékben. Legjobban ha jól hallottam a "médiatudományi" szakokon. Valaki megmondaná nekem taplófejű barbárnak, hogy mi a bánatot tanítanak ott? Milyen tantárgyak vannak? Tömegbutítás? Kormányseggnyalás magasfrekvenciával és váltakozó amplitúdóval? Pirulás nélküli hazudozás magyartalan nyelvhasználattal, nyomtatott sajtóban rossz helyesírással? Tulajdonosváltás gyorskövetése véleményváltoztatással? Médiafogyasztók befolyásolása kenyéradónk anyagi érdekeinek megfelelően? Út-, vasútépítési szakon lehet még ilyen hogy "kátyúkészítéstan".Na jó, mára elég volt. Még reflektorfénynél felhasogattam vacsora előtt pár bükkfa tuskót holnapra, mert fogytán a "köztes fa" ( a gyújtós és a nagyobbacska fahasáb közti méret, mert nagyon fontos, hogy szilárd tüzelésnél meglegyenek a frakciók az egyenletes tűz kialakulásához), még kicsit olvasgatok aztán alvás.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr786998383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

temtom 2014.12.20. 08:52:03

...és legalább a fenyő legfelső másfél-két méteres része alkalmas-e idei Karácsonyfának?

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.12.20. 08:59:24

@temtom: Igen, nagyon szép, az lesz a kertben az ablak előtt. Merthogy a nappaliban kell a hely a hétfőn érkező bútorlapok összeállításához, szóval a Karácsony asztalosműhelyben lészen megünnepelve. Végülis Jézus meg istállóban született.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.12.20. 13:24:15

@akiga: Elolvastam. Annyi a hozzáfűznivalóm, hogy lehet, nem eléggé tudományos de a busák igenis szaporodnak a Balatonban. Vagy legalábbis ívnak. Fonyódon a Port Lacajban álltunk valamelyik régi nyári bajnokságon. Parti halasztás volt, mert semmi szél nem volt, mindenki piszmogott valamivel, ült a büfében, vagy aludt a hajójában mint én, várva a zselet és a futamot. Egyszercsak rettenetes csapkodásra ébredtem, azt hittem a srácok nekiálltak vízilabdázni, de emberi hang nem társult a hullámzás, fröcskölés mellé. Kinéztem, az egész sekélyvízű kikötőmedence hullámzott és olyan 10-20 kilós busák verték magukat, ugráltak métereseket ki a vízből, szóval ez szerelmi mámor volt a javából. Kettőt ki is fogtunk csáklyával a kopoltyújába akasztva, ez pedig egy ilyen erős virgonc halnál csak szerelmi bódult állapotban elképzelhető. Hogy az ikrák megtermékenyülésének és kifejlődésének a többi feltétele meg van e a Balatonban azt nem tudom, de ezt a saját szememmel láttam, pedig az volt a hivatalos szöveg, hogy a Busa csak a melegebb trópusi vizekben ívik.

teddybear01 2014.12.20. 17:33:12

@A Tengerész: "az volt a hivatalos szöveg, hogy a Busa csak a melegebb trópusi vizekben ívik. "

Nem ez lenne az első eset, amikor az állatok valahogy nem tudják, hogy miként kéne viselkedniük a biológusok szerint...

Ami azt illeti édesanyám nyár elején vágatta ki azt a két fenyőt a ház elől, amit negyven éve ő ültetett oda. A múltkori ónoseső után meg azt mondta, hogy szerencsére időben lépett. Ha nem vágatja ki, lehet a házra szakadt volna az águk.

csaba03 2014.12.20. 19:49:20

@A Tengerész: a Balatonba 30 éve telepítettek busát utoljára. Azóta el kellett volna pusztulniuk, ehhez képest becslések szerint ma 10x annyi busa van a Balatonban, mint amennyit összesen betelepítettek. Ezek egy része nyilván a tó vízgyűjtőjén található halastavakból szökött meg, egy része viszont szerintem helyben kellett, hogy szaporodjon...

csaba03 2014.12.20. 20:02:21

@csaba03: kicsit még utánanéztem: korábban azt hitték, hogy a busák hiába ívnak, az ikrák az eredeti élőhelyüktől eltérő éghajlat miatt elpusztulnak. Ma már azonban azt mondják egyes biológusok, hogy 4-5 évente olyan az időjárás és a hidrológiai viszonyok a tóban, hogy az ikrák egy része ki tud kelni. Tehát szaporodnak a nyomorultak, természetes ellenségük nincs, horgász nem tudja kifogni őket, mivel planktonevők, a többi faj ivadékai elől viszont eleszik a planktont. 100 éves távlatban övék a Balaton :(

abraxas 2014.12.20. 20:19:22

Az előző házam udvarán pont egy hasonló korú (35 évgyűrűt számoltam) és méretű vörösfenyő álldogált, míg egy szép nap egy nem is túl nagy vihar ki nem döntötte. Szerencsére nem a ház felé dőlt, hanem ki az utcára. Kis híján eltépte a villanyvezetékeket, szépen megtámaszkodott a kerítésen, így csak megnyomta a felsővezetéket. A villanyosok nem pucolták el, hanem engem fenyegettek meg helyette. Ha mégis eltépi a kábelt, nagyon meg...nak :-(
Később derült ki, hogy a fő gyökerei úgy álltak, mint a csirke lába. Kelet, dél, nyugat. Az északi oldal valahogy kimaradt. Pedig a többi gyökér combvastagságú volt. Jött egy jó kis északi vihar, és volt fa, nincs fa.
Más: Nálatok is dörög az ég?

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.12.20. 21:05:19

@abraxas: És sajnos igaza volt az áramszolgáltatónak, mindenki maga felel az ingatlanja területén kidőlt fák által idegen tulajdonban okozott kárért. Ami azt illeti logikus. Azt ugyan nem tudom a közterületen kidőlt fával ugyanez e a helyzet. Mert még nem hallottam, hogy ha valakire rádől egy fa a közúton fizetett volna az állam az utódoknak. Mondjuk cserébe annyit enyhült a jogszabály, hogy korábban a saját fa kivágása bejelentésköteles volt a jegyző felé, aki pl előírhatta a fapótlást. Én is bejelentettem, de mondták hogy már nem kell. Itt nem dörög, egész meleg van, sőt elállt a napközben fújó viharos szél is ami elvitte a stégről még a lábtörlőmet is, pedig vastag szőnyegpadló darab volt, majd egy négyzetméteres. Szerencsére látszik a fenéken, kristálytiszta a víz, holnap halászhatom ki.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.12.20. 21:23:47

@csaba03: Az élet él és élni akar, mondta valami nálam okosabb ember. A múltkor olvastam valahol egy összeállítást, mekkora hibákat követett el az ember amikor véletlenül, vagy éppenhogy szándékosan beleavatkozott az ökoszisztémába. Nem emlékszem már túl sokra, azt se feltétlen pontosan, de ember vitte más földrészekre a macskákat, patkányokat, nyulakat, melyek ragadozó hiányában elszaporodva kiirtottak őshonos fajokat. Ember keresztezte az őshonos házi mézelő méhekkel az afrikai vadméheket, melyből egy olyan agresszív támadó fajta lett mely kezelhetetlen. Ausztráliában mérhetetlenül elszaporodott egy betelepített varangyosbéka, mely válogatás nélkül kipusztítja a csigákat rovarokat és mivel mérgező, kimarad a táplálékláncból, semmi nem pusztítja. Én gyanakodva nézek a géntechnológiára is, ez is olyan, hogy nyilván lázbaejti a tudósokat, mert nagy szakmai kihívás teremtőt játszani, de mi van, ha valahol kiszabadul a szellem a palackból? Amíg csak génmódosított a kukorica az még csak hagyján, nem megy rá a rovarkártevő, nagyobb a termésátlag, állat megeszi, megemészti itt a vége. Nota bene a kertészek évezredek óta csinálják oltással, szemzéssel, dugványozással szelektált beporzással. De ha mondjuk módosul egy vírus, egy baktérium (tegyük hozzá ezt maguktól is teszik, állandó a mutáció, de ha erre még az ember is rásegít..)ki tudja hol áll meg a "nehéz kő"?

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.12.20. 21:25:05

@abraxas: Hehe, most már dörög és szakad az eső. Jól el fogok ázni amíg kimegyek a hajóra.

Miranda Veracruz de la Hoya Cardenal 2014.12.21. 07:39:57

@A Tengerész: Engem ez a varangy érdekelne. Nagyon sok meztelen csigánk volt idén.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.12.21. 08:16:38

@Miranda Veracruz de la Hoya Cardenal: Ne kívánd a mérgező óriásvarangyot, hidd el jobban utálnád mint a pucércsigákat. Viszont ajánlom figyelmedbe az indiai futókacsát, kedvenc csemegéje a meztelencsiga és remek tojó, értelmes, kommunikatív, kedves háziállat. Nekünk ígértek tavaszra tojást, amit a szomszédasszony tyúkjaival fogunk kikeltetni, merthogy nálunk is rengeteg a meztelencsiga. Ugye az idei esős év külnösen elszaporította őket, már nemcsak a sötéttarka, hanem a hatalmas világosbarna spanyolcsiga is megtelepedett, nem tudok egy deszkát kivenni a fóliatakarás alól, hogy ne kelljen tucatszám lesöpörni a fóliáról.

Miranda Veracruz de la Hoya Cardenal 2014.12.24. 08:03:30

A varangyal csak vicceltem. Viszont erről a kacsafajtáról már én is hallottam, és kíváncsian figyelem, hogy nálad beválik-e. Lehet, hogy én is benevezek egy-két egyedre, bár az én kertemben a "bio" dolgok nem nagyon működnek./ katica alig eszi a tetveket, a lisztharmat ráolvasással az istennek se tünik el, csak permetezésre, stb./ Réges régen egyszer vettem kristályos rézgálicot, hogy majd avval permetezek, és az úgy milyen jó lessz mindenkinek. Nem lett. A maradékot használtam el úgy, hogy "megsóztam" a csigákat. Viszont azt tapasztaltam, hogy ezek a teremtmények olyanok mint a jó kamenisták: ha eggyet "megtérítesz "száz álla helyébe! Kívánok nektek nagyon kellemes ünnepeket és felesleges idegeskedéstől mentes újévet!
süti beállítások módosítása