Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Műszaki: Na ez az a hülyeség amért nem gondolom követendőnek ennek a srácnak az elképzeléseit. ww... (2024.03.07. 19:50) Hétfő.
  • KAMA3: Én bevallom őszintén, hogy erre az időre (félig szándékosan) felfüggesztettem a blogod olvasását, ... (2024.03.01. 09:56) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Ha nem írok ne válaszolj!: Már lezártam. Majd építek egy ferde rampát amin feltolom a talicskát. ... (2024.03.01. 00:31) Szerda.
  • A Tengerész: @Paduc: Rémlik.... (2024.02.25. 02:14) Szombat.
  • A Tengerész: @akiga: Igen tudok róla. (2024.02.23. 08:39) Szerda.

Linkblog

Hétfő.

2014.12.15. 18:29 :: A Tengerész

Egész napom porszívójavításra ment el. Kitört a "szemétzabálógép" sztrájk. Két porszívó van a házban, mindkettő megbetegedett. Utálatos munka, ezeket a mostani gépeket már nem készítették javíthatóra. Az olyan  "mindentmegakarokjavítani"  fajtának mint én kifejezett bosszúság, hogy manapság már semmit nem, vagy csak nehezen lehet szétszedni, szétszerelni. Elfogyott a szénkefe? Dobd ki, vegyél újat! Az külön trükk, hogy minden gyár és minden termék gégecsöve, a csatlakozó csonkok, néhány milliméterrel, de legalább pár tizedmilliméterrel eltérnek egymástól, nehogy véletlenül egyik csövét a másikhoz használni lehessen. Az egyszerbepattanó műanyagfülecskék amiket egyrészt nem lehet tudni hol vannak, ha mégis sikerül kitotózni, akkor letörnek szétfeszegetéskor, a címkék alá rejtett csavarok még csak hagyján. A leggonoszabb a csak befelé hajtható csavar, ahol a fejben a slicc kialakítása  csak "jobbrahajtós". Szerencsére ilyen csavar nem volt a mai leckében, mindkét gépet sikerült megjavítani, az egyik kefecserés volt, a másik a szétszereléstől, kitakarítástól, összeszereléstől meggyógyult, csak törődést igényelt.  Persze értem én, ha valaki szerelőt hív, ezért a munkáért ki kell fizessen feleannyit mint egy új gép ára, persze, hogy nem fogja megjavíttatni, inkább újat vesz. Aztán a másik csel, hogy igyekeznek mindent olyanra készíteni, hogy egy nappal se tartson tovább mint a garanciaidő. A csúcs amit olvastam valahol, hogy a nyomtatókba eleve olyan a szoftver, hogy leállítja a gépet egy bizonyos idő, vagy példányszám után. És ezt javítani se lehet állítólag. Ez már nem az én világom. Amúgyis arról szól az életem, hogy mindent másképp csinálok, mást gondolok és másban hiszek, mint ami a "kötelező elvárás". Szóval jusztse veszek újat, dögöljetek meg!

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr256985413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jonathan 2014.12.16. 06:10:41

Ilyenek ezek a dögök... A huszoneves takaritogepünk minden elöjel nelkül 'megnemult', se kep, se hang. Hiaba szedtem szet-raktam össze, sehol semmi nyoma melegedesnek, szorulasnak, csak eppen müködni nem akar :( Miutan elment vele egy fel napom, elmenetem a brockenstubeba es vettem 10 penzert :D egy müködö, pici, szuper porszippancsot. (Motto: "nem b@sztok ki velem!" :D Erre az egy esztendöre meg bizonyara kitart.

Mihalik Péter2 2014.12.16. 08:01:05

Ha tudod, nézd meg a Villanykörte összeesküvés c. filmet. Pontosan erről szól, azaz a mesterséges avultatásról. Bemutatnak benne többek között egy USA tűzoltóörsön kb 100 éve világító villanykörtét, amit születésnapján meg is ünnepeltek...

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.12.16. 10:22:55

@Jonathan: Hehe. Amióta az elektronika betette a lábát azóta a készülékek ezen ok miatt is javíthatatlanok. Ezekbe aztán végképp nem lehet belenyúlni, egy kocka aminek van 46 lába, beléje drótok mennek, a cseréje többe kerül mint egy új gép ára. Ez is a cél. De tegnap elmentem szénkeféért a helyi szerszámboltba, csak Makita keféik voltak az általuk forgalmazott kisgépekhez, 2500-3500 Ft (!!!) párja. Hát nem vettem meg,"szerencsére" méret se volt megfelelő, előkerestem a saját kacatjaim közül megfelelőt, amit még a "Műszéntermelő Vállalat" Népszínház utcai boltjában vettem anno 10-12 Ft.-ért
@Mihalik Péter2: Most, hogy írtad, eszembe jutott, láttam a filmet. Sőt, abban, vagy annak a nyomán olvasgatva találtam a számítógép nyomtatóra vonatkozó aljas dolgot.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.12.16. 10:27:40

@Jonathan: Hehe. Képzeld, meggoogliztam még léteznek, igaz más lett a nevük www.carbosint.hu/valaszt.php?sor=3 Ha legközelebb megyek Pestre feltankolok kefékből.

abraxas 2014.12.16. 12:30:49

Ezt úgy hívják gaz ferengi körökben , hogy tervezett avulás. És csakis az advocato diaboli szerepében mondom: az extraprofit (pfuj) mellett azért ez financérozza az újabbnál újabb fícsörök fejlesztéseit is. :-)

halaloszto 2014.12.16. 16:29:08

@abraxas: azért ha hozzászámolod az adott eszközök bekerülési költségét, hamar kijön hogy ezzel nem az a gond hogy tobbet kellene porszívóra költened mint régen, hanem hogy több szemetet termelsz.

Vajk

abraxas 2014.12.16. 17:13:50

@halaloszto:
Ez igaz, de az új fícsör is társadalmi elvárás. Csak másik :-)

csaba03 2014.12.17. 01:13:43

@A Tengerész: a nyomtató problémáját egy spanyol hekker már rég megoldotta (meg utána még sokan mások is), egy letölthető segédprogrammal, amit lefuttatva nullázható a számláló, és a nyomtató tovább használható

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.12.17. 08:04:17

@csaba03: Értem és örülök neki de végülis a példázat szempontjából majdnem mindegy. Ettől függetlenül ez a gyártói magatartás az én erkölcsi felfogásom szerint "túl van a piros vonalon". Ráadásul az Átlag Béla mikroBT-je ami lépcsőházi kukakihúzogatást szolgáltat, ezért kénytelen fenntartani egy irodát a konyhájában (és eltartani egy tizenhatod könyvelőt) egyáltalán nem biztos, hogy tudja ezt, ismeri ezt a segédprogramot, képes installálni, illetve ha a hóna alá veszi az emiatt üzemképtelen nyomtatóját és elviszi a szervizbe ott felhívják rá a figyelmét és nem fogják neki egy fél nyomtató áráért "megjavítani" vagy rábeszélni, hogy vegyen tőlük egy újat. Sőt. Szinte biztos vagyok az ellenkezőjében.

Grigorij Sandorovics 2014.12.17. 13:16:22

@csaba03:
Hazzatennem - hogy ehhez kell egy programmozo egyseg amibe at kell helyezni a csipet es atirni :)) Mert igy tul egyszeru lenne az elet - es kulonbozo gyartokhoz persze mas a mikroprogramm.
Az igazsag kedveert - ez se egyszeru - nalam pl. all egy lezeres gep - amit kidobtak a hivatalbol - mert kimeritette a psz-t, allandoan nyomja hogy "vegem van" - de nyomtat :))
S meg raadast - az igazsag kedveert - most a tobbseg befejezte ezt a mokat - sot reklamban lattam "nyomtatas szamlalo" nelkul :)) Na jo, ez jerulo volt.
Ami a tervezett avulast illeti. Mivel a fo szakmam - muszeresz - es egesz eletemben javitok (utalom is mar...) mondom. Van a tervezett 7 ev elettartam - ezutan kezdodik a "hullas". S egye fene ha occso szarrol szol a nota.
DE! Hullanak a draga es qufva draga gugyuk - ne menjunk messze az uj kiberautok...
Nalam pl, feleve felmondta a talpat a kaveautomata (ugye a konyhagepek "habja"). Ket hetig javitottam. Fojt. Szetrohadt, a csavarokat szetvagtam - feluleteket polroztam - uj rozsdamentes csavarokkal osszeraktam. Amig csanaltam - a szuk hely es nehez szetszedthetoseg miatt bezarlatoltam - kiegett az elektronika. Meg egy het ra - mar kesz voltam kihajitani... De mar csak azert is (a szakmamat ne szegyenitsem) osszeraktam. Mukodik mint az uj, naponta 2, 3 duplazok, csak azert is !!!!
Olasz gyartmany, jo minosegu - de hat ez van :((

Villi ba, kitartast neked! Nem vagy egyedul - barkacsoljuk ezeket a vacakokat lassacskan (egy hegy van nalam mindenbol).

ui. Annak idejen, vagy 10 eve vettem egy prima LG porszivot. Szuper kenyelmes volt, a karon fordulatszamszabajozoval (lepesmentes)/ Fel ev mulva mindent csinalt - csak nem szopott (elnezest). Egy evig kerestem a hibat, sot az irodai gep (arrol vetten a sajatot) is megbetegedett. Nem talaltam az okot. Vegleg erot vettem magamon (a nejem nyomasara) es kivittem a kukahoz. Es eltemettem magam az interntbe - porszivo technologiak tanulmanyozasara. Hu gyerekek- ebben is sok az erdekes. Vegeul vettem egy "magatisztito" (nem vicc) elektroluxot, ami sok eve kivalloan mukodik.

Paduc · http://fontosmondatok.blog.hu 2014.12.17. 20:23:29

Vegeul vettem egy "magatisztito" (nem vicc) elektroluxot, ami sok eve kivalloan mukodik. Na, és cuppogni is tud? Mert nekem is egy ilyen van, egyelőre f@szán szuperál, de a "csócsálás" funkciót nem találom rajta. Szerencsére arra van egyéb applikációm :)

Vili írásáról nekem is a wolframszálas izzó gyártóinak összeesküvése jutott eszembe. Másodjára az, hogy bár a rozsda rágja a 18 éves Nissan Almerámat, de a motorja olyan hibátlan, hogy olajcsere előtt sem fekete a nívópácán csordogáló ásványolaj származék... Nézegetem, hogy milyen 4-6 éves biciglit vegyek helyette, de lehangolóak a tulajdonosok által írt vélemények, tapasztalatok. Szándékos, előre tervezett avulás és a végletekig lecsökkentett anyagminőség...

Grigorij Sandorovics 2014.12.17. 21:24:58

@Paduc:
Priman sziv, eszembe jutott a helyes es kulturalt szo :).
Ha ugyanarrol beszelunk (valami twin remlik) amikor begyullad a "bekoszolodott" jelzolampa - helyet kell cserelni a vekonyszurokkel. Pontosabban nem emlekszem - a fiam kezeli :))
Az almerad - meg az "angol". Ennel jobbat - ebben az osztalyban ma nem talalsz.

Paduc · http://fontosmondatok.blog.hu 2014.12.17. 22:03:34

Valóban prímán szív, de én egészen másra gondolok :)
A Nissan Almerám alvázszáma J betűvel kezdődik. Tehát japonese... ...Perfect :)

Tavasszal lecserélem a megbízható öszvért, talán egy Mitsubishi Lancerre.. ..bár a koreai Hyundai -milyen nehéz ez leírni, de a visegrádi hollós Mátyást idézve már könnyebb- is szerepel a vásárlási listán. Nem kapkodom el, lehet hogy Jézuska meglep egy Aston Martinnal?! Nem örülnék neki. Ha megengedhetném magamnak -és szükségem is lenne egy ilyen verdára- akkor MAZDA 6-ot vennék, szerintem ma ez a technikai plafon. A többi csak fölösleges fényűzés, luxus és parasztvakítás.

Jonathan 2014.12.18. 20:00:14

Auto: par eve megleptük magunkat egy Toyota Prius-al, mondvan tiszta, uj, keveset fogyaszt, stb. Nos 3 evi hasznalat alatt az egyetlen elönye az adomentesseg volt! 3 ev utan 50%-os bukassal 40 ezer kilometerrel eladtam es vettünk egy 10 eves Toyota Yaris Sol-t, 10 ezer (original!) kilometerrel! Azt sajnaljuk, hogy nem ezzel kezdtük, jobbat, kezesebbet, kiszolgalobb autot az eletben nem lattunk meg, pedig mar a fel földgolyobist bejartuk vele. Mar kiszolgal minket mig itt vagyunk, aztan ugy sem lesz autonk.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.12.18. 21:37:34

@Paduc: Én mindig Hunyadinak mondom a Hyundai-t és Gyors-nak a Gyros-t.
@Jonathan: Toyota Prius mitől adómentes? Villanyautó? És tkp. mitől volt bukás? "...aztan ugy sem lesz autonk." Miért? Amúgy én ebben a helyzetben vagyok, ha visszaemlékszel kísértésbe estem egy veterán R 4-essel, de hálistennek nem engedtem a csábításnak. Biciklivel, csónakkal és robogóval járok, meg a számomra már ingyen tömegközlekedéssel. És így nincs adó, kötelező biztosítás, időszakos vizsgadíj és ehhez hasonló leúzások. Azért azon gondolkodom, hogy kéne csinálni egy quasi autót, egy 80 cm3-es robogóból (azt lehet 50-nek hazudni)valami nagyon könnyű karbonszálas kasznival, három kerékkel, két üléssel, a lényeg, hogy esőben se ázzunk meg ha mondjuk kettesben akarunk menni a gyógyfürdőbe és nincs kedvünk megázni a biciklin. Ezzel kivédhető lenne a súlyadó, meg az időnkénti kötelező műszaki vizsga.

Jonathan 2014.12.19. 07:16:39

@A Tengerész: Mi Svajcban elünk es a környezetvedelmi törvenyek adta lehetösegek miatt zürich kantonban adomentesseg ill. adokedvezmeny illette meg a hibridhajtasu autokat. (Azota megszüntettek, mert megjelentek az ablaktörlömotor 'hibridmeghajtasu' 3 literes Porschek es Mazzeratik es amikor egy jo dolgot tul sokan kihasznalnak, akkor bezarjak a kiskapukat. (Kollektiv szivatas par f@szfej miatt)
Bukas amiatt volt, mert maga a model nem igazan nyerte el a közönseg tetszeset (nincsenek "raszorulva" a takarekossagra) ezert rövid idö alatt a 'luzerek jarnak Prius-al' elv miatt az auto hasznaltpiaci ara meredeken esni kezdett. Maga az auto, hat tudja fene... Sose hagyott cserben, csak a havas-jeges dombvidek nem a terepe, az elektronika mindent letilt es sikitozik, hogy 'ICE!' :D
Autonk pedig azert nem lesz, mert jövöre befejezzük az itteni eletünket es leköltözünk a hajora Görögorszagba. Autot fentartani pedig tul draga es bonyolult mulatsag lenne, ezert inkabb majd berlünk ha kell.
A quasi-autoval az a baj, hogy ha 4 kerek erinti a talajt, akkor azt gepjarmünek nyilvanitjak, vagy nem engednek közutra. A lenyeg, hogy igy is ugy is megbuntet a zsaru. :) (Itt elterjedtek a quad-ok, minden 16 eves szive vagya, persze hullottak is vele rendesen, mint összel a legyek. No hoztak egy rendeletet, hogy quad közuton csak 250 ccm felett közlekedhet. Mindjart eltüntek a benzinlovagok az utrol. :D

csaba03 2014.12.19. 13:41:21

@A Tengerész: amit leírtál, az a "mopedautó", a franciák nagy tömegben gyártják belső használatra

teddybear01 2014.12.19. 15:05:12

@csaba03: Ausztria is teli van velük. A sógor szépen hazamegy a bejárós autóval, majd az asszonnyal beleül a mopedautóba és elhúznak a plázába bevásárolni.

Sajnos nálunk a rendőrök buzerálják a mopedautósokat, mert a közlekedésfelügyelet főnöke mindenáron forgalmit és rendszámot szeretne rájuk tetetni, mert minden négykerekűt gépjárműnek akart nyilvánítani. Viszont a KRESZ mást ír elő, és ez a hülye meg nem írhatja felül a törvényt.

A másik probléma, hogy olyan drága egy normális állapotú mopedautó, hogy annyiért már kapsz egy kiskocsit, Fiestát, Škodát is.
süti beállítások módosítása