Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Péntek.

2014.09.19. 19:59 :: A Tengerész

De aranyos! Nézem a királyi TV híradóját, megy a hülyítés, hogy mennyivel jobban élünk.

Ráncolom a homlokom, hogyaszongya 5,5 %-al nőttek a bruttóbérek egy év alatt,most valami 247000 valahányszáz az átlag. Micsodaaa? Hát a sok közmunkás az alamizsnájával is csak ennyire húzza le? Akkor valakiknek nagyon sokat kell keresniük. Aztán a hírolvasó egy "szakembert" is kérdezget, aki megismétli a mantrát, nőnek a bruttóbérek, sőt miután gyakorlatilag nulla az infláció (szóval valami tutira olcsóbb lett, mert én drágábban vettem a tűzifát mint tavaly). Mire a hírolvasó ujjong és kommentál, figyu : "Szóval ötésfél százalékkal nőttek a bérek ráadásul (!!!) a közfoglalkoztatottakat nem számítva". Kinek van itt mumpsza?? 1. Milyen alapon hagyják ki az átlagbérszámításból a közmunkásokat, ha a foglalkoztatási statisztikába viszont beszámítják? 2. Ha kihagyják akkor amikor hencegnek a magas számmal akkor mi ez a "ráadásul" ? Ezek szerint ha beszámítanák akkor még magasabb lenne a szám? ENNYIRE HÜLYE a szerkesztő, vagy ennyire hülyék a választópolgárok (valószínűleg igen), hogy ilyen primitív hangulati csúsztatást beszopnak? Komolyan úgy érzem magam a hazámban, mint amikor boldogult társasházi közös képviselő koromban el kellett szenvedjem, hogy a legjobb ötleteimet a földhözragadt surmók leszavazták. Híradó. Most éppen a Kocsis Máté ekézi az MNO cikke nyomán ( http://mno.hu/belfold/bizonyitekok-a-tasz-es-az-ombudsmani-hivatal-kozotti-egyeztetesre-1248717 ) az alapjogi ombudsman és a TASZ kapcsolatát. Legfőbb bizonyíték, hogy tegeződnek! Olvasom az MNO kommentelőit, na ez a magát jobboldalnak titulálók válogatott csapatának színvonala (társasház szindróma).Miközben a Fidesz dezinformál az einstandolt médiában, nagykalapáccsal üt mindent ami nem az övé és mindenkit, aki nem a seggnyalója.

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr826713211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kis ember 2014.09.20. 01:19:08

Te tehetsz róla. Ma M1-et nézni olyan, mint a szocializmus alatt Pravdát olvasni.

halaloszto 2014.09.20. 23:36:05

Én mindig mondtam, hogy ha az összes varrünőt meg cipőfelsőrészkészítőt kirúgnák, azonnak jelentősen nőne az átlagbér. Mégsem az az átlagbér emelésének kívánatos módja.

Vajk

tabulator 2014.09.21. 07:49:33

Itt a piros, hol a pirost játszanak velünk.

Jonathan 2014.09.21. 18:21:07

Megprobaltam elmagyarazni egy svajci polgarnak a magyar közmunka modszeret... Nehanyszor visszakerdezett, probalta nagyon megerteni, a vegen kibökte, hogy ez bizony neki ugy hallatszik, mint a szocializmus... :D

teddybear01 2014.09.21. 23:22:43

@Kis ember: Viszont akkor nem nagyon volt választás. Esetleg hallgathattad a Szabad Európát, nem túl hangosan mert feljelenthetett a szomszéd, de az is hazudott, csak mást.

teddybear01 2014.09.21. 23:23:44

@Jonathan: De a svájciaknál más az a szocializmus, mint ami nálunk volt.

temtom 2014.09.22. 19:50:01

Ha nem akartok M1-et nézni, akkor ne nézzétek! Van egy kapcsoló....tudjátok. :) Holnap késő este át lehet kapcsolni vele a retek RTL Klub TV-re, lesz valami riport a magyar tengerészetről. Azt hiszem XXI. század a műsor címe, ma láttam az ajánlóját futólag. Jó nosztalgiázást!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.09.22. 20:22:10

@temtom: Tamás ez nem így megy. 1. Én sokoldalúan szeretek tájékozódni, tehát több hírműsort is nézek hallgatok. Szerinted rosszul teszem? 2. Határozottan bosszant, hogy a közpénzből fenntartott televíziót a Fidesz pártszócsővé silányította. Ezen nem változtat az ha nem nézem. Olyan mintha valaki tettenéri a feleségét a postással a hálószobában és te azt tanácsolod neki, hogy menjen ki inkább addig a konyhába.
Kösz az infot,megnézem.

Sün77 2014.09.22. 23:37:15

Szia Vili! Üdv olvasótársak!
Feleségem cirka 10 kilót dobott le ma este.
Árpival tovább nőtt a legénységem.
Szép napot mindenkinek!
Sün

Jonathan 2014.09.23. 06:00:46

Gratulalok az egesz csaladnak Süntars! Könnyü annak, aki csaladon belül meg tudja oldani a crew toborzast... :) Sok boldogsagot, jo egeszseget babanak, csaladnak egyarant! Üdv: Jonathan

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.09.23. 06:56:05

@Sün77: Gratulálunk és sok egészséget és anyatejet kívánunk!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.09.23. 07:25:10

Szolgálati közlemény Whalenek. Ne haragudj, de a kommentedet töröltem. Második alkalommal tettem ilyet a blog fennállása óta és továbbra se szeretnék a moderálásból rendszert csinálni de nem hagyom ezt a hangnemet a naplómban megjelenni. Nagyra értékelem a véleményedet, ha elegánsabban megfogalmazod semmi akadálya a megjelenésnek. Szép napot!

temtom 2014.09.23. 15:17:03

@A Tengerész: Természetesen nem teszed rosszul. Magam is igyekszem több oldalról tájékozódni. Korábban már említettem, hogy rendszeresen olvasok Magyar Narancsot, Heti választ valamint Élet és Irodalmat.
Hallgatok Tilost, Klub-rádiót, meg Kossuthot is.
(Most, hogy leírtam így döbbentem rá, hogy újságok és rádiók tekintetében az általam nem kedvelt oldal vezet 2:1 és 2:1 arányban.)

Azt is tudom, hogy egyik oldalnak sincs igaza. Azt is tudom, hogy nem vagyok annyira bölcs, hogy kihámozzam a sorok (illetve hangok) közül azt, hogy mi is lehet a "nagy igazság".

Annyit próbálok csak érzékeltetni, hogy -véleményem szerint- a FIDESZ gyűlölet és az Orbán-utálat időnként elvakít. Házat építesz, hajókázol, pompás társad van Juditka személyében, mégis megkeseríti a napjaidat, hogy túl sokat gondolsz a politikára. (szerintem)

Sokkal, ezerszer és ezerszer fontosabb, hogy világnézettől függetlenül te is meg én boldogan vigyorgunk Sün barátunk bejegyzését olvasva. ISTEN ÉLTESSE ÁRPIT, és kedves szüleit, idősebb testvéreit!

Kis ember 2014.09.23. 15:31:10

@temtom:
Kedves Temtom!
A probléma gyökere az, hogy egyáltalán felmerül, a közpénzen tartott televízió valamilyen oldalhoz tartozik.

temtom 2014.09.23. 15:36:16

@Kis ember: Valóban, ez nem helyes. Nem menti a helyzetet, hogy korábban pedig a "másik" oldalhoz tartozott. (Emlékeztetlek a Nap TV című műsorra, melyben kizárólag bal oldali érzelmű újságírók beszélgettek főleg bal-liberális politikusokkal és művészekkel minden nap több órán keresztül)
Az sem volt jó, és ami most van, az sem jó.

Kis ember 2014.09.23. 17:20:55

@temtom:
Először is, ez tényszerűen nem igaz. Emlékszem a Kondor Katalin féle vasárnap reggel c. műsorra pl.
Másodszor pedig semmilyen szinten nem menti az aktuális hatalom gonosztetteit egy előző hatalom gonosztetteire valo hivatkozás.
Most is szar, nekünk meg az a dolgunk hogy ezt észrevegyük és szóljunk érte.
Tengerész pont ezt tette.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.09.24. 06:55:13

@whale: Isten ments, haragról szó sincs, megértem az indulatodat, magam is hasonlókkal küzdök.

Jonathan 2014.09.24. 18:04:47

A legnehezebb leküzdeni önmagunkat. Evekig küzdöttem a problemaval, hogy bizonyos politikai es erkölcsi kerdesekben ugy el tudtam ragadtatni magam, hogy kesöbb nagyon megbantam amit mondtam. Majdnem 5 ev 'konfliktuskezeles' kellett hozza, hogy ma mar nem "ugrok" ra egy gondolatra, temara sem. Talan az eletkorom is hozta, hogy lecsendesedtem, lenyugodtam mar... De nagyon nehez megallni, hogy ökölbe ne szoruljon az ember agya. :)

teddybear01 2014.09.25. 09:51:59

@temtom: "Annyit próbálok csak érzékeltetni, hogy -véleményem szerint- a FIDESZ gyűlölet és az Orbán-utálat időnként elvakít."

Nem vettem észre, hogy @A Tengerész: olyan gyűlölködő lenne. Szvsz, ha elmond valamit, amit mindenki tud, az gyűlölködés? Nem szidott senkit, nem vesz részt karakter-gyilkosságban, pedig például mennyien próbálják Gyurcsányt leköpni? Mégis itt van a 2006-tól zajló utálatpropaganda ellenére...

Ja, és én sem gyűlölöm Orbánt, csak éppen az eredményei alapján a legrosszabb miniszterelnöknek tekintem a rendszerváltás óta.
Mind gazdaságilag, mind pedig szociálisan pocsék. Persze van aki magasztalja, csak az a kérdés, hogy hogy az imádónak mi haszna van belőle?

temtom 2014.09.25. 10:15:43

@teddybear01: Nem gyűlölködésről lenne itt szó. Tengerész kulturáltan dohog. Illetve ez az ő blogja, nem írok egyes szám harmadik személyben.
Megpróbálom egy-szándékosan kicsi- példával illusztrálni, hogy mi a bajom a politikai jellegű beszélgetésinkkel:
Az előző kurzus két apró intézkedését emelem ki:
Zéró tolerancia az ittas vezetőkkel szemben. Minthogy fél életemet autóban töltöm, (önző szempontból is) ennek az intézkedésnek nagyon örültem. Azóta kissé csökkent is az ilyesfajta balesetek száma. Remek ötlet volt, bár a Szocialisták találták ki, teljesen korrekt és hasznos törvénynek gondolom.
Széf a kórházi ágyak mellé. -Ez baromság volt. Nem is lett belőle semmi. Rossz ötlet volt.
Tehát a szocik csináltak jót is, meg rosszat is.
Az elmúlt négy év bejegyzései a részetekről azt sugallják, hogy amit a FIDESZ tett vagy tesz, az mind mind rossz. Ez szerintem nem így van.
Továbbá:
Szívesen söröznék egyszer Tóth József (Angyalföld) vagy Botka László (Szeged) polgármester urakkal. Iszonyatos ellenszélben tudtak legutóbb választást nyerni, tehát valamit nagyon jól csináltak, csinálnak. Szocialisták mindketten, mégis beszélgetnék velük, okos embereknek tartom őket.
Ti pedig úgy tartjátok, hogy minden fideszes politikus vagy buta, vagy gonosz, vagy gazember, vagy mindhárom egyben. Szerintem ez sincs így.
És végül -bár néhány kivételtől eltekintve engem (személyesen) nem bántottatok, mégis úgy gondolom, hogy lenéztek engem azért, mert én tudom, hogy kire fogok szavazni októberben is. Nem arra, akire ti.
....
(egy kicsike gonoszkodást azért engedélyezek magamnak: Ti kire fogtok? Az a válasz, hogy bárkire, csak ne a fidesz jelöltjére, -az nem válasz.)

teddybear01 2014.09.27. 17:34:03

@temtom: Nagyon feladtad nekem a leckét. Napok óta agyalok, de nem tudok olyasmit találni, amire tiszta lelkiismerettel azt tudnám mondani: Na ezt jól csinálták!

Persze van amiben felülmúlt Orbán mindenkit, csakhogy azt én nem tekinthetem se dicsőségesnek, se becsülendőnek, de gyakran még törvényesnek sem. Nem úgy neveltek, sajnos az egész famíliám becsületes, törvénytisztelő.

Tudod mit! Próbálj inkább Te néhány olyasmit felsorolni, ami szerinted követésre méltó! Aztán majd meglátjuk.

Sajnos én inkább úgy látom, hogy két választásunk van. A mostani mégszarabb, meg az ami előtte volt. Mielőtt hisztiznél, az se volt valami kéjmámor. Viszont tavaly már csak valamivel maradt az ország GDP-je a 2005-ös eredmény alatt.

temtom 2014.09.28. 07:57:42

@teddybear01: Te nem válaszoltál az én kérdésemre. Igazad van, semmi közöm hozzá, hogy kire szavazol. Ott tartunk, hogy van-e vállalható alternatíva. Ha nem a FIDESZ, ha nem Orbán Viktor, akkor ki?
Meglátásom szerint a "demokratikus ellenzék" nem az ország sorsával törődik, semmi más céljuk nincs, mint valahogy benne maradni (belekerülni) a pikszisbe....ezért egymást (is) nyírják, így meg semmi esélyük. Szerintem.
Én válaszolok a kérdésedre:
Úgy csinálom, mint az előző bejegyzésben, kiemelek egy jót meg egy rosszat.
Gáz és villamos energia tekintetében nem állunk jól. Vizünk viszont annyi van, mint kevés országnak Európában. Nem hiszem el, hogy rossz intézkedés volt a francia víz-szolgáltató céget hazazavarni. Ez a csigaevő banda már több országból ki volt tiltva, amikor idejött a közművek privatizációja során. A vezetékrendszer felújításával nem nagyon foglalkoztak, viszont egyre drágábban adták a vizet.
Most már olcsóbb a víz. A saját vizünk. Ez szerintem jó.
Az alaptörvény példányait kirakosgatni az Önkormányzatok előtereibe szerintem rossz. Baromság. Felvágás. Öntömjénezés. Ellenszenves.
(Viszont ártalmatlan.)

Felhívom továbbá a figyelmedet arra is, hogy a múlt héten átléptük az ötvenes határt Bank ügyben. Az eddig tárgyalt 54 bank közül 51 szemét módon adott hitelt. Ennek a tisztázására való törekvés szerintem szintén jó.

És hogy legyen itt is ellen-oldal: Említettem, hogy szívesen söröznék Botkával meg Tóth polgármesterrel. Viszont nem szívesen lennék egy légtérben Szíjártó és Lázár urakkal. :)

teddybear01 2014.10.01. 00:03:39

@temtom: Nem akarok veled vitatkozni, mert hiszel. Ha nem látod azt a sok disznóságot, amit én látok, az a te hibád, de a te dolgod is.
Jobb lenne viszont ha nem győzködnél engem. Megszoktam már, hogy saját magam alakítsam ki a véleményemet, ehhez jobban ragaszkodom mindennél.

Én nem érzelmi alapon gondolkodom, hanem amennyire lehet a tények alapján. Ezért mondom, hogy a tények alapján messze ez a kormány a legrosszabb a rendszerváltás óta. Ezt szavaztad meg, örülj neki, csak az a baj vele, hogy én is kénytelen vagyok elviselni.

Egyébként az alternatívák sem jók. Az MSZP vezetőségének impotenciája egészen fájdalmas, a Jobbiknak meg már a neve is hazugság, az LMP-ben meg részben a sötétzöldek, részben azok tömörülnek, akik az egykori SZDSZ-hez húznának leginkább. Aztán van még néhány egyéb pártocska, de azok legfeljebb csak a bajkeveréshez értenek.

Gyakorlatilag a térség irigyelt országából az elmúlt negyed évszázad során lassan a sor legaljába kerültünk, ami az egész ország hozóállását szépen jellemzi. Meg persze minden eddigi kormányunkat.

Viszont legalább Orbán rendszeresen szégyent hoz ránk. Ő volt az első magyar miniszterelnök, aki a bunkóságával ránk haragította a lengyeleket is, pedig ők nagyon rég érdemeinken felül támogattak bennünket. De ennek is vége.
Hamarosan a magyar küldöttségnek a konyha hátsó kijáratánál fognak teríteni azoknál a fogadásoknál, ahova még meghívják a magyar diplomatákat.

temtom 2014.10.01. 07:17:21

@teddybear01: Én sem akarok vitatkozni. Remélem Tengerész nem haragszik meg érte, hogy (szinte) párbeszédessé tettük a blogjának ezt a kommentelős részét.
Te leírtad amit gondolsz, én is leírtam, amit én gondolok. Győzködési szándékom nem volt, mindössze igyekeztem válaszolni a kérdésedre.
Úgy vélem, hogy közelebb nem jutottak egymáshoz a véleményeink, de legalább beszélgettünk írásban.
Abban biztos vagyok, hogy ezeket a bejegyzéseket nem kell majd Vilmosnak "kimoderálni". :) .....és ha úgy vesszük... ez is egy kicsike kis eredmény. :)
süti beállítások módosítása