Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Péntek.

2014.06.27. 23:53 :: A Tengerész

Megőrülök! negyedszer futok neki és képtelen vagyok menteni a mai naplót. Csak a felét hajlandó elrakni!! Anyád!

Nagy esők voltak szerdán, a lábazatot szerettem volna vakolni, de persze ilyen időben szó se lehetett róla. Aztán még száradni kellett hagyni, mára már szép idő volt, de közben a kerti locsolórendszert kezdtem alakítani. Van egy kút a telken, amin olyan régifajta pumpás kézi szivattyú volt, ezt leszereltem és villanymotoros szivattyút szereltem a helyére. Kellett némileg trükközni (már a százéves kútfej leszerelése se volt egyszerű, alaposan rárohadt a csőre), mert a szerelt szívócső végén lévő  gyári lábszelep  nem fér bele az eredeti 5/4-es csőkútba, de sikerült az átmérőt csiszolótárcsás sikítóval "leesztergálni", hogy szép snapperosan belesuttyanjon a csőbe. A szívócső 7 m mélyről szív, a kút 10 m mély, a vízszint jelenleg -2,70 m-en van, szóval bőven van víz a kutamban és a fenék is messze van a szívócső végétől, így nem kell attól tartanom, hogy homokot szív a szivattyú és hamar elkopik a járókerék. J már régóta nyaggat az öntözés megoldása miatt (hiába mondtam neki, hogy most is elintéztem az esőt) mert imádja a kertet, ami naponta újabb virágokkal lep meg minket. Ezeket a képeket ő csinálta ma és a mamájának küldi.'14, jún.27. 001.jpg

'14, jún.27. 004.jpg

'14, jún.27. 002.jpg

'14, jún.27. 005.jpg

 Azt terveztem (írom le ötödször), hogy ha kész a fal elindulunk Amapolával felfelé a Dunán. De elfogyott a víz, a hajó orra a fenéken ül, se indulni nem tudok, se zsilipet nem nyitnak odafent amíg a vízszint el nem éri a 2 métert. Várás van.

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr446435177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jonathan 2014.06.28. 07:56:38

Slaggal nem tudod felnyomatni a kutbol a vizszintet? :)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.06.28. 16:02:39

@Jonathan: Felnyomatni? Ezt hogy érted? Bár ott a szmájli, szóval biztos tréfa, de akkor se értem.

teddybear01 2014.06.28. 18:36:54

@A Tengerész: Mármint a kútból a Duna vízszintjét...Hogy hajózhass végre egy jót. Gondolom.

Ami azt illeti, amíg építkezel, meg kéne gondolni az esőcsatorna átépítését a házon, hogy összegyűjthesd az esővizet, fürdésre, kertlocsolásra.

Sajnálatos, hogy alacsony a Duna vízszintje, de őszig nem lesz jobb a helyzet szerintem.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.06.28. 20:58:46

@teddybear01: Aháá! Hát erre nem gondoltam. Az esővizet Német Sanyi volt tengerészkollégám muszájból gyűjti itt szembe az Angyali szigeten, ott fontos, mert nincs vezetékes víz, a kútvíz meg olyan vasas, hogy mosásnál minden barna tőle. Itt én nem költenék pénzt ilyesmire, egy komoly, párköbméteres ciszterna építése jelentős költség és munka, sose térül meg még a vezetékes víz árával összehasonlítva se, nemhogy a kútvízével, ami ugye csak a kiemelés villanyszámla költsége, mert szivattyú a ciszternához is kéne.

Paduc · http://fontosmondatok.blog.hu 2014.06.28. 21:41:24

Néhány éve gondoltam rá, hogy csapadékvizet gyűjtenék a nyaralóm padlásán egy tartályban, ami a WC-tartály vízutánpótlását oldaná meg. Szerinted nagyon elvetemült ötlet?

teddybear01 2014.06.28. 21:41:31

@A Tengerész: Ez a tippem, de azért kellene @Jonathan: is, hogy jól gondoltam-e.

Ami az esővíz gyűjtését illeti azt pár hordóval is megoldhatod, nem kell azonnal ciszterna. Persze az első és hátsó esőcsatornát ajánlatos összekötni. Ezt amúgy is meg kell csinálni, különben szétáztatja az alapot a lecsorgó víz.

A szüleim viszont arra tanítottak, hogy mosó és fürdővíznek a legjobb az esővíz, mert az a legtisztább. Tisztább az artézikút vizénél is, a vezetékesről nem is szólva.
Ami a barátod kútját illeti, azt jobb lenne bevizsgáltatni,(mellesleg a tiedet is) mert a barna szennyeződés többnyire nem vasat jelent egy mocsárvidéken....Koleragyanús, na!

teddybear01 2014.06.28. 21:52:04

Emlékeztem rá, hogy a szomszéd műanyagtartályt ásott el a házánál, mert olcsóbb, egyszerűbb volt a betonozás. Valami ilyesmit:
aquaporta.hu/f%C3%B6ld-alatti-m%C5%B1anyag-tart%C3%A1lyok/m%C5%B1anyag-ciszterna

Persze a túlfolyót még így is meg kell csinálni, hogy a fölös víz a Dunába folyjon az alap helyett.

teddybear01 2014.06.28. 21:54:54

@Paduc: Egyáltalán nem. Sőt, ami ingyen van, azt nem érdemes elsinkófálni.

Jonathan 2014.06.28. 22:25:20

Jo a megfejtes, ugy gondoltam, hogy a kutbol szivattyuzva megemelni a Duna vizszintjet... :)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.06.28. 23:28:03

@teddybear01: Nézd csak meg az árakat! A szivattyú 3,6 m3-t szállít óránként. Egy száraz nap után J simán locsol egy órát este. És ez csak egy nap. Mekkora tartály is kéne? Vagy 200 literes hordóból (az se két fillér) mennyi? A tetőről a csurgalékvizet egyenesen a kertbe vezetem, távolabb az alaptól, így valamennyire emberi beavatkozás nélkül is hasznosul. Ennél jobbat nem tudok.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.06.28. 23:38:15

@Jonathan: Hehe. Nagyon gyanús, hogy a kútban a vízszint megegyezik a tőle 20 m-re lévő Duna vízszintjével. Szóval alighanem a közlekedő edények törvényét akarnám megerőszakolni ha a Dunába vizet szivattyúznék a kútból. :)
@Paduc: Az a baj a padláson a víztartállyal, hogy 1. a víz a tető alján gyűlik össze az ereszcsatornában, tehát a padlásra fel kellene emelni, 2. egy öblítés min 6 liter, mondjuk 5-10 öblítés az nem éri meg az erőfeszítést, egy kéttagú család is lehúzza a klotyót naponta ennyiszer, 100 meg már 600 kg, beszakad a mennyezeted tőle.

Kis ember 2014.06.29. 11:36:29

nagyon szépek a viragok! Juditnak mondd meg hogy gratulálok hozzá. Azt hiszem ez hiányzik a legjobban a hajón, a virágok. Meg persze Deni.
Üdvözlet Pireuszból.

Kis ember 2014.06.29. 11:48:22

Egyébként a Dunába vizet szivattyúzásnak nálunk vannak hagyományai. Elég ha csak az jut eszünkbe mikor a dunacsúnyi gátat megépítették a csehszlovákok, akkor valamelyik okos kitalálta hogy majd árvízvédelmi szivattyúkkal pótolják a kiszáradt Duna medrébe a vizet. Mondanom sem kell hogy mennyire volt életképes az ötlet - a költségekről nem is szólva. Hogy is hívták a zöldek akkori vezetőjét?

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.06.29. 22:56:14

@Kis ember: 1.Gyorsan elhajóztál, igaz mondtad is, hogy mindjárt indulsz. Na mindjárt ránézek a blogodra, nem tudom korában jártál e már Pireusban ami ugye,{a többieknek mondom} igazából Athén. Csókoltatom a Kariatidákat. 2. Ja ha minden igaz egy liter gázolaj eltüzelésével sikerült is egy liter vizet átszivattyúzni a semmibe. Illés Zoli akkor is ott volt, de Hajósi Adrienne segédvízvezetékszerelő is aktív volt akkoriban, az egész Dunakörös "szakembergárdával" a hátuk mögött. Az a legnagyobb bajom az LMP-vel, hogy mindnyájan Karátson Gábor és Lányi András köpenyéből bújtak ki amit nem tudok nekik megbocsájtani.

Kis ember 2014.06.29. 23:06:45

Az "Elveszett cirkáló"-ban mondják hogy "Hahó fel Pireuszba". Mikor olvastam, akkor az nekem olyan messzinek tűnt mint a sci-fi regények távoli csillagai. Most meg rutinosan veszem a metrójegyet.
A legnagyobb gond hogy annak idején ezt a bandát azért a mérhetetlen kárért nem rúgta seggbe senki.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.06.30. 08:35:27

@Kis ember: Sőt, azóta is osztják az észt, a média időnként szakértőként szólaltatja meg őket, a "nemzeti bölcsészmutyi" egyértelműen az ökodemagóg tudatlan méregzöldek pártján áll, médianyilvánosságot más nem kap. Lányi Andrásnak tanszéke van az ELTÉn ahol kedvére fertőzheti az ifjú agyakat.

KAMA3 2014.06.30. 18:04:37

Szia! @teddybear01: Ezt az esővíz tisztább az artézi kút vizénél kijelentést, én a helyedben revideálnám. A légkörből rengeteg kormot, port, pollent és egyéb szennyeződést köt meg. Aztán ott van a tetőfelület, szintén kiváló hely a légszennyező anyagok leülepedésére, amit az eső szépen lemos a ciszternába. A fákról a tetőre és onnan a ciszternába mosódó szerves hulladékról, madárszarról csak mellékesen teszek említést.

Öntözésre tökéletes, szűrve és forralva végszükség esetén fogyasztható. Ha műanyag tartályban gyűjtöd a vizet, védd a fény ellen, hogy ne algásodjon. Egy-két lapát murva a tartály alján elegendő az ásványi anyagok pótlására.

teddybear01 2014.06.30. 22:14:40

@KAMA3: Mert a földből nem kerül az ásott kútba mindenféle szemét, illetve a talajvizet nem lehet elszennyezni a nyakló nélkül használt permetezőszerekkel, mű és természetes trágyával, szivárgó emésztőgödrökkel.

Bevizsgálás nélkül nem lehet megmondani, hogy megihatod-e a kútvizet, legfeljebb azt, hogy nem jó, mint a @A Tengerész: által említett Német Sanyi volt tengerészkollégája, akinél biztos hogy semmiképp nem innék a kútvízből. De még meg sem fürdenék benne.

teddybear01 2014.06.30. 22:17:36

@teddybear01: Ja és Magyarországon a legtöbb helyen a vezetékes víz is kemény, itt nálunk 40 német keménységi fok körülit mértem legutóbb.

Ez a legtöbb palackozott ásványvíznél jóval keményebb, csak az észak-olasz palackozott karsztvizek keményebbek ennél.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.07.01. 07:06:34

@teddybear01: Na ezért (is) érdemes Ráckevére költözni. Tudod, hogy itt mennyi a vízkeménység? 5,5 nk! gyakorlatilag lágyvíz folyik a csapból, fele mosószer kell a gépbe mint Pesten.

KAMA3 2014.07.01. 09:15:16

Szia @teddybear01: !

Nem mondtam, hogy az átlag kútvíz jobb. Sajnos sok buta ember a vezetékes víz bevezetésekor a meglévő ásott kútjába vezette a ház szennyvizét. A fenti jelenség, és az iparosított, kémiai mezőgazdaság jóvoltából szinte sehol nem alkalmas emberi fogyasztásra a talajvíz. (több helyen még öntözésre se, például Tökölön, ahol a ruszkik a kivonuláskor belelőttek a föld alatti kerozintartályokba) A kóklerek által fúrt "kutak" elszaporodása miatt már a rétegvizek is szinte mindenütt elszennyeződtek.

Ezekhez képest az esővíz nagyságrendekkel jobb, de kezelés nélkül az sem fogyasztható. Viszont mosáshoz, öntözéshez, fürdéshez tökéletes, magam is gyűjtöm egy két köbméteres ciszternában.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.07.01. 17:31:11

@KAMA3: Velcome on board KAMA3 !Látom pontosan tudod a kutak összes baját. Tökéletes a leírás, 100-ból 99 "okosmagyar" a régi kutat használja emésztőgödörnek. És erre még büszke is. A túlzott műtrágyahasználat miatt elnitrátosodtak a sekély kutak és valóban a szakszerűtlen kútfúrások olyan átkötéseket csináltak a rétegek közt ami nemcsak a szennyeződésre segített rá, hanem egyszerűen megváltoztak a nyomásviszonyok. Sokan csodálkoztak amikor a korábbi bővizű kútjuk kiszáradt. Az egyik fő ok ami miatt az első dolog volt, hogy rákötöttem e közcsatornára (érdekes módon itt nincs környezetterhelési díj, tehát nem anyagi okból tettem)az volt, hogy megkérdeztem az eladót, hogy mennyi időnként szippantatta a szennyvíztárolót. "40 év alatt egyszer se kellett" válaszolta. Na akkor gyorsan megcsináltam a házi szennyvízátemelőt.

KAMA3 2014.07.02. 11:52:19

Szia! @A Tengerész: !

Köszönöm, hogy a fedélzetre léphettem! Elolvastam a blogodat az elejétől mostanáig, a hozzászólásokkal együtt. Rengeteg ötletet merítettem belőle, a saját problémáim megoldásához!

A kutas, esővizes témát elég sok oldalról körbejártam. A média azt harsogja, hogy víz témában Magyarország világhatalom. Nos ezzel szemben a valóság az, hogy sehol nem jegyeznek minket a világban, de még a saját vizeinkkel sem bánunk jó gazdához méltóan.

Szóval az esővíz gyűjtése és felhasználása rengeteg előnnyel jár, érdemes kihasználni.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.07.02. 21:54:00

@KAMA3: "Elolvastam a blogodat az elejétől mostanáig" Azta! Nem egy-két nap lehetett. Már nem is tudom mióta írom. Van benned elszántság.
süti beállítások módosítása