Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Péntek.

2014.04.04. 21:44 :: A Tengerész

Á prilisnégyről szóljona zének / Felszabadulva / zengjea nép /Érctorkok harsogva / Zúgjáka / szélek / Felszaba dítók / hősine vééét!

Munkával ünneplünk mint minden nap. J nekiállt kimosni a hegyekben álló többhónapos szennyest. Merthogy tegnap megjött a mofógép. ( Nem elütés, egy távoli rokon úgy a '50-es évek vége felé amikor még újdonság volt ez a technikai vívmány, hencegett, hogy vesz a feleségének, de kímélte a műfogsorát, csak evéshez használta, így lett a mosógépből mofógép, azóta a családi legendárium jegyében így emlegettük anyámmal és apámmal. A másik neve  "Marcsa" volt.)'14, ápr.4. 015.jpg

Jól kicentiztem az alaprajzot, épp van hely egy magunkfajtának a klotyón a zuhanyfülke és a mosógép közt, nálunk kövérebb csak a kerti budit használhatja.'14, ápr.4. 013.jpg

Na ilyenből lesz még vagy három-négy adag.

A mosógép üzembe helyezése nem tette tovább halogathatóvá a villanyszerelés további eszkalációját. Arról van szó, hogy sehol egy tisztességesen földet dugaszolóaljzat nem volt a házban. Miután a gépeim kettős szigetelésűek, ez nagyon nem izgatott idáig, de nedves helyiségben védőföldelés nélkül használni a mosógépet, ez már túl van a piros vonalon. Leszereltem a fogyasztásmérő-szekrényben lévő régi gummon táblát amin két VDM (vékony Diazed mellső csatlakozású) védte a ház hálózatát. Alapjábavéve semmi bajom az olvadóbiztosítókkal. Sőt. Azt mondom, izzólámpás világításhoz még jobban is illik mint a kismegszakítós ( konyhanyelven "automata" ami zárlatkor "lecsap") védelem, ugyanis az izzólámpa és az olvadóbiztosító (konyhanyelven a "biztosíték) nagyjából egy időben keletkeztek, passzolnak egymáshoz. Viszont amióta kismegszakítókkal védjük az izzólámpás világítási hálózatot, amikor kiég egy égő akkor gyakran mikroszekundumnyi időre villamos ív keletkezik az elolvadó wolfram izzószál helyén. Az ív ellenállása töredéke az izzószálénak, ezt a hálózat védelme zárlatként "értelmezi". A hagyományos olvadóbetét ilyen rövid idejű túlterhelésre rá se bagózik, viszont az "automatát" azonnal levágja, sötét lesz az egész házban, pedig zárlat nincs, csak egy égő ment ki. Miután nálam izzók nem lesznek (minden figyelmeztetés ellenére nem tartok se a LED-ek, se a kompakt fénycsövek szemrontásától), az olvadóbiztosítók helyett a két áramkörre osztott hálózatot két 16 A-es kismegszakító védi. Az új főelosztóba, mely már nem a "villanyóraszekrényben", hanem a hálószoba falán van ( a fene menjen ki visszakapcsolni a ház külső falán mondjuk hóesésben pizsamában) beraktam még egy 30 mA-es Fí relét és a régi földelést, mely a dugaszolóaljzatokig nem ment ki, csak a mérőszekrényben volt összekötve a nullavezetékkel (valamint egy konnektort  találtam a házban ahol a nulla meg össze volt kötve a földelőérintkezővel), összekötöttem a szennyvízakna-szennycsatorna  földmunkája során lefektetett új földeléssel. Ezt a földelést a mérőszekrényben összekötöttem a mérőből kijövő nullavezetékkel. Így már biztonságosan üzemelhet a mosógép, meg minden egyéb villamos fogyasztó a házban.'14, ápr.4. 007.jpg

C szereti elhordani az apró alkatrészeket, időnként kiveszek egy-egy  csavart a szájából mielőtt eliszkol vele. Az eredeti villanyszerelés elég rég lehetett, az olvadóbiztosító aljzatokon 11, 90 Ft-os ár volt.

Dallal kezdtem, azzal fejezem be, "Amikor virágba borultak az almafák, ez történt velünk."'14, ápr.4. 010.jpg

És nem csak az almafák, a meggy, meg a cseresznye is, csodás a tavasz.'14, ápr.4. 011.jpg

'14, ápr.4. 012.jpg

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr605935411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grigorij Sandorovics 2014.04.04. 22:51:07

Haat, nalunk meg havazik :((

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.04.05. 07:35:58

@Grigorij Sandorovics: Hú ez durva. Igaz a tavalyi márc. 15.-i országutakat eltorlaszoló havazás se volt éppen szokásos, de hát azért már benne vagyunk az áprilisban ! Mondjuk a hajón ahol alszom azért éjszakára begyújtok a kályhába, meg a házban is fűt alapjáraton éjszaka a cserépkályha.

teddybear01 2014.04.06. 02:02:18

Bocs, hogy megint belevauzok a dolgodba, de nem a legjobb ötlet a földelést összekötni a nullával.

Tudom, hogy régen engedélyezték a nullán keresztüli földelést, de amikor én villanyszereléssel is foglalkoztam, már kifejezetten tiltották. Az indoklás valami olyan volt, hogy ha összekötöd a nullát és a földet, akkor egyrészt a védőföld és a 240~ közötti szigetelést hidalod át, másrészt pedig a fázis esetleg rákerülhet a közös pontra, ha szar a használt gép, illetve alá van méretezve a hálózat.
Nekünk a házban külön-külön földelő szonda van leverve, egymástól elég távol.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.04.06. 07:06:08

@teddybear01: Kösz a tanácsot, de a nulla a fí relé előtt van közösítve a földdel. Másképp nem is működne, a védelmet és a földelővezeték folyamatosságát úgy próbáltam ki, hogy minden konnektorban a nullát és a földet egy mérőzsinórral összeérintettem ekkor azonnal leoldott a fí relé. Tehát a nulla földpotenciálját a mérőnél biztosítom, az érintésvédelmet meg a fí relé adja. Amit írsz az arra vonatkozik, hogy valamikor az volt a jónak vélt megoldás ha minden lehetséges helyen összekötötték a nullát a földdel, így a konnektorokban is, de ez azt okozhatta, hogy egy nullavezeték szakadás esetén a földvezetéken folyt vidáman az áram, így a szomszédos készülék "kabátja" is a földtől eltérő potenciálra kerülhetett ezzel áramütés veszélyt okozva. Erre emlékszel úgy, hogy " valami olyan volt, hogy ha összekötöd a nullát és a földet, akkor ... a védőföld és a 240~ közötti szigetelést hidalod át".

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.04.06. 07:07:54

@A Tengerész: Ja, aktív villanyszerelő kisiparos keresztkomám mesélte, hogy egy helyen 6A-t mértek a vízvezeték csövön folyni a fent leírt hiba miatt. Szép mi?

abraxas 2014.04.09. 16:41:36

A barátom 5 éves kislánya azt kérdezte az apjától, hogy mit ünnepelünk farsangkor az oviban? Az apja elmesélte neki, hogy bizony a tavaszt. Mire a gyerek: Minek a tavaszt ünnepeljük, és nem a nyarat? A tavasz semmire se jó, de nyáron mehetünk vitorlázni Tamás bácsival (ez volnék én) :o)
youtu.be/VPwMNnC6n_E

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.04.09. 21:01:26

@abraxas: Főleg, hogy azóta biztos levették a karjáról azt a kellemetlen gipszet!
süti beállítások módosítása