Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Csütörtök.

2014.02.20. 20:37 :: A Tengerész

Ma  ezt kaptam. http://www.spiegel.de/international/germany/researchers-alarmed-at-rise-in-german-brown-coal-power-output-a-942216.html És az LMP-s "zöld párti szakpolitikusok" nap mint nap telipofával nyomják a mantrát, hogy lám az okos németek felhagynak az atomenergiával! De majd a bölcs nép szavazással aztán qrvajól eldönti majd, hogy legyen e atomerőmű. Édes Istenem, micsoda demagóg hülyeség!

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr405824685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jofe 2014.02.23. 16:06:05

Ritkán szólok hozzá, főleg a politikai témájú szösszeneteid miatt. Most viszont annyira egyetértek veled, hogy ezt meg kell mondanom. A hülyeség csúcsa, hogy szakmai témáról a "nép" döntsön.

tabulator 2014.02.24. 07:23:36

@jofe: Ennek a "szakmai témának" vannak azért egyéb, társadalmi, politikai vonatkozásai is.
Tisztán szakmai téma a reaktor típusa, meg talán a létesítés helye és egyéb technikai, technológiai kérdések.
Kitől, mennyiért vesszük, milyenek a kockázatok, a megtérülés, ezek talán ránk is tartoznak, mert mi fizetjük a számlát és mi viseljük a következményeket.

tabulator 2014.02.24. 07:26:21

@tabulator: Elfelejtettem mondani, hogy atomerőmű párti vagyok.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.02.25. 00:34:27

@tabulator: "...Kitől, mennyiért vesszük, milyenek a kockázatok, a megtérülés..." Azt gondolom, hogy sajnos ezek is szakmai kérdések. Már amelyik kérdésre egyáltalán válaszolni lehet. Attól vesszük akitől a legjobb az ár/érték arány, tudja ezt értékelni a Mari néni? Nem. Ez bizony atomerőmű szakmai kérdés. Mekkora a kockázat? Bizonyára van, de kisebb mint a dohányzásé. Sugárbetegségben még senki se halt bele Magyarországon, a dohányzásba meg úgy egy nagyobb falunyi ember évente. Fel tudja ezt fogni az emberek többsége? Nem. Mennyi a felvett hitel megtérülése? Előbb mondja meg nekem valaki tutira, hogy egy dollár hány forintot fog érni 2032-ben és mennyibe fog akkor kerülni 1 kWh. Ezt meg nem fogja megmondani se szakma, se politikus, se senki. Na most akkor mire és milyen támpontok alapján fog szavazni a nép? Beszaratják az embereket Csernobillal Fukusimával meg adósrabszolgasággal, azok meg cigivel a szájukban, rákkal a tüdejükben, svájci frank hitellel a lakásukon(amitől cseppet se féltek amikor felvették), rettegnek majd a sugárhaláltól és a nemzet adósságától és szavaznak ellene. Vagy szavaznak mellette mert Orbán ezt mondta. Egyben egyetért MINDENKI, legyen villany a konnektorban, hideg sör a hűtőben! Csakhogy ennek ára van. Egyébként én is jobbnak és magasan "zöldebb"-nek gondolom az atomenergiát, mint a szénhidrogénekre, pláne lignitre alapozottat(merthogy nekünk azt hiszem csak az van, tehát még rosszabb mint a németek barnaszene, amit Lipcse mellett külszíni fejtéssel, tehát aránylag olcsón termelnek ki). A "zöld" energia meg egy blöff, legalábbis nálunk. Ergo "valamilyen" erőművet kell építeni, különben ihatjuk melegen a sört ami, ezt azért belátja mindenki, nemzeti tragédia lenne.

tabulator 2014.02.25. 08:02:54

@A Tengerész: Akkor se értem miért kellett a dolgot hosszú időre titkosítani? Ennek szaga van.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.02.25. 15:05:19

@tabulator: Jaaa. Hát erre egyszerű a válasz és semmi köze a speciálisan atomerő környéki gondolatfuttatásoknak. Nagyberuházás és sok pénzt lehet lopni. (Illés megmondta, csak vízerőműre, de hát a helyzet ugyanaz) Mint az azeri baltás gyilkos kiárusításával, mint a gripen vadászgépek megvásárlása melletti villámdöntéssel, mint a Közgép EU-s pénzekkel való tömésével, mint a trafikok haveroknak való "államosításával", mint az évtizedek óta a helyiek által használt földeknek a városi jampecek kezére játszásával és egyéb fideszizációkkal.
A következő "nemzeti konzultációra" feltehetnék a következő kérdést: "Szabad e lopni az adófizetők és az EU pénzét?" Lehetséges válaszok : "1. Nem. 2.Csak ha nagyon muszáj. 3.Igen, de kizárólag a Fidesznek és szimpatizánsaiknak." A jelenlegi közvéleménykutatási adatok szerint 42 % a 3-asra szavazna.

tabulator 2014.02.25. 15:31:37

@tabulator: Még valami. Azon az alapon, amire te hivatkozol, semmiről se lenne érdemes a zemberek véleményét kikérni. Ezt Orkbán már realizálta is az idióta levelezésével. Mert a kereskedelmi TV csatornák csöcseit szívó agyatlanokat kár kérdezni. Igen ám, de az agyatlanok vegetáló tömegei fölött vannak a kevésbé agyatlan rétege egyedei, akiknek van világképe és vélemménye. Mint te meg én. És mi nem szeretnénk ha az Illés féle nagyonokos emberek úgy nyomogatnák a gombot, ahogy a frakció (orkbán) kötelezi őket.
De még a valóban okos, hozzáértő szakembereknek se egyforma a véleménye (lásd vízlépcső - de amúgy ott is a politika és a megszállottság döntött). De ők mégiscsak érvelnek, és esetleg kompromisszumokra is képesek.
Én pedig, a szakterület akár ellentmondásos véleményei alapján el tudom dönteni, hogy szerintem merre. Szerinted meg másmerre, aztán össze lehet számolni a szavazatokat. Akik többen vannak azok döntöttek. Lehet, hogy rossz döntést hoztak de statisztikailag a mintavétel megbízhatóságát a sokaság növeli. A szűk körben született döntések megbízhatósága pedig csak 0,5.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.02.25. 19:28:29

@tabulator: Rátapintottál a gyengémre. Már korábbi önvizsgálataim során megállapítottam, hogy én nem vagyok demokrata. Fogcsikorgatva elfogadom a demokrácia játékszabályait, mert nincs nála jobb, de igazából elitista vagyok. Szóval megfogtál. Nagyjából semmiről se gondolom, hogy meg kéne népszavazni. Na jó, mondjuk hogy milyen színűre fessük a Margit hidat (bár képzeld el, ha többséget kap a Barbirózsaszín)vagy hogy mi legyen a neve az állatkert frissen született elefántbébijének. De attól minden idegszálam felborzolódik, hogy ENGEM leszavazhat az a választópolgár, aki az életének meghatározó részét a kocsmában a vendégek poharában maradt cseppek kiszürcsölésével tölti.

tabulator 2014.02.26. 07:36:16

@A Tengerész: Na pont így beszél és gondolkodik egy valódi demokrata. Aki meg azzal kérkedik, hogy ő tőrőlmetszett demokrata, az nekem mindig gyanús mint az az ember aki bizonygatja, hogy ő nem alkoholista.
A mi hitünk a demokráciában azért erős mert a kétségeinken alapszik. A nyáj nem kételkedik.
Elismeréssel követem építészeti munkádat,grat.!
süti beállítások módosítása